22 Μαΐου 2013

Μέτωπο κατά Χεζμπολάχ

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/05/map.jpg
Μέτωπο κατά της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ άνοιξε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η οργάνωση που εδρεύει στο νότιο Λίβανο για την κατάκτηση της πόλης Κουσέιρ από τις δυνάμεις του Άσαντ.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί ξένη επέμβαση την κίνηση της Χεζμπολάχ και πρόσθεσε: "Στη Συρία δεν υπάρχει μόνον η Χεζμπολάχ, αλλά κι άλλες δυνάμεις", "φωτογραφίζοντας" έμμεσα το Ιράν και πρόσθεσε: "Τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιες οργανώσεις, υποστηριζόμενες από ποιες χώρες, δραστηριοποιούνται σήμερα στην Συρία".Τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάχες για την πόλη Κουσέιρ καθώς όποια από τις δύο πλευρές την κερδίσει να αποκτήσει και τον έλεγχο της διακίνησης όπλων μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Την ίδια στιγμή η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει σε λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και τη Χεζμπολάχ.

Eνόψει της συνόδου
 Η νίκη του κυβερνητικού στρατού στο Κουσάιρ δεν είναι μόνο μια σοβαρή ένεση ηθικού για ένα καθεστώς που όταν άρχισε η εξέγερση όλοι το θεωρούσαν ξεγραμμένο, αλλά έρχεται λίγο πριν από τη σύνοδο για τη Συρία και την αμερικανο-ρωσική πρωτοβουλία για αναζήτηση πολιτικής λύσης κι ενώ η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβλήματα που απειλούν την εύθραυστη συνοχή της. Ομως, πέρα απ’ όλα, η κατάληψη της περιοχής αποτελεί σημαντική στρατιωτική εξέλιξη που μπορεί να αποδειχτεί ορόσημο για την εξέλιξη του πολέμου.

Το Κουσάιρ ήταν η κύρια οδός ανεφοδιασμού των ανταρτών από το έδαφος του Λιβάνου, μέσω της κοιλάδας Μπεκάα, από όπου έφταναν στους αντικαθεστωτικούς τής Χομς και της Δαμασκού όπλα, άντρες και εφόδια. Τώρα πλέον, απέμεινε ανοιχτή μόνον η τουρκική μεθόριος που επηρεάζει τις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται σχεδόν 800 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα…

Το Κουσάιρ ήταν επίσης η μόνη περιοχή που απέκοπτε τη συνέχεια των εδαφών που ελέγχει ο κυβερνητικός στρατός στα δυτικά της χώρας και δεν επέτρεπε την επικοινωνία της λεβαντίνικης ακτής, που κυριαρχείται από τους αλαουίτες και τους χριστιανούς συμμάχους τους, με τη Δαμασκό. Λίγες εβδομάδες πριν από την καλά μελετημένη επίθεση στο Κουσάιρ, φανατικοί αλαουίτες είχαν φροντίσει να τρομοκρατήσουν τους σουνίτες της Λεβαντίνης, με σφαγές στο Μπανιάς και σε άλλους σουνιτικούς θυλάκους, με στόχο να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τώρα, με τη Λεβαντίνη εθνικά καθαρή και το Κουσάιρ υπό κυβερνητικό έλεγχο, ο Ασαντ διατηρεί ανοιχτή την πόρτα σε ένα «σχέδιο Β», καθώς αν χάσει την «όλη Συρία» θα μπορεί να αποσυρθεί σε ένα αλαουίτικο μίνι κράτος στο μέγεθος του Λιβάνου, στις ακτές της Μεσογείου.

Πάντως, το σενάριο να χαθεί για το καθεστώς η Δαμασκός απομακρύνεται μετά τις εξελίξεις στο Κουσάιρ, πόσω μάλλον που η από καιρό αναμενόμενη μάχη για την κατάληψη της πρωτεύουσας δεν έχει καν αρχίσει. Είναι ακόμη άγνωστο πώς θα επηρεάσει τον Μπασάρ αλ Ασαντ η νίκη του στο Κουσάιρ. Θα πάρει μέρος στη σύνοδο που ετοιμάζουν Ρώσοι και Αμερικανοί ή θα κλοτσήσει την ευκαιρία; Θα πιστέψει ότι με μια νίκη μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο ή θα επωφεληθεί από τη συγκυρία για να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις; Ετσι κι αλλιώς, ούτε το συριακό πρόβλημα θα λυθεί με στρατιωτικό τρόπο ούτε όμως και η σύνοδος που προωθούν Μόσχα και Ουάσινγκτον θα φέρει σύντομα την ειρήνη.

 http://www.efsyn.gr/?p=52333]
http://www.megatv.com/