01 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η «ΕΞΟΔΟΣ» Η «απειλή» της Λε Πεν στέλνει χιλιάδες Γάλλους εβραίους στο Ισραήλ

Πάνω από 7.000 Εβραίοι της Γαλλίας μετανάστευσαν στο Ισραήλ το 2014, ένας αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά, όταν 3.293 Γάλλοι Εβραίοι είχαν μεταναστεύσει στο εβραϊκό κράτος, ανακοίνωσε σήμερα τα Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ (Agence juive pour Israël).
Η «απειλή» της Λε Πεν στέλνει χιλιάδες Γάλλους εβραίους στο Ισραήλ
Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου σε σοβαρό αντίπαλο για σοσιαλιστές και συντηρητικούς, με το άλμα των ποσοστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και από την ανάδειξη της Μαρίν Λε Πεν σε σοβαρή υποψήφια για την προεδρία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Κρίση και εύκολες λύσεις


 Του Πέτρου Μάρκαρη, Καθημερινή
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημοσίευσα τρία μυθιστορήματα, τα οποία πραγματεύονται την κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία. Επέλεξα για την τριλογία τον τίτλο «Τριλογία της Κρίσεως». Σε όλη τη διάρκεια της γραφής με βασάνιζε ένα ερώτημα: για ποια κρίση μιλάμε; Στον απλό πολίτη έχει δημιουργηθεί, απ’ όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, η παραπλανητική εντύπωση ότι η κρίση είναι τα μνημόνια και η τρόικα, και όταν φύγουν αυτά, θα πάψει να υπάρχει. Θα σταθώ σε δύο θέματα που τα θεωρώ κρίσιμα για να κατανοήσουμε αυτό που μας συμβαίνει. Το πρώτο είναι η γενική «της κρίσεως» στον τίτλο της τριλογίας. Πιστεύω ότι αυτή η κρίση είναι και μια «ημέρα κρίσεως» για την Ελλάδα, υπό την έννοια ενός οφειλόμενου απολογισμού για την πορεία της χώρας τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια.

Η έκλειψη των διανοούμενων

Επιμέλεια Θανάση Γιαλκέτση, Εφημερίδα των Συντακτών
Κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη γλώσσα μας το βιβλίο του Ιταλού ιστορικού Εντσο Τραβέρσο «Τι απέγιναν οι διανοούμενοι;» (μετάφραση Νίκος Κούρκουλος, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου). Ο Εντσο Τραβέρσο είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Στη γλώσσα μας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Διά πυρός και σιδήρου» και «Οι ρίζες της ναζιστικής βίας» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2013). Η ακόλουθη συνέντευξη του Εντσο Τραβέρσο δημοσιεύτηκε στον γαλλικό ιστότοπο Mediapart.

Αυτό που έρχεται


 Της Αγγελικής Σπανού, Μεταρρύθμιση
Το παιχνίδι έχει σχεδόν χαθεί: Η επόμενη κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές από χειρότερη θέση, ενώ η οικονομία θα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Το ελληνικό κοινοβούλιο αντί να ψηφίσει για πρόεδρο της δημοκρατίας ψήφισε για εκλογές και η κοινή γνώμη ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι η αντιμνημονιακή μανιέρα δεν είναι πια πλάκα ούτε κουβέντα εκτόνωσης για να περνάει ευχάριστα η ώρα. Στις 25 Ιανουαρίου, αν το θελήσει ο κυρίαρχος λαός, μπορεί να έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η προεκλογική περίοδος, όπως όλα τα σημάδια δείχνουν, θα είναι ένα διάστημα πόλωσης και διχασμού, καταρράκωσης του πολιτικού λόγου και του κοινοβουλευτισμού, κατάρρευσης του όποιου επιπέδου έχει μείνει στη δημόσια συζήτηση. Και η σύγκρουση δεν θα είναι ανάμεσα σε προγράμματα και θέσεις, δεν θα κληθούμε να διαλέξουμε ποιο σχέδιο ανασυγκρότησης μας φαίνεται καλύτερο και ρεαλιστικό, αλλά θα απαντήσουμε στο ερώτημα τι φοβόμαστε περισσότερο: Αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην πορεία της χώρας προς τον πάτο ή εκείνους που μπορεί να μας πάνε ακόμη παρακάτω μέσα από μια σύγκρουση με την ΕΕ; Ηδη απομακρύνομαστε με μεγάλες δρασκελιές από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Συζητάμε για άλλο θέμα από αυτά που συζητούν έξω και κινούμαστε σε μια δική μας σφαίρα που δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα του κοινού νομίσματος. Για τις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί σε επίπεδο ευρωζώνης: Σταματά η χρηματοδότηση, παγώνουν ακόμη και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, επιβάλλονται πρόστιμα και αν οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας τόσο το χειρότερο γι αυτές.

ΑΡΘΡΟ Εκπληξη από Der Spiegel: Εγκώμια για Τσίπρα - βόμβες κατά Μέρκελ

Εκπληξη από Der Spiegel: Εγκώμια για Τσίπρα - βόμβες κατά Μέρκελ
Μια έκπληξη περίμενε την Ελλάδα και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Γερμανία. Επειτα από απανωτά δημοσιεύματα που μιλούν για τους πιθανούς κινδύνους από την εκλογή του Αλ. Τσίπρα και το ενδεχόμενο Grexit, αίφνης το περιοδικό Der Spiegel… υμνεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται στην Αγκ. Μέρκελ. Λέει χαρακτηριστικά για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται για κάποιον παρανοϊκό».
Σύμφωνα με τον Der Spiegel, ο Τσίπρας δεν θέλει να βγει από την ΕΕ, ούτε θέτει εν αμφιβόλω το ευρώ. Θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στη χώρα του. Θέλει να αυξήσει τους φόρους, να εισαγάγει κατώτατο μισθό, να δώσει κουπόνια φαγητού στους φτωχούς και να παράσχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη. Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή".

Καλή Χρονιά Ελλάδα όπου κι αν Βρίσκεσαι

....Τὴν ὥρα ποὺ ὁ χρόνος σταμάτησε καὶ ἡ μνήμη ξεριζώθηκε

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ Αιωνόβια έγινε η μακροβιότερη «φωνή» των ομογενών στις ΗΠΑ

Εκατό χρόνια διαρκούς εκδοτικής προσπάθειας συμπληρώνει το 2015 η ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας».

Αιωνόβια έγινε η μακροβιότερη «φωνή» των ομογενών στις ΗΠΑ
Ο εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας, Αντώνης Διαματάρης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο: «Εθνικός Κήρυκας: Τα πρώτα εκατό (100) χρόνια» αναφέρει:«Είναι περισσότερο από απίστευτο πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος. Έχουμε την τύχη να υποδεχτούμε ακόμα ένα νέο έτος. Όπως κάθε νέο έτος υπόσχεται μια αλλαγή προς το καλύτερο, προσφέρει την ελπίδα για Υγεία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, το ίδιο υπόσχεται και το νέο έτος 2015. Για εμάς όμως εδώ στην εφημερίδα -αλλά σε καμιά περίπτωση μόνο για εμάς- το 2015 είναι ένας ξεχωριστός, μαγικός αριθμός, είναι ένα έτος για το οποίο τέσσερις γενιές συνεργατών και ομογενών ονειρεύτηκαν, αλλά πιθανόν δεν πίστευαν ότι ήταν ποτέ δυνατόν να πραγματοποιηθεί: να φτάσει να γιορτάσει ο "Εθνικός Κήρυκας" την 100ή του επέτειο από την ίδρυσή του».

Der Spiegel: «Δεν είναι τρελός ο Τσίπρας, θέλει απλώς να δώσει τέλος στη βάναυση λιτότητα»

Nick Paleologos / SOOC
«Δεν είναι τρελός ο Τσίπρας, θέλει να τελειώνει η βάναυση επιβολή της λιτότητας στην Ευρώπη». Αυτό υποστηρίζει στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο του, στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, γιός του ιδρυτή του παγκόσμιας εμβέλειας, γερμανικού μέσου ενημέρωσης.
Ο Αουγκστάιν, διατυπώνει επίσης την άποψη ότι οι Έλληνες, θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας στην Ευρώπη.
Η δημοκρατία έχει αποκτήσει έναν αυταρχικό χαρακτήρα στην ευρωζώνη της κρίσης και εκφυλίστηκε στην κυριαρχία των «ειδικών» για τους ειδικούς, αναφέρει.

Τουρκία: Στην Κωνσταντινούπολη Συνελήφθη ένοπλος έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο-Κουβαλούσε και αυτοσχέδιες χειροβομβίδες - Άγνωστη η ταυτότητα και τα κίνητρά του

Τουρκία: Συνελήφθη ένοπλος έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο
Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στο Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όταν εντοπίστηκε ένας ένοπλος άνδρας.Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο άνδρας εκτός από όπλα είχε μαζί του και αυτοσχέδιες χειροβομβίδες.Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, ο άνδρας συνελήφθη αφότου έριξε στο φυλάκιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη.

Οι Κούρδοι ελέγχουν το 70% του Κομπάνι

Μεγάλη η βοήθεια από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ι.Κ.
Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν του 70% της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού απώθησαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν εδώ και πολλούς μήνες.

Με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν σημαντική πρόοδο τη νύχτα της Τρίτης, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στα νότια της πόλης, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στα πολλαπλά μέτωπα της Συρίας.Η πόλη, που στα αραβικά αποκαλείται Άιν Αλ Άραμπ, έχει εξελιχθεί στο σύμβολο του αγώνα μεταξύ των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών και των αντιπάλων τους στο Ιράκ και της Συρία. Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση διαρκείας στο Κομπάνι πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στο αίτημα εισδοχής των Παλαιστινίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


ΗΠΑ «αντιτάσσονται σθεναρά» στο αίτημα που κατέθεσαν οι Παλαιστίνιοι για εισδοχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια ενέργεια που θα αποδειχθεί «αντιπαραγωγική», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

DW: «Γεμάτο προκλήσεις το 2015 για την Ε.Ε.»


«Γεμάτο προκλήσεις είναι το 2015 για την Ε.Ε.» τονίζει η Deutsche Welle (DW) σε σημερινό της άρθρο με τίτλο «Τι φέρνει το νέο έτος;»Προτεραιότητες για το 2015 σύμφωνα με την DW είναι η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ δεν αποκλείει και επιστροφή της ευρωκρίσης, σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ίσως να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Αίγυπτος: Νέα δίκη για τους τρεις δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα


Το Ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου ακύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για τη φερόμενη υποστήριξή τους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και διέταξε σήμερα να διεξαχθεί νέα δίκη.

Μεγάλος Συνασπισμός που λέγεται Ελλάδα

Η νέα χρονιά αρχίζει μέσα σε ένα πολωτικό προεκλογικό κλίμα. Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει στον φόβο και προειδοποιεί για κατάρρευση της οικονομίας, χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά και αυτός επιμένει να μην παρουσιάζει με πλήρη ειλικρίνεια τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει οριστικά αυτός ο μνημονιακός κύκλος. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την οργή του κόσμου για τις απολύσεις και τις περικοπές των τελευταίων ετών, και επιμένει σε εξαγγελίες και υποσχέσεις που γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει. Το σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο. Η διαφορά συρρικνώνεται. Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων σκιαγραφούν ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό. Η εκλογική μάχη θα είναι αμφίρροπη.

Ποια μέτωπα θα επηρεάσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις το 2015 Ρωσία-Ουκρανία, Iσλαμικό κράτος και παλαιστινιακό


Τρία θα είναι τα βασικά μέτωπα στο διεθνές πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις το 2015. Το μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών και οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα με την εν εξελίξει πρωτοβουλία για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τα Ηνωμένα Εθνη.Η ύφεση ή μη του ρωσοουκρανικού μετώπου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το κατά πόσο θα βελτιωθούν οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα ή θα παγιωθεί το κλίμα «ψυχρού πολέμου» που δημιουργήθηκε με την κρίση στην Ουκρανία. Οι προσπάθειες για εκεχειρία διαρκείας στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν ευοδωθεί, αφού κάθε νέα συμφωνία συνοδεύεται από ειδήσεις για την παραβίασή της.

Ρυθμιστής της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών το πετρέλαιο

SIMON KENNEDY / BLOOMBERG
Πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αιφνιδίασε τους επενδυτές μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο ενόψει μιας «σοβαρής επιβράδυνσης» που οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για να στηρίξει το νόμισμα που υποχωρούσε εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου.Η διάσταση ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου καταδεικνύει με ποιον τρόπο μπορεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών να μετατρέψει το 2015 σε έτος αποκλίσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και αυξημένης αστάθειας στις χρηματαγορές.