Η τότε αλβανική αντιπολίτευση -με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Εντι Ράμα- προσέφυγε κατά της εν λόγω συμφωνίας στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές βραχονησίδες βόρεια της Κέρκυρας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, θεωρώντας κατά συνέπεια ότι παραχωρήθηκε στην Ελλάδα θαλάσσιος χώρος περισσότερος από εκείνον που δικαιούται.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μπουσάτι, δήλωσε χθες ότι «δεν τίθεται θέμα πώς θα διαβάσει κάποιος την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρη» για να συμπληρώσει παρά ταύτα ότι «θέλουμε να δρομολογήσουμε την επίλυση όλων των θεμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Μπουσάτι, παρουσία του κ. Βενιζέλου, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα που είναι γνωστό ως "τσάμικο" αποτελεί συστατικό στοιχείο της διπλωματικής μας ατζέντας με την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «κατά τη δική μας άποψη είναι η στιγμή να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, να ξεπεραστούν ένα προς ένα τα ιστορικά εμπόδια που μας άφησε το παρελθόν, καθώς επιθυμούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από τη μεριά του ο κ. Βενιζέλος έθεσε στην αλβανική κυβέρνηση το θέμα, το οποίο και απεδέχθη, επανενεργοποίησης της κοινής επιτροπής για το ιστορικό ζήτημα των στρατιωτικών κοιμητηρίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Κατά τα άλλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη προώθησης και αναβάθμισης των διμερών επαφών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας πως κοινή βούληση είναι η πραγματοποίηση προσεχώς κοινών συνεδριάσεων των δύο κυβερνήσεων.
«Εκτιμούμε θετικά τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αλβανική κοινότητα σε σχέση με θέματα νομοθεσίας με ευρωπαϊκή διάσταση. Εκτιμούμε θετικά το ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία», ανέφερε στο σημείο αυτό ο κ. Μπουσάτι, τονίζοντας πως «η Αλβανία έχει πολύ καλή παράδοση ως προς την αντιμέτωπη των δικαιωμάτων της μειονότητας».