16 Δεκεμβρίου 2014

Επί 40 χρόνια προετοιμάζαμε τη νεολαία μας για να βολευτεί Ή να ξενιτευτεί

Την 1η Ιανουαρίου 1981 πανηγυρίσαμε για την προσχώρησή μας ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη των 10. Έκτοτε, η απερίγραπτη διαχείριση του Κοινοτικού χρήματος διέλυσε την κοινωνία και κατέστρεψε τη χώρα. Το φταίξιμο όλο δικό μας!Για λόγους ψηφοθηρικούς όλα τα πολιτικά κόμματα υπέθαλψαν τη λαϊκή απαίτηση να νιώσουν όλοι, εδώ και τώρα, ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη και επένδυσαν σ' αυτή. Τους πρόσφεραν λοιπόν θέσεις στο Δημόσιο, μοίρασαν χρήματα και ίδρυσαν πολλά περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε πολλοί απόφοιτοι να νιώσουν «επιστήμονες» και οι γονείς τους να αποβάλουν το κοινωνικό τους κόμπλεξ. Μετρούσε το «να νιώσουν», όχι το «να γίνουν» επιστήμονες. Εξ ού και το χαμηλό επίπεδο των περισσότερων πτυχιούχων και το πλήθος των αιώνιων φοιτητών (με άφθονο χαρτζιλίκι) που οι πολιτικοί επέτρεψαν να υπάρχει και οι οποίοι στελεχώνουν συνήθως τις κομματικές νεολαίες ή στηρίζουν τις καφετέριες. Και το πτυχίο ήταν για τους περισσότερους απλά ένα κλειδί για διορισμό με καλύτερους όρους. Σπατάλη πόρων. Βαθμιαία προστέθηκαν και πανάκριβα μεταπτυχιακά, κυρίως στο εξωτερικό, που για τους πολλούς εξυπηρετούσε κυρίως ευνοϊκότερη πρόσληψη στο Δημόσιο.

«Ο πιο περήφανος λαός στον κόσμο...»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ- Το 1303, οι Καταλανοί ταξίδεψαν από τη Σικελία στην Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσουν τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο στην αντιμετώπιση της οθωμανικής απειλής.
Το 1303, οι Καταλανοί ταξίδεψαν από τη Σικελία στην Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσουν τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο στην αντιμετώπιση της οθωμανικής απειλής.
«Από τη μια είναι ο πιο περήφανος λαός στον κόσμο, καθότι δεν υπάρχει λαός που να του έχουν κάποιο σεβασμό, πέρα από αυτούς τους ίδιους, παρότι δεν αξίζουν τίποτα, κι από την άλλη είναι ο λιγότερο φιλεύσπλαχνος προς τον πλησίον του λαός στον κόσμο όλον». Ετσι περιγράφει τους Βυζαντινούς Ελληνες ο Καταλανός στρατιώτης και συγγραφέας Ραμόν Μουντανέρ στο περίφημο Χρονικό του, αποσπάσματα του οποίου κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Η σκληρότητα των περιγραφών ίσως ξενίζει τον Ελληνα αναγνώστη, που είναι πιο εξοικειωμένος με τους -εξίσου αρνητικούς- χαρακτηρισμούς των Καταλανών σε δημοτικά τραγούδια. Και πώς να μην περιγράφεται με μελανά χρώματα ο μισθοφορικός στρατός, που τον 14ο αιώνα λεηλάτησε χωρίς έλεος περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας;

Ευκαιρίες «απόδρασης» στη γνώση μέσα από τις σελίδες 4.500 βιβλίων Για τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Κομοτηνής

