27 Μαΐου 2014

Ακτινογραφία της "έκπληξης" του DEB

Ακτινογραφία της "έκπληξης" του DEB
Ένα μεβλίτ, η γιορτή για την ανάληψη του Μωάμεθ, σ' ένα μειονοτικό χωριό της Ροδόπης, το Ήπιο, όπου παρέστη σύμπασα η ηγεσία του νικητή των εκλογών στη Ροδόπη, του μειονοτικού κόμματος Ειρήνης, Φιλίας και Ισότητας (DEB), ίσως κρύβει και μια αθέατη πλευρά της εκλογικής νίκης του κόμματος αυτού. Η νίκη του DEB μπορεί να προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς στη χώρα, οι οποίοι σήμερα αναρωτιούνται ποιοι είναι αυτοί, αλλά δεν προκάλεσε καμία έκπληξη σε πολιτικά στελέχη της περιοχής.

Το ποσοστό του 44,19% και οι 24.067 ψήφοι στη Ροδόπη και του πάνω από 30% και οι 15.738 ψήφοι στην Ξάνθη ήταν κάτι που μάλλον είχε "κλειδωθεί" τρεις μήνες πριν, από την ημέρα δηλαδή που ανακοίνωνε την κάθοδό του στις ευρωεκλογές. Η "γραμμή" είχε δοθεί. Οι περίπου χίλιοι ψηφοφόροι, λίγοι, που ήρθαν από την Τουρκία, "πρόδωσαν" το "μυστικό". Είχαν μαζί τους ψηφοδέλτια του DEB για τις ευρωεκλογές και του Γιώργου Παυλίδη, του υποψήφιου περιφερειάρχη της Ν.Δ. για τις περιφερειακές εκλογές, αλλά και του Καδή Ισμέτ, του "εκλεκτού" επανεκλεγέντος δημάρχου Ιάσμου στη Ροδόπη.

Μόνον οι υποψήφιοι της Αριστεράς δεν πήγαν στο τραπέζι

Άλλωστε η ηγεσία του DEB είχε κάνει και τραπέζι στους εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους από τη μειονότητα. Αυτοί που δεν πήγαν ήταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς. Η συμφωνία αλληλοϋποστήριξης δεν φαίνεται να έχει κλειστεί στη Ροδόπη, αλλά σε κάποιο ανώτερο επίπεδο, εκτός Ροδόπης. Όπως μας λένε έγκυρες πηγές: "Έπρεπε με κάθε τρόπο να εκλεγεί περιφερειάρχης από τη Ν.Δ., άρα λειτούργησε το 'σου δίνω, μου δίνεις'".Ως νέος ηγέτης του DEB φαίνεται να προαλείφεται ο γιος του μακαρίτη Σαδίκ, ο Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος σήμερα κατοικεί στην Πόλη. Το ότι ίσως ακόμη τα ονόματα να σημαίνουν σ' ένα κομμάτι του κόσμου, αυτό είναι άξιο προσοχής. Ουσιαστικά επικυρώθηκε με το αποτέλεσμα της Ροδόπης και της Ξάνθης το πολιτικό αλισβερίσι που χρόνια τώρα κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία με τη νομενκλατούρα της μειονότητας. Μια πολιτική χωρίς αρχές.

Τα ίδια τα στελέχη του DEB δήλωναν ότι δεν πρόκειται να βγάλουν ευρωβουλευτή. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως η κάθοδός του έπληξε βασικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε να χάνονται περίπου 20 μονάδες στην Ξάνθη και περίπου 10 μονάδες στη Ροδόπη. Επίσης ουσιαστικά βλέπουμε με την κάθοδο του DEB μια πρόβα ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν.Ουσιαστικά η ηγεσία του DEB είπε: Έχουμε δύναμη, ελάτε να παζαρέψουμε. Προξενητάδες υπάρχουν, το θέμα είναι ποιοι θα είναι αυτοί που θα παζαρέψουν τις ψήφους. Η Ν.Δ. και η Ελιά/ΠΑΣΟΚ, έχουν μακρά προϋπηρεσία σ' αυτό το παζάρι. Ερήμην των πραγματικών ζητημάτων τόσο της μειονότητας όσο και του συνόλου της θρακικής κοινωνίας. Το θέμα τώρα είναι το κλίμα που θα δημιουργηθεί ενόψει των εθνικών εκλογών και οι ενδεχόμενες συσπειρώσεις της πλειονότητας.

Για την ιστορία στη Ροδόπη το DEB πήρε 24.067 ψήφους, η Ν.Δ. 10.182, ο ΣΥΡΙΖΑ 6.718, η Χ.Α. 3.882, το Ποτάμι 1.967, η Ελιά 3.430, η ΔΗΜ.ΑΡ. 318, το ΚΚΕ 1.230 και ο ΛΑΟΣ 1.001.
Και στην Ξάνθη το DEB πήρε 15.378, η Ν.Δ. 10.447, ο ΣΥΡΙΖΑ 10.164, η Ελιά 4.136, η Χ.Α. 3.999, το Ποτάμι 2.848, οι ΑΝ.ΕΛΛ. 2.129, το ΚΚΕ 1.580, ο ΛΑΟΣ 688 και η ΔΗΜ.ΑΡ. 614.
Η ιστορία, όμως, έχει μέλλον.