15 Οκτωβρίου 2013

Noble: Στην κυπριακή αγορά το αέριο το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Noble: Στην κυπριακή αγορά το αέριο το δεύτερο τρίμηνο του 2016 Η Noble έχει τη δυνατότητα ν΄ αρχίσει, το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016, να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την κυπριακή αγορά, εάν η πολιτική απόφαση παρθεί έως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Κιθ Έλιοτ.Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανάψει στη Noble το πράσινο φως, η εταιρεία θα μεταφέρει από το Μεξικό ειδική πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα επισπεύσει την παραγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 για εγχώρια χρήση.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Στις καλένδες η ΑΟΖ, προηγείται το «τσάμικο»

Στις καλένδες στέλνει το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα η Αλβανία, θέτοντας ταυτόχρονα επιτακτικά και προκλητικά το θέμα των «Τσάμηδων» στην ελληνική πλευρά.Με αφορμή τη χθεσινή αυθημερόν επίσκεψη στα Τίρανα του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε σαφές ότι για την ΑΟΖ έχει ήδη απαντήσει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2010, με την ακύρωση της συμφωνίας του Απριλίου του 2009 με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Οι προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον (Reuters) Η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η άμυνα στα συστήματα πληροφορικής περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας που θέτει η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Κάθριν Άστον, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον (Reuters).Η Κάθριν Άστον συνέταξε έκθεση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, εν όψει της συνόδου κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες (19 -20 Δεκεμβρίου) που θα εστιάσει στην ασφάλεια και την άμυνα, στο πλαίσιο γενικής μείωσης των στρατιωτικών προϋπολογισμών.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έδωσε προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς:
 

Βουλή Και το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για τη ΧΑ θέλει ο Μιχελάκης


Διερευνητική επαφή με εκπροσώπους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στη Βουλή ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει και την επίμαχη τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Eλλάδα - Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η "συνεργασία";

http://www.americanhellenic.org/images/news/israel_greece_handshake.jpg
Γιάμαλη ΑναστασίαΗ επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ, συνέχεια και επιστέγασμα της προνομιακής σχέσης την οποία εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου, έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα για τον χαρακτήρα, την ένταση, το βάθος και τους στόχους της και τι αυτή θα συνεπιφέρει. Απευθυνθήκαμε σε τρεις γνώστες του θέματος και της περιοχής: τον Ιωάννη Θ. Μάζη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας - Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Αλέξανδρο Κούτση, ομότιμο καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και τον Γεώργιο Φίλη, διδάκτωρα Γεωπολιτικής, κύριο αναλυτή του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, και τους θέσαμε τα εξής ερωτήματα:

Το Ισραήλ αποκλείει αγωγούς μέσω Τουρκίας

Noble_Energy01
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το Ισραήλ ξεκάθαρα αποκλείει μεταφορά αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Η θέση αυτή διατυπώθηκε και χθες κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στο Τελ Αβίβ. Μια θέση που ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο και ταυτίζεται πλήρως με αυτή της κυπριακής πλευράς.Ο Κύπριος αξιωματούχος με τους συνεργάτες του συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό Υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, κ. Silvan Shalom, τον οποίον πλαισίωνε το επιτελείο του. Όπως πληροφορούμαστε, στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο πλευρών ήταν τρία βασικά  θέματα:

Οι υποδείξεις της Stratfor στην Τουρκία

Erdogan01-11august2013
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ανάλυση που δημοσίευσε το γνωστό  αμερικανικό think tank για το μέλλον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής,  αφού όσα αναφέρονται θα μπορούσαν, μέσω «διασταλτικής» ερμηνείας έστω,  ότι αποτελούν έμμεσες υποδείξεις σε μια χώρα με την οποία στο παρελθόν  οι σχέσεις φαινόντουσαν να είναι ιδιαιτέρως θερμές.Η ανάλυση ξεκινά με την επισήμανση, ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική στηριζόταν αφενός στην ενίσχυση μετριοπαθών σουνιτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή,  το οποίο μαζί με την «ανταγωνιστική σχέση» με το Ισραήλ, θα βοηθούσε  στην επέκταση της επιρροής της στον αραβικό κόσμο και αφετέρου στη χρήση  πολιτικού και οικονομικού κατευνασμού (appeasement) για την ανάσχεση της τάσης των Κούρδων για απόσχιση.  Οι πολιτικές αυτές όμως που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους  Ερντογάν και Νταβούτογλου, έχουν ημερομηνία λήξης, επειδή αμφότερες  αντιβαίνουν στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν…

Ο "διάλογος" Κομισιόν-Τουρκίας για τη Χάλκη

http://photo.ekathimerini.com/kath/engs/img/NEWS/2013/10/turkey_analysis.jpg
Του Κώστα Ράπτη “Τα δικαιώματα του λαού δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης” διακήρυξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan παρουσιάζοντας το περιώνυμο “πακέτο εκδημοκρατισμού”, με το οποίο θέλησε να αναδείξει εκ νέου το κόμμα του (μετά την κρίση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου) σε φορέα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, τα όρια και οι αντιφάσεις του εγχειρήματός του αναδείχθηκαν περίτρανα με αφορμή το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Erdoğan τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα μπορούσε να αποφασισθεί “μέσα σε μία στιγμή” (διαψεύδοντας την λογική των ανυπέρβλητων “νομικών εμποδίων”) αλλά, πρόσθεσε “όταν επιστρέφουμε κάτι έχουμε το δικαίωμα και εμείς να περιμένουμε να λάβουμε κάτι”.