Ευκαιρίες «απόδρασης» στη γνώση μέσα από τις σελίδες 4.500 βιβλίων
Για τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Κομοτηνής
Όταν ο ρόλος των φυλακών παύει να είναι τιμωρητικός, αλλά επικεντρώνεται στον σωφρονισμό των ανθρώπων, που έχουν υποπέσει σε παραβατικές συμπεριφορές και στερούνται την προσωπική τους ελευθερία, τότε ο όρος «σωφρονιστικό κατάστημα» αποκτά κυριολεκτική έννοια. Στις βασικότερες υποδομές, που οφείλουν να έχουν τα σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να εξυπηρετούν με επάρκεια την παραπάνω αποστολή τους, συγκαταλέγονται οι βιβλιοθήκες κρατουμένων, οι οποίες «ανοίγουν παράθυρο» στη γνώση και την ψυχαγωγία, ακόμα και για εκείνους που περιορίζονται πίσω από τα σίδερα ενός κελιού. Εξάλλου, η αναγκαιότητα κάθε φυλακή να διαθέτει βιβλιοθήκη «για χρήση της από όλες τις κατηγορίες φυλακισμένων, την οποία πρέπει να εφοδιάζει επαρκώς και με ψυχαγωγικά και με εκπαιδευτικά βιβλία, οι δε φυλακισμένοι να ενθαρρύνονται να την αξιοποιήσουν», ορίζεται ρητά σε απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση των φυλακισμένων. Στη χώρα μας, παρόλο που η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει ενσωματωθεί στη σχετική νομοθεσία, αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα εξακολουθούν να στερούνται την επίμαχη υποδομή, αδυνατώντας συνεπώς να εκτελέσουν με επάρκεια το ρόλο τους.

Η σύγκρουση Ερντογάν-Γκιουλέν αγγίζει το Πατριαρχείο

http://4.bp.blogspot.com/-l8Try0LERow/Udmlfm9MehI/AAAAAAAAmes/nPMwYGI6LFc/s1600/Fetulah+Giulen.jpg
Του Νίκου ΣτέλγιαΤου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία αφορά την Ορθόδοξη κοινότητα και την Ελλάδα φέρνουν στο προσκήνιο οι πληροφορίες της «Κ» σχετικά με την μεγάλη σύγκρουση και αντιπαράθεση της τουρκικής κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν.Στην Τουρκία, τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση μεταδίδει την πληροφορία ότι οι συλλήψεις των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Γκιουλέν γίνονται ύστερα από καταγγελία ενός κουρδικής καταγωγής σεΐχη. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Ντογάν από το Σίιρτ, ο οποίος είναι μέλος του θρησκευτικού τάγματος Νουρ.  Την προηγούμενη δεκαετία, ο κ. Ντογάν ήρθε σε αντίθεση με τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ο κ. Ντογάν δεν συμφωνούσε με το άνοιγμα του κ. Γκιουλέν προς τις άλλες θρησκείες και κυρίως με τον διάλογο ανάμεσα στις θρησκείας και στα δόγματα.Ασκώντας δριμύτατη κριτική στον κ. Γκιουλέν, ο κ. Ντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι στόχος του κ. Γκιουλέν είναι η δημιουργία μιας νέας θρησκείας, η οποία θα δανείζεται στοιχεία από όλα τα σύγχρονα δόγματα και όλες τις θρησκείες.
 

Τουρκία: Προσφυγή κεμαλιστών στις υπερεξουσίες της αστυνομίας Αντιδρά το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)

Τουρκία: Προσφυγή κεμαλιστών στις υπερεξουσίες της αστυνομίας
Καταγγέλλοντας ότι όλοι οι Τούρκοι θα αντιμετωπίζονται πλέον ως ύποπτοι, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εναντίον νόμου που «πέρασε» η κυβέρνηση προς ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας -βάσει του οποίου έγινε το «πογκρόμ» του Σαββατοκύριακου κατά μέσων ενημέρωσης προσκείμενων στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), το οποίο τάσσεται υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους πως η νομοθεσία παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και βάσει αυτής όλοι οι Τούρκοι θα αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι.

Η απομονωμένη Τουρκία, οι μύθοι και οι αιθεροβατούντες

Η απομονωμένη Τουρκία, οι μύθοι και οι αιθεροβατούντες
Η αρχή έγινε με τον Τζο Μπάιντεν. Ήρθε, τα είπε ωραία και μάγκικα, ούτε τα μαύρα γυαλιά ηλίου δεν έβγαλε όταν συνάντησε τον Έρογλου, καν το χέρι δεν του άπλωσε, εμείς μόνο εσάς αναγνωρίζουμε, είπε κι εμείς και ο κόσμος όλος, εκτός από μία χώρα (την Τουρκία), «είστε ο πιο ισχυρός στρατηγικός μας εταίρος στην περιοχή»… Η κυβέρνηση -και ορισμένοι άλλοι υπεραισιόδοξοι- πανηγύρισαν, σ’ αυτό τον τόπο πανηγυρίζουμε κάθε φορά που μας λένε ωραία λόγια, άσε που μερικές φορές πανηγυρίζουμε κι όταν δεν μας λένε - έτσι, από κεκτημένη ταχύτητα.  Κάποιοι καλόπιστοι μεν, επιφυλακτικοί δε, μπορεί να μην ενστερνίζονταν τους πανηγυρισμούς, αλλά πότε δεν ξέρεις είπαν, αυτός ο δαίμονας που βρήκαμε στα έγκατα μπορεί να βοηθήσει να… ενώσουμε δυνάμεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, άλλωστε - δεν υπάρχει άλλο κίνητρο για να φτάσουμε στη λύση

Υπουργικά συμβούλια ανά δύο μήνες υπό τον Ερντογάν


O Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προεδρεύσει στις 5 Ιανουαρίου (για πρώτη φορά στη θητεία του) του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο βουλευτής Σμύρνης του κυβερνώντος κόμματος, Μπινάλι Γιλντιρίμ και πρόσθεσε ότι οι Σύνοδοι του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου θα λαμβάνουν χώρα ανά 2 μήνες.
Ο Γιλντιρίμ επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να αποφύγει να ασκεί εκτελεστική εξουσία, μετά το 52% των ψήφων που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: 66 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2014


journalists-war
Τους 66 έφτασαν οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν το 2014 ανά τον πλανήτη, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2013, ωστόσο οι απαγωγές αυξήθηκαν με 119 περιστατικά, την ώρα που 40 δημοσιογράφοι παραμένουν όμηροι σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.Εβδομήντα ένας δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί το 2013 και 87 απήχθησαν, σύμφωνα με την έκθεση.Το 2014, η οργάνωση διαπιστώνει «μεταβολή της βίας, με την όλο και μεγαλύτερη χειραγώγηση των ακροτήτων κατά των δημοσιογράφων (αποκεφαλισμοί, σκηνοθεσίες, απειλές)».

«Στο ψυγείο» μένουν τα κεφάλαια-«Σκληραίνουν» τα Συμπεράσματα για Τουρκία


Αποκαλυπτικό: «Σκληραίνουν» τα Συμπεράσματα για Τουρκία
Βρυξέλλες: Αιχμηρότερες υποδείξεις προς την Άγκυρα αναμένεται να περιληφθούν στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων των «28» για την Τουρκία, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στην υποψήφια χώρα, με τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων, δημιουργούν την ανάγκη «ενισχυμένων υποδείξεων» στο κείμενο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Ολλανδία υπέβαλε συγκεκριμένο λεκτικό ζητώντας, μεταξύ άλλων, όπως υποδειχθεί προς την Τουρκία ότι «οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης με οποιανδήποτε υποψήφια χώρα εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».Το λεκτικό αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Αποτελεί μέρος της γραπτής δήλωσης που εξέδωσαν από κοινού η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις Γιοχάνες Χαν μετά τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. «Ως εκ τούτου», όπως επεσήμαναν σημαίνοντες κύκλοι στην Τουρκία, «το λεκτικό αυτό έχει αρκετές πιθανότητες να τοποθετηθεί στο χαρτί των Συμπερασμάτων, αυτούσιο ή με κάποιες τροποποιήσεις, και να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη», στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σκόπια: Ο UCK αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα

. «Επανεμφανίζεται στην πολιτική σκηνή ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός- 'UÇK', τουλάχιστον στο διαδίκτυο. Σε προκήρυξη που έστειλε στον διαδικτυακό τόπο ‘almakos’ , αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις σε πολλά αστυνομικά τμήμα του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν. «Το βράδυ της νύχτας της 9ης Δεκεμβρίου στις 20:00 με συντονισμένες ενέργειες μονάδες του 'UÇK' επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Μπιτ Παζάρ στην πόλη των Σκοπίων, επίσης συντονισμένες επιθέσεις έγιναν σε αστυνομικά τμήματα του Τέτοβο, Γκόστιβαρ και Κουμάνοβο», σημειώνεται στην προκήρυξη. Σημειώνεται, ότι η επανεμφάνιση της οργάνωσης έγινε λόγω «της αλαζονικής κυβερνητικής πολιτικής έναντι των Αλβανών».
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Παράκρουση

Μπήκαμε πρώτοι στο μνημόνιο και θα βγούμε, αν βγούμε, τελευταίοι. Ολες οι χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές και δίνουν μάχη με το Βερολίνο διεκδικώντας χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Η Ελλάδα δεν είναι πια απλώς “ειδική περίπτωση”, είναι μια χώρα που κινείται εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τη συμφωνία με την Τρόικα για να αποφύγει μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές, ζήτησε και πήρε μια δίμηνη παράταση που απλώς μεταθέτει το πρόβλημα, αφού στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα βρεθεί μετέωρη χωρίς πρόγραμμα αλλά και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από την προληπτική γραμμή πίστωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καν την έννοια της μεταρρύθμισης, ούτε και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ δεν απαντά στην ερώτηση πώς θα διασφαλίσει την αναγκαία οικονομική στήριξη αν η επιθετική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, την οποία προαναγγέλλει, καταλήξει σε ρήξη.

Επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο: Τουλάχιστον 80 παιδιά νεκρά

Επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο: Τουλάχιστον 80 παιδιά νεκρά «Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε την σφαγή από τους Ταλιμπάν στο σχολείο που διευθύνεται από τον στρατό και που φοιτούν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ενώ νεότερος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 130 νεκρούς και 122 τραυματίες. Τέσσερις εκ των δραστών είναι νεκροί ενώ απελπισμένοι γονείς επιχείρησαν να μπουν στο σχολείο.Τέσσερις δράστες της επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο στη Πεσαβάρ είναι νεκροί, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ενόπλων ανταρτών. Ειδικές δυνάμεις του στρατού διέσωσαν δύο μαθητές και δύο μέλη του προσωπικού του σχολείου.

“Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”

    Ο άνθρωπος που αναποδογύρισε μια «βολεμένη» ζωή κι άρχισε να γράφει «για εκείνους που δεν ξέρουν να διαβάσουν, για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με τα μάτια κόκκινα απ' τον άμμο...», όπως έλεγε ο Τάσος Λειβαδίτης, ο κατά πολλούς ιδρυτής της επαναστατικής Τέχνης στην Ελλάδα, ο Κώστας Βάρναλης, «έφευγε» σαν σήμερα πριν ακριβώς 40 χρόνια, στις 16 Δεκέμβρη του 1974.

"Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί - κ' οι πεθαμένοι μ' ακλουθάνε σε μια αράδα σκοτεινή."

http://www.enikos.gr/data/photos/3b17739e5cad4a70f4544f709f257ec1.png
Aριστερό δεν σε κάμει η σχέση σου με τα όποια κόμματα της αριστεράς.Ούτε σε κάμει η ιδιοποίηση συμβόλων της, ούτε ακόμα ακόμα και η χρήση των όποιων ιδεολογικών όρων. Αριστερό σε κάμει η σχέση σου με την αλήθεια και το γίγνεσθαι. Το να αναζητείς δηλαδή την καθαρότερη αλήθεια διαχρονικά  με συνέπεια και συνέχεια στον χώρο και τον χρόνο, σκάβοντας και ψάχνοντας ακούραστα, σε μια πορεία αντισυμβατική, ανατρεπτική που η μόνη δικαίωση της  είναι το ανεξίτηλο αποτύπωμα σου στο κοινωνικό γίγνεσθαι.Μια βαθιά αντίληψη που μόνο η πραγματική γνώση μπορεί να σου προσφέρει 

Ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος στο Ισραήλ

Ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος στο Ισραήλ
Ένα νέο πολλά υποσχόμενο κοίτασμα υδρογονανθράκων ανακάλυψαν οι Ισραηλινοί, το «Royee», το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει έως και 3,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που θα το αναδείξει στην τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη ανακάλυψη της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.Η ανακάλυψη έγινε μετά τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε θαλάσσια περιοχή, 150 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών. Την ανακοίνωση έκανε η εταιρία «Israel Opportunity», μέλος της κοινοπραξίας που διενεργεί τις έρευνες.

Εμφανίστηκαν σε εκδόσεις του κυβερνώντος κόμματος Τον χαβά του με τα οθωμανικά ο Ερντογάν


Τον χαβά του με τα οθωμανικά ο Ερντογάν
Πληκτρολόγιο με αραβικό- οθωμανικό αλφάβητο.
Κωνσταντινούπολη: H γλώσσα και η (εθνική) μνήμη συνιστούν θεμελιώδεις ιδιότητες του έθνους, τόνισε ό Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Δήμο του Ουσκουντάρ (Σκούταρι).

Οι παρατηρήσεις αυτές του Τούρκου προέδρου αποτελούν την απάντηση του στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να διδάσκονται στο τουρκικά δημόσια σχολεία τα οθωμανικά.Το αραβικό- οθωμανικό αλφάβητο και η γλώσσα που αποτύπωνε, απαγορεύθηκε το 1926, από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.«Αν αφαιρέσετε τη γλώσσα από μία κοινωνία, της αφαιρείτε την αίσθηση του έθνους, τον πολιτισμό και τη μνήμη της», είπε ο Τούρκος πρόεδρος που διερωτήθηκε: «Ποιο έθνος στον κόσμο δεν μπορεί να διαβάσει τα γραπτά που οικοδομούν τον πολιτισμό του;. Υπάρχει έθνος στον κόσμο που δεν μπορεί να διαβάσει τις επιγραφές στον τάφο του παππού του; Υπάρχει έθνος στον κόσμο που να μη αδυνατεί να ανατρέξει στις πρωτογενείς πηγές των διανοουμένων, των συγγραφέων, των ποιητών για τους οποίους ωστόσο αισθάνεται περήφανο; Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την διδασκαλία των οθωμανικών» κατέληξε.

Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας Οργή στην ελληνική μειονότητα


Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε, κατά πλειοψηφία, την  προσφυγή του αντιπολιτευόμενου, κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος να κηρύξει ασυμβίβαστη με το σύνταγμα τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.Ο νέος νόμος απορρίφθηκε από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την Ομόνοια που εκπροσωπούν την ελληνική εθνική μειονότητα, διότι θεωρούν ότι της στερεί τη δυνατότητα πολιτικής εκπροσώπησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.Η περίπτωση του Δήμου της Χειμάρρας, όπου ζει μια συμπαγής ελληνική μειονότητα, στη οποία προσχωρεί, με βάση τη νέα διαίρεση, περιοχή με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της ηγεσίας της ελληνικής μειονότητας, η οποία κατηγόρησε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι με τη νέα διαίρεση επιδιώκει να αλλάξει τις δημογραφικές ισορροπίες για τους εκλογικούς λόγους, σε βάρος της.

«Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν την Ιστορία»

Η ιστορία δεν υπάρχει για την Αλ Κάιντα, την Μπόκο Χαράμ, τις οργανώσεις της Αλ Σεμπάμπ και δεκάδες ακόμη τζιχαντιστικές οργανώσεις. Καμιά ιστορία δεν είναι αποδεκτή. Η κατανόηση της ιστορίας ως μιας ανάλυσης του παρελθόντος προκειμένου να γίνεται καλύτερα κατανοητό το παρόν, απαγορεύεται. Οι τζιχαντιστές αναγνωρίζουν μόνον ένα χρόνο, τον χρόνο κατά τον οποίο ζούσε ο προφήτης Μωάμεθ, και δευτερευόντως τον χρόνο στον οποίο ζούσαν οι τέσσερις πρώτοι χαλίφηδες και οι Ευσεβείς Αρχαίοι, οι αλ σαλάφ αλ σαλάχ, από τους οποίους πήρε το όνομά του ο σαλαφισμός. Η μυθική εποχή των ριζών, από το 622 ως το 660, είναι η μόνη υπάρχουσα ιστορία και πάνω σ' αυτήν προσπαθεί να οικοδομήσει τη νομιμότητά της η παράνοια του τζιχαντισμού. Η περίοδος αυτή δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης ούτε ερμηνείας, παρά μόνο μίμησης, ώστε να αναπαράγονται οι τελετές της.

Η οικονομική κρίση «αχίλλειος πτέρνα» του Πούτιν


Αισθητά στους Ρώσους τα αποτελέσματα του οικονομικού πολέμου με τη Δύση
Κανείς δεν φαίνεται ικανός να τον ρίξει. Η αντιπολίτευση είναι πολυδιασπασμένη και αδύναμη. Τα ΜΜΕ φιμωμένα και ελεγχόμενα και η δημοτικότητα του «τσάρου» πάνω από 70%. Μόνος κίνδυνος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και αυτός μακροπρόθεσμος, είναι η οικονομία: με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν, τις δυτικές κυρώσεις να «δαγκώνουν» και το ρούβλι να χάνει την αξία του, οι Ρώσοι κάνουν προμήθειες σε είδη πρώτης ανάγκης φοβούμενοι τα χειρότερα.
Η Ρωσία φαίνεται πλουσιότερη στο χιόνι. Οπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, Μοσχοβίτες κάνουν βόλτες ντυμένοι με τα γούνινα παλτά και τα καπέλα τους στις χιονισμένες λεωφόρους. Λουσμένη στα φώτα και τις γιορτινές διακοσμήσεις, η πρωτεύουσα μεταμορφώνεται σε μια παγωμένη χώρα των θαυμάτων.

