10 Αυγούστου 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η προσευχή έκρυβε πρόκληση

Οι γνωστοί κύκλοι της Θράκης επιχείρησαν να τορπιλίσουν τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιηθεί λειτουργία στο Γενί Τζαμί Νομιμοποίηση των ψευδομουφτήδων μέσω της προσευχής του μπαϊραμιού στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, που παραχωρήθηκε για δεύτερη φορά από τον δήμο της πόλης για να λειτουργήσει ως τέμενος, επεχείρησε η Τουρκία με απαράδεκτη παρέμβαση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζτάγκ.



Με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το Γενί Τζαμί, που κατασκευάστηκε το 1903 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως τέμενος για την προσευχή του μπαϊραμιού ύστερα από 90 χρόνια, ικανοποιώντας ένα αίτημα αρκετών μουσουλμάνων που κατοικούν στην πόλη. Ομως, οι γνωστοί κύκλοι της Θράκης επεχείρησαν να τορπιλίσουν τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, απαιτώντας η προσευχή να γίνει όχι από νόμιμους ιμάμηδες, αλλά από εκείνους που έχει διορίσει ο ψευδομουφτής Ξάνθης.Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζτάγκ, ο οποίος πέρυσι είχε περιοδεύσει στη Θράκη, με δηλώσεις του επεχείρησε μια απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.

«Οι Τούρκοι απείχαν και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους εναντίον της άδικης και αυταρχικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης» (σ.σ.: να μην επιτραπεί στους ιμάμηδες του ψευδομουφτή να κάνουν την προσευχή), είπε ο κ. Μποζτάγκ ασκώντας κριτική στην Ελλάδα ότι λειτουργεί εκτός νόμιμου και ευρωπαϊκού πλαισίου αν και είναι μέλος της ΕΕ.

Συνεχίζοντας αυτή την παρέμβαση ο Τούρκος αξιωματούχος αποφάνθηκε ότι «ο μουφτής που έχει εκλεγεί από τον λαό είναι νόμιμος, οι άλλοι που έχουν αναδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση είναι παράνομοι...», ενώ επεχείρησε και έναν προκλητικό συσχετισμό λέγοντας ότι πρόκειται σαν η «τουρκική διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων να διορίζει τους ιερείς στις εκκλησίες της Τουρκίας (όταν είναι γνωστό, εκτός των άλλων, ότι ούτε οι ιερείς ούτε οι μητροπολίτες εκλέγονται από τους πιστούς αλλά από εκλεκτορικό σώμα, την Ιερά Σύνοδο).

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Μποζτάγκ τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν διαπραγματεύεται την τήρηση της νομιμότητας στην επικράτειά της» και επεσήμανε ότι η χώρα μας «εφαρμόζει το σύνταγμά της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Καλέσματα για αποχή
Της παρεμβάσεως Μποζτάγκ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ενός από τους «συλλόγους» που ξεφυτρώνουν διαρκώς στη Θράκη και στη Μακεδονία και συνδέονται με τα τουρκικά προξενεία Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης, με ονομασία «Σύνδεσμος Παιδείας και Πολιτισμού Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης» που είχε καλέσει σε αποχή από το ναμάζι στο Γενί Τζαμί, ενώ μειονοτικό έντυπο στην Κομοτηνή δημοσίευσε φωτογραφία από το Γενί Τζαμί, για να καταδείξει ότι συμμετείχαν μόνο τρία άτομα στην προσευχή.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