22 Μαΐου 2013

Το Ιράν στα πρόθυρα εμφυλίου…

Iran-elections
Η 14η Ιουνίου φαίνεται ότι θα είναι ημέρα-γεννήτορας εξελίξεων για το σύγχρονο Ιράν, καθώς οι προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τότε, προκαλούν ήδη σοβαρούς κλυδωνισμούς στο καθεστώς των Φρουρών της Επανάστασης, με την Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ να προσπαθεί να επιβάλλει τη βούλησή του, και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ετοιμάζεται να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Τεχεράνης.

ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» Την καταχώρηση της Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις εξετάζει η ΕΕ

Την καταχώρηση της Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις εξετάζει η ΕΕΗ Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει στον κατάλογό με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τον οποίο καταρτίζει την ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ, έγινε σήμερα γνωστό από αρκετούς ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η Βρετανία παρουσίασε σχετικό αίτημα στους ευρωπαίους εταίρους της και οι συνομιλίες πάνω στο ζήτημα αυτό θα ξεκινήσουν "στις αρχές Ιουνίου", εκμυστηρεύθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Νέα θαλάσσια πρόκληση των Τούρκων

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYyVcMmiZq4IrXpoRPPZeCC3HKsM2InDTijd1_1_EhlJghOAI6AA
Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι, καθώς δέσμευσαν σχεδόν το μισό Αιγαίο, από το Καστελόριζο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, για να πραγματοποιήσουν μιαν από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τελευταίων ετών.Όπως μετέδωσε ψες το Sigma, οι Τούρκοι, με navtex που εξέδωσαν, προχώρησαν στη δέσμευση περιοχής από το Καστελόριζο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα για πραγματοποίηση της άσκησης του πολεμικού ναυτικού τους με την επωνυμία DENIZ KURDU 2013. Η συγκεκριμένη άσκηση έχει αναβληθεί δύο φορές και προκαλεί ερωτήματα, γιατί επέλεξαν αυτή την περίοδο για πραγματοποίησή της.

«Δάκτυλος» Ερντογάν…

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αντιπαραθέσεων συνέχεια μετά την πρόταση μομφής στα κατεχόμενα
Τον Ντερβίς Έρογλου κατονόμασε ως κύριο υπεύθυνο για τις εξελίξεις ο Ιρσέν Κιουτσούκ, ενώ η Αφρίκα βλέπει πίσω από τις πρόωρες εκλογές παρέμβαση Ερντογάν

Συνεχίστηκαν οι έντονες αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα, μετά την υποβολή πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ και την κατάληξη σε ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών».

"Με την Ελλάδα μπορούσαν να ανατινάξουν το ευρώ"

http://www.dw.de/image/0,,15687688_303,00.jpg
Ο γερμανός χρηματιστής Ντιρκ Μίλερ στο βιβλίο του διακρίνει στην κρίση του ευρώ ένα πεδίο σύγκρουσης αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων και κάνει λόγο για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
«Showdown» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ντιρκ Μίλερ ή „Mr Dax“, όπως αποκαλούν στη Γερμανία τον «γκουρού» του χρηματιστηρίου. Θέμα του, η «ευρωκρίση», όχι όμως από την οπτική γωνία των αγορών, όπως θα ανέμενε κανείς από έναν χρηματιστή, αλλά το πρόβλημα του ευρώ στα γεωπολιτικά του συμφραζόμενα. Το «Showdown» είναι ένα πολιτικό βιβλίο με οικονομικές αναφορές. Και όπως υπογραμμίζει ο Ντιρκ Μίλερ σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle:

Η τρικομματική κυβέρνηση κινδυνεύει από το ΠΑΣΟΚ

Γεύμα Κουβέλη με τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ   Η Αννυ Ποδηματά πρόκειται στο τέλος του μήνα να είναι κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση που οργανώνει στις Βρυξέλλες το Ιδρυμα «Μιχ. Παπαγιαννάκης».    Η Μαρ. Κοππά ήταν χθες ομιλήτρια (μαζί με τον κ. Κουβέλη) σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ λέγεται ότι ήταν εκείνη που «έτρεξε» για να κλείσουν τα ραντεβού του με Ευρωπαίους αξΟ Σπ. Δανέλης οράνωσε το γεύμα, καθώς προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς (ήταν βουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) και διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Antinews.grΤο ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται και συρρικνώνεται τόσο πολύ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που οδεύει σε φυσικό τέλος. Σε εξέλιξη βρίσκεται το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ να αποτελέσει την βάση για τον σχηματισμό ενός σχήματος το οποίο και θα ανασυνθέσει και θα ανασυγκροτήσει τον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολο θεωρητικά εγχείρημα αλλά η ΔΗΜΑΡ  με την στάση της έχει καταδείξει το πολιτικό θάρρος το οποίο καi διαθέτει.Η Προσπάθεια της ως φαίνεται απο τα δημοσιεύματα αφορά στελέχη από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς που  κατά το παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν ενεργά κυρίως με το ΠΑΣΟΚ πρώτιστα. Οι ενστάσεις είναι εύλογες και αφορούν τόσο τον προγραμματικό λόγος ενός τέτοιου φορέα όσο και την σύνθεση του.Όμως εάν ξεφύγει απο τον σκόπελο της απλής συνάθροισης προσώπων και  δεν εξαντληθεί σε επίπεδο προσωπικών φιλοδοξιών -με ότι αυτό συνεπάγεται- και παράγει Πολιτική (η οποία και θα συνοδεύεται με την Ηθική) έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει δεκτό ευνοϊκά απο την Ελληνική κοινωνία.

Eρντογάν, μια μετέωρη παντοδυναμία;

Προσωπική και πολιτική ηγεμονία είναι δεδομένα πλέον χωρίς αμφισβήτηση τόσο για τον πρωθυπουργό της Tουρκίας Eρντογάν όσο και για το κυβερνών κόμμα AKP, παρ' όλα αυτά η αβεβαιότητα υπάρχει: H παντοδυναμία Eρντογάν - AKP τερμάτισε το καθεστώς κηδεμονευόμενης δημοκρατίας που είχαν επιβάλλει οι στρατηγοί το 1982 χωρίς ακόμη να παράξει νέο κοινά αποδεκτό θεσμικό πλαίσιο και την αντίστοιχη αναγκαία διακομματική, κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
Eτσι το Σαββατοκύριακο η Tουρκία έμαθε από τον πρωθυπουργό της ότι μέσα στο 2014 θα χρειασθεί να προσέλθει πολλές φορές στις κάλπες, μια τοποθέτηση που επιχειρεί να πιέσει τις κομματικές ηγεσίες της αντιπολίτευσης:

Τι κερδίζει η Ελλάδα με τον αγωγό ΤAP - Τι σημαίνει για τις σχέσεις μας με Τουρκία και Αλβανία

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου
- Ο αγωγός ΤAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη
- Η Ελλάδα μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη
- 2.700 θέσεις εργασίας και 35 δις ευρώ το οικονομικό κέρδος για τη χώρα μας λέει το ΙΟΒΕ
- Θα δώσει ηγετικό αντίβαρο στην Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία και θα ενισχύσει τις σχέσεις με την Αλβανία
- Τι λέει στο Newsit ο Δ.Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Παντείου, Κ.Φίλης
Ο αγωγός TAP σχεδιάστηκε προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις πηγές τροφοδοσίας και βελτιώνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού.

