25 Ιουνίου 2013

Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αναζητά ο κ.Κουβέλης

Γιάννης Ρίτσος -Απόσπασμα Ποιητική Συλλογή Καπνισμένο Τσουκάλι
Καὶ νὰ ἀδελφέ μου ποὺ μάθαμε νὰ κουβεντιάζουμε ἥσυχα κι ἁπλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα, δὲν χρειάζονται περισσότερα.
Κι αὔριο λέω θὰ γίνουμε ἀκόμα πιὸ ἁπλοί.
Θὰ βροῦμε αὐτὰ τὰ λόγια ποὺ παίρνουνε τὸ ἴδιο βάρος
σ' ὅλες τὶς καρδιές, σ' ὅλα τὰ χείλη.
Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα καὶ τὴ σκάφη-σκάφη.
Κι ἔτσι ποὺ νὰ χαμογελᾶνε οἱ ἄλλοι καὶ νὰ λένε,
«Τέτοια ποιήματα, σοῦ φτιάχνουμε ἑκατὸ τὴν ὥρα.»
Αὐτὸ θέλουμε κι ἐμεῖς. Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ' τὸν κόσμο.
Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο.


http://pemptousia-2.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2012/10/papa-anypomonos1.jpgAntinews.grΗ Προσπάθεια προσέγγισης της αριστερής λογικής μέσα απο την απομόνωση φράσεων κατά το δοκούν παράγει πλάνη.Ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω και πέρα απο τις λέξεις ποιά τα πολιτικά νοήματα που κρύβονται.Ουδείς πίστευε και περίμενε απο την ΔΗΜΑΡ -δη με τα στελέχη που χρησιμοποιήσει σε κυβερνητικές θέσεις- ότι θα παρήγαγε κυβερνητικό έργο.Η εν γένει παρουσία της κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπολιτευόμενη-αντιπολιτευόμενη.Παρόλα αυτά παρήγαγε πολιτική και τα όποια συμπεράσματα απο την παρουσία της  θα μας είναι πολύτιμα αύριο γιατί πάντα πίστευα πως στην ζωή οι δρόμοι συναντώνται πολλές φορές στο διάβα του χρόνου.
Η Νομιμοποίηση κοινωνική και πολιτική της Κυβέρνησης με την παρουσία της ΔΗΜΑΡ γινόταν μεγαλύτερη απο αυτή της κοινοβουλευτικής δύναμης της. Η Διεισδυτική ικανότητα της τρικομματικής κυβέρνησης και η διεθνής απήχηση της ήταν ακόμα μεγαλύτερη θα συμπλήρωνα στην Θέση αυτή του Κου Παναγιώτου Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με την απομάκρυνση της παύουν να ισχύουν και τα δύο ανωτέρω απλά δεν θά έχουν την ίδια δυναμική.Η Κυβέρνηση κα ιη Ν.Δ. στην προσπάθεια πραγμάτωσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για τον υπερκερασμό της κρίσης χρειάζεται
- την παρουσία αριστερών αντανακλαστικών κάτι που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην όποια προσέγγιση της με την Κοινωνία και τους εκπροσώπους της
-την κριτική εξ αριστερών -γόνιμη και δημιουργική- για τυχόν λάθη, παραλείψεις ή ανεπάρκειες
-την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και συνοχή για την προώθηση αλλαγών στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής
- μια πιο ευρεία αντίληψη των όρων διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου  για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότησή της της Ελληνικής κοινωνίας .
- την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο.
Παράλληλα πολύ ορθά αναφέρει  ότι η αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ απο την Ν.Δ. θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το «αποτέλεσμα» θα κρίνει και τον «νέο πολιτικό χάρτη», που εξ αντικειμένου θα διαμορφώσει η νέα κυβερνητική συνεργασία στον Ελλαδικό χώρο.Η Συγκρότηση της Κεντροαριστεράς χωρίς το ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμα πιο ευκολότερη ειδικά αν επικρατήσει κλίμα γόνιμης αντιπαράθεσης αποφευχθούν οι οξύτητες και περιφρουρηθεί η συνοχή της ΔΗΜΑΡ με κάθε τρόπο.Σε αυτό θα συμβάλλουν και παράγοντες του πολιτικού συστήματός εκτός ΔΗΜΑΡ με την εν γένει στάση και συμπεριφορά τους και φυσικά δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και έχει αναπτύξει μια βουλιμική επιθυμία επέκτασης λόγω των παπανδρεικών χαρακτηριστικών που κουβαλά στην πολιτική του σκέψη και δράση.

Η χώρα έδωσε την μάχη για ν παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, έδωσε την μάχη για την πολιτική της σταθεροποίηση για την επανάκτηση της φερεγγυότητας της σε Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο. Η ΔΗΜΑΡ και παρούσα ήταν και συμμετείχε σοβαρά και ενεργά. Η Χώρα δίνει την μάχη του εκσυγχρονισμού της.Οι Προκαταλήψεις και οι ιδεασμοί της ΔΗΜΑΡ σε συνδυασμό με την  χρονική συγκυρία δεν της επιτρέπουν να είναι παρών σε κυβερνητικό επίπεδο. Ομως  η εμμονική πίστη στην συνταγματική νομιμότητα , ο δημοκρατικός πατριωτισμός και  ο ευρωπαικός προσανατολισμός της μπορούν να σνεισφέρουν τα μέγιστα στην Εθνική αυτή προσπάθεια Το διαζύγιο σε επίπεδο Κορυφής ήταν βελούδινο και τιμά τους πάντες.Σε επίπεδο κοινωνίας η όποια ρήξη κορυφής δεν πρέπει και δεν μπορεί να φτάσει ποτέ. Είναι ευθύνη Δημοκρατική της ΔΗΜΑΡ μέσα απο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και σεβασμό στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας να αποκτήσει πολιτική έκφραση και πολιτικό λόγο αντάξιο των σημερινών προκλήσεων.Οι όποιοι λαϊκισμοί, οι όποιες στενές, κοντόθωρες, μυωπικές πολιτικές προσεγγίσεις, δεν έχουν θέση.Οι προσωπικές στρατηγικές αδιάφορες.

Αν μπορούσε να ακουστεί η φωνή μου θα έλεγα στους συντρόφους της ΔΗΜΑΡ τα λόγια που καπετάν Ανυπόμονου κατά κόσμον Γερμανού Δημάκη Ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος στην Υπάτη μιας εμβληματικής  προσωπικότητας η οποία πραγματικά αποτέλεσε κόσμημα για την Ελληνική Κοινωνία και την ορθοδοξία. " Μιά Ελληνική σημαία, με τον σταυρό κεντημένο πάνω της, αυτό ήταν το λάβαρο μας. Να μην σβήσουμε και να μην φθίνουμε στην ψυχή του λαού μας γιατί εκεί μετριούνται όλα ".Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα περιγραφής γεγονότων, τις προεκτάσεις του, τον ρόλο των προσώπων στην πλοκή της Ιστορίας μα η κοινωνική εξέλιξη αποτελούσε πάντα παράγωγο κοινωνικών διεργασιών.Ας ενσκύψουμε άπαντες σε αυτές γιατί πρέπει να σμίξουμε τον λαό μας.