Μάκης ΠολλάτοςΜε μια χοντροκομμένη παρέμβαση στα εσωτερικά του ελληνικού κράτους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει υποδείξεις στην ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστεί το θέμα των ιμάμηδων, διακινεί τον ισχυρισμό ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι δήθεν «τουρκική» και υποδεικνύει στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων το περιεχόμενο των νόμων που πρέπει να υπερψηφίσουν!
Η αφορμή για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη η οποία προωθήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή με περιεχόμενο που προφανώς δεν ικανοποιεί την Άγκυρα...
Μετά τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν που δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι με τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου θα δημιουργηθούν εντάσεις στην περιοχή και η μειονότητα θα είναι απέναντι...
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Mε την αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομικής ρύθμισης που προβλέπει ορισμένες αλλαγές στον Νόμο του 2007 που προβλέπει τον διορισμό 240 ιμάμηδων στις Μουφτείες από πλευράς του ελληνικού κράτους, υπό την ονομασία δάσκαλοι θρησκευτικών 240 στον αριθμό, παρά τις αντιρρήσεις της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρακολουθούνται στενά και με βαθιά ανησυχία από πλευράς μας οι εξελίξεις.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Νόμος αυτός ο οποίος, αν και είχε γίνει αποδεκτός το 2007 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν ετέθη σε εφαρμογή λόγω των δικαιολογημένων αντιδράσεων που έθεσε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τώρα με τις ρυθμίσεις που στοχεύουν στο να αποκτήσει λειτουργικότητα ο εν λόγω Νόμος τώρα έρχεται στην επικαιρότητα παραβλέποντας τις απόψεις της μειονότητας σχετικά με το θέμα.
Οι δηλώσεις των βουλευτών της μειονότητας για το θέμα στις οποίες προέβησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και εξήγησαν τις αιτιολογίες της αντίθεσής τους στο σχέδιο Νόμου, παρακολουθήθηκαν και από πλευράς μας.
Τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης αναφέρονται στην διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη διοικεί τα δικά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπο προστασία το δικαίωμα των ατόμων να επωφελούνται από την ελευθερία θρησκείας , μέσω της προσευχής και της παιδείας. Πέραν αυτού οι νόρμες της ΕΕ και οι αναγκαιότητες του να είναι κανείς σύγχρονο κράτος περιέχουν και την χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες που ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα, να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα ασκώντας μια πιεστική συμπεριφορά, το γεγονός ότι παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει προκαλέσει απογοήτευση.
Γίνεται αντιληπτό πως σύμφωνα με το Καταστατικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο εν λόγω νόμος θα πρέπει σαν σύνολο να ψηφιστεί και πάλι. Ελπίζουμε ότι αυτή η λανθασμένη συμπεριφορά που επιδείχθηκε στο χρονοδιάγραμμα αυτό, να μπορέσει να αποκατασταθεί».
Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κατηγορεί την Άγκυρα η Αθήνα
Προσπάθεια να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση καταβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την απάντησή του στην οποία απλώς γίνεται λόγος για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Άγκυρας και επισημαίνεται τι ακριβώς αλλάζει με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την βουλή των Ελλήνων.
«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δε συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελληνική Πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα βήματα που κάνει η Τουρκία προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν δεδομένο. Αυτό άλλωστε, συνιστά σημαντική παράμετρο της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα στηρίζει», τονίζει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δίνει και πληροφορίες σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση. Οπως αναφέρει ο κ. Δελαβέκουρας:
«- Οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα.
- Τώρα πλέον, δίδεται η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου, για πρώτη φορά, στα δημόσια σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μειονοτικοί μαθητές.
- Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των σοβαρών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων μειονοτικών συμπολιτών μας.
- Η ένταξη των μουσουλμάνων ιερουργών στην Θράκη, εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους.
- Η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα».