27 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-Μάλλον ασταθή ισορροπία παρά νικητές και ηττημένους ανέδειξαν οι ευρωεκλογές. Αυτονόητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κλάψει κιόλας επειδή είναι πρώτος, όπως είπε προσφυώς ο Λαφαζάνης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Αριστερά, μόνη σε όλη την Ευρώπη, αλλά πρώτη και μόνη η Ελλάδα στο τραπέζι του Προκρούστη. Μετά από τόσα δεινά η πρωτιά ήταν αυτονόητη, αλλιώς πότε; Οι ευρωεκλογές έδωσαν τη αίσθηση μιας ανόθευτης δημοσκόπησης. Μια φωτογραφία, φευγαλέα αποτύπωση μιας πραγματικότητας που ήδη είναι παρελθόν, ίσα για να θυμόμαστε πως ήμασταν «τότε». Σήμερα κιόλας είμαστε «άλλοι», βρισκόμαστε αλλού. Η συγκυβέρνηση αποδοκιμάστηκε, όπως παντού οι κυβερνώντες στην Ευρώπη. Η αντιπολίτευση επιδοκιμάστηκε σε όλες τις χώρες. Με χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος αδιαφόρησε για το «χρώμα» της αντιπολίτευσης. Όποιος έπειθε ότι είναι συνεπής ενάντιος κέρδιζε. Όποιος έπειθε ότι διαθέτει και προοπτική κέρδιζε περισσότερο.

ΒΡΑΖΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ακτιβιστές ετοιμάζουν διαδήλωση για την επέτειο του πάρκου Γκεζί

Ακτιβιστές ετοιμάζουν διαδήλωση για την επέτειο του πάρκου ΓκεζίΠολιτικοί ακτιβιστές στην Τουρκία κάλεσαν σε μια διαδήλωση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το ερχόμενο Σάββατο για την επέτειο ενός χρόνου από τις διαδηλώσεις που είχαν αρχίσει εκεί κι εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και ακολούθως σε όλη την Τουρκία διήρκησαν εβδομάδες και κατά τη διάρκειά τους 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.Την περασμένη εβδομάδα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην περιοχή Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολής. Η αστυνομία συνέλαβε χθες δεκάδες διαδηλωτές σε εφόδους, ενώ η κυβέρνηση τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».Τις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς είχε πυροδοτήσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ένα σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, στα όρια της πλατείας Ταξίμ, και της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου εκεί.

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ» Σχέδιο αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν παρουσίασε ο Ομπάμα Το σχέδιο για την

Το σχέδιο για την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2016 παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι θα εξαρτηθεί από την υπογραφή μιας δίμερούς συμφωνίας με τον νέο Αφγανό Πρόεδρο
Σχέδιο αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν παρουσίασε ο Ομπάμα
Στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα δήλωσε ότι αποφάσισε η χώρα να διατηρήσει 9.800 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του έτους.Οι στρατιώτες αυτοί θα αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν δύο χρόνια αργότερα, το 2016, δηλαδή λίγο πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του.«Φέτος θα οδηγήσουμε υπεύθυνα τον πιο μακρόχρονο πόλεμο της Αμερικής στο τέλος του», σημείωσε. Ομως, υπογράμμισε, «δεν θα διατηρήσουμε την στρατιωτική αυτή παρουσία μετά το 2014 παρά μόνο αν η αφγανική κυβέρνηση υπογράψει τη συμφωνία (...) για την οποία οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν ήδη κάνει διαπραγματεύσεις».

Ακτινογραφία της "έκπληξης" του DEB

Ακτινογραφία της "έκπληξης" του DEB
Ένα μεβλίτ, η γιορτή για την ανάληψη του Μωάμεθ, σ' ένα μειονοτικό χωριό της Ροδόπης, το Ήπιο, όπου παρέστη σύμπασα η ηγεσία του νικητή των εκλογών στη Ροδόπη, του μειονοτικού κόμματος Ειρήνης, Φιλίας και Ισότητας (DEB), ίσως κρύβει και μια αθέατη πλευρά της εκλογικής νίκης του κόμματος αυτού. Η νίκη του DEB μπορεί να προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς στη χώρα, οι οποίοι σήμερα αναρωτιούνται ποιοι είναι αυτοί, αλλά δεν προκάλεσε καμία έκπληξη σε πολιτικά στελέχη της περιοχής.

Ερντογάν: Στην Ελλάδα υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών- Real.gr


Στην Ελλάδα υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών, καταγγέλλει ο Ερντογάν
Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους στην γειτονική Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν που κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι επιβουλεύονται την πρόοδο της χώρας του.Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης του παράνομου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Μετώπου (DHKP/C).«Όλοι γνωρίζουμε ποιοι στηρίζουν και προστατεύουν αυτές τις ομάδες. Τα στρατόπεδα του DHKP/C βρίσκονται στην Ελλάδα. Τους έχουμε δει να μπαίνουν στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση τους κατέστειλε αλλά δεν ξέρουμε εάν ακόμη επιχειρούν εκεί» είπε ο Ερντογάν.

Καμπανάκι από τη Θράκη: Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις πρωτιές του μειονοτικού κόμματος


Ο Μουσταφά Αλί Τσαβούς, πρόεδρος του ΚΙΕΦ, σε παλαιότερη ομιλία του
Καμπανάκι από τη Θράκη: Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις πρωτιές του μειονοτικού κόμματοςΧαμηλούς τόνους επιχειρούσαν να κρατήσουν χθες οι επιτελείς του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) μετά την πρώτη θέση που κατέλαβε στις ευρωεκλογές στην Ξάνθη και τη Ροδόπη.Οι τοπικοί παράγοντες του ΚΙΕΦ επισημαίνουν ότι πέτυχαν τον στόχο τους, να στείλουν τριπλό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της ίδιας της μειονότητας, αναδεικνύοντας το μέγεθος της ενότητας που υπάρχει στο εσωτερικό της όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματά τους και την καθημερινότητά τους. «Είμαστε έλληνες πολίτες, πατρίδα μας είναι η Ελλάδα και θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα από την πολιτεία», τονίζουν επισημαίνοντας ότι «η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας δεν μπορεί να εφαρμόζεται  a la cart».

Τουρκία: Κώδωνας κινδύνου για τη «φούσκα» των ακινήτων Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η αγορά οδεύει προς κατάρρευση

Ψηφιακή απεικόνηση των 24 ουρανοξυστών του συγκροτήματος «Maslak 1453» έξω από την Κωνσταντινούπολη
Τουρκία: Κώδωνας κινδύνου για τη «φούσκα» των ακινήτων
Το «Maslak 1453» είναι το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό υπερθέαμα της Τουρκίας - το όνομά του περιλαμβάνει τη χρονολογία που η Κωνσταντινούπολη πέρασε από τους χριστιανούς στους μουσουλμάνους. Είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα από 24 ουρανοξύστες, αφθονία εμπορικών κέντρων και μια «εμπορική λεωφόρο» μήκους 1.453 μέτρων για να τιμήσει τη σημαντικότερη ημερομηνία στην τουρκική ιστορία. Οταν ολοκληρωθεί το 2015, θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ευρώπη και η τελευταία έκφανση της φύρδην μίγδην κατασκευαστικής υπερδραστηριότητας που χαρακτηρίζει τη δεκαετία γρήγορης ανάπτυξης που βιώνει η Τουρκία επί πρωθυπουργίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς όμως τα τουρκικά επιτόκια ανεβαίνουν και η οικονομία επιβραδύνεται, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η τουρκική αγορά ακινήτων οδεύει προς κατάρρευση.

Το μειονοτικό ΚΙΕΦ κέρδισε σε Ξάνθη, Ροδόπη

Δεν κατάφερε πάντως να έχει απήχηση σε μουσουλμάνους στην υπόλοιπη Ελλάδα
Το μειονοτικό ΚΙΕΦ κέρδισε σε Ξάνθη, Ροδόπη
Ισχυρές εκλογικές δυνάμεις στη Θράκη, αλλά σχεδόν μηδενικές πέραν αυτής, κατέγραψε τελικά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Το κόμμα που ίδρυσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Αχμέτ Σαδίκ πέτυχε τον βασικό του στόχο που ήταν να αναδειχθεί ως ο βασικός εκφραστής της μουσουλμανικής μειονότητας, κερδίζοντας τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, καταλαμβάνοντας παράλληλα την τρίτη θέση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Σε πανελλαδικό δε επίπεδο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 0,75% και περίπου 42.500 ψήφους.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για όλο τον ελληνικό λαό, είναι η αποφράς ημέρα του Ποντιακού ελληνισμού. Είναι η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα - 19 Μαΐου 1919 - δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από τη δολοφονική μανία των Τσετών, συμμάχησε με αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο με θύματα 353.000 Έλληνες Ποντίους.Το 1908, οι Νεότουρκοι, φορέας του παντουρκισμού, με Γερμανούς συμβούλους αναλαμβάνουν την εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων. Μόνον όσοι αλλαξοπιστούν και προσαρμόζονται στην νέα τάξη πραγμάτων, μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα ζωής. Έτσι οι αγροτικοί πληθυσμοί υποφέρουν από αβάστακτες φορολογίες και γίνονται Μουσουλμάνοι για να σώσουν τη ζωή τους.

Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ για πρωθυπουργό μεταβατικής κυβέρνησης

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/05/RTR3JDQE.jpg?t=thumbnail_570
Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επικεφαλής της οργάνωσης Φατάχ στη Δυτική όχθη και το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο όνομα του Ραμί Χαμντάλαχ για τη θέση του Πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι , εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση των δυο παλαιστινιακών παρατάξεων για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν " θετική και θα επαναληφθεί την Τρίτη"."Έχουμε συμφωνήσει επισήμως ότι ο Ραμί Χαμντάλαχ θα είναι ο Πρωθυπουργός της κυβέρνηση εθνικής ενότητας", δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι ."Συμφωνήσαμε, επίσης, σε ορισμένους Υπουργούς και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για τον πλήρη σχηματισμό της κυβέρνησης" συμπλήρωσε.Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είπε επίσης ότι την Τρίτη θα είναι η "τελική συνάντηση για να συμφωνήσουν στην οριστική σύνθεση της νέας κυβέρνησης".

Το μήνυμα του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/05/BIDEN-KYPROS08-22MAY2014.jpgΤου ΔΙΟΝΥΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Μέσα από τις εκτεταμένες δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν που έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο μπορεί να διακρίνει κανείς πολλά μηνύματα με διάφορους παραλήπτες. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ως έμπειρος πολιτικός ήταν επικοινωνιακά άψογος διαχέοντας την αμερικανική πολιτική σε τέσσερα, ταυτόχρονα, ακροατήρια:
α) Στο σημαντικό ακροατήριο των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ που είναι απογοητευμένο με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά από το 1973 πορεύεται με τον κ. Μπάιντεν σε όλες τις εκλογικές του αναμετρήσεις και μάλλον θα πορευθεί και σε μια τελευταία πολύ πιο σημαντική, αυτήν των προεδρικών,

Η Γαλλία επεμβαίνει στο Κυπριακό Στο Παρίσι ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι


Του Νίκου Στέλγια-Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, η Γαλλία πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες μια σημαντική κίνηση στο Κυπριακό. Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας βρίσκεται στο Παρίσι και θέτει επί τάπητος με την γαλλική κυβέρνηση τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ.Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Όζερσαϊ μετέβη στο Παρίσι ύστερα από επίσημη πρόσκληση της γαλλικής κυβέρνησης. Τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρου, ο κ. Όζερσαϊ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Λευκωσία. Σε αυτή την επίσκεψη δρομολογήθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της τ/κ ηγεσίας στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ετοιμάζει το... "Brexit" ο Φάρατζ

O ηγέτης του Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, παθιασμένος λάτρης της στρατιωτικής ιστορίας, χρησιμοποίησε τη μεταφορά του πολέμου για να εορτάσει την νικηφόρα του «έφοδο» στις ευρωεκλογές και το σχέδιό του να «κατακτήσει» το κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, αλλά ο απώτατος στόχος του «λαϊκού στρατού του» είναι να εξέλθει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Δεν έχετε τελειώσει με εμάς» δήλωσε θριαμβολογώντας στη μέση της νύκτας της Κυριακής προς Δευτέρα ο «αρχιστράτηγος» ενός κόμματος που μέχρι το βράδυ της Κυριακής θεωρείτο ακόμα περιθωριακό, με τα 36.000 εγγεγραμμένα μέλη του.Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, που σε γενικές γραμμές διάκεινται εχθρικά προς το Ukip, αναφέρονται σε στρατεύματα «με γκρίζους κροτάφους», που απαρτίζονται ως επί το πλείστον από 50ρηδες.Εμφανώς ενθαρρυμένος, ο λαϊκιστής ηγέτης παρουσίασε λεπτομερώς και με προθυμία το φύλλο πορείας του για τους επόμενους μήνες.

Το μαύρο σύννεφο και το "σοκ" της Μέρκελ

Του Λουκά Βελιδάκη -Ένα μαύρο σύννεφο πύκνωσε πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο: Ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί εθνικιστές κατήγαγαν  εντυπωσιακές εκλογικές νίκες και αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών τους. Η ΕΕ γέμισε με παράσιτα μέσα στο σπίτι της. Στο σαλόνι, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Στη Γαλλία και τη Βρετανία νίκησαν τα πλέον αντιδραστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα, προκαλώντας πολιτικό σεισμό. Συνολικά, οι επικριτές της ΕΕ υπερδιπλασίασαν τις έδρες τους, αξιοποιώντας την ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και της ανεργίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είναι μία εξαιρετικά ευφυής γυναίκα, με δύναμη και εξουσία πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Την περίοδο της κρίσης έχει πρωταγωνιστήσει και εν πολλοίς έχει επιβάλει την ατζέντα της σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-05/makrrr275-thumb-large.jpgΜε βάση τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τα ευρωσκεπτικιστικά και αντισυστηματικά κόμματα αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές του 2014 και εκτιμάται ότι θα κερδίσουν περίπου το ένα τέταρτο των εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Πιο ηχηρά και πιθανόν με σημαντικές εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις τα αποτελέσματα στη Γαλλία, με ξεκάθαρη πρωτιά της Μαρίν Λεπέν (που έχει πάντως προσπαθήσει να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα του κόμματός της), καθώς επίσης και στην Ιταλία (ως συνολικά ποσοστά αντισυστημικών δυνάμεων), τη Δανία (με την πρωτιά της Ακρας Δεξιάς) και τη Βρετανία (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις). Από τους μεγάλους «νικητές» των ευρωεκλογών φαίνεται ότι θα είναι για μια ακόμη φορά η αποχή, πρόσθετη ένδειξη της διευρυνόμενης απόστασης μεταξύ πολιτών και ηγεσίας της Ευρώπης. Η ανομοιογένεια του αντιευρωπαϊκού μπλοκ πιθανόν θα προκαλέσει αξεπέραστες δυσκολίες στη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων που το αποτελούν, αν και θα αυξήσει την κριτική απέναντι στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η αναμενόμενη υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών και η πρόθεση συνεργασίας για την προώθηση σημαντικών αποφάσεων αναμένεται να εξισορροπήσουν την αυξημένη επιρροή των αντιευρωπαϊστών.