«Εντός Ουκρανίας το Ντονμπάς»

Η Ρωσία δεν επιθυμεί απόσχιση των ανατολικών περιοχών από την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί απόσχιση των ανατολικών περιοχών από την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία επιθυμεί να παραμείνουν εντός Ουκρανίας οι εξεγερμένες ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου Συντάγματος. Αυτό διεμήνυσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.«Ελπίζω ειλικρινά ότι η ουκρανική ηγεσία θα σταματήσει τις ενέργειες που ωθούν το Ντονμπάς (δηλαδή, τις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) στον δρόμο της απόσχισης», δήλωσε ο Λαβρόφ, για να προσθέσει: «Ελπίζω ότι η πολιτική του Κιέβου θα αλλάξει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης διαλόγου με το Ντονμπάς ώστε να υπάρξουν συμφωνίες που θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς όλων των περιοχών να ζήσουν στη χώρα σε συνθήκες ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού».

Ψήφισμα κατά του Ισραήλ προωθούν οι Παλαιστίνιοι

Οι διπλωματικές επαφές του Τζον Κέρι άρχισαν από τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Οι διπλωματικές επαφές του Τζον Κέρι άρχισαν από τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.ΡΩΜΗ. Ψήφισμα που διεκδικεί την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη έως το 2016 ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει εντός της εβδομάδας η Παλαιστίνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση Ομπάμα, που πιέζεται από το Ισραήλ να ασκήσει βέτο, ζητάει από τους Παλαιστινίους, αλλά και τους Γάλλους, που ετοιμάζουν άλλο, ηπιότερο ψήφισμα, να αναβάλουν την κατάθεσή τους ώς την επαύριο των ισραηλινών εκλογών του Μαρτίου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πραγματοποιεί διπλωματικές επαφές για το θέμα. Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στη Ρώμη, επρόκειτο να συναντήσει τους ομολόγους του από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, καθώς και τον επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ. «Δεν θα δεχθούμε απόπειρες υπαγόρευσης μονομερών ενεργειών εντός προθεσμίας», είπε ο χθες ο Νετανιάχου.

Στο στόχαστρο της Μόσχας τώρα και η Μολδαβία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ -Μετά την Ουκρανία ο Πούτιν τρίζει τα δόντια στη μικρή Μολδαβία.
Μετά την Ουκρανία ο Πούτιν τρίζει τα δόντια στη μικρή Μολδαβία.Μετά την Ουκρανία ποια θα είναι η επόμενη εστία έντασης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία; Η καγκελάριος Μερκελ δεν δίστασε την περασμένη εβδομάδα να κατονομάσει ως υποψήφιο θύμα της πολιτικής της Μόσχας τη Μολδαβία, μια μικρή χώρα, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που έχει υπογράψει ήδη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι’ αυτό έχει μπει στο μάτι της Ρωσίας. Σε συνέντευξή της στην Die Welt, η Αγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προκαλεί προβλήματα στη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, χώρες με τις οποίες γειτονεύουμε στα ανατολικά και οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης με την Ε.Ε.». Τα γεγονότα της Ουκρανίας είναι γνωστά και βρίσκονται σε εξέλιξη με άδηλο μέλλον. Η Γεωργία στον Καύκασο πλήρωσε ακριβά, με αίμα και εδαφικό ακρωτηριασμό, τα σχέδια του ηγέτη της Μιχαήλ Σαακασβίλι να προσανατολίσει γεωπολιτικά τη χώρα του προς τη Δύση και να γίνει το ενοχλητικό προγεφύρωμα Αμερικανών και Ευρωπαίων στα πλευρά της νεοτσαρικής αυτοκρατορίας του Πούτιν.

Ισραήλ: Συνελήφθη ο ηγέτης και 8 μέλη της ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης Λεχάβα

Ισραήλ: Συνελήφθη ο ηγέτης και 8 μέλη της ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης Λεχάβα Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα επιχείρηση κατά της Λεχάβα, ρατσιστικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς που είναι αντίθετη προς τη συνύπαρξη με τους Αραβες, συλλαμβάνοντας τον ηγέτη της και οκτώ μέλη.
"Επειτα από μυστική έρευνα, δέκα ύποπτοι, μέλη της οργάνωσης Λεχάβα, συνελήφθησαν για να ανακριθούν έπειτα από υποκίνηση και πρόσκληση σε βίαιες και τρομοκρατικές ρατσιστικές ενέργειες", σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΠΟΙΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ Βερολίνο και Σόφια σχεδιάζουν ρελάνς για South Stream

Βερολίνο και Σόφια σχεδιάζουν ρελάνς για South Stream Tου Γιώργου Παυλόπουλου  Να μην κλείσουν την υπόθεση της κατασκευής του South Stream είναι αποφασισμένες τόσο η Γερμανία όσο και η Βουλγαρία, η οποία αναμφισβήτητα είναι η χώρα-κλειδί για τον συγκεκριμένο αγωγό φυσικού αερίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες, κατά τη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Μπόικο Μπορίσοφ στο Βερολίνο, όπου κυριάρχησε ο South Stream, στο φόντο φυσικά των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η πρόσφατη αναγγελία της διακοπής των έργων κατασκευής του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.«Είναι ανάγκη να εξετάσουμε όλες τις νομικές πτυχές γύρω από το έργο αυτό και στη συνέχεια να τις αξιοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε από την πλευρά του: «Εκτιμούμε πως Ρώσοι και Βούλγαροι εταίροι πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν πάνω σε νομική βάση, διότι σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η συμφωνία του 2006, που υπογράφηκε με τη Βουλγαρία και όχι με την Ε.Ε.».

Το franchise του τρόμου

Oμηρία στο Σίδνεϊ: Με το #illridewithyou οι Αυστραλοί υπερασπίζονται τους μουσουλμάνους
Πριν από ενάμιση χρόνο, τον Απρίλιο του 2013, οι Τσετσένοι αδελφοί Τσαρνάγιεφ σκόρπισαν τον θάνατο στον μαραθώνιο της Βοστόνης και έστειλαν ένα μήνυμα τρόμου μόνο και μόνο με τους συνειρμούς που προκαλούσε με την Αλ Κάιντα η καταγωγή και η θρησκεία τους. Χθες στο Σίδνεϊ το μήνυμα στάλθηκε από το Lindt Chocolat Cafe, όταν ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους ζήτησε τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας και του Ιράκ.Τόσο η Αλ Κάιντα στο παρελθόν όσο και το ISIS σήμερα αξιοποιούν στη λογική του franchise την κοινωνική περιθωριοποίηση και αποκλεισμό ή και τα προσωπικά ψυχολογικά αδιέξοδα κάποιου ή κάποιων μουσουλμάνων ή μη, που προχωρούν σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας, αρκεί να αναφέρονται σε σύμβολα, κείμενα ή απλά να δηλώνουν οπαδοί της ισλαμικής τζιχάντ.

Ενιαία διαπραγματευτική στρατηγική

Ενιαία διαπραγματευτική στρατηγικήΑπό τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ένα παράδοξο. Παρότι τα συγκυβερνώντα κόμματα υστερούν σε δημοφιλία, ωστόσο η πλειονότητα των ερωτωμένων τάσσεται κατά της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Η επιφυλακτικότητα του εκλογικού σώματος απέναντι στη διεξαγωγή εκλογών μοιάζει ανεξάρτητη από κομματικές προτιμήσεις και συνιστά μια αυτοτελή τάση.Η συχνή εναλλαγή κυβερνήσεων καθ' όλη την περίοδο της κρίσης δεν αποδείχθηκε ευεργετική για την αντιμετώπισή της. Μέσα σε μια πενταετία, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, αναδείχθηκαν τέσσερις διαφορετικοί πρωθυπουργοί και πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί.Και όλα αυτά τη στιγμή που οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν ασφυκτικές, η διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας αδιανόητη, οι μεταβολές στον τρόπο ζωής και στην πρόσληψη του μέλλοντος ριζικές. Μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό αυτές τις περιστάσεις θα ήταν πολύτιμη για τη διαχείριση της κρίσης, όμως η έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών δεν την επέτρεψε.