17 Μαρτίου 2014

Στρατό θέλει να αποκτήσει το Κόσσυφοπέδιο

Ένα ακόμα βήμα προς την ανεξαρτησία θέλει να κάνει η κυβέρνηση της Πρίστινας προωθώντας την συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων. Η Σερβία μιλά για πρόκληση και ζητά έκταση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 στρατιώτες της KFOR εγγυώνται την ασφάλεια και την ειρήνη στην πρώην σερβική επαρχία. Στην αποστολή συμμετέχουν σήμερα 700 γερμανοί στρατιώτες. Ας σημειωθεί ότι μόλις το 2008 το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του και αναγνωρίστηκε από 106 χώρες, στις οποίες δεν ανήκουν η Σερβία και η Ελλάδα.Υπό την ηγεσία της KFOR βρίσκονται οι 2.500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (ΤΜΚ), οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας. Αρχές Μαρτίου όμως η ηγεσία στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει δικό του στρατό το 2019 με 5.000 άνδρες, καθώς και 3.000 εφέδρους, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ένας κόσμος με περισσότερα όπλα…

Η τάση είναι αυξητική σύμφωνα με την έκθεση SIPRI. Η Ινδία είναι πρωταθλήτρια στις εισαγωγές όπλων. Σταθερά στην πρώτη θέση των εξαγωγών οι ΗΠΑ, στη δεύτερη η Ρωσία και στην τρίτη η Κίνα, που κάνει και την έκπληξη.
Όπλα και οπλικά συστήματα; Πολεμικά υποβρύχια και τεθωρακισμένα; Σύμφωνα με το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) η πώληση όπλων αυξήθηκε κατά 14% το διάστημα 2009 - 2013 σε σχέση με το 2004 - 2008, με πρώτη χώρα την Ινδία, που κατοχυρώνεται ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο. Πάντως η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη αποτυπώθηκε και στις πωλήσεις όπλων, η οποία έπεσε στο 25% σε σχέση με την τετραετία 2004 – 2008 αλλά και στην αύξηση πωλήσεων μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού.

Εγκλωβισμός και υπέρβαση

http://www.philenews.com/data/2014/03/17/kyroseis-ee-sti-moscha-metra-ton-ipa-akoumpoun-to-kremlino-th.jpg
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αναμενόμενο «ναι» στην ένωση με τη Ρωσία που προέκυψε από το χθεσινό δημοψήφισμα, και η Μόσχα δεν δέχεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.Ετσι οι συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ που συνεχίζονται τηλεφωνικά διεξάγονται στη σκιά ενός διπλού εγκλωβισμού που απαιτεί διπλή υπέρβαση: Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να πιέσει για συγκρότηση πιο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Κίεβο λίγες μέρες μετά την είσοδο του μεταβατικού πρωθυπουργού Γιατσενιούκ στον Λευκό Οίκο, ενώ το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κάνει υποχώρηση σε σχέση με την Κριμαία όσο δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ρωσόφωνων στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία.

Ρωσία και Τουρκία ανταλλάζουν τουρίστες


Νέα τουριστική συμφωνία με την Ρωσία υπέγραψε η Τουρκία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ansamed, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού θα είναι υπό τη μορφή συμφωνίας με διάρκεια δύο χρόνων (2014-2016) κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβούν σε κοινές ενέργειες για ενθάρρυνση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών.Συγκεκριμένα, θα συσταθούν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα εργαστούν πάνω σε διάφορα θέματα όπως η αύξηση της ασφάλειας και άνεσης των ταξιδιών και η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Γιατί και πώς επηρεάζεται η Τουρκία από την Κριμαία;

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140317/engine/newego_LARGE_t_1101_54323176_type12713.jpg
Του Bayram Balci Η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως η πιο σοβαρή κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλλά επίσης και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανησυχούν ιδιαίτερα για την κρίση που θα μπορούσε να τους επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ως μέλος του δυτικού μπλοκ και παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως ένας αυτόνομος παράγοντας στη διεθνή σκηνή, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την κρίση στην Κριμαία για δύο τουλάχιστον λόγους: οι Τατάροι της Κριμαίας είναι τουρκικής καταγωγής και ως  τέτοιοι, η μοίρα τους ενδιαφέρει όλο τον τουρκικό κόσμο, και επίσης, η Τουρκία είναι άμεσος γείτονας στη ζώνη σύγκρουσης. Εάν η διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Κριμαία επιδεινωθεί, η Τουρκία, ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ως δύναμη ελέγχου στα Δαρδανέλια και στα στενά του Βοσπόρου, θα μπορούσε να εμπλακεί σε αυτή τη νέα κρίση. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει ένα πραγματικό δίλημμα.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Η διπλωματία της Τουρκίας έκανε σαφές σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το «απαράδεκτο» δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες στην Κριμαία, το οποίο ολοκληρώθηκε με ένα μαζικό «ναι» υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας στη Ρωσία.
«Το δημοψήφισμα αυτό δεν αναγνωρίζεται και δεν είναι νόμιμο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από μια συνάντηση που με τον επικεφαλής της μειονότητας των Τατάρων και τουρκόφωνων της Κριμαίας, τον Μουσταφά Κιρίμογλου.

Με το βλέμμα στις μπίζνες και τις εξαγωγές ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Βενιζέλου στην Τεχεράνη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επαφές με κορυφαία στελέχη της ιρανικής ηγεσίας
Με το βλέμμα στις μπίζνες και τις εξαγωγές ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Βενιζέλου στην Τεχεράνη
Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και με έμφαση στις μελλοντικές προοπτικές που διανοίγονται για ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του κ. Ε. Βενιζέλου στην Τεχεράνη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με όλα τα κορυφαία στελέχη της ιρανικές ηγεσίας: τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σοφών και πρώην πρόεδρο της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και τον Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αλί Σαμχανί.Από τις συναντήσεις του κ. Βενιζέλου κατέστη σαφές ότι στο πλαίσιο που υπάρχει μετά την ενδιάμεση συμφωνία των P5+1 (δηλαδή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) και του Ιράν και με την παράλληλα μερική χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων, η Αθήνα θα μπορούσε να προχωρήσει με προσοχή και σε απόλυτη συνεννόηση τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στενότερη οικονομική συνεργασία.

Τουρκική εισβολή - Μετά από σαράντα χρόνια

http://www.philenews.com/data/2014/02/28/skitso-01032014.jpgMETA από σαράντα χρόνια οι Τούρκοι διαπίστωσαν ότι εισέβαλαν σε λάθος γεωγραφική πλευρά της Κύπρου! Εισέβαλαν, το 1974, στις βόρειες ακτές όπου καλοκάθησαν για δεκαετίες διακηρύττοντας διεθνώς ότι το κυπριακό πρόβλημα λύθηκε επί του εδάφους με την τουρκική εισβολή. Ωστόσο, οι Τούρκοι συμπεραίνουν σήμερα ότι έπρεπε να είχαν εισβάλει στις γεωγραφικά νότιες ακτές και όχι στις βόρειες. Διότι είναι στις νότιες που τελικά εντοπίστηκαν υδρογονάνθρακες, ο πραγματικός πλούτος ισχύος της Κύπρου. Επιπλέον οι Τούρκοι διαπιστώνουν σήμερα, ότι κάθε άλλο παρά λύθηκε το πρόβλημα με την εισβολή του 1974. Τώρα επείγονται για λύση. Λέτε, να «ευθυγραμμιστούν τα άστρα» και να υπάρξει τελική λύση όπως πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης;
Εάν θυμηθούμε και την τουρκική εκδοχή για την εισβολή, τότε η ιστορική ειρωνεία είναι διπλή. Κατά την Άγκυρα, οι Τούρκοι δεν εισέβαλαν στην Κύπρο αλλά εκτέλεσαν μιαν «ειρηνευτική επιχείρηση». Αυτό το έπραξαν εξ ανάγκης, ισχυρίστηκαν, για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη «γενοκτονία» των ομόθρησκών τους που φέρεται να είχε αρχίσει το 1963-64 με θύτες τους «αιμοσταγείς» συμπατριώτες τους, τους Ελληνοκύπριους.

Η κρίση στην Τουρκία και εμείς

http://www.philenews.com/data/2014/03/09/skitso-10032014.jpg
KAΘΗΜΕΡΙΝΑ βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία η οποία, σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δημιουργεί μια νέα αναδιάταξη των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Μόνο η Λευκωσία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα νέα αυτά γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται, καθώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι βαθιά απασχολημένος με τη μικροπολιτική και τις μικροκομματικές ίντριγκες του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, συμπεριφορά που δεν τιμά έναν αρχηγό κράτους.
Ο θάνατος του νεαρού διαδηλωτή Μπερκίν Έλβαν, του πάρκου Γκεζί, αναζωπύρωσε την τουρκική κρίση και την πολεμική εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πια φανερό πως ο Ερντογάν, και αν ακόμη καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, έχει χάσει το φωτοστέφανο του «φιλελεύθερου» και του «μεταρρυθμιστή» που τον συνόδευε για χρόνια και αναδεικνύεται σε αυτό που ήταν πάντα, ένας αυταρχικός ισλαμιστής.

Μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν εκτιμά η “Δεξαμενή Σκέψης” BPC

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/03/Erdogan-angry01-30december2013.jpg
Του Παντελή Καρύκα  Το αμερικανικό think tank «Bipartisan Policy Center», με επικεφαλής τους Αμερικανούς πρώην πρέσβεις στην Τουρκία Μόρτον Αμπράμοβιτς και Έρικ Έντελμαν, παρουσίασε έκθεσή του σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τις επικείμενες τοπικές εκλογές. Η έκθεση με τίτλο «Τουρκικές Τοπικές Εκλογές. Δρώντες, Παράγοντες και Επιπτώσεις» (Turkey’s Local Elections: Actors, Factors, and Implications) αποτελεί κόλαφο για τον Ερντογάν και την  κυβέρνησή του.Ο ολοένα και αυξανόμενος αυταρχισμός του «εκλεγμένου σουλτάνου», του «Τούρκου Κουαντίγιο» (τίτλος που είχε λάβει ο Ισπανός δικτάτορας Φράνκο, ανάλογος του φύρερ των Γερμανών), όπως αυτολεξεί τον αναφέρει η έκθεση, υπονομεύει δραματικά τους συμμαχικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, δε βαθμό που να είναι πιθανή ακόμα και η πλήρης διάρρηξή τους!

Γεωπολιτικές αλλαγές λόγω φυσικού αερίου Στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις

Σε κεντρικό διακύβευμα της ουκρανικής κρίσης έχει αναδειχθεί το ρωσικό φυσικό αέριο και η ευρωπαϊκή εξάρτηση από αυτό.
Στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, αρκούμενοι ωστόσο σε ευχολόγια, όπως φαίνεται σε ενημερωτικές εκθέσεις, που δημοσίευσε το Reuters.  Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ είπε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt στις αρχές της εβδομάδας, ότι οι συζητήσεις με τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έχουν παγώσει προσωρινά, παρά τις ανήσυχες δηλώσεις της Βουλγαρίας -απόλυτα εξαρτημένη  από  το  ρωσικό  φυσικό αέριο- για τη «μεγάλη σημασία» του αγωγού για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας στη Βόρεια Ευρώπη σημαίνει ότι τα γερμανικά έκτακτα αποθέματα αερίου παραμένουν  άθικτα  και θα μπορούσαν έτσι να αξιοποιηθούν ακόμη και για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας, σε  περίπτωση  ενεργειακού  της  αποκλεισμού από τη Ρωσία.

Kάλπες χωρίς αντίκρισμα

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/RTR3G17X.jpg?t=thumbnail_570
Στη Δημοκρατία δυτικού τύπου ακόμη και η μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική αναταραχή ή ακόμη και ανάφλεξη εκτονώνεται στις κάλπες. Xαρακτηριστικό το παράδειγμα της εξέγερσης του Mάη του 1968 στη Γαλλία, όταν ο πρόεδρος της χώρας στρατηγός Nτε Γκολ διέλυσε τη Bουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, στις οποίες θριάμβευσε με αυξημένα ποσοστά η δεξιά κυβερνητική παράταξη.
Iδιο σκηνικό στην Πορτογαλία, όπου ο ριζοσπαστικός επαναστατικός αναβρασμός εντός και εκτός των Eνόπλων Δυνάμεων έσβησε στην πρώτη μεταδικτατορική εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 1976, που ανέδειξε κυρίαρχη δύναμη το Σοσιαλιστικό Kόμμα του Σοάρες.

10 χρόνια από το Μάρτιο 2004 και μία επέτειος που δεν πρέπει να ξεχαστεί

Βελιγράδι-Πρίστινα αποκαθιστούν τις σχέσεις τους και πορεύονται προς την Ε.Ε.
10 χρόνια από το Μάρτιο 2004 και μία επέτειος που δεν πρέπει να ξεχαστεί
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν προχωρήσει, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, σε ορισμένα γενναία βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεών τους με σκοπό να αφήσουν μια για πάντα πίσω τους το παρελθόν και να μπορέσουν να πορευθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Στις αρχές του 2014, η Σερβία ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ το Κόσοβο ελπίζει να υπογράψει σύντομα Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένα σκοτεινά σημεία που εφόσον δεν διαλευκανθούν θα εξακολουθήσουν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις σχέσεις των δύο πλευρών.Ένα από αυτά τα σημεία είναι τα γεγονότα του Μαρτίου 2004 στο Κόσοβο, από τα οποία συμπληρώνονται εφέτος 10 χρόνια.

Οι Navy Seals κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο έπειτα από αίτημα των κυβερνήσεων της Λιβύης και της Κύπρου

http://www.ndtv.com/news/images/story_page/US_navy_seals_AFP_360x270.jpg
Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι Navy Seals, κατέλαβαν ανοικτά της Κύπρου το δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο που πωλήθηκε παρανόμως από λίβυους αντάρτες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι έπειτα από αίτημα των κυβερνήσεων της Λιβύης και της Κύπρου, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προσέγγισαν και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου Morning Glory, το οποίο είχε καταληφθεί από τρεις λίβυους ένοπλους.Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη νύκτα στα διεθνή ύδατα, νοτιο-ανατολικά της Κύπρου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.
ΕΚ-News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online   17/3/2014 10:41

Stratfor: Η Κριμαία και η... εκδίκηση της γεωγραφίας

του Robert D. Kaplan -Η Δύση δεν έχει κατανοήσει τα γεωγραφικά δεδομένα στην περιοχή της Ουκρανίας. Πώς η Ρωσία παίρνει το «πάνω χέρι». Τι λάθος κάνουν οι φιλελεύθεροι και πώς παίζεται η μάχη της επιβίωσης. Γράφει ο Robert D. Kaplan.
Stratfor: Η Κριμαία και η... εκδίκηση της γεωγραφίας Η κυβέρνηση Ομπάμα ισχυρίζεται ότι το κίνητρό της είναι το G8, η αλληλεξάρτηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιο παραδοσιακός ιστορικός «παίκτης». Κίνητρό του είναι η γεωπολιτική. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον, προσωρινά, έχει το πάνω χέρι στην κρίση της Ουκρανίας και της Κριμαίας.Η γεωπολιτική, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη και ακαδημαϊκό του 20ού αιώνα Robert Strausz-Hupe, είναι «η μάχη για χώρο και εξουσία», που εκτυλίσσεται σε ένα γεωγραφικό σκηνικό. Η γεωπολιτική είναι αέναη από την αρχαιότητα, όταν η Περσία ήταν η πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη. Ακόμα και η Παλαιά Διαθήκη, σε κάποιο βαθμό, αποτελεί μάθημα γεωπολιτικής. Ο Strausz-Hupe, Αυστριακός μετανάστης, ήθελε να μορφώσει την πολιτική ελίτ της νέας του χώρα έτσι ώστε να μπορούν οι δυνάμεις του καλού να κάνουν καλύτερη χρήση της γεωπολιτικής απ' ό,τι οι δυνάμεις του κακού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επίσκεψη Γκάουκ και η «γερμανική Ευρώπη»

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός. ΑΝ ΚΑΙ ο προφανής σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου Γκάουκ ήταν να εξωραΐσει την εικόνα της Γερμανίας στην ελληνική κοινή γνώμη, η επιχείρηση «δημοσίων σχέσεων» εν μέρει στράβωσε. Η επιλογή του Παπούλια να θέσει σαφώς και έντονα αφενός το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, αφετέρου το ζήτημα της μονοδιάστατης λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, μετατόπισε το κέντρο βάρους από τις εθιμοτυπικές ρητορείες και το παιχνίδι των εντυπώσεων στην ουσία των διμερών σχέσεων.
Μπορεί η κυβέρνηση Σαμαρά να έχει βάλει όλα τα αβγά της στο γερμανικό καλάθι και να αποφεύγει οτιδήποτε ενοχλεί τη Μέρκελ, αλλά το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι τελείως διαφορετικό. Κι αυτό το κλίμα εν μέρει εξέφρασε ο Παπούλιας. Θα ήταν, άλλωστε, πολιτικό στίγμα γι’ αυτόν εάν δεν το έκανε.

Μαρτυρίες για τουρκικές προετοιμασίες

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ.Τι αποκαλύπτει περαιτέρω έρευνα στο Βρετανικό Κρατικό Αρχείο.Στόχος των Τούρκων ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβολή δύο ομόσπονδων κρατών Η νέα αυτή παρουσίαση βρετανικών αποδεσμευμένων εγγράφων δεν ανήκει στις συνηθισμένες σειρές του Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά σε εκθέσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (Κύπρου), που καλύπτουν την περίοδο 1950 - 1974 και περιγράφουν, μεταξύ άλλων, και δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων. Παραθέτουμε σήμερα τις αναφορές για τους Τουρκοκυπρίους για ευρύτερη ενημέρωση.


Οι αλήθειες του ήρωα Θεόφιλου Γεωργιάδη


http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82.jpg
Σ Τ Η Ν ΑΥΛΗ του σπιτιού του στην Αγλαντζιά, όπου τη νύκτα της Κυριακής 20ής Μαρτίου 1994, πληρωμένος φονιάς των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών τον δολοφόνησε πυροβολώντας πέντε φορές με πιστόλι εννέα χιλιοστών τη στιγμή που κατέβαινε απ’ τ’ αυτοκίνητό του, ψάλθηκε χθες το μεσημέρι, για 20ή χρονιά, το «Σε γνωρίζω από την κόψη». Από το πλήθος των συγκεντρωθέντων στο Τρισάγιο για τον Αγωνιστή της Λευτεριάς Θεόφιλο Γεωργιάδη. Εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Εκεί κι η προτομή του. Στην οδό Θουκυδίδη που επάξια πήρε τ’ όνομα Οδός Θεόφιλου Γεωργιάδη.