Αλβανία: «Ο Σαλί Μπερίσα οδηγεί τη χώρα σε οικονομική άβυσσο» δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία Έντι Ράμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα ότι «οδηγεί τη χώρα σε οικονομική άβυσσο».«Εδώ και πέντε χρόνια, η χώρα δεν έχει καταγράψει καμιά οικονομιική ανάπτυξη, όπως ισχυρίζεται ο Σαλί Μπερίσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα.
«Είμαι εδώ για να σας αναφέρω τη θλιβερή αλήθεια με βάση τα επίσημα στοιχεία και την πραγματικότητα, που απέχουν πολύ από την αποπνικτική πραγματικότητα για τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην Αλβανία. Από τον Ιανουάριο του 2011, έβαλαν λουκέτο 19.000 επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι έκλειναν 23 επιχειρήσεις την ημέρα ή 1 ανά ώρα» τόνισε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εξαγωγή αιολικής τεχνογνωσίας στο Αζερμπαϊτζάν !


Ενδιαφέρον για την εισαγωγή αιολικής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα και για επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ, εκφράζουν οι Αζέροι, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Μπακού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν οι δύο πλευρές, οι Αζέροι εξέφρασαν το ενδιαφέρον να αντλήσουν τεχνογνωσία από ελληνικές εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτουν οι ακτές της Κασπίας, εξαιτίας των δυνατών τους ανέμων.

Καμία Νίκη για τη Δύση στη Συρία


Τίποτα δεν φανερώνει καλύτερα τους περιορισμούς της ισχύος της Δύσης απότι οι εσωτερικές έριδες των ελίτ της όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ και οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Θα διαχωρίσω αυτές τις θέσεις σε δύο κομμάτια: Στους οπαδούς της ανάμειξης και στους σώφρονες. Η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη με πάθος, ότι παροτρύνει πολιτικές που θα έχουν κακές συνέπειες για τη γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Ότι και να κάνουν οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη θα έχει αρνητικά συνεπακόλουθα για τις ίδιες. Είναι μια κατάσταση διπλής ήττας για τις κυρίαρχες δυνάμεις του πλανήτη.

ΕΕ: Κονδύλια 400 εκ. στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων


Την ταχύτερη εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ, εντός του 2014, προς στην Ελλάδα αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αποβλέπει στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Μέτωπο κατά Χεζμπολάχ

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/05/map.jpg
Μέτωπο κατά της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ άνοιξε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η οργάνωση που εδρεύει στο νότιο Λίβανο για την κατάκτηση της πόλης Κουσέιρ από τις δυνάμεις του Άσαντ.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί ξένη επέμβαση την κίνηση της Χεζμπολάχ και πρόσθεσε: "Στη Συρία δεν υπάρχει μόνον η Χεζμπολάχ, αλλά κι άλλες δυνάμεις", "φωτογραφίζοντας" έμμεσα το Ιράν και πρόσθεσε: "Τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιες οργανώσεις, υποστηριζόμενες από ποιες χώρες, δραστηριοποιούνται σήμερα στην Συρία".Τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάχες για την πόλη Κουσέιρ καθώς όποια από τις δύο πλευρές την κερδίσει να αποκτήσει και τον έλεγχο της διακίνησης όπλων μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Την ίδια στιγμή η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει σε λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και τη Χεζμπολάχ.

Έρχεται η «Κουρδική Άνοιξη»

Ένα εμβρυακό κράτος-ΡΚΚ αρχίζει να παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, βασιζόμενοι στις παράλληλες εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία και στο Ιράκ και τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στις ανατροπές που έχουν συντελεστεί στο εσωτερικό της Συρίας. Ήδη Κούρδοι μαχητές έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Τουρκία για να εγκατασταθούν στις βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, αποχώρηση που, αν γίνει ανεμπόδιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Τουρκία: Με αναβάθμιση μπαίνει στο χορό των νομισματικών υποτιμήσεων

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται μετοχές και ομόλογα στη γειτονική Τουρκία, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη Moody's σε επενδυτική βαθμίδα που έβγαλε τη χώρα απ' τα «σκουπίδια». Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα σε Baa3 με σταθερή προοπτική από Ba1 τα τουρκικά ομόλογα, την ίδια ημέρα (16/5) που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντούσε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.