11 Φεβρουαρίου 2015

Δέκα λεπτά που συγκλόνισαν δέκα μέρες

Δέκα λεπτά που συγκλόνισαν δέκα μέρες
Ας μη δραματοποιούμε τα πράγματα: όταν ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε ότι είναι υπέρ του 70% των μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε το Μνημόνιο, δεν εννοούσε ότι είναι υπέρ του 67% των μεταρρυθμίσεων, που είχε δηλώσει λίγες μέρες νωρίτερα. Ούτε επίσης εννοούσε ότι είναι υπέρ της διάψευσης που ο ίδιος είχε κάνει (για το 67% ή το 70%) διότι τα ξαναείπε (καταλήγοντας στο 70%) διαψεύδοντας τη διάψευσή του.
Είχε απορήσει η θεία Φωτούλα (φανατική βαρουφακική), «γιατί ο λεβέντης μου διαφωνεί στο 67% και όχι στο 63% ή στο 68%;» Εύλογος η απορία, αλλά την έλυσε η Ιστορία, προκρίνοντας το 70% κι αφήνοντας κάτι τύπους σαν κι εμένα ολίγον εγκύους - μόνον κατά 30%!
Αλλά αν ο κ. Βαρουφάκης συμφωνεί μόνον με το 70% των μεταρρυθμίσεων (πράγμα που άφησε ευχαριστημένους πολλούς αριστερούς), συμφωνεί επίσης και με το 70% των δεσμεύσεων (πράγμα που άφησε ευχαριστημένους τους εν λόγω αριστερούς έως δακρύων). Διότι ο κ. Υπουργός Οικονομικών δεν μίλησε μόνο για «μεταρρυθμίσεις», μίλησε και για «δεσμεύσεις».

Πετάει ο γάιδαρος;

Αλλάζει ο καιρός (ίσως ν’ αλλάζουν και οι καιροί)
    Πετάει ο γάιδαρος; Ούτως ειπείν:
    Τώρα που ο κύριος Τόμσεν δεν συναντιέται με τον Παπαδήμο και τον Βενιζέλο, αλλά συναντιέται με τον κ.Βαρουφάκη, έγινε «άλλος» Τόμσεν; Τώρα που ο Τόμσεν, αφού έκανε με τόση επιτυχία το «αγροτικό» του στην Ελλάδα, κατέλαβε αναβαθμισμένη θέση στα όργανα του ΔΝΤ, το ΔΝΤ έγινε «καλύτερο»;

Για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους Δεν τίθεται θέμα ρωσικών βάσεων στην Κύπρο, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές

Δεν τίθεται θέμα ρωσικών βάσεων στην Κύπρο, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές
Λευκωσία: Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές το ενδεχόμενο σύναψης στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικά σε ότι αφορά το θέμα των στρατιωτικών βάσεων. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass δηλώνουν πως δεν τίθεται θέμα ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και αυτό για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους.Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων Konstantin Sivkov δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΕ) δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση, η οποία, όπως είπε, ούτως ή άλλως, προϋποθέτει και τεράστια έξοδα για υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν τα ρωσικά αεροσκάφη και πλοία.

ΕΕ: “Ουδέτερη στάση” τηρεί η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου

ΕΕ: “Ουδέτερη στάση” τηρεί η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου
Ουδέτερη θέση τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της αναγνώρισης τους Κοσόβου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου για Θέματα Διεύρυνσης Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. Κληθείσα να απαντήσει για την απουσία της σημαίας του Κοσόβου κατά την διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν με επίσημους εκπροσώπους του Κοσόβου, η Μ. Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε ότι “το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου επαφίεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κόσοβο έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και συνεργαζόμαστε με τις αρχές της χώρας όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές ένταξης και τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια του διαλόγου”.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να φτάσει στη Μεσόγειο

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να φτάσει στη Μεσόγειο
Σε περίπτωση που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν αναχαιτιστούν σύντομα τότε μπορεί να φτάσουν ακόμα και στη Μεσόγειο, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Times ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης. Ο Αλί Ζεϊντάν προειδοποίησε στη Λιβύη το πεδίο δράσης για τους αιμοσταγείς μαχητές είναι ανοιχτό, καθώς μπορούν να βρουν εύκολα όπλα και σφαίρες στη χώρα ενώ η «πληγωμένη» κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.
«Μεγαλώνουν. Είναι παντού» ανέφερε ο κ. Ζεϊντάν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και σε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας του, με απώτερο στόχο να καταφέρει να προσηλυτίσει μαχητές από αντίπαλες ακραίες ομάδες ισλαμιστών.

