10 Αυγούστου 2013

Υπό τις ευλογίες του Κίσινγκερ και με οσμή πετρελαίου ο 2ος Αττίλας

Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ, Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Οι Τούρκοι  στις 14 Αυγούστου 1974 δεν συνέχισαν την επιχείρηση «Αττίλας» χωρίς τη γνώση και έγκριση των σχεδίων τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Οι Τούρκοι στις 14 Αυγούστου 1974 δεν συνέχισαν την επιχείρηση «Αττίλας» χωρίς τη γνώση και έγκριση των σχεδίων τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Στις 14 Αυγούστου 1974 άρχισε η δεύτερη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας στη Γενεύη. Την ίδια μέρα η οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποφάσισε με δημόσια δήλωσή της ν' αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Καραμανλή, το ΝΑΤΟ είχε αποδειχθεί «ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου (...)

Η "Μοναξιά" της Τουρκίας στο Κουρδικό ζήτημα;

http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/16-5-1392/IMAGE635115508068773693.jpgΗ Αμερικανική διπλωματία κρατά αποστάσεις απο τα τεκταινόμενα στην Συρία Την ίδια ώρα σημάδια αναδίπλωσης απο την στήριξη της Αλ Κάιντα στην Συρία δείχνει η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ οι κύριοι αιμοδότες της μέχρι σήμερα Η Αναδίπλωση τους δεν εντοπίζεται μόνο στον Συριακό  χώρο αλλά και στην Αίγυπτο με την εχθρική στάση των ισλαμιστικών χωρών του κόλπου απέναντι στην Μουσουλμανική αδελφότητα.Την ίδια ώρα όπως επισημαίνεται τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία δεν δρουν χωρίς την συνεργασία και της Συριακής Αντιπολίτευσης στην Βόρεια Συρία.Όμως οι Κούρδοι δεν χρειάζονται την απειλή της Άγκυρας ή την απειλή των ακραίων ισλαμιστών για να ξεδιπλώσουν την ενότητα τους στο απόλυτο της μεγαλείο.

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Το φάντασμα του Μεντερές και ο Ταγίπ Ερντογάν

Το φάντασμα του Μεντερές και ο Ταγίπ Ερντογάν
Του Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Η σκληρή καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου που έστειλε στη φυλακή με ισόβια κάθειρξη είκοσι στρατηγούς και ανώτατους αξιωματικούς και ανάμεσά τους τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην περίοδο 2008-10 Μπασμπούκ ήταν αναμενόμενη, καθώς τα στοιχεία για τις υποθέσεις Εργενέκον και Βαρυοπούλα ήταν συντριπτικά: Η ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας κινήθηκε έξω από το πλαίσιο της αυταρχικής νομιμότητας που η ίδια είχε χαράξει το 1982-3 και λειτούργησε περισσότερο με πρακτικές μαφίας και λιγότερο με συνωμοτική πρακτική μυστικών υπηρεσιών και ανορθόδοξου πολέμου. Οι Στρατηγοί ισοβίτες στη φυλακή είναι ταυτόχρονα, ένας συμβολισμός και ένα μήνυμα για το ποιος κυβερνά πραγματικά την Τουρκία. Ενας συμβολισμός και ένα μήνυμα που σβήνει έναν παλαιότερο και πιο ανατριχιαστικό.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η προσευχή έκρυβε πρόκληση

Οι γνωστοί κύκλοι της Θράκης επιχείρησαν να τορπιλίσουν τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιηθεί λειτουργία στο Γενί Τζαμί Νομιμοποίηση των ψευδομουφτήδων μέσω της προσευχής του μπαϊραμιού στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, που παραχωρήθηκε για δεύτερη φορά από τον δήμο της πόλης για να λειτουργήσει ως τέμενος, επεχείρησε η Τουρκία με απαράδεκτη παρέμβαση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζτάγκ.


Αντιτρομοκρατικό αδιέξοδο

http://media.npr.org/assets/img/2013/02/08/syria-prayer2_wide-131b17d7d1ae5f176fd064d31f463246d805231c-s6-c30.jpg
Κόκκινος συναγερμός και κλείσιμο είκοσι αμερικανικών πρεσβειών, με την Υεμένη να φωτίζεται ως στόχος επιχείρησης μεγάλης κλίμακας της αλ Κάιντα, και ταυτόχρονα επιθέσεις εναντίον πραγματικών ή υποθετικών στόχων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Η αμερικανική συνταγή άμυνας και επιθετικού πολέμου φθοράς κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.Από την αμερικανική πολιτική λείπει η πολιτική αποφασιστικότητα και η ευκρίνεια, καθώς σήμερα η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της άσκησης ουσιαστικής πίεσης και πολύ περισσότερο παρέμβασης στο Πακιστάν και στα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, που συνεχίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι ανοχής συνενοχής με τους τρομοκράτες:

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε δύναμη ούτε όραμα να αλλάξει τα πράγματα

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2013/08/antonis-samaras-mparak-ompama.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, όπου έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αλλά και από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, έχει αναμφίβολα μεγάλη συμβολική σημασία, που οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του Μαξίμου φρόντισαν να προβάλλουν αναλόγως. Πράγματι, η στήριξη, έστω και διά δημόσιων φραστικών διακηρύξεων του προέδρου των ΗΠΑ και του συνόλου του αμερικανικού κατεστημένου στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση αποτελούν θετικές εξελίξεις για την κυβέρνηση που δεινοπαθεί στο εσωτερικό.

Θέση Η τριμερής συμμαχία

http://4.bp.blogspot.com/-RvjJTCFBiwY/UHgg_kPs-II/AAAAAAAARMg/iS973wWCN_w/s640/Greece__Israel_Cyprus_-_Copy.jpg
Αυτή η εφημερίδα σεμνύνεται να λέγει ότι είναι ίσως η πρώτη που, από της ιδρύσεώς της, διείδε τη σημασία και την αξία της συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ. Με πυκνές αναλύσεις και αρθρογραφία υπέβαλε σε όλους τους Προέδρους, από τον Μακάριο μέχρι σήμερα, ότι τα συμφέροντά μας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν προσεγγίζαμε και αναπτύσσαμε ισχυρούς δεσμούς με το κράτος του Ισραήλ. Ειρήσθω εν παρόδω, το Ισραήλ ήταν από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία και από τα πρώτα κράτη που άνοιξαν πρεσβεία στη Λευκωσία. Οι Κύπριοι πολίτες και επιχειρηματίες έκτισαν τη συνεργασία με το Ισραήλ, όταν το επίσημο κράτος καθυστέρησε δεκαετίες να ανοίξει πρεσβεία στη χώρα αυτή (επί Κληρίδη), διά τον κωμικό φόβο των Αράβων. Από την εποχή Μακαρίου μέχρι την προεδρία Κληρίδη, ακολουθείτο μια φιλοαραβική και φιλοπαλαιστινιακή πολιτική επειδή, λεγόταν, είχαμε ανάγκη τις ψήφους των αραβικών χωρών στο Κυπριακό. Και είδαμε έναν δικτάτορα Καντάφι να τροφοδοτεί τον Αττίλα με καύσιμα και άλλες αραβικές χώρες να στηρίζουν το κατοχικό μόρφωμα.

Γιατί ακυρώθηκε πραγματικά η συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν


http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02252/putin-obama_2252410b.jpg
Το άσυλο του Σνόουντεν ήταν μόνο ένας παράγοντας. Η ακύρωση της συνάντησης Ομπάμα-Πούτιν αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η «επαναφορά» των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γράφει ο Guardian. Θα ήταν δελεαστικό – και λάθος – να δικαιολογήσουμε την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει την προσωπική συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο της G20 αποκλειστικά και μόνο από την άποψη της απογοήτευσης της Αμερικής για την απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Αυτός είναι, φυσικά, ο τρόπος που το παρουσιάζουν τα πιστά στο Κρεμλίνο Μέσα, αγνοώντας το γεγονός ότι η Ρωσία στην οποία ζουν αντιμετωπίζει τους αντιφρονούντες της με μια εκδικητικότητα που δεν έχουμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες. Η βαθύτερη αιτία πίσω από μια τέτοια δημόσια άρνηση είναι κάτι που η ρωσική εξωτερική πολιτική θα βρει λιγότερο εύκολο να εξηγήσει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν τις εφημερίες του ΕΣΥ


BF07ADCD116D7C292E0BC165E1364951

Το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενισχύσει τις εφημερίες των καταστημάτων του ΕΣΥ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Τη συμφωνία αυτή επικύρωσαν οι υπουργοί Δημ.Αβραμόπουλος και Αδ.Γεωργιάδης


Ο Ομπάμα πήγε στη συνάντηση με όλο το επιτελείο του και ο Σαμαράς με την … παρέα του


obama-samaras2
Παρά την ικανοποίηση που άφησε στην ελληνική πλευρά η αποτίμηση του ταξειδιού στις ΗΠΑ, αίσθηση προκάλεσε στην Ουάσινγκτον το γεγονός ότι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβασε το " βαρύ πυροβολικό " της Αμερικανικής διοίκησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στις ΗΠΑ με. την " παρέα του "., όπως χαρακτηριστικά σχολιάστηκε.Συγκεκριμένα πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν το φάουλ στο σχεδιασμό της ελληνικής αποστολής, που θεσμικά τουλάχιστον κρίνεται ελλειμματική απέναντι στο βάθος της αντίστοιχης αμερικανικής.

Τα «άγια» χαρακώματα Tου Σταυρου Τζιμα

http://images.newsnow.gr/47/475700/i-moni-esfigmenou-gia-tin-epithesi-me-molotof-1-315x236.jpg
Η ανακωχή εξακολουθεί να τηρείται στα «χαρακώματα» των εμπολέμων «νόμιμων» και «παράνομων» εσφιγμενιτών μοναχών στις Καρυές του Αγίου Ορους, μετά τα επεισόδια με μπουλντόζες και μολότοφ. Είναι όμως θέμα χρόνου και μόνο να ξεσπάσει μια ακόμα μάχη, με δυναμικότερο ίσως τρόπο και μέσα, για την «κυριαρχία» στο κονάκι το οποίο κατέχουν ζηλωτές μοναχοί, αλλά διεκδικεί η εγκεκριμένη από το Φανάρι και την Ιερά Κοινότητα, νέα αδελφότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση που δεν πρέπει να αποκλειστεί, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί επικίνδυνα, το Αγιον Ορος θα κινδυνεύσει με διασυρμό διεθνώς.Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και μόνο με την εικόνα ενός μοναχού που κράδαινε βόμβα μολότοφ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρήσει να εισβάλει δυναμικά στο κτίριο και οι οργανωμένοι και εξοπλισμένοι φανατικοί ζηλωτές αμυνθούν.

Ο Ελληνικός "Ρουβίκωνας"

http://i1.prth.gr/images/800C6CE6BB83092FE8A6A4630D57F433.jpg
Εμφανέστατο το ψυχολογικό σόκ της επίσκεψης του Κου Σαμαρά στις ΗΠΑ. ουδείς είναι σε θέση -όχι ότι και ήταν- να δει τα πράγματα ρεαλιστικά. Κατά συνέπεια σκέψη πολιτικά στροβιλιζόμενη παράγει παραζάλη.Ως θα είδατε υπάρχει σοβαρότατη αμερικανική ανησυχία για την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα και σε αυτό ευθύνονται άπαντες , προεξάρχοντος όμως της συνιστώσας της σκληροπυρηνικής δεξιάς  η οποία και πολιτικά συναγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ στην αποδόμηση του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ. που ταυτόχρονα είναι και πυρήνας της Κυβέρνησης.Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα προσφέρει πλήθος μηχανισμών για την παραγωγή πολιτικής ρευστότητας.Αν πραγματικά οι ΗΠΑ  δεσμεύτηκαν πως θα στηρίξουν την Ελλάδα ενεργά όταν βγεί στις αγορές αυτό αποτελεί πάρα πολύ καλή είδηση.Τα περί γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής δεν αφορούν την Γερμανική Διπλωματία η οποία και αδιαφορεί χαρακτηριστικά για τις αμερικανικές ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή

Το άπειρο της πολιτικής βλακείας του "Σοφού" αντρός

http://www.atticafreepress.gr/wp-content/uploads/2010/07/pagalosrn1.pngΑntinews.Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η αποσπασματική παράθεση κειμένου του Χρόνη Μίσιου απ οτο βιβλίο του "Χαμογέλα ρέ τι σου ζητάνε".Ως καλός μαθητής λόγω των ακροδεξιών του αντανακλαστικών -το πεφωτισμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. το οποίο φυσικά όταν είναι να γράψει τέτοια άρθρα δεν αναφέρει την ιδιότητα του αυτή, αλά κάρτ ακόμα και σε αυτό- χρησιμοποιεί γκεμπελικές μεθόδους , οι οποίες και πέρασαν στην Ελληνική πολιτική ζωή μέσω των συνεργατών των ΝΑΖΙ οι οποίοι στην πλειοψηφία τους με την παρουσία τους λάμπρυναν το στελεχιακό δυναμικό της μετεμφυλαικαής δεξιάς.

Θα αποδειχθεί το ευρώ συμβατό με τη δημοκρατία;

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcScsyx8WbZoYYbmEC6eyuLUM7kwJE2gaFULtbeiFNp8yn-e8JVRhgΤου Μανόλη Γ. Δρεττάκη*
 Το περιοδικό Economist, στο τεύχος του της 6.7.13, δίνει μια περίληψη ενός εξαιρετικά σημαντικού άρθρου δύο Αμερικανών οικονομολόγων: του Michael Bordo, του Πανεπιστημίου Rutgers, και του Harold James, του Πανεπιστημίου Princeton. Οι συγγραφείς του άρθρου αναλύουν τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στον κανόνα χρυσού που ίσχυε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με βάση τον οποίο πολλά κράτη είχαν προσδέσει τα νομίσματά τους με μια σταθερή ισοτιμία με τον χρυσό. Το ίδιο, κατ’ αναλογία (αλλ’ όχι πλήρως), ισχύει και για τα 17 (τώρα 18) κράτη που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ. Τα κράτη αυτά, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα νομίσματά τους και να γίνουν δεκτά στην ευρωζώνη, αποδέχτηκαν μια σταθερή ισοτιμία των νομισμάτων τους προς το ευρώ καθώς και την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων. Οι δύο αυτές επιλογές προβάλλουν τώρα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης μια τριάδα κρίσιμων τριλημμάτων (ή ασυμβατοτήτων θα έλεγε κανείς). Αναλυτικότερα:

Το ισοζύγιο της επίσκεψης Σαμαρά

http://www.newsit.gr/files/Image/2013/08/09/WHITEHOUSE/resized/samaras_obama7_518_355.jpg
Ισχυρό θετικό πρόσημο είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και οι συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως παρά τις προσεκτικές δημόσιες διατυπώσεις του, ο κ. Ομπάμα συζήτησε σε βάθος το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα λιτότητας και η Αθήνα μπορεί να προσδοκά σε στήριξη, όταν οι σχετικές συζητήσεις επανέλθουν στο προσκήνιο μετά τις γερμανικές εκλογές.