16 Δεκεμβρίου 2014

Η σύγκρουση Ερντογάν-Γκιουλέν αγγίζει το Πατριαρχείο

http://4.bp.blogspot.com/-l8Try0LERow/Udmlfm9MehI/AAAAAAAAmes/nPMwYGI6LFc/s1600/Fetulah+Giulen.jpg
Του Νίκου ΣτέλγιαΤου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία αφορά την Ορθόδοξη κοινότητα και την Ελλάδα φέρνουν στο προσκήνιο οι πληροφορίες της «Κ» σχετικά με την μεγάλη σύγκρουση και αντιπαράθεση της τουρκικής κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν.Στην Τουρκία, τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση μεταδίδει την πληροφορία ότι οι συλλήψεις των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Γκιουλέν γίνονται ύστερα από καταγγελία ενός κουρδικής καταγωγής σεΐχη. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Ντογάν από το Σίιρτ, ο οποίος είναι μέλος του θρησκευτικού τάγματος Νουρ.  Την προηγούμενη δεκαετία, ο κ. Ντογάν ήρθε σε αντίθεση με τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ο κ. Ντογάν δεν συμφωνούσε με το άνοιγμα του κ. Γκιουλέν προς τις άλλες θρησκείες και κυρίως με τον διάλογο ανάμεσα στις θρησκείας και στα δόγματα.Ασκώντας δριμύτατη κριτική στον κ. Γκιουλέν, ο κ. Ντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι στόχος του κ. Γκιουλέν είναι η δημιουργία μιας νέας θρησκείας, η οποία θα δανείζεται στοιχεία από όλα τα σύγχρονα δόγματα και όλες τις θρησκείες.
 

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι κυρίως ο διάλογος του κ. Γκιουλέν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε η μεγαλύτερη αφορμή για τον μεγάλο εκνευρισμό του κ. Ντογάν και των οπαδών του.  Από την δεκαετία του 90΄, ο κ. Γκιουλέν ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την ίδια περίοδο, διάφορες σουνιτικές φράξιες και ομάδες εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Πατριαρχείου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και άλλα ιδρύματα της Ορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν στο στόχαστρο των συντηρητικών ομάδων.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη του την εντατικοποίηση της κριτικής του κ. Ντογάν, οι «άνθρωποι» του κ. Γκιουλέν στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη ανέλαβαν δράση. Αυτό ισχυρίζονται ομόφωνα ο κ. Ντογάν και η κυβέρνηση του. Τότε, οι διωκτικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του κ. Ντογάν με το σκεπτικό ότι είναι αρχηγός της τουρκικής πτέρυγας της Αλ Κάϊντα.

Πριν ένα χρόνο, στα πλαίσια της κορύφωσης της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν, ο κύκλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Ντογάν να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να ξεκινήσει η δίωξη του Κινήματος Γκιουλέν. Με βάση λοιπόν, αυτή την προσφυγή, την προηγούμενη Κυριακή, ξεκίνησαν οι μαζικές συλλήψεις των μελών του Κινήματος Γκιουλέν.