22 Μαΐου 2013

Εξαγωγή αιολικής τεχνογνωσίας στο Αζερμπαϊτζάν !


Ενδιαφέρον για την εισαγωγή αιολικής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα και για επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ, εκφράζουν οι Αζέροι, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Μπακού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν οι δύο πλευρές, οι Αζέροι εξέφρασαν το ενδιαφέρον να αντλήσουν τεχνογνωσία από ελληνικές εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτουν οι ακτές της Κασπίας, εξαιτίας των δυνατών τους ανέμων.

Το ενδιαφέρον των Αζέρων για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα, αζέρικη αντιπροσωπεία σε επίσκεψή της στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσία της σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο, είχε πραγματοποιήσει επαφές με φορείς των ΑΠΕ, διερευνώντας το έδαφος μελλοντικών συνεργασιών, με δεδομένο ότι το Μπακού ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το αιολικό δυναμικό της χώρας.
Προς το παρόν το μερίδιο των ΑΠΕ στο Αζερμπαϊτζάν δεν ξεπερνά το 1% και αυτό το ποσοστό υφίσταται χάρη στην λειτουργία ορισμένων μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων. Σύμφωνα ωστόσο με μελέτες, εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν περίπου 100 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Στη συνάντηση Σαμαρά- Αλίγιεφ, όπου συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου και ο επικεφαλής της Socar Ε. Νασίροφ, συμφωνήθηκε το θέμα των ΑΠΕ να αποτελέσει μέρος ενός προσεχούς μνημονίου συνεργασίας για την Ενέργεια που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Μπακού που προγραμματίζεται για το προσεχές φθινόπωρο.
Στο ίδιο μνημόνιο, που αποσυνδέεται με τις όποιες εξελίξεις στο θέμα TAP (η επιλογή της κοινοπραξίας από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ τοποθετείται το αργότερο στο τέλος Ιουνίου), θα συμπεριληφθούν και άλλα ζητήματα, όπως τυχόν επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή, κλπ.
Ενδιαφέρον από Γερμανούς
Ζωηρό πάντως ενδιαφέρον για τις «ανανεώσιμες» δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν έχουν επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν και γερμανικές τράπεζες.
Πριν από ένα χρόνο είχε γίνει γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί να εναρμονίσει το εθνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό, προκειμένου να αρθούν τα όποια εμπόδια για την παροχή δανείων και την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πληροφορίες έφεραν τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει την παροχή μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW ενός δανείου 40 εκατ. ευρώ στο Μπακού για την κατασκευή αιολικού σταθμού αλλά και φωτοβολταϊκού πάρκου, στο πλαίσιο μιας γενικότερης «πράσινης» συνεργασίας στο τομέα των ΑΠΕ μεταξύ των δύο χωρών.
Η KfW είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να συνεργαστεί και με τοπικούς τραπεζικούς ομίλους, ζητώντας ωστόσο προηγουμένως κρατικές εγγυήσεις ότι το έργο θα υλοποιηθεί.
Μέχρι πρότινος, το νομικό πλαίσιο στο Αζερμπαϊτζάν δεν προέβλεπε την υποχρέωση να αγοράζει η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού ενέργεια από ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Η γερμανική πλευρά σκόπευε να συζητήσει με την κυβέρνηση της χώρας την αλλαγή του εν λόγω πλαισίου, προκειμένου να «ανοίξει» και σε τρίτους η εγχώρια αγορά.
http://energypress.gr