15 Οκτωβρίου 2013

Το Ισραήλ αποκλείει αγωγούς μέσω Τουρκίας

Noble_Energy01
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το Ισραήλ ξεκάθαρα αποκλείει μεταφορά αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Η θέση αυτή διατυπώθηκε και χθες κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στο Τελ Αβίβ. Μια θέση που ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο και ταυτίζεται πλήρως με αυτή της κυπριακής πλευράς.Ο Κύπριος αξιωματούχος με τους συνεργάτες του συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό Υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, κ. Silvan Shalom, τον οποίον πλαισίωνε το επιτελείο του. Όπως πληροφορούμαστε, στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο πλευρών ήταν τρία βασικά  θέματα:

Πρώτο, οι κοινές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Κύπρου προς τρίτους. Είναι προφανές πως οι Ισραηλινοί θέλουν να ξεκινήσουν μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση, που θα αφορά την οικονομική διάσταση αλλά και τη γεωπολιτική. Είναι σαφές πως για τη Λευκωσία ο βασικός προσανατολισμός είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Τέθηκε και το θέμα της μεταφοράς με αγωγό από Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και απ΄εκεί στην Ευρώπη, που εγείρεται περισσότερο από την ελλαδική πλευρά. Γι’ αυτό το σενάριο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας και θα γίνει, στα πλαίσια έργων κοινού ενδιαφέροντος. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι μια ακριβή λύση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Silvan Shalom σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Ενρίκο Λέτα του είπε να περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη από την Τουρκία. «Δεν το θέλω μέσω Τουρκίας…», είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερο, έχει συζητηθεί και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης σε ό,τι αφορά στην έλευση φυσικού αερίου. Η Κύπρος χρειάζεται αμέσως αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρίτο, συζητήθηκε και το θέμα της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων. Όπως συνάγεται από τις συζητήσεις, θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων νέα συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου. Αμφότερες οι πλευρές εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και θα υπογραφεί η συμφωνία, την οποία θέλουν και επιδιώκουν οι εμπλεκόμενοι.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στο Ισραήλ για επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς. Κατά την επίσκεψή του, ψηλά στην ατζέντα ήταν και τα θέματα της ενέργειας και η συνεργασία Ελλάδος- Κύπρου και Ισραήλ. Τα όσα συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ, ενημερώθηκε από τον ίδιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.