Κατά 74% έτοιμοι οι υποθαλάσσιοι αγωγοί μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Το 74% του έργου κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Δασών και Υδάτων.
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/DDB1E84FED4E6709F8190A8D9B2D1BAD.jpg
Όπως μεταδίδεται σε τ/κ ΜΜΕ, η κατασκευή του αγωγού, μήκους 80 χλμ, που θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του νερού 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα έχει ολοκληρωθεί κατά 74%.
Για την κατασκευή αγωγού υψηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυνέλαιο έχει κατασκευαστεί  ένα μοντέλο διαμέτρου 1,6 μέτρων και 500 μέτρα μήκος που μπορεί να μεταφέρει ποσότητα μεταξύ 148 και 183 τόνων.

Θύμα των Anonymous το ελληνικό ΥΠΕΞ

Θύμα των Anonymous έπεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι χάκερς κατάφεραν να πάρουν υλικό που ανταλλάσσεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/A1A608B445B715304F1F22815ABA929E.jpg
Διαδικτυακή ανάρτηση ανακοίνωσε την επιτυχή παραβίαση από την ομάδα ακτιβιστών «Anonymous» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Διεύθυνσης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.Η παραβίαση επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία σημειώνεται ότι διεξάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες και την έκταση της παραβίασης, ενώ διαπιστώνεται ότι αφορά υλικό, το οποίο, κατά κανόνα, ανταλλάσσεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων και πολλών δελτίων Γραφείων Τύπου.
 

Γερμανικές εταιρείες εξαπάτησαν Ισπανούς μετανάστες Οι υπεύθυνοι εξαφανίστηκαν ή έδιναν αναβλητικές απαντήσεις


Γερμανικές εταιρείες εξαπάτησαν Ισπανούς μετανάστες
Η αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης και ζωής κατέληξε σε εφιάλτη για 128 Ισπανούς μετανάστες, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Γερμανία με υποσχέσεις για… λαγούς με πετραχήλια και αντ' αυτού κατέληξαν να διαμένουν σε μια τρώγλη, ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς καν τρεχούμενο νερό.Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εξαπατήθηκαν από δυο γερμανικές εταιρείες, με τις οποίες ήρθαν σε επαφή για την εύρεση μιας θέσης εργασίας στην πόλη Ερφούρτη. Λένε ότι η Κέρστιν Σ. και ο Σβεν Κ., επικεφαλής αντίστοιχα των εταιρειών X-Job και Sphinx Consulting, τους είπαν ψέματα πως θα τους έβρισκαν την «δουλειά των ονείρων τους», διαμέσου ενός προγράμματος θέσεων εργασίας, επιδοτούμενου από τη γερμανική κυβέρνηση, κι αντ' αυτού τους εξανάγκασαν σε ένα ταξίδι στη Γερμανία δίχως σκοπό κι αποτέλεσμα.

Η Αραβική Ανοιξη κοστίζει 800 δισ. δολάρια στις χώρες της Μ. Ανατολής

Το ΑΕΠ τους θα ήταν 35% μεγαλύτερο άνευ διαδηλώσεων, λέει έκθεση της HSBC
Η Αραβική Ανοιξη κοστίζει 800 δισ. δολάρια στις χώρες της Μ. Ανατολής
Η Αραβική Άνοιξη «κοστίζει» στις χώρες της Μέσης Ανατολής περίπου 800 δις δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς τράπεζας HSBC. Η έκθεση αναφέρει ότι το συνολικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν των χωρών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής είναι τουλάχιστον 35% μικρότερο εκείνου που θα ήταν αν δεν «ανθούσε» η Αραβική Άνοιξη στις χώρες τους και στον ευρύτερο αραβικό κοσμο.

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων μόνο υπό προϋποθέσεις για το Ιράν Την Τρίτη και την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις


Σε συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα καθησυχάσει τους προβληματισμούς σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ελπίζουν να καταλήξουν οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)- ωστόσο, δεν είναι «αφελείς» όσον αφορά στη δυσκολία επίτευξης αυτού του στόχου, δήλωσε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ Οταν ο κινεζικός δράκος ταράζει τα παγκόσμια νερά...

Ευθεία επίθεση στην Ουάσιγκτον και το δολάριο κάνει το Πεκίνο -με αφορμή το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τον κρατικό προϋπολογισμό και το πλαφόν του αμερικανικού χρέους- απευθύνοντας έκκληση, μέσω του επίσημου ειδησεογραφικού του πρακτορείου, για παγκόσμια «αποαμερικανοποίηση».