Η Άγκυρα ακύρωσε τη Συνάντηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ

    Η Άγκυρα ακύρωσε τη Συνάντηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ
    Η Άγκυρα ακύρωσε την προγραμματισμένη για την 18η και 19η Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Τουρκίας - ΕΕ», μετά των εκνευρισμό που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Οι 442 προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η αναφορά στην «Γενοκτονία των Αρμενίων», έχουν προκαλέσει εκνευρισμό τη Άγκυρα, λένε διπλωματικές πηγές.

    "Ψήφος εμπιστοσύνης" Καμμένου στον "άξονα" Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ Αιγύπτου

    Image
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές αντιμεωπιστεί με καχυποψία σχετικά με τις θέσεις του για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ. Ο ΥΕΘΑ της κυβέρνησής του Πάνος Καμμένος "κατηγορήθηκε" προεκλογικά ακόμη και για αντισημιτισμό. Ο ίδιος πατώντας το έδαφος της Κύπρου στην οποία βρίσκεται από το πρωί για επίσημη επίσκεψη, έδωσε το στίγμα το δικό του αλλά και της κυβέρνησης. Οι συμμαχίες που με μεγάλη καθυστέρηση είχε ενεργοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση θα παραμείνουν ισχυρές.
    Ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε σειρά ασκήσεων της Ελλάδας με Ισραήλ,Κύπρο και πιθανότατα την Αίγυπτο.

    Οι δηλώσεις Καμμένου:

    Τη διαβεβαίωση προς τον κυπριακό ελληνισμό ότι «η Ελλάδα είναι εδώ» έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά».

    Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό- "συγχωροχάρτι" στη Siemens, εξετάζει η Κομισιόν

    Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό- "συγχωροχάρτι" στη Siemens, εξετάζει η Κομισιόν
    Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012), με τον οποίο δίνεται «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο, σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».

    Τρεις απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα - Τι θα γίνει αν η Ελλάδα βγεί από το ευρώ;

    Τρεις απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα - Τι θα γίνει αν η Ελλάδα βγεί από το ευρώ;
    Ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό όλων σε ένα απευκτέο Grexit επιχειρεί να απαντήσει η Financial Post-- Η καναδική εφημερίδα απαντά σε τρία κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του ευρώ αλλά και της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας-- Δεν θα γυρίσει μόνο η Ελλάδα στο εθνικό της νόμισμα, σημειώνει η εφημερίδαΟύτε το 2012 όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, γράφει η καναδική Financial Post.Υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει η χώρα μας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και αν δεν καταφέρει η Ελλάδα με τους πιστωτές και εταίρους της να βρεί μια λύση τότε οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ θα είναι καταστροφικές τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
    Η εφημερίδα παραθέτει τα τρία καυτά ερωτήματα και τις τρείς απαντήσεις αν συμβεί το απευκτέο Grexit.

    Ο δρόμος για το Μινσκ πέρασε από... την ανατολική Μεσόγειο

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δέχεται δώρο ένα καλάσνικοφ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Κάιρο.
    Του Κώστα Ράπτη Ανάμεσα στην επείγουσα τετράωρη συνάντησή του με τους Francois Hollande και Angela Merkel στο Κρεμλίνο το Σάββατο σχετικά με την ουκρανική κρίση και τις συνομιλίες κορυφής, σε “σύνθεση Νορμανδίας” (Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία) στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πραγματοποίησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, την πρώτη επίσκεψη ηγέτη μεγάλης χώρας στην Αίγυπτο του στρατάρχη Sisi.Η ειρωνεία της τύχης θέλησε έτσι να “επιστρέψει” ο νέος Ψυχρός Πόλεμος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πραγματικά πυροδοτήθηκε, όταν τον Σεπτέμβριο του 2013 η ρωσική διπλωματία απέτρεψε την δρομολογούμενη επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία.Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας έναντι της Δύσης σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, εκφράσθηκε με την συνέντευξη που έδωσε ο Putin στην εφημερίδα Al Ahram ενόψει της μετάβασής του στο Κάιρο.

    ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NEWSWEEK Αμερικανική προειδοποίηση: Σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα αν στραφεί στη Ρωσία

    Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της με την ευρωζώνη και στραφεί αντί της Ευρώπης στη Ρωσία, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Newsweek.
    Αμερικανική προειδοποίηση: Σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα αν στραφεί στη Ρωσία
    Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιδιώξει την εφαρμογή ενός «σχεδίου Β» εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μια νέα συμφωνία στήριξης, αναφέρει σε άρθρο του στο Νιούζγουικ ο Λιουκ Χερστ.Ο Π. Καμμένος, γράφει ο Χερστ, σημειώνοντας για τους ΑΝΕΛ ότι πρόκειται για «ένα δεξιό κόμμα που σχημάτισε έναν συνασπισμό με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία του τελευταίου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προειδοποίησε ότι: «Το Σχέδιο Β είναι να λάβουμε χρηματοδότηση από κάποια άλλη πηγή. Θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στη μάχη με τα συμφέροντα

    Η διακήρυξη της νέας κυβέρνησης για πάταξη συμφερόντων και κατεστημένων προσκρούει στο πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων. Τα λόμπι της ΔΕΗ, των εφοριακών και των εργαζομένων του ΟΛΠ και η αναντιστοιχία με τη μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στη μάχη με τα συμφέροντα
    Εάν υπήρχε οποιαδήποτε ελπίδα ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της ευρωζώνης θα είναι ήρεμες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διέλυσε.Η περιφρονητική του ρητορική μπορεί να βρίσκει ανταπόκριση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάποιους κύκλους της ευρωπαϊκής αριστεράς. Ορισμένοι πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της υπόλοιπης ευρωζώνης -ή μόνο με τη Γερμανία- ουσιαστικά είναι διαμάχη μεταξύ των προοδευτικών και των αντιδραστικών δυνάμεων για την ψυχή της Ευρώπης, ένας δημοσιονομικός Ισπανικός Εμφύλιος για τον 21ο αιώνα.
    Η δυσκολία σε αυτήν την ανάλυση είναι πως τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας -τα οποία σχηματίζουν την καρδιά του προγράμματος στήριξης στο οποίο χρειάζεται να συμφωνήσει ώστε να πάρει βοήθεια- δεν περιορίζονται σε ένα απλό πλαίσιο τάξεων.

    Κι όμως, φταίνε και οι Γερμανοί!

    Γιατί η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών του ευρωνότου. Μόνη λύση η διαγραφή χρεών. Τι υποστηρίζει σε άρθρο του γνωστός Ισπανός οικονομολόγος. Γράφει η Μ. Τόλια.
    Κι όμως, φταίνε και οι Γερμανοί!Ένα από τα σταθερά μοτίβα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που επανήλθε με την ανακίνηση του ελληνικού ζητήματος, υπήρξε η ριζική απόκλιση οπτικής ανάμεσα στα δημοσιογραφικά κείμενα και τις προσεγγίσεις των «ειδικών της οικονομικής ορθολογικότητας» – κάτι σαν μέρα με τη νύχτα...Απέναντι στις τάξεις των δημοσιογράφων που εξαρχής ασπάστηκαν και παραμένουν προσηλωμένοι στην κυρίαρχη -γερμανικής προέλευσης- ερμηνεία της κρίσης, η οποία χωρίζει την Ευρώπη σε «ενάρετα» και «προβληματικά» έθνη, οι οικονομολόγοι εστίασαν, από την πλευρά τους, στα προβλήματα στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και σήμερα αναλαμβάνουν την ένθερμη υπεράσπιση των προτάσεων του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Η Ευρώπη δοκιμάζεται στις κάλπες

    Οι κριτικές φωνές απέναντι στην Αγκελα Μέρκελ καθόλου δεν σημαίνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κινδυνεύει να απομονωθεί εντός της Ε.Ε. Ακόμη και η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει πιο μακριά από το σημείο εκείνο που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως γέφυρας Βορρά - Νότου μέσα στην Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να εξοργίζει το Βερολίνο.ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Οι κριτικές φωνές απέναντι στην Αγκελα Μέρκελ καθόλου δεν σημαίνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κινδυνεύει να απομονωθεί εντός της Ε.Ε. Ακόμη και η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει πιο μακριά από το σημείο εκείνο που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως γέφυρας Βορρά - Νότου μέσα στην Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να εξοργίζει το Βερολίνο.
    «Η θέση της Μέρκελ αρχίζει να διαβρώνεται». Κάτω από αυτόν τον οκτάστηλο τίτλο η βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξενούσε, την περασμένη Τετάρτη, εκτεταμένη ανάλυση του κορυφαίου αρθρογράφου της για ευρωπαϊκά θέματα, Ιαν Τέιλορ. Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, «το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και το πιο θερμό μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης», υποδεικνύει ότι η γερμανική συνταγή «δεν λειτουργεί», σημειώνει ο αρθρογράφος, παραθέτοντας την εκτίμηση του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ: «Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν από μόνες τους μια αδιαμφισβήτητη ήττα της Μέρκελ και της στρατηγικής της, που επενδύει στη λιτότητα για να διασώσει το ευρώ».

    Ρωσία, Ευρώπη και ελληνική εξωτερική πολιτική

    http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150211/engine/imerisia_LARGE_t_1061_43975594_type12128.jpg
    ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*-Είναι πλέον σαφές ότι η εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε έντονα από εσφαλμένες εκτιμήσεις και άστοχες επιλογές τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Ρωσία, αν και όχι υποχρεωτικά στον ίδιο βαθμό. Πέρα όμως από τον εντοπισμό σφαλμάτων, βασική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επιτυχημένη περαιτέρω διαχείριση της κρίσης και η αποφυγή μιας σοβαρής επιδείνωσης των ευρωρωσικών σχέσεων, κάτι που θα είχε σημαντικό κόστος και για τις δύο πλευρές. Οι δύο πλευρές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο σφαιρική, μακροσκοπική θεώρηση των σχέσεών τους. Υπάρχουν προφανείς διαφορές και αποκλίνοντα συμφέροντα σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά η έμφαση θα πρέπει να είναι στα κοινά συμφέροντα (και ανησυχίες, όπως π.χ. τα ισλαμικά ριζοσπαστικά κινήματα) και στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την οικοδόμηση της επιδιωκόμενης εταιρικής σχέσης.

    ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

    http://iskra.gr/images/stories/aaantistash.jpg
    Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
    Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα λιγότερο από όσα ήταν αναμενόμενο να πει. Έδειξε για μια ακόμα φορά επιθυμία για συνδιαλλαγή με τους Ευρωπαίους. Σαφής στόχος όσων εξήγγειλε ήταν να σταματήσει την κατρακύλα που έχει πάρει η χώρα και οι άνθρωποι. Αυτό και μόνο αυτό μπορεί να συσπειρώσει τώρα τον κόσμο γύρω από την κυβέρνηση. Αυτό το ελάχιστο. Εκτός από τα μέτρα σωτηρίας στις προγραμματικές δηλώσεις υπήρξαν κενά, αοριστίες και αμφιλεγόμενα σημεία, πχ στην εξωτερική πολιτική, αλλά και παραλείψεις, πχ καμία αναφορά στον αγροτικό κόσμο. Η ομιλία είχε εσωτερική λογική και συνοχή, υπηρετούσε την άποψη «θα κινηθούμε αυστηρά εντός της ΕΕ και της παραμονής στο ευρώ», δεν θα δώσουμε αφορμές για ανυπόστατες κατηγορίες. Το ερώτημα είναι αν θα ανταποκριθεί η άλλη πλευρά.

    Θα είναι όλοι εκεί για... διάφορους λόγους

    http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/sintagma_0.jpg?itok=ZVCB0qNu...«Αν τα καταφέρει ο πιτσιρικάς, στις επόμενες εκλογές κι εγώ θα τον ψηφίσω», λέει ο κύριος Νίκος, συνταξιούχος εφοριακός. «Δεν τον πίστευα καθόλου, νόμιζα ότι είναι άλλος ένας από αυτούς που τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Αλλά αυτός το πάει γερά, αποφασιστικά. Δεν θα πάω στο Σύνταγμα για τη σύνταξή μου και τα φάρμακά μου, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Μια ζωή ήμασταν με σφιγμένο το ζωνάρι, ούτε κι εγώ θυμάμαι πόσες φορές περάσαμε λιτότητα. Αλλά αυτό πια είναι ασφυξία! Κι ενώ ο λαός πένεται, κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια από μίζες. Δικαιοσύνη θέλουμε. Επιτέλους Δικαιοσύνη!». http://left.gr/

    ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ «ΠΛΗΡΩΣΑΝ» ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ To Spiegel το παραδέχεται: η βοήθεια δεν πήγε στους Ελληνες


    Μία ψυχρή αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια μνημονίων επιχειρεί το γερμανικό περιοδικό στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική εκδοσή του την Τετάρτη, την ώρα που όπως αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες στο θέμα του χρέους, με πολλά να χάσουν και οι δύο. To Spiegel το παραδέχεται: η βοήθεια δεν πήγε στους Ελληνες «Ποιος έχει δίκιο;», αναρρωτιέται το Spiegel και ξεκινά με αναφορές ως προς το «πού πήγαν τα λεφτά». «Ενας από τους μύθους για την ελληνική βοήθεια είναι ότι τα δισ. των ευρώ βοήθησαν τις τράπεζες και όχι την χώρα και τους πολίτες ... δεν διασώθηκε η Ελλάδα αλλά γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές», αναφέρει το σχετικό άρθρο. «Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι και τελείως σωστό. Είναι αλήθεια ότι μόνο το μικρότερο μέρος της βοήθειας μπήκε στον προϋπολογισμό της Αθήνας για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το μεγαλύτερο χρησιμοποιήθηκε κατ' ευθείαν για αποπληρωμή χρεών ... ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικά fund ήταν οι κυριότεροι ωφελημένοι»

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ Τα βρήκαν για πυρηνικό σταθμό

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και υπέγραψαν συμφωνία για την οικοδόμηση πυρηνικού εργοστασίου την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει τους δεσμούς του με την Αίγυπτο στην πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο εδώ και μια δεκαετία.
    Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διήμερη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αίγυπτο έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να ενισχύσει τις σχέσεις της με την πιο πολυπληθή αραβική χώρα σε μια στιγμή που οι σχέσεις Καΐρου – Ουάσινγκτον έχουν φθαρεί.

    ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισε τα Τίρανα

    Να συλληφθούν άμεσα οι δράστες των χθεσινών εκρήξεων στα Τίρανα και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ζήτησε από τα αρμόδια όργανα ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.

    Ο κ. Νισάνι καταδίκασε τις εγκληματικές αυτές ενέργειες και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του σε όλες τις κρατικές δομές που ασχολούνται με την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εδραίωση της δημοκρατίας στην Αλβανία.Χθες, στην πρωτεύουσα της Αλβανίας σημειώθηκαν δύο εκρήξεις -μία στο φαρμακείο του πατέρα του υπουργού Εσωτερικών Σαμίρ Ταχίρι και μία έξω από το διαμέρισμα ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας.

    Το Σύνδρομο του Μπούνκερ

    Φωτογραφία για Το Σύνδρομο του Μπούνκερ
    Το Μπούνκερ ήταν το καταφύγιο του Χίτλερ στα υπόγεια της Καγκελαρίας όπου παίχθηκε στο τέλος Απριλίου του 1945 μια βαγκνερικού τύπου τελευταία πράξη της τραγωδίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς επιχειρησιακό στρατιωτικό ή διπλωματικό-πολιτικό νόημα, όπου ξεκομμένος από την πραγματικότητα ο δικτάτορας περίμενε ανύπαρκτες στρατιές και νέα υπερόπλα.Η ψυχολογία του Μπούνκερ, οι μάχες οπισθοφυλακής υπέρ δογμάτων και άκαμπτων και αδιαπραγμάτευτων αρχών είναι παράδοση στη γερμανική ιστορία που είτε εξελίσσεται σε μελοδραματική σαπουνόπερα είτε σε ρεαλιστική προσαρμογή είτε σε τραγωδία:Μακάρι να παραλύσει το χέρι που θα υπογράψει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών ανέκραξε την Ανοιξη του 1919 ο καγκελάριος Σάιντεμαν, όταν πληροφορήθηκε τους όρους της Συνθήκης. Την υπέγραψε ο ίδιος λίγο αργότερα χωρίς προβλήματα κινητικότητας στο δεξί του χέρι.

    Το φάντασμα της Ιαπωνίας

    http://images.newsnowgr.com/19/197229/to-syndromo-tou-mpounker-1-315x236.jpg Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την παγκόσμια Οικονομία, το φάντασμα μιας παρατεταμένης ύφεσης παρόμοιας με αυτήν που καθήλωσε την Ιαπωνία για μια δεκαπενταετία. Οπως μας πληροφορεί χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters, στο Τόκιο η εταιρεία καρυκευμάτων Καγκόμ αποφάσισε για πρώτη φορά εδώ και είκοσι πέντε χρόνια να αυξήσει την τιμή της μπουκάλας του κέτσαπ, αλλά αγωνιά γιατί φοβάται ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει την πολιτική ενίσχυσης του πληθωρισμού που προωθεί η κυβέρνηση Αμπε!Στη Γερμανία θα θεωρούσαν την αύξηση των τιμών του κέτσαπ της Καγκόμ ως επικίνδυνο δείγμα πληθωρισμού και χαλάρωσης. Ετσι, αν η παγκόσμια Οικονομία ήταν τηλεταινία θα είχαμε πολλές επιλογές για τον τίτλο: Από το «Για μια μπουκάλα κέτσαπ» και το «Ενα Γαλατικό Χωριό στη Γερμανία» μέχρι το «Κέινς εναντίον Σκρουτζ Μακ Ντακ»! Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η μαγευτική θέα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη γλύκανε κάπως την απέραντη μοναξιά του Σόιμπλε. Χθες το πρωί όποιος έριξε μια ματιά στο σχέδιο απόφασης της Ομάδας των G-20 να ζητά αποφασιστική δράση στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για να αποτραπεί ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεφης.

    Μεταξύ συμβίωσης και διάστασης

    Ελλάδα - Ουκρανία: Η διπλή υπαρξιακή κρίση της Γερμανίας Τη διαφωνία τους τόσο σε ό,τι αφορά μια κοινή στρατηγική της Δύσης στην παγκόσμια οικονομία, όσο και απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία κατέγραψαν προχθές Δευτέρα με ανάγλυφο και ασυνήθιστο στα διπλωματικά χρονικά οι Ομπάμα και Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον Λευκό Οίκο.Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η πίεση Ομπάμα για διευκόλυνση επιστροφής της Ελλάδας σε πορεία ανάπτυξης δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως φιλική συμβουλή, αλλά ως σαφής οροθέτηση των πιέσεων που μπορούν να εξασκηθούν στην Αθήνα.Η αυτοπεποίθηση και σχεδόν απροκάλυπτη επιθετική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Γερμανία προφανώς εδράζεται στη διαπίστωση του Λευκού Οίκου της απομόνωσης του Βερολίνου στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς: Είναι βέβαιο ότι στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, αλλά και στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ουδείς δυσφορεί από την όντως προκλητική ανάμειξη την Ουάσιγκτον στην Κρίση της Ευρωζώνης. Αντίθετα, είναι βέβαιο ότι πολλοί ηγέτες χωρών-μελών, αλλά και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, θα ήθελαν συχνότερη και εντονότερη πίεση του Λευκού Οίκου προς την Καγκελαρία.

    Τζ. Πιτέλα: Παίζεται η μοίρα ενός λαού, συνεπώς όλης της Ευρώπης

    http://www.toportal.gr/resources/2015-02/012-thumb-large.jpgΕνα ενδιαφέρον άρθρο για την Ελλάδα, δημοσιεύουν τα Νέα. Γράφτηκε από τον Τζάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία. Στο άρθρο τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα.
    Αναλυτικά το άρθρο:
    «Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν και πάλι. Γέμισαν με σκληροπυρηνικούς διαδηλωτές. Και με οργή. Αν ένας λαός που υποφέρει βγαίνει στους δρόμους ή, μάλλον, αν ένας λαός που υποφέρει επιστρέφει στους δρόμους, θα έχει τους λόγους του. Οι πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν αυτούς τους λόγους και να δρομολογήσουν λύσεις. Στην πραγματικότητα, πρέπει όχι μόνο να προτείνουν λύσεις, αλλά και να τις υλοποιήσουν. Το «ελληνικό ζήτημα» είναι ένα σκληρό πