18 Ιανουαρίου 2013

Η εθνικιστική ρητορική: η πολιτική, τα μίντια και ο φουκαράς, του Jordan Jorgji

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες αυξημένης εθνικιστικής ρητορικής προερχόμενη από σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες. Ενώ το κυβερνών κόμμα μίλησε για «εθνική ένωση», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένωση των Αλβανών υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ

Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ είναι τόσο διαφορετικά από όλα τα άλλα που πρέπει κάθε φορά να εξηγούμε και στους επιφυλακτικούς, αλλά και στους μη ειδικούς τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Έτσι δίχως γνώσεις στα μαθηματικά, τα διαγράμματα Voronoi φαίνονται όχι μόνο αφαιρετικά αλλά και ακατανόητα. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά υπήρχαν ακόμα και ειδικοί της ΑΟΖ που δεν ήξεραν πώς λειτουργούν. Ενώ στην ουσία τα διαγράμματα Voronoi όχι μόνο υποστηρίζουν εκ φύσης την έννοια της μέσης γραμμής, αλλά επιτρέπουν να αντιληφθούμε δυναμικά την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ.

Βλέπουν τουρκικό λόμπι στο επιτελείο Ομπάμα

Οι Τούρκοι θεωρούν πως οι «φίλοι της Τουρκίας» John Kerry και Chuck Ηagel θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο
Η ΤΟΥΡΚΙΑθεωρεί πως έχει προσβάσεις στη νέα αμερικανική Κυβέρνηση. Με αφορμή την ορκωμοσία του προέδρου Ομπάμα στις 21 Ιανουαρίου, η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ εγείρει το θέμα σημειώνοντας πως οι «φίλοι της Τουρκίας» John Κerry και Chuck Ηagel θα υπάρχουν στο επιτελείο του επανεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα γράφει η εφημερίδα Σαμπάχ, με αφορμή την ορκωμοσία Ομπάμα στις 21 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο John Κerry, που θα ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι πολύ καλός γνώστης των τουρκικών θεμάτων, ενώ πάντοτε υπογράμμιζε τη σημασία της Τουρκίας και των ηγετών της στην διαδικασία των αλλαγών στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι επίσης ενήμερος για τις απαιτήσεις της Τουρκίας σχετικά με το ΡΚΚ και αναμένεται να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα από τα καυτά ζητήματα που θα διαχειριστεί ο Κerry είναι το ζήτημα της Αρμενικής Γενοκτονίας, καθώς πλησιάζει και η 100ή επέτειος, το 2015.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος του 2007 Με αφορμή τους ιμάμηδες η Άγκυρα επαναφέρει θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

Μάκης ΠολλάτοςΜε μια χοντροκομμένη παρέμβαση στα εσωτερικά του ελληνικού κράτους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει υποδείξεις στην ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστεί το θέμα των ιμάμηδων, διακινεί τον ισχυρισμό ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι δήθεν «τουρκική» και υποδεικνύει στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων το περιεχόμενο των νόμων που πρέπει να υπερψηφίσουν!

Τι μπορεί να σημάνει για την Τουρκία το Μεγάλο Κουρδιστάν

Στις σημαντικές αλλαγές στα σύνορα των χωρών της περιοχής , εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο της Μέσης Ανατολής αλλά και της εμφάνισης Κουρδικού μορφώματος του οποίου η πιθανότητα πραγμάτωσης σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές ολοένα και περισσότερο αυξάνεται αναφέρεται άρθρο του Κουρδικού Ιστότοπου Ekurd.net. Oι Εξελίξεις στην Συρία καθιστούν το ενδεχόμενο επανένωσης του Δυτικού Κουρδιστάν (Βόρεια Συρία) με το Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) ολοένα και πιο ισχυρό .Η Τουρκική κυβέρνηση απο την πλευρά της κάνει ότι είναι δυνατόν να απομονώσει το Τουρκικό Κουρδιστάν απο την διαδικασία επαναπροσδιορισμού των συνόρων της περιοχής.Αποτελεί η επισήμανση αυτή μια ακόμα οπτική στην προσέγγιση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK ως αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες.Ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης και ηγέτης του ΠΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν φέρεται να έχει διαβεβαίωσει την Τουρκική πλευρά-πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- οτι στόχος του ΠΚΚ δεν είναι η ανεξαρτησία του Τουρκικού Κουρδιστάν αλλά η αυτονομία του εντός της Τουρκίας .

H Μετάλλαξη του ιμάμη Φετχουλάχ Γκουλέν

Την υποστήριξη του Φετουλλάχ Γκιουλέν φέρεται να έχουν οι διαπραγματεύσεις για το Κουρδικό ζήτημα μεταξύ του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και του τουρκικού κράτους άρθρο ( του Δρ Aland Mizell) το οποίο και φιλοξενεί ο Κουρδικός Ιστόττοπος Ekurdnet. To γιατί ο μέχρι πρότινος εχθρικός ως προς το PKK, ηγέτης του ισλαμικού τάγματος μεταλλάσσεται σε υπερασπιστή της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι ένα ερώτημα επιχειρείται και να απαντηθεί.Με την διαπίστωση αυτή ισχυροποιείται η εκδοχή πως η Τουρκία έχει κατανοήσει- ή της έχει επιβληθεί- οτι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η ανακωχή με το PKK .Αυτά που απλά περιληπτικά καταγράφονται στην μικρή περίληψη μας. είναι πως σε πρόσφατη ομιλία του ο ηγέτης του ισλαμικού τάγματος είχε προτείνει την υιοθέτηση από το τουρκικό κράτος μιας πιο σκληρής στρατηγικής κατά των Κούρδων. καλώντας το κυριολεκτικά και μεταφορικά να εξαφανίσει το Κουρδικό στοιχείο.

Αλβανοί στη νότια Σερβία απειλούν με ένοπλη εξέγερση

Του Αποστολη Φωτιαδη
Με ένοπλα αντίποινα απειλούν σερβικές και αλβανικές αυτοαποκαλούμενες παραστρατιωτικές ομάδες σχετικά με την τύχη μνημείου αφιερωμένου σε Αλβανούς παραστρατιωτικούς στο κέντρο της πόλης Πρέσεβο στη νότια Σερβία. Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρή αιτία πόλωσης μεταξύ σερβικής κυβέρνησης, τοπικών αρχών στην πόλη Πρέσεβο και μαχητών του ανενεργού πια Απελευθερωτικού Στρατού για το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και τη Μεντβέτζια (UCPMB) οι οποίοι απειλούν με ένοπλη εξέγερση εάν η κεντρική κυβέρνηση επέμβει για να αποσύρει το μνημείο.