16 Δεκεμβρίου 2014

Ευκαιρίες «απόδρασης» στη γνώση μέσα από τις σελίδες 4.500 βιβλίων Για τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Κομοτηνής

Ευκαιρίες «απόδρασης» στη γνώση μέσα από τις σελίδες 4.500 βιβλίων
Για τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Κομοτηνής
Όταν ο ρόλος των φυλακών παύει να είναι τιμωρητικός, αλλά επικεντρώνεται στον σωφρονισμό των ανθρώπων, που έχουν υποπέσει σε παραβατικές συμπεριφορές και στερούνται την προσωπική τους ελευθερία, τότε ο όρος «σωφρονιστικό κατάστημα» αποκτά κυριολεκτική έννοια. Στις βασικότερες υποδομές, που οφείλουν να έχουν τα σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να εξυπηρετούν με επάρκεια την παραπάνω αποστολή τους, συγκαταλέγονται οι βιβλιοθήκες κρατουμένων, οι οποίες «ανοίγουν παράθυρο» στη γνώση και την ψυχαγωγία, ακόμα και για εκείνους που περιορίζονται πίσω από τα σίδερα ενός κελιού. Εξάλλου, η αναγκαιότητα κάθε φυλακή να διαθέτει βιβλιοθήκη «για χρήση της από όλες τις κατηγορίες φυλακισμένων, την οποία πρέπει να εφοδιάζει επαρκώς και με ψυχαγωγικά και με εκπαιδευτικά βιβλία, οι δε φυλακισμένοι να ενθαρρύνονται να την αξιοποιήσουν», ορίζεται ρητά σε απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση των φυλακισμένων. Στη χώρα μας, παρόλο που η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει ενσωματωθεί στη σχετική νομοθεσία, αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα εξακολουθούν να στερούνται την επίμαχη υποδομή, αδυνατώντας συνεπώς να εκτελέσουν με επάρκεια το ρόλο τους.


Βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα, ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα
  Δε συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής, στο εσωτερικό του οποίου λειτουργεί ως κοιτίδα γνώσης και ψυχαγωγίας για τους κρατούμενους μια βιβλιοθήκη με περισσότερους από 4.500 τίτλους βιβλίων. Το τελευταίο εξάμηνο, μάλιστα, μετά από μια προσπάθεια ταξινόμησης και οργάνωσης του μεγάλου όγκου των βιβλίων, που είχαν συγκεντρωθεί από παλαιότερες δωρεές, η εικόνα της βιβλιοθήκης των φυλακών έχει γίνει αξιοζήλευτη. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι κρατούμενοι που έχουν γίνει τακτικοί «θαμώνες» της βιβλιοθήκης, καθότι όπως διέκρινε η ψυχολόγος του σωφρονιστικού καταστήματος, κ. Κατερίνα Πετρίδου, τα βιβλία αποτελούν μια καλή συντροφιά για εκείνους. Η κ. Πετρίδου επισήμανε ότι η βιβλιοθήκη ανταποκρίνεται σε όλα τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών, ενώ στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το ότι διαθέτει και ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους αλλοδαπούς κρατουμένους. Στο βαθμό, που συμπολίτες μας επιθυμούν να συνδράμουν με δωρεές για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, η κ. Πετρίδου συνέστησε να δοθεί προτεραιότητα σε ελληνικά και σε ξενόγλωσσα λεξικά.

Σταθερή στήριξη υποσχέθηκε η Φελίνα Καζάκου

Με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό του Αγίου Ελευθερίου, που θεωρείται και προστάτης των φυλακισμένων, το σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής επισκέφτηκε κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης «Εμείς…η πόλη». Η επικεφαλής της παράταξης, κ. Φελίνα Καζάκου, και οι συνεργάτες της, κ.κ. Κώστας Παπάζογλου, Ιμπραχήμ Χατζή Αμέτ Μουσταφά και Μαρία Μπαχτσεβάνη, πρόσφεραν στην διεύθυνση του καταστήματος δεκάδες βιβλία, λογοτεχνικού περιεχομένου, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης των κρατουμένων. Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, η κ. Καζάκου τόνισε τη σημασία της ύπαρξης βιβλιοθήκης στο χώρο των φυλακών, ενθαρρύνοντας έτσι και τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τη συγκεκριμένη υποδομή. Επιπλέον, στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή, κ. Ζωγράφο Κοκκίδη, κατέγραψε άλλες βασικές ανάγκες των κρατούμενων και της φυλακής και υποσχέθηκε ότι η συνεργασία που εγκαινιάστηκε χθες, θα έχει συνέχεια και το επόμενο διάστημα.


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=170490&categoryid=3