25 Ιουνίου 2013

Το εθνικό συμφέρον και οι χρήσιμοι ηλίθιοι…

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2013/05/syriza.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Ότι στην ιστορία υπάρχουν κατά καιρούς «χρήσιμοι ηλίθιοι» ένθεν κακείθεν, είναι γνωστό. Η κατηγορία αυτή αφορά εκείνους που δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τα φαινόμενα από τις ιδεοληψίες τους, την πραγματικότητα από τις ιδεολογικές τους κατασκευές. Η αδυναμία αυτή – η πηγή της ηλιθιότητας – οδηγεί σε εμμονές που όταν γίνονται επίσημες «θέσεις» του πολιτικού φορέα που εκπροσωπούν, ευνοούν τα μάλα τον αντίπαλο πολιτικό φορέα, επειδή ακριβώς μειώνουν την αξιοπιστία, και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα, του πολιτικού σχηματισμού που αμφισβητεί τον τελευταίο, δηλαδή τον φορέα της κυβερνητικής ευθύνης.

Ο Σαμαράς κράτησε τα Υπουργεία φωτιά…

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/PM.ANT_.SAMARAS-ORKOMOSIA-NEAS-KYBERNHSHS-2.jpg
Αntinews.grΕνα απο τα λογικά σχήματα που προβάλλεται και έχει όντως και βαρύτητα είναι το κάτωθι" Η χώρα μας είναι υπό ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομική και πολιτική εποπτεία και επιτροπεία, δεν έχει νόημα ούτε να το αμφισβητεί κανείς, ούτε να το ωραιοποιεί. Περιθώρια «δεξιάς» ή «αριστερής» πολιτικής σ’ αυτή τη συγκυρία δεν υφίστανται. Οι πολιτικές μπορεί να είναι μόνο ή ‘φιλικές’ ή ‘εχθρικές’ προς τις «αγορές». Με τις ανάλογες κάθε φορά συνέπειες. Δεν υπάρχει σ’ αυτή τη συγκυρία ενδιάμεσος χώρος, παρά μόνο ως ουτοπία, ως όραμα για το μέλλον."

Ο αγωγός Κύπρου - Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

http://2.bp.blogspot.com/-RCC0wwFgCFA/UchVRUpxAhI/AAAAAAAB7IU/iN6LAlYFLPo/s1600/%CF%81%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BE.jpgΟ σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και κατόπιν την Ελλάδα και την Ιταλία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στρατηγικών προγραμμάτων που θα τύχουν της χρηματοδοτικής υποστήριξης από την Ε.Ε.. Αυτό υποστήριζαν Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από τη Λευκωσία.

Συμβούλιο της Ευρώπης Λύση Μεσανατολικού με δύο κράτη Καλείτο Ισραήλ να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους

Φωτογραφία αρχείου Τη λύση των δύο κρατών - δύο λαών, για το Μεσανατολικό, προτείνει η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση του Ιταλού Σοσιαλιστή βουλευτή Πιέτρο Μαρσενάρο σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, και τάχθηκε την Τρίτη υπέρ μίας λύσης δύο κρατών και δύο λαών στην Παλαιστίνη, όπου όλοι οι άνθρωποι, Άραβες, Εβραίοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολίτες, να μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Δύο έδρες για το κόμμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

http://aftonomi.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/maketa-ntoules-kead-ag-saranta2gk-is-346.jpg

Για νοθεία μίλησε, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες

Δύο έδρες, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εξασφαλίζει στη νέα Βουλή της Αλβανίας, το κόμμα της ελληνικής μειονότητας ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, το οποίο, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, συμμετείχε στη συμμαχία «Αναγέννηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, που επικράτησε άνετα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με ποσοστό που αγγίζει το 58%.

Η Τουρκία στην ευρωπαϊκή "απόψυξη"

http://timeglobalspin.files.wordpress.com/2013/06/wp_erdogan.jpg?w=480&h=320&crop=1του Κώστα Ράπτη
Φιλοδοξία της ιρλανδικής προεδρίας στην Ε.Ε., η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, ήταν το άνοιγμα, για πρώτη φορά μετά από τρία έτη, ενός από τα 35 κεφάλαια των ευρω-τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ειδικότερα του 22ου που αφορά την περιφερειακή πολιτική. Ωστόσο, η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας, στο φόντο της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη γείτονα, φέρνει τους “27” αντιμέτωπους με την ανάγκη να εξαντλήσουν την επινοητικότητά τους στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων.

Τουρκία:Το διπλωματικό σώμα στηρίζει τους διαδηλωτές της Ταξίμ Ντυμένες στα κόκκινα ήταν οι προσκεκλημένες στη δεξίωση της Βρετανικής Πρεσβείας


Τουρκία:Το διπλωματικό σώμα στηρίζει τους διαδηλωτές της Ταξίμ
Ευσταθιάδης Στάθης Με έναν τρόπο εντελώς πρωτότυπο αλλά και εντυπωσιακό τρόπο το διπλωματικό σώμα στην Αγκυρα έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους της πλατείας Ταξίμ με αποδέκτη την τουρκική κυβέρνηση.Οι σύζυγοι πολλών πρεσβευτών διαπιστευμένων στην Τουρκία και πολλές επιτετραμμένες Πρεσβειών εμφανίστηκαν ντυμένες στα κόκκινα στην δεξίωση της Βρετανικής Πρεσβείας για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ. Ενα από τα δυο σύμβολα των "αντιστασιακών" της πλατείας Ταξίμ ήταν μια κοπέλα ντυμένη στα κόκκινα."Θελήσαμε να υποστηρίξουμε τον τουρκικό λαό στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ", δήλωσαν "οι κύριες με τα κόκκινα" καθώς συγκεντρώθηκαν στον κήπο της Βρετανικής Πρεσβείας να φωτογραφηθούν.Χολωμένη η τουρκική κυβέρνηση δεν έστειλε κανένα μέλος της ούτε κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο στην δεξίωση, για πρώτη φορά στην ιστορία των αγγλοτουρκιιων σχέσεων.

Spiegel: Πού οδηγείται η Τουρκία; Η εξέγερση της Πόλης ξαναθέτει τα υπαρξιακά ερωτήματα της χώρας


Spiegel: Πού οδηγείται η Τουρκία;
...Στον αγώνα για την τουρκική ταυτότητα δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Οι «μαύροι» και οι «άσπροι» Τούρκοι θα αναγκαστούν κάποτε να συνομιλήσουν. ... 
Οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν πριν από τέσσερις εβδομάδες για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν στην έκπληκτη ηγεσία της Αγκυρας και στο κατάπληκτο παγκόσμιο κοινό πόσο ασαφής είναι η τουρκική ταυτότητα, γράφει το «Spiegel». Πρόκειται για μια χώρα που κοιτούσε πάντα σταθερά προς τη Δύση αφότου ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και κατέθεσε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ πριν από 25 χρόνια. Η χώρα αυτή όμως αντιμετωπίζει σήμερα ακριβώς το ίδιο ερώτημα που αντιμετώπιζε στην ίδρυσή της: Ποιοι θέλουμε να είμαστε; Προς τα πού θέλει να πάει η Τουρκία;

Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αναζητά ο κ.Κουβέλης

Γιάννης Ρίτσος -Απόσπασμα Ποιητική Συλλογή Καπνισμένο Τσουκάλι
Καὶ νὰ ἀδελφέ μου ποὺ μάθαμε νὰ κουβεντιάζουμε ἥσυχα κι ἁπλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα, δὲν χρειάζονται περισσότερα.
Κι αὔριο λέω θὰ γίνουμε ἀκόμα πιὸ ἁπλοί.
Θὰ βροῦμε αὐτὰ τὰ λόγια ποὺ παίρνουνε τὸ ἴδιο βάρος
σ' ὅλες τὶς καρδιές, σ' ὅλα τὰ χείλη.
Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα καὶ τὴ σκάφη-σκάφη.
Κι ἔτσι ποὺ νὰ χαμογελᾶνε οἱ ἄλλοι καὶ νὰ λένε,
«Τέτοια ποιήματα, σοῦ φτιάχνουμε ἑκατὸ τὴν ὥρα.»
Αὐτὸ θέλουμε κι ἐμεῖς. Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ' τὸν κόσμο.
Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο.


http://pemptousia-2.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2012/10/papa-anypomonos1.jpgAntinews.grΗ Προσπάθεια προσέγγισης της αριστερής λογικής μέσα απο την απομόνωση φράσεων κατά το δοκούν παράγει πλάνη.Ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω και πέρα απο τις λέξεις ποιά τα πολιτικά νοήματα που κρύβονται.Ουδείς πίστευε και περίμενε απο την ΔΗΜΑΡ -δη με τα στελέχη που χρησιμοποιήσει σε κυβερνητικές θέσεις- ότι θα παρήγαγε κυβερνητικό έργο.Η εν γένει παρουσία της κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπολιτευόμενη-αντιπολιτευόμενη.Παρόλα αυτά παρήγαγε πολιτική και τα όποια συμπεράσματα απο την παρουσία της  θα μας είναι πολύτιμα αύριο γιατί πάντα πίστευα πως στην ζωή οι δρόμοι συναντώνται πολλές φορές στο διάβα του χρόνου.

Η μειονότητα και οι σχέσεις με την Αθήνα

http://www.deropoli.com/wp-content/uploads/2013/06/numerim.jpg
Νέα δεδομένα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δημιουργεί η ευρύτατη εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα, ενώ αναδεικνύονται και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον η ελληνική μειονότητα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συνέχιση της πολιτικής εκπροσώπησής της.Ο Αλβανός σοσιαλιστής ηγέτης πρώην δήμαρχος των Τιράνων, παρά το ότι είχε στοιχειωδώς διατηρήσει σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ως «αδελφό κόμμα», ουσιαστικά είχε μηδενικές πολιτικές σχέσεις με την Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια επένδυε στον «έμπειρο και αξιόπιστο» Σ. Μπερίσα.

Γερμανικό χαστούκι στις ευρωπαϊκές ορέξεις της Άγκυρας

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/eu_turkey_flag.png
 Σε συμφωνία για την αναβολή της έναρξης ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο, κατέληξε η ΕΕ, με αφορμή την αντιμετώπιση των αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων από την Κυβέρνηση Ερντογάν.

«Για το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και για το Κυπριακό» Το Ισραήλ «εχέμυθος» μεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας-Λευκωσίας, εκτιμά Τούρκος ακαδημαϊκός

http://www.philenews.com/data/2013/06/25/2013_06_25_10_30_52__d908243e46b74a61b8a8271f79d2f025.jpg
Λευκωσία: Το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει εχέμυθο μεσολαβητή στη συμφωνία Τουρκίας-Κύπρου περί κατανομής των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Αυτό αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», δημοσιεύοντας συνέντευξη του Τούρκου ακαδημαϊκού Αχμέτ Κασίμ Χαν.Με αφορμή ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε το έγκριτο think tank INSS του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, με τίτλο «Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο: Οικονομικός αντίκτυπος και στρατηγικά συμπεράσματα», ο Χαν παραχώρησε συνέντευξη, το βασικότερο σημείο της οποίας έγκειται στον δυνητικά κομβικό ρόλο που είναι σε θέση να διαδραματίσει το Ισραήλ ως προς την αποκλιμάκωση της διογκούμενης έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία, διά της ανάληψης καθηκόντων «εχέμυθου μεσολαβητή», σε μία ειδική επιτροπή για τον καθορισμό της κατανομής των προσόδων από τις πωλήσεις φυσικού αερίου.

Οι σχέσεις της ΕΕ με Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία, βασικό θέμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Γενικών Υποθέσεων

Europe
Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον προσεχή Νοέμβριο, είναι το βασικό θέμα που απασχόλησε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας περιλαμβανομένης της Συρίας καθώς επίσης και ενδεχόμενοι τρόποι συμβολής της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι BRICS επιχειρούν στενότερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους

Οι BRICS επιχειρούν στενότερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους
Οι κύριες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου (ομάδα BRICS), παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις «νέες και πολύπλοκες» εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και επιθυμούν στενότερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Ρόιτερς. Ήδη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, είχε τηλεφωνική επαφή με τον κινέζο ομόλογό της, Σι Ζινπίνγκ, όπου συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση του πολιτικού συντονισμού στις μακροοικονομικές υποθέσεις, ανέφερε αξιωματούχος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Κλίμα "νίκης" για TAP στο διεθνή τύπο

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSmu554-WgcUIyj4f3A1mBuklUsVbWOVqq5ETKiQu3Yd5aZTI9j6w
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του κονσόρτιουμ του Shah Deniz μεταξύ του αγωγού TAP και του Nabucco West για τον προτιμώμενο αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή στις 28 Ιουνίου. Ωστόσο το κλίμα που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα αλλά και πληροφορίες από το εξωτερικό δίνουν «αέρα νίκης» στον αγωγό TAP, για τον οποίο υπάρχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον με δεδομένο ότι διέρχεται από τη χώρα μας και μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. για το αέριο της Κασπίας.

Ψευδής η ανακούφιση στην Τουρκία

http://www.eurasianet.org/sites/default/files/imagecache/galleria_fullscreen/240613.jpgΤου Dimitar Bechev
Ο Tayyip Erdogan θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος αυτές τις ημέρες. Η αστυνομία εισέβαλε στο πάρκο Gezi και εκκαθάρισε βίαια τους καταληψίες μαζί με τις σκηνές τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Εκατοντάδες χιλιάδων διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το ΑΚΡ και τον ηγέτη του σε μαζικές συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Ποδοσφαιρικοί φίλαθλοι και δεκάδες ακτιβιστές κρατούνται. Οι διαδηλωτές έχουν στραφεί από την ανοιχτή σύγκρουση με δακρυγόνα και αντλίες νερού με την αστυνομία, σε μια άλλη τακτική. Άνδρες και γυναίκες στέκονται ακίνητοι στην πλατεία Ταξίμ και αλλού σε δημόσιους χώρους, και έχουν μετατραπεί στο νέο σύμβολο αντίστασης.