16 Δεκεμβρίου 2014

«Εντός Ουκρανίας το Ντονμπάς»

Η Ρωσία δεν επιθυμεί απόσχιση των ανατολικών περιοχών από την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί απόσχιση των ανατολικών περιοχών από την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία επιθυμεί να παραμείνουν εντός Ουκρανίας οι εξεγερμένες ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου Συντάγματος. Αυτό διεμήνυσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.«Ελπίζω ειλικρινά ότι η ουκρανική ηγεσία θα σταματήσει τις ενέργειες που ωθούν το Ντονμπάς (δηλαδή, τις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) στον δρόμο της απόσχισης», δήλωσε ο Λαβρόφ, για να προσθέσει: «Ελπίζω ότι η πολιτική του Κιέβου θα αλλάξει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης διαλόγου με το Ντονμπάς ώστε να υπάρξουν συμφωνίες που θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς όλων των περιοχών να ζήσουν στη χώρα σε συνθήκες ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού».


Ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε την έκκληση της Μόσχας για ένα νέο γύρο συνομιλιών «με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών δυνάμεων» για το επίμαχο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο θα κατοχυρώσει κάποιου είδους αποκέντρωση για τις δύο περιοχές που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών. Τον Σεπτέμβριο, το Κίεβο, η Μόσχα, οι ηγέτες των ανταρτών και ο ΟΑΣΕ κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας, στο Μινσκ. Παρότι η συμφωνία παραβιάστηκε κατ’ επανάληψη από νέες φονικές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών, οι ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με μια νέα, προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «εχθρική κίνηση» τις νέες κυρώσεις που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο και κάλεσε τον Ομπάμα να μην τις επικυρώσει.

Ευθύνες και στους δύο
Κόλαφος για τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, αλλά και για τις δυνάμεις των ρωσόφωνων ανταρτών, υπήρξε η έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ καταγγέλλει και τις δύο πλευρές για βασανιστήρια, απαγωγές και «τυφλούς» βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών.

Ιδιαίτερες ευθύνες καταλογίζονται σε παραστρατιωτικές δυνάμεις «εθελοντών», που μάχονται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού, όπως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Η έκθεση τονίζει επίσης τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης 5,2 εκατ. πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή των συγκρούσεων εν μέσω χειμώνα, ζώντας σε κατοικίες χωρίς νερό ή θέρμανση. Τον Νοέμβριο, η ουκρανική κυβέρνηση σταμάτησε να καταβάλλει κοινωνικά επιδόματα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 4.707 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 10.322.

Στο μεταξύ, Σουηδία και Δανία διαμαρτυρήθηκαν χθες για τη «σκοτεινή πτήση» ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Στοκχόλμης, την περασμένη Παρασκευή. Το εν λόγω αεροσκάφος έκλεισε ηλεκτρονική συσκευή που επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό του και πέταξε κοντά σε σουηδικό επιβατικό αεροσκάφος.http://www.kathimerini.gr/kosmos