28 Μαρτίου 2015

Ο Βαρουφάκης ήταν «λαγός» -Ο Τσίπρας λέει «ρέστα» με χαρτί τη χρεοκοπία

giati_apofeugoun_tis_gravates_tsipras_-_varoufakis_pic_1
Όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε την 25η Μαρτίου για «ρήξη», προσθέτοντας «να δω τότε αν θα μας στηρίξετε», αρκετοί απέδωσαν τη φράση του σε ελαφρότητα και άλλοι υποστήριξαν ότι αναφερόταν στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Μέχρι που σήμερα ξεκαθάρισε η κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη για αληθινή ρήξη -για στάση πληρωμών, δηλαδή- αν οι δανειστές δεν εγκρίνουν εκταμίευση χρημάτων προς τη χώρα.
Στην πραγματικότητα ο Βαρουφάκης ήταν «λαγός» του Τσίπρα, ο οποίος είχε άλλωστε προειδοποιήσει με επιστολή τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα και όχι δόσεις διεθνών δανείων, αν συνεχιστεί η μη χρηματοδότηση της χώρας.

Πρόκειται για κανονικό τελεσίγραφο, το οποίο στέλνει στους δανειστές πριν τους στείλει τα μέτρα που προτείνει. Φοβούμενος ότι μπορεί να μην τα αποδεχθούν και, άρα, το Eurogroup να μην επιτρέψει εκταμίευση τμήματος της δόσης, εξηγεί ότι θα αφήσει την Ελλάδα να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Και φτοντίζει να ενημερώσει και τους Έλληνες για αυτό.

Είναι η ώρα που ο πρωθυπουργός θα παίξει, για πρώτη φορά, τα ρέστα του απέναντι στη Γερμανία. Αν ο Σόιμπλε απορρίψει (δια της τρόικας) τα μέτρα, και απαιτήσει νέες μειώσεις εισοδημάτων, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απελευθέρωση του ορίου μαζικών απολύsεων κλπ, η ελληνική κυβέρνηση θα αρνηθεί και, ουσιαστικά, θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει.

Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι θα φτάναμε εδώ, στην ουσία των πραγμάτων δηλαδή. Αν οι δανειστές υποχωρήσουν και υπάρξει κάποιος λογικός συμβιβασμός, όλα εντάξει.
Αν όχι, θα αναλάβουν και το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας -πολιτικό, οικονομικό και ηθικό. Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα και τους Έλληνες…
http://www.aixmi.gr/index.php/o-varoufakis-itan-lagos-o-tsipras-leei-resta-me-harti-ti-hreokopia/