30 Δεκεμβρίου 2014

Εκπληξη ξένων, επιλογή Ελλήνων

Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ-Το σουρεαλιστικό και παρατεταμένο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων και μηνών βαίνει προς το τέλος του. Αποφασίσαμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Οχι ως κοινωνία -η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί εκλογές τώρα- αλλά κάποια κόμματα μέσω προνοιών του Συντάγματος που μόνο ατυχείς και τελικά διαστρεβλωτικές μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού επιτρέπουν σε μια μειοψηφία να σύρει τη χώρα σε εκλογές. Η μικρή συνεισφορά του γράφοντος στη συζήτηση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις δεν εστιάζει στον δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται στο εσωτερικό. Αφορά κυρίως στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Τολμώ να ισχυρισθώ ότι η παρουσία εκτός Ελλάδας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες επιτρέπει ίσως μια καλύτερη αίσθηση για το πώς βλέπουν και αποτιμούν τα τεκταινόμενα στη χώρα μας οι διεθνείς οργανισμοί, οι σημαντικές πρωτεύουσες, αλλά και οι ιδιώτες παρατηρητές.

Η κρίση δεν είναι μόνο το χρέος

Νίκος Ξυδάκης ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ- Aπό το 2010 ώς την αρχή του 2015 αλλάξαμε πολύ. Οχι μόνο ατομικά, αλλά και συλλογικά, σαν κοινωνία. Για πολλούς, η κρίση βιώθηκε σαν καταστροφή· έχασαν τη δουλειά τους, είδαν την επιχείρησή τους ή το επιτήδευμά τους να φθίνει, δεν καταφέρνουν να τα φέρουν βόλτα, αισθάνονται ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Για πολλούς περισσότερους η κρίση σήμανε τη συρρίκνωση των προσδοκιών και την αδυναμία σχεδιασμού του μέλλοντος, σήμανε την είσοδό τους σε μια περιοχή φόβου και επισφάλειας, ακόμη κι αν διατηρούν τη δουλειά τους, ακόμη κι αν μπορούν να συντηρήσουν ένα ευπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Για μια μερίδα, μάλλον την πιο ολιγάριθμη, η κρίση δεν άλλαξε τις ορίζουσες του βίου, αλλά ακόμη κι αυτοί κατά βάθος δεν έχουν μείνει ανέπαφοι συναισθηματικά και διανοητικά.

Κλωνοποίησαν το αποτύπωμα υπουργού

Οι κοντινές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας της κ. Φον ντερ Λάγεν επέτρεψαν την κλωνοποίηση του αποτυπώματός της.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το αποτύπωμα του δείκτη της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, ισχυρίζεται ότι «κλωνοποίησε» ομάδα χάκερ, γνωστή ως Κλαμπ Κομπιούτερ Χάος (CCC), χρησιμοποιώντας εμπορικές εφαρμογές ηλεκτρονικού υπολογιστή και εικόνες τις οποίες εξασφάλισαν από συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του μέλους του CCC, Γιαν Κρίσλερ, η ομάδα αντέγραψε το αποτύπωμα του δείκτη της κ. Φον ντερ Λάγεν, αξιοποιώντας φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε με «συμβατική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή». Ο Κρίσλερ δεν διέθετε αντίγραφο του αποτυπώματος της υπουργού. Ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνει προειδοποιήσεις ειδικών της ηλεκτρονικής ασφάλειας, που υποστηρίζουν ότι οι βιομετρικές αποτυπώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν προσφέρουν ασφάλεια.

Στην ψυχολογία εστιάζουν οι τζιχαντιστές

ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES
Αυτοσχέδιος εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών της σιιτικής πολιτοφυλακής της Μπαλάντ, έξω από τη Βαγδάτη, βάλλει εναντίον θέσεων των ισλαμιστών.
Αυτοσχέδιος εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών της σιιτικής πολιτοφυλακής της Μπαλάντ, έξω από τη Βαγδάτη, βάλλει εναντίον θέσεων των ισλαμιστών.

Το περασμένο καλοκαίρι, Αμερικανοί επιτελείς στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο παρακάτω ερώτημα: Τι καθιστά τόσο επικίνδυνο το «Ισλαμικό Κράτος»;

Στην προσπάθειά του να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του επικίνδυνου αυτού εχθρού –υβρίδιο τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβατικού στρατού– ο αντιστράτηγος Μάικλ Ναγκάτα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ συγκέντρωσε γύρω του ομάδα ειδικών, που δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνες του Πενταγώνου.

Οι πιο κρίσιμες κάλπες

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02553/Euro_2553899b.jpg
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2015 θα είναι οι πρόωρες εκλογές στη χώρα μας στις 25 Ιανουαρίου με τελευταίες -αν δεν ανατραπεί με επίσπευση το χρονοδιάγραμμα- τις εκλογικές αναμετρήσεις του φθινοπώρου πρώτα στην Πορτογαλία και λίγο μετά στην Ισπανία.Η πιο κρίσιμη όμως εκλογική αναμέτρηση προσδιορίζεται εκτός Ευρωζώνης και είναι οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία τον Μάιο, οπότε και λήγει η πενταετής θητεία της Βουλής.Το ζητούμενο στη Βρετανία δεν είναι πλέον, όπως είχαμε συνηθίσει για δεκαετίες, το προβάδισμα των Συντηρητικών ή των Εργατικών ή έστω ο ρυθμιστικός ρόλος των Φιλελευθέρων, αλλά η μεγάλη ανατροπή με μοχλό το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Φάρατζ.

