21 Αυγούστου 2014

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στο αντιρατσιστικό οι γενοκτονίες και των χριστιανών

Με μια ρητή δήλωσή του, με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απόφασή του να εντάξει στη λίστα με τα αδικήματα που θα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την άρνηση των γενοκτονιών χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων), ο Χ. Αθανασίου βάζει τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, 24 ώρες μετά την επιστολή 38 βουλευτών της ΝΔ στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν να υπάρξει αυτή η προσθήκη στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, καθιστά σαφές ότι ισχύει απόλυτα η δέσμευσή του στην επιτροπή της Βουλής ότι «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». «Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα αυτό», καταλήγει στη δήλωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσθήκη αυτή, η οποία θα έχει τον χαρακτήρα «νομοτεχνικής βελτίωσης», καλύπτει πλήρως το αίτημα των 38 βουλευτών, οι οποίοι είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παρέμβει έτσι ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του κ. Αθανασίου. «Αν αυτό δεν τηρηθεί», τόνιζαν στην επιστολή τους προς τον κ. Σαμαρά, «θα σημαίνει στην πράξη την άρνηση της Γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

Χθες μάλιστα , ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, που υπέγραφε και την επιστολή, προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο σημειώνοντας σε δηλώσεις του ότι «εάν δεν υπάρχει εξομοίωση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, υπάρχει ζήτημα συνείδησης και δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Η Μ. Ρεπούση
Στο όλο θέμα παρενέβη χθες με ένα δηκτικό σχόλιο η -γνωστή για τις απόψεις της («συνωστισμός» κ.λπ.)- βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση.
«Αντί σχολίου για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ παραπέμπω στο Α. ΛΙΑΚΟΣ: ''Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!''», ανέφερε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο Τwitter.
Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος σε άρθρο του με τίτλο «Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!» που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν υπήρξε ο πρώτος γύρος αντιπαράθεσης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τονίζει μεταξύ άλλων πως «ο ιστορικός δεν είναι δικαστής». «Ενα γεγονός δεν είναι από μόνο του γενοκτονία. Ονομάζεται εκ των υστέρων έτσι, κάτω από συγκεκριμένες νομικοπολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν το παρόν της αναγνώρισης και όχι το παρελθόν της διάπραξης», σημείωνε στο ίδιο άρθρο ο Α. Λιάκος.
ΕΘΝΟΣ