22 Μαΐου 2013

Έρχεται η «Κουρδική Άνοιξη»

Ένα εμβρυακό κράτος-ΡΚΚ αρχίζει να παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, βασιζόμενοι στις παράλληλες εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία και στο Ιράκ και τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στις ανατροπές που έχουν συντελεστεί στο εσωτερικό της Συρίας. Ήδη Κούρδοι μαχητές έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Τουρκία για να εγκατασταθούν στις βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, αποχώρηση που, αν γίνει ανεμπόδιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.
Πρόκειται για μια σημαντική φάση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2012 ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με στόχο να δοθεί τέλος σ’ έναν πόλεμο που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή 45.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Κούρδων. Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο ευνοϊκές οι συνθήκες για μια λύση του Κουρδικού, ωστόσο, η διαδικασία παραμένει εύθραυστη. Οι συντηρητικοί Ισλαμιστές που κυβερνούν φαίνονται πιο έτοιμοι από τους προκατόχους τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της κουρδικής μειονότητας και οι αντάρτες δεν διεκδικούν πια ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στη Συρία φαίνεται επίσης να ωφελεί τους Κούρδους. Πριν ξεσπάσει η ενδοσυριακή σύγκρουση, οι αυτονομιστικές διεκδικήσεις των σχεδόν δύο εκατομμυρίων Κούρδων της Συρίας είχαν κατασταλεί. Όταν ξεκίνησε η εξέγερση, δεν υποστήριξαν ανοιχτά τους αντάρτες, μερικές φορές μάλιστα αντιτάχθηκαν σ’ αυτούς. Σε αντάλλαγμα η Δαμασκός απέσυρε τα στρατεύματά της από τις κουρδικές ζώνες που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και το Ιράκ. Η αποχώρηση ολοκληρώθηκε όταν ο συριακός στρατός αναγκάστηκε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στη Χομς και το Χαλέπι. Απέκτησε έτσι ελεύθερο πεδίο το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, η συριακή πτέρυγα του ΡΚΚ, που ελέγχει σήμερα τις περιοχές αυτές.Στην πραγματικότητα, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά ένα εμβρυακό κράτος-ΡΚΚ, γεγονός που έχει δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στα κουρδικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο.
Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι οι πρώτοι που απέκτησαν το 2005 επίσημη αυτονομία. Και εμπνέουν σήμερα τους αδελφούς τους στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν. Σημαντικό ρόλο παίζουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός αγωγού για την εξαγωγή κουρδικού πετρελαίου προς την Τουρκία. Και αυτή η ενεργειακή και οικονομική συμμαχία δημιουργεί στην περιοχή μια τουρκοκουρδική σταθερότητα, που επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. Για τον Μπαρχάμ Σαλίχ πάντως, πρώην πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, «η κουρδική άνοιξη έχει φτάσει».
Πηγή:ΑΜΠΕ