Τελευταία ευκαιρία;

Tι θα προκύψει από τη συνάντηση κορυφής Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ στην Αστάνα του Καζακστάν στις 15.1; Ενα είναι βέβαιο, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την τελευταία ίσως ευκαιρία για συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία πριν η παλινδρόμηση στον Ψυχρό Πόλεμο δεν σταθεροποιηθεί ως μη αντιστρέψιμη τάξη πραγμάτων στη Γηραιά Ηπειρο. Πρώτο το Κίεβο, που αν θέλει να αποκαταστήσει έστω και προσχηματικά κάποια επίφαση κυριαρχίας στο Ντονμπάς, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα συμφέροντα της Μόσχας τόσο στον τομέα της ασφάλειας, όσο και στον οικονομικό-εμπορικό τομέα.

Η διπλή Pegida της Ακροδεξιάς

Η διπλή Pegida της Ακροδεξιάς
Είναι «πατριώτες», πιστοί χριστιανοί, φοβισμένοι «νοικοκυραίοι», συντηρητικών πεποιθήσεων μεσοαστοί, φανατικοί ακροδεξιοί, κάθε ηλικίας πολίτες, ξενόφοβοι αντιισλαμιστές λαϊκιστές, άνθρωποι των παραδόσεων και της χριστιανικής κουλτούρας, χούλιγκαν, ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που διαδηλώνουν αυτές τις ημέρες, σχεδόν κάθε εβδομάδα, σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας κατά των μεταναστών, και ειδικά των μουσουλμάνων μεταναστών.Κινητήρια δύναμη για τον ξεσηκωμό αυτών των ανθρώπων είναι οι καθωσπρέπει «ναζί με τα κοστούμια», όπως τους έχει βαφτίσει μερίδα των μέσων ενημέρωσης και πολιτικοί στη Γερμανία, που διοργάνωσαν άλλη μια δυναμική συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα στους δρόμους της Δρέσδης, υπό την «αιγίδα» της οργάνωσής τους με την ονομασία Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης»).

Το ΝΑΤΟ, κορυφαία εξωτερική απειλή για τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ, κορυφαία εξωτερική απειλή για τη Ρωσία
To NATO μπορεί να φεύγει (λέμε τώρα) από το Αφγανιστάν, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να το κουνήσει ρούπι από τις προκεχωρημένες βάσεις του στις «πρόθυμες» χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ήδη διαθέτει ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Εάν αποκτήσει ανάλογο «πάτημα» και στην Ουκρανία, όπως αποφάσισε πριν από την περασμένη Τρίτη να του δώσει –χωρίς, φυσικά, να ρωτήσει γι’ αυτό τον... κυρίαρχο ουκρανικό λαό- η διορισμένη κυβέρνηση και η κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτική Βουλή του Κιέβου, τότε η στρατιωτική «περικύκλωση» της Ρωσίας θα ολοκληρωθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τα σύνορά της με την Ευρώπη.

Στην Αίγυπτο τερματικό υγροποίησης κυπριακού φυσικού αερίου


Στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού, ανατολικά της Αλεξάνδρειας, φαίνεται να καταλήγουν Κύπρος και Αίγυπτος για τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό, από το τεμάχιο Αφροδίτη, της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προς τη γείτονα χώρα. Αρμόδιες πηγές σημείωσαν στο ΡΙΚ ότι η συζήτηση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά όδευσης του αγωγού και το πού θα γίνει η σύνδεση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.Αμέσως μετά, θα πρέπει να ακολουθήσει το σχέδιο ανάπτυξης του φυσικού αερίου από πλευράς της Noble, η οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 12.

Η ιστορία του Αμπού Χακάμ

Η ιστορία του Αμπού ΧακάμΣυντάκτης: Αλέξανδρος Καμπούρης, Γιάννης Σεφεριάδης
Σε εκείνη τη συνάντηση ο Αμπού Χακάμ ήταν μόνος που φαινόταν να μη φοβάται. Δύο μέρες μετά, στα μέσα του Οκτώβρη, η Λιβανέζα δημοσιογράφος Σερένα Σιμ, που επί μέρες έλεγε ότι φοβόταν για τη ζωή της, θα έβγαινε νεκρή από ένα ύποπτο τροχαίο δυστύχημα κοντά στην τουρκική πόλη Σουρούτς, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Εκείνες τις μέρες και ένας Σύρος, που ηγούνταν ομάδας μετριοπαθών ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, θα έπεφτε θύμα απαγωγής στην τουρκική πόλη Ούρφα και θα βρισκόταν νεκρός στα σύνορα. Κάπου εκεί, στο πλαίσιο της «επίκαιρης μάχης» του Κομπάνι, είχαμε ζητήσει από τον νεαρό Σύρο μεταφραστή να μας φέρει σε επαφή μαζί του. Τρία χρόνια στις μάχες του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου («Συριακής Επανάστασης», κατά τις συνεχείς διορθώσεις του μεταφραστή) και η εμπλοκή του με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS) προσέφερε μια συνθήκη ικανή για να φτάσουν οι σύνθετες αναλύσεις σε μια αφήγηση προσωπική. Τόσο σύνθετη όσο και ανθρώπινη.

Ιστορίες βίας και αντίστασης με γυναικείο θάρρος Το βιβλίο «Ελεύθερες γυναίκες» κυκλοφορεί στην Ελλάδα



«Το ότι αγωνίζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα των γυναικών, σημαίνει ότι πιστεύεις στην ικανότητα του ανθρώπου να απομακρύνεται από το χειρότερο, για να βρει το καλύτερο».