21 Αυγούστου 2014

Τι σημαίνει αν ο Νταβούτογλου διοριστεί ως Πρωθυπουργός

Με τον Σάββα Ιακωβίδη- Μετά τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και την ανάδειξή του ως του νέου Προέδρου της Τουρκίας, η ερώτηση που τέθηκε αμέσως ήταν: Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας; Προτάθηκαν διάφορα ονόματα, μεταξύ αυτών εκείνο του αποχωρούντος Πρόεδρου Γκιουλ και του νυν Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Επειδή ο Ερντογάν έκανε ξεκάθαρο πως ο ίδιος ήθελε να ελέγχει το υπουργικό συμβούλιο, τέθηκε μια δεύτερη σημαντική ερώτηση:

Για την απελευθέρωση των 49 ομήρων Τουρκία: Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει «παζάρι» με τους τζιχαντιστές

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται κατηγορηματικά το δημοσίευμα της καθημερινής τουρκικής εφημερίδας «Taraf», η οποία αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε μυστικές συζητήσεις με το ISIL (κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), προκειμένου να απελευθερωθούν οι 49 Τούρκοι πολίτες που κρατούνται όμηροι από τις 11 Ιουνίου.

Η εκλογή του σουλτάνου;

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*Η σχετικά εύκολη επικράτηση του χαρισματικού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες τουρκικές προεδρικές εκλογές με λαϊκή ψήφο ασφαλώς σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση αφορά τη δυσκολία συγκατοίκησης ενός δυναμικού και με διάθεση ενεργού εμπλοκής στη διακυβέρνηση της χώρας, παρά τις περιορισμένες προβλεπόμενες αρμοδιότητες, προέδρου και ενός πρωθυπουργού που, τύποις τουλάχιστον, έχει την ευθύνη και τις εξουσίες. Ο κ. Ερντογάν φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση ενός διδύμου τύπου Οζάλ-Ακμπουλούτ (1989), με τον πρωθυπουργό να έχει λίαν περιορισμένη προσωπική πολιτική ισχύ και να είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την -άτυπη έστω- πρωτοκαθεδρία του προέδρου.

Η λύση του Κουρδικού, αντάλλαγμα για τη συνταγματική αλλαγή

Ενα εκατομμύριο ψήφους παραπάνω πήρε το φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά το άνοιγμα προς άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες κινδυνεύει να μείνει μετέωρο
Διαδικασία επίλυσης κουρδικού προβλήματος εν όψει ή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2015, αναζητεί τυχόν συνεργάτες για να αυξήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εγκρίνει τη συνταγματική αλλαγή για τη μετάβαση στο προεδρικό ή αλλιώς το ερντογανικό σύστημα;
Ιδού η υπαρξιακή απορία του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.

«Long live America!»

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τέταρτος συνεχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής -μετά τον πατέρα και υιό Τζορτζ Μπους και, ενδιαμέσως, τον Μπιλ Κλίντον- ο οποίος βομβαρδίζει το Ιράκ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ένοικοι του Λευκού Οίκου αποδεικνύουν ότι δεν διστάζουν ούτε στιγμή να δώσουν τη σχετική εντολή στους στρατηγούς του Πενταγώνου, φανερώνοντας έτσι ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο βαθύ από το καπρίτσιο και τη δοκιμή νέων έξυπνων πυραύλων που... ενώνει την Ουάσιγκτον με τη συγκεκριμένη χώρα. Μια χώρα η οποία αποδεικνύεται «κλειδί» για το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή, ειδικά τώρα που απειλείται ευθέως να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη -και οι Αμερικανοί ευελπιστούν, φυσικά, να «δεσμεύσουν» ορισμένα από τα καλύτερα κομμάτια της.

Διπλωματικός πυρετός στην ΕΕ

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Μια στην κυριολεξία καταιγίδα διπλωματικών διαβουλεύσεων για το μέλλον της Ουκρανίας σκιάζει τον ουρανό της Γηραιάς Ηπείρου. Η πυκνότητα των συναντήσεων που έχουν προαναγγελθεί προδίδει την αγωνία των Ευρωπαίων για ενδεχόμενη παράταση των συγκρούσεων, με τον επερχόμενο χειμώνα να απειλεί με χρεοκοπία το Κίεβο και έλλειψη φυσικού αερίου την ΕΕ.Μεθαύριο Σάββατο η Μέρκελ θα βρίσκεται στο Κίεβο, την Τρίτη 26/8 στο Μινσκ της Λευκορωσίας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας με τη συμμετοχή και των ηγετών της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, ενώ στις 30/8 ο Ποροσένκο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέλος στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται συνάντησή του και με τον Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Η σύνθεση της Συνόδου Κορυφής στο Μινσκ την Τρίτη 26/8 μας δίνει μια εικόνα του προβλήματος της Ουκρανίας στο σύνολό της: Η παρουσία της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, που μαζί με τη Ρωσία έχουν συστήσει Τελωνειακή Ενωση απέναντι στην ΕΕ και στην Ουκρανία, δίνει και το περίγραμμα του ζητούμενου συμβιβασμού: Να γίνει η Ουκρανία από μήλον της έριδος γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρώπη.

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στο αντιρατσιστικό οι γενοκτονίες και των χριστιανών

Με μια ρητή δήλωσή του, με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απόφασή του να εντάξει στη λίστα με τα αδικήματα που θα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την άρνηση των γενοκτονιών χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων), ο Χ. Αθανασίου βάζει τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, 24 ώρες μετά την επιστολή 38 βουλευτών της ΝΔ στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν να υπάρξει αυτή η προσθήκη στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, καθιστά σαφές ότι ισχύει απόλυτα η δέσμευσή του στην επιτροπή της Βουλής ότι «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». «Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα αυτό», καταλήγει στη δήλωσή του.

Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο Επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος προς τον Επίτροπο Ενέργειας


Η κ. Μανιάτης υποστηρίζει την συγκρότηση ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης». Και αυτό διότι, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου, τυχόν «πάγωμα» της προμήθειας Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα και στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται όλους τους Κούρδους για να σταματήσουν το ISIS

Τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον συγκλίνουν με τα δικά τους, ανεξάρτητα αν κατοικούν στη Συρία, την Τουρκία ή το Ιράκ
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) ανάγκασε την Αμερική να επιστρέψει στο μέτωπο του Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε αεροπορικές επιθέσεις κατά των μαχητών του ISIS που πλησίαζαν στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να «συρθούν» πίσω στο Ιράκ. Αν ο Ομπάμα επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι δεν θα χρειαστεί να στείλει χερσαίες δυνάμεις, πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της Αμερικής απέναντι στον κουρδικό εθνικισμό και να αναγνωρίσει ότι οι Κούρδοι, και όχι μόνο του Ιράκ, είναι οι κυριότεροι σύμμαχοί του κατά του ISIS.

Μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μεγάλη και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανησυχεί ότι εάν υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία μέσω Ουκρανίας, οι τιμές του LNG θα εκτιναχθούν λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ασία, αλλά και πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες που διακινούν ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Γενικώς, δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την ίδια ευαισθησία σε ένα ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Ιστορικό άνοιγμα του Πάπα στην Κίνα: «Οι κομμουνιστικές χώρες δεν πρέπει να φοβούνται τους χριστιανούς»

Ιστορικό άνοιγμα του Πάπα στην Κίνα: «Οι κομμουνιστικές χώρες δεν πρέπει να φοβούνται τους χριστιανούς»
Το μεγαλύτερο ως τώρα άνοιγμα προς τη Λαϊκή Κίνα έκανε την Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος από τη Νότια Κορέα όπου βρίσκεται είπε πως τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ασίας δεν χρειάζεται να φοβούνται τους χριστιανούς, καθώς δεν έρχονται ως «κατακτητές», αλλά ως εταίροι έτοιμοι για διάλογο. «Στο πνεύμα τού να είμαστε ανοικτοί σε άλλους, ειλικρινά ελπίζω ότι οι χώρες (της Ασίας) με τους οποίους η Αγία Εδρα δεν έχει ακόμα μία πλήρη σχέση δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν τον διάλογο, για το καλό όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας απευθυνόμενος σε περίπου 70 επισκόπους από 35 χώρες της Ασίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΤΖΟΟΥΝΣ ΣΤΗΝ «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ Τα Μάρμαρα άναψαν φωτιές


akropolh
Τέτοια μανία πια οι Βρετανοί με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Τι ήθελε να γράψει προχθές στο διάσημο blog του στην «Guardian» o Τζόναθαν Τζόουνς, κριτικός τέχνης με μεγάλο κύρος, ότι «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι τα ωραιότερα έργα τέχνης του κόσμου – γι’ αυτό πρέπει να τα επιστρέψουμε. Απαιτούν το κατάλληλο περιβάλλον, κι ένα ταξίδι στην Αθήνα με έπεισε ότι αυτό ακριβώς είναι το Μουσείο της Ακρόπολης»; Τα σχόλια κάτω από το άρθρο του, αλλά και στη σελίδα της εφημερίδας στο facebook, ξεπέρασαν τα χίλια (και λίγα λέμε) και από μόνα τους αποτελούν ένα διαφωτιστικό, πολύπλευρο αλλά και τρομερά αστείο ανάγνωσμα. Φυσικά, οι Ελληνες αναγνώστες της εφημερίδας δίνουν δυναμικό «παρών».Αυτοί, όμως, που έχουν σημασία είναι οι Βρετανοί, που έκαναν τον κόπο να γράψουν ολόκληρα κατεβατά κάτω από το άρθρο του παντοτινού φίλου μας Τζόναθαν Τζόουνς. Οι περισσότεροι είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, ενημερωμένοι και με επιχειρήματα.
 Ας ξεκινήσουμε με τα πιο χιουμοριστικά σχόλια, αφού, εδώ που τα λέμε, η ιστορία με τα Μάρμαρα έχει πολύ μέλλον μπροστά της, όσο κι αν το υπουργείο λάνσαρε εσχάτως νέα καμπάνια με σλόγκαν «Return the Marbles, Restore Parthenon, Restart History».