28 Μαρτίου 2015

Stratfor: Οι εκλογές αλλάζουν το Status Quo σε Ισπανία και Γαλλία

Stratfor: Οι εκλογές αλλάζουν το Status Quo σε Ισπανία και Γαλλία Οι εκλογές σε Γαλλία και Ισπανία κατέδειξαν την αποδυνάμωση των παραδοσιακών πολιτικών "παικτών" και την ανάδυση των νέων αντικαθεστωτικών κομμάτων. Τα νέα κόμματα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην εξουσία, ωστόσο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα.Οι τοπικές εκλογές στη Γαλλία και οι περιφερειακές στην Ισπανία, που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου, έδειξαν την έκταση στην οποία η κρίση στην Ευρώπη συνεχίζει να μεταμορφώνει το πολιτικό σκηνικό σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Στη Γαλλία, το κεντροδεξιό UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, πήρε τις περισσότερες ψήφους, όμως το αντισυστημικό Εθνικό Μέτωπο εμφάνισε καλές επιδόσεις.Στην περιοχή της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία, το κυβερνών σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, όμως η ψήφος οδήγησε σε μια πιο κατακερματισμένη βουλή, καθώς αναδύθηκαν δυο αντικαθεστωτικά κόμματα: το αριστερό Podemos και το κεντρώο Ciudadanos. Καθώς η Ισπανία διενεργεί εθνικές εκλογές στα τέλη του 2015 και η Γαλλία έχει προγραμματίσει προεδρικές εκλογές το 2017, οι νέες αυτές δυνάμεις πιθανότατα θα παραμείνουν παράγοντες-κλειδιά στα πολιτικά σκηνικά των δυο χωρών.

ΠΓΔΜ: Διάβημα της Ε.Ε. για τα περί παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών διπλωματών

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προχώρησε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, πρέσβης 'Αιβο Οράβ μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, και τις τηλεφωνικές συνομιλίες ξένων πρεσβευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ.Οράβ στο διάβημά του ζητά, μεταξύ άλλων, να γίνετα σεβαστή η Σύμβαση της Βιέννης που διέπει το δίκαιο διπλωματικών σχέσεων.

Ο εμφύλιος στην Υεμένη και η Τουρκία

YEMEN
Οι διεθνείς σχέσεις αλλά και η πολιτική ζωή διέπεται και ορίζεται από δίπολα. Η διατύπωση αυτή όσο και αν φαντάζει τετριμμένη και πολυφορεμένη αποτελεί αδιάψευστη αλήθεια που επιβεβαιωνέται με την παρόδο των δεκαετιών. Απόδειξη του στερεότυπου αποτελεί και η διαφαινόμενη δημιουργία δύο πόλων επιρροής και εξουσίας στην Μέση Ανατολή που από ότι φαίνεται αρχίζει και δημιουργείται το τελευταίο διάστημα , ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ Η Υεμένη βάζει... φωτιά στο πετρέλαιο

Η Υεμένη βάζει... φωτιά στο πετρέλαιο
Διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου έχει προκαλέσει η επέμβαση του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη καθώς με την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών Χούτι η τιμή του αργού εκτινάχθηκε κατά 5% στα 59,2 δολάρια το βαρέλι.

Χωριό Ποτέμκιν;

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2015/01/grexit_3.jpg
Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα μιας Ευρωζώνης σε ανάκαμψη πριν καν τελειώσει ο Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι, στις 22/1; Αν πιστέψουμε τη χθεσινή «Wall Street Journal» που επικαλείται τα στοιχεία δανειακών χορηγήσεων της ΕΚΤ, η ποσοτική χαλάρωση έχει ήδη πυροδοτήσει επιστροφή στην ανάπτυξη. Στους αντίποδες βρίσκεται προχθεσινό τηλεγράφημα του Reuters που διαπιστώνει ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι φοβικό απέναντι στους κινδύνους της δανειοδότησης, αλλά και οι εταιρείες φοβούνται να ανοιχθούν σε δανεισμό, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται επαρκώς η πρόσθετη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ. Επιπλέον, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, υπάρχει εγγενής αντίφαση ανάμεσα στη στόχευση της ποσοτικής χαλάρωσης και την υποχρέωση των τραπεζών από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή να δεσμεύουν κεφάλαιο ως διασφάλιση ενδεχόμενης αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων. Προχθές Πέμπτη, μιλώντας στην ιταλική βουλή, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι πιστωτικό γεγονός ή ατύχημα οπουδήποτε θα είχε δυναμική ντόμινο. Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη που καταγράφεται στην Ευρωζώνη δεν είναι δομική, με άλλα λόγια, νομιμοποιούμαστε να προσθέσουμε, είναι συγκυριακή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΧΜΕΤΙ «Καμία λύση χωρίς εμάς» λένε οι Αλβανοί για το όνομα της ΠΓΔΜ

«Καμία λύση χωρίς εμάς» λένε οι Αλβανοί για το όνομα της ΠΓΔΜ
Την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας και την ενεργό συμμετοχή σε αυτόν του αλβανικού παράγοντα της χώρας, ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, ζήτησε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Aλί Αχμέτι.Παράλληλα ο κ. Αχμέτι διαμήνυσε ότι μέσω του διαλόγου αυτού πρέπει να προκύψει και μία ευρύτερη συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.«Το DUI θεωρεί ότι ο διάλογος αυτός για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στη χώρα πρέπει να οδηγήσει και στην επίτευξη μίας ευρύτερης συναίνεσης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας...

Ο Βαρουφάκης ήταν «λαγός» -Ο Τσίπρας λέει «ρέστα» με χαρτί τη χρεοκοπία

giati_apofeugoun_tis_gravates_tsipras_-_varoufakis_pic_1
Όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε την 25η Μαρτίου για «ρήξη», προσθέτοντας «να δω τότε αν θα μας στηρίξετε», αρκετοί απέδωσαν τη φράση του σε ελαφρότητα και άλλοι υποστήριξαν ότι αναφερόταν στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Μέχρι που σήμερα ξεκαθάρισε η κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη για αληθινή ρήξη -για στάση πληρωμών, δηλαδή- αν οι δανειστές δεν εγκρίνουν εκταμίευση χρημάτων προς τη χώρα.
Στην πραγματικότητα ο Βαρουφάκης ήταν «λαγός» του Τσίπρα, ο οποίος είχε άλλωστε προειδοποιήσει με επιστολή τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα και όχι δόσεις διεθνών δανείων, αν συνεχιστεί η μη χρηματοδότηση της χώρας.

Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η οικολογική καταστροφή στο Κουρδιστάν

Η σημασία του Κουρδιστάν για τις περιφερειακές δυνάμεις κατοχής, την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία συμπυκνώνεται σε δύο βασικά σημεία: σε ένα μη αμελητέο-πλούσιο στην ουσία- απόθεμα φυσικών πόρων του και στη γεωστρατηγική του θέση. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Κουρδιστάν είναι επίσης προς το συμφέρον των δυτικών ιμπεριαλιστικών κρατών - ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γερμανίας – που ιστορικά θεωρούνται και οι κύριες υπεύθυνες δυνάμεις για την αρχική διαίρεση σε τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν.