03 Μαρτίου 2015

Διυλίζοντας την συμφωνία, καταπίνοντας το πραξικόπημα


Στέλιος Κούλογλου Ήταν σίγουρα προς όφελος της δημοκρατίας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν για τα υπέρ και τα κατά της τετράμηνης εκεχειρίας, που έκλεισε πρόσφατα η κυβέρνηση με τους δανειστές. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για το πραξικόπημα;
Γιατί ένα σιωπηλό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Έχει σαν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την αντικατάσταση της από ένα σχήμα που θα εκτελεί πειθήνια τις εντολές του Βερολίνου και της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας. Είναι ένα σχέδιο που διαμορφώνεται στα σαλόνια της Αθήνας από εφοπλιστές, που φυσικά έχουν βγάλει τα χρήματα έξω από την Ελλάδα, ξεσκολισμένους φιλοσαμαρικούς δημοσιογράφους και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Αλλά που δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας, χωρίς την ενεργό ανάμειξη της γερμανικής ηγεσίας.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Το προηγούμενο  μοντέλο Σαμαρά-Βενιζέλο λειτουργούσε κουτσά στραβά, με αποτέλεσμα η  χώρα να τραμπαλίζεται μεταξύ   φθοράς και αφθαρσίας. Πάντα με τον πέλεκυ να πηγαινοέρχεται πλησίον του  σβέρκου μας. Πάντα με τον τρόμο  του «κουρέματος». Πάντα με τον  εφιάλτη του  «ξυρίσματος». Μισθών, συντάξεων,  ακόμα και καταθέσεων. Και πάντα με  την  βεβαιότητα ότι όπου να ναι θα  αράξουμε  στο επίπεδο της Βουλγαρίας. Ισως ακόμα  πιο χαμηλά. Ομως λειτουργούσε!

Το Τσιπρο-μοντέλο προυποθέτει την  ενεργό  συμμετοχή της  κοινωνίας. Οχι στα λόγια. Οχι με  συγκεντρώσεις. Οχι με τζάμπα μαγκιές. Αλλά με έργα. Συγκεκριμένα έργα!

Ο κίνδυνος στον αέρα «έκαψε» την Τουρκία

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ-Ο ICAO δεν θέλει στο Αιγαίο τη δημιουργία μιας «κόκκινης ζώνης» ανάλογης της Ουκρανίας.Το ΝΑΤΟ «μάζεψε» την Άγκυρα, διότι έχει αρκετούς μπελάδες με τη Μόσχα και την ISIS, και κύριος στόχος του είναι η συνοχή και όχι η διάσπαση της Συμμαχίας

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι, επί του παρόντος, «την πάτησε» η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα της ΝΟΤΑΜ, επί τη βάσει της οποίας δέσμευσε τεράστιους χώρους στο Αιγαίο για αεροναυτικές και άλλες ασκήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοΐας και γενικότερα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι, με βάση την τουρκική ΝΟΤΑΜ 889, μεγάλη περιοχή του Αιγαίου θα μετατρεπόταν σε τεράστιο πεδίο βολής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και του International Civil Aviation Organization (ICAO), δηλαδή της διεθνούς κοινότητας.

Η Κύπρος στη σκακιέρα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής

Με τον Σάββα Ιακωβίδη-Πέραν των ύμνων για την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία, προέχει συνετή κυπριακή εξισορρόπηση μεταξύ της ρωσικής αρκούδας και του αμερικανικού αετού

Ποια είναι η λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη; Συνοψίζεται σε μία λέξη: Προβλέψιμη, δηλ. ωφέλιμη για τους φίλους, γείτονες και εταίρους, στηριγμένη στους πυλώνες της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών με υπεράσπιση των κυπριακών συμφερόντων. Μόνο που αυτή η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας πριν από ένα χρόνο προσδέθηκε και αυτοεγκλωβίστηκε στο αμερικανικό άρμα, επειδή ο πρέσβης των ΗΠΑ και στη συνέχεια ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα το νησί πέρσι τον Μάιο, έδωσαν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ειδικά όταν η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε σημείο που ο Ν. Αναστασιάδης αντέδρασε με θυμό στη γνωστή συνέντευξή του στο «Μέγα». Εξάλλου, την περ. Πέμπτη στη Μόσχα, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και για 40 χρόνια την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο "βούζουνος" της Α. Μεσογείου

Λευκωσία Μόσχα
Το ότι η διεθνής πολιτική είναι άναρχη είναι δεδομένο. Το ότι ακόμα η κάθε χώρα κοιτάζει το συμφέρον της επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Στην περίπτωση της Κύπρου, και με βάση τις αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν μετά από τις γνωστές μεγαλοστομίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε το πραγματικό μας συμφέρον μέσα από μια ορθολογιστική προσέγγιση των πραγμάτων.
Στην Κύπρο του άσπρου και του μαύρου και των συναισθηματικών εκρήξεων ο ορθολογισμός εξέλιπε δυστυχώς προ πολλού, με το ανιστόρητο δίλημμα να παραμένει αναλλοίωτο: Ανατολή ή Δύση; Αμερική ή Ρωσία;

Το μετέωρο βήμα του «μεσομνημονίου»...


Το μετέωρο βήμα του «μεσομνημονίου»...
Η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο. Χρόνο υπέρ της. Και χρόνο εναντίον της.
Η συμφωνία του Eurogroup, μεταβατική προς την τελική συμφωνία του Ιουλίου, εξασφάλισε για την κυβέρνηση χρόνο στο εξωτερικό (υπέρ της κι εναντίον της) και χρόνο στο εσωτερικό (υπέρ της).

Και πρέσβεις παραπέμπονται για τις ΜΚΟ Οκτώ πρόσωπα προτείνει η εισαγγελέας Εφετών στο σκάνδαλο χρηματοδότησης του Κέντρου Αποναρκοθέτησης

Και πρέσβεις παραπέμπονται για τις ΜΚΟΟκτώ πρόσωπα πρέπει να παραπεμφθούν για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις σε μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για την αποναρκοθέτηση, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ρόντος, σύμφωνα με πρόταση της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Αικατερίνης Ψύρη προς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Εκτός από τον Αλ. Ρόντο προτείνεται η παραπομπή του προφυλακισμένου ακόμα Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, επικεφαλής της ΜΚΟ που εμφανίζεται να παίρνει τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων (8.871.805 ευρώ), καθώς και των Νικολάου Τσαμαδού (πρώην πρεσβευτής στο Τόκιο και προσφάτως στην Μπραζίλια), Νικολάου Μπάζα (εν ενεργεία πρέσβης στο Χαρτούμ του Σουδάν), Ευάγγελου Ρηγάκου, Αφροδίτης Κοστογιάννη-Κόκκορη, Γεωργίας Λυμπέρη και Μαρίας Μακρυνιώτη, συζύγου του Κ. Τζεβελέκου.

Βερολίνο: Ελληνικό φάουλ σε Ισπανία και Πορτογαλία Κυνισμός, απαξίωση, απειλές: Το τρίπτυχο της τακτικής του Σόιμπλε έναντι της Αθήνας

Βερολίνο, Ανταπόκριση Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας αφήνει παγερά αδιάφορο το Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ στο ερώτημα δημοσιογράφου, «αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για default» (χρεοκοπία). «Ρωτήστε τον κ.Βαρουφάκη γι αυτό» είπε. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκτίμηση του γεγονότος».Αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία «αν η Ελλάδα δεν τηρήσει (τις συμφωνίες), δεν θα της δοθεί πλέον βοήθεια», τόνισε, ότι ο υπουργός οικονομικών «εννοεί αυτά που λέει, δεν απειλεί, και ότι απλώς περιγράφει την κατάσταση». Είναι υπόθεση των Ελλήνων, πρόσθεσε, να την αντιμετωπίσουν.Αλλά ούτε και το γεγονός, ότι η Αθήνα δεν θα είναι πιθανόν σε θέση να αποπληρώσει την πληρωτέα δόση του χρέους της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του Μαρτίου, φάνηκε να τον συγκινεί. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να υπενθυμίσω ποια είναι τα διεθνή ειωθότα» είπε. Αυτά πρέπει να τα τηρήσει και η Αθήνα.

Κασπάροφ: Λίγες οι ελπίδες ειρηνικής μετάβασης μετά τον φόνο Νεμτσόφ

«Μήνυμα προς αντιπολίτευση»,του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι
Κασπάροφ: Λίγες οι ελπίδες ειρηνικής μετάβασης μετά τον φόνο Νεμτσόφ
Με την δολοφονία του επικριτή του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ εξανεμίστηκαν οι όποιες ελπίδες για μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Ρωσία, δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Γκάρι Κασπάροφ, ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Ο Κασπάροφ, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, περιέγραψε μία απαισιόδοξη εικόνα της ρωσικής αντιπολίτευσης μετά την δολοφονία του Νεμτσόφ αργά το βράδυ της Παρασκευής σε απόσταση λίγων μέτρων από το Κρεμλίνο.«Ο Μπόρις ήλπιζε, μάταια όπως φάνηκε, να δει κάποια μορφή ειρηνικής μετάβασης σε μια ομαλή, πολιτισμένη δημοκρατική κυβέρνηση» δήλωσε στο Reuters ο Κασπάροφ, περιγράφοντάς τον ως έναν από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της ειρηνικής πολιτικής έκφρασης στη Ρωσία.

Εχει πίσω η NAVTEX την «ουρά»;

Τα μάζεψαν οι Τούρκοι για το Αιγαίο
Το επεισόδιο με τη NAVTEX της Τουρκίας ήταν απολύτως διδακτικό για το πώς «δουλεύει» το κατεστημένο στην Αγκυρα που είναι προβλέψιμο και δεν αλλάζει ούτε όταν οι κεμαλιστές αντικαθίστανται από τους ερντογανιστές.
Η Τουρκία ήταν προφανές ότι ήθελε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το έκανε και πριν από μερικές ημέρες με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΑ να ανεβαίνει σε ένα F16 και να διασχίζει από πάνω μέχρι κάτω το Αιγαίο, σχεδόν 720 χιλιόμετρα, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή 6-10 ν.μ. Αρκετοί θεώρησαν ότι ήταν η απάντηση στην πτήση του Π. Καμμένου πάνω από τα Ιμια, άλλοι ότι ήταν η απάντηση στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο από την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται αφορμές για να προκαλεί.

Το... τουιτάρισμα «έφαγε» τον πρέσβη

Το... τουιτάρισμα «έφαγε» τον πρέσβη
Καλό είναι το... τουιτάρισμα, αλλά ενίοτε προκαλεί διπλωματικά επεισόδια. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ, ο οποίος αποχωρεί άρον άρον από την Κύπρο μετά το απαράδεκτο σχόλιό του στο Twitter, με το οποίο συσχέτισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα με τη δολοφονία του Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπόρις Νεμτσόφ!...

Ευρώπη: Μια ήπειρος που ξέμεινε από... ιδέες

Η δυσαρέσκεια στην εργασία και η καθίζηση στους μισθούς είναι απόρροια της επιβράδυνσης της παραγωγής, ισχυρίζεται ο Edmund Phelps.
Ευρώπη: Μια ήπειρος που ξέμεινε από... ιδέες
Μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Από μία άποψη, ο μέσος πλούτος των ανθρώπων λίγο έχει μεταβληθεί και το κοινωνικό κεφάλαιο σε μουσεία, πάρκα και άλλες ανέσεις δείχνει ακόμα ανέπαφο. Παρ' όλα αυτά, στη δυτική Ευρώπη, η οικονομία έχει απογοητεύσει την κοινωνία.Η ένταξη των εθνικών μειονοτήτων και των νέων στην οικονομία – κάτι που αποτελούσε το βασικό στήριγμα της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης – είναι μικρότερη από ποτέ. Κι από αυτούς που συμμετέχουν, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ευημερούν. Μέτρο παρακμής, σχεδόν σε κάθε χώρα, είναι το ότι η άνοδος τoυ επιπέδου των αμοιβών επιβραδύνεται διαρκώς από το 1995. Τι έχει πάει στραβά;
Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι λένε πως φταίει η απώλεια ανταγωνιστικότητας στην Νότια Ευρώπη. Θεωρούν ότι η παραγωγή και η απασχόληση βρίσκονται χαμηλά σε σχέση με παλαιότερες τάσεις, διότι οι αμοιβές έχουν ξεπεράσει την παραγωγικότητα, καθιστώντας την εργασία υπερβολικά ακριβή και πιέζοντας τους εργοδότες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Με βάση αυτήν την υπόθεση, κάποιοι Γερμανοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι οι μισθοί, σε όσες οικονομίες αυτό ισχύει, πρέπει να πέσουν. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν τη λύση μιας νομισματικής ενίσχυσης – π.χ. την αγορά τίτλων από κεντρικές τράπεζες – έτσι ώστε να ανέβουν οι τιμές σε επίπεδο που να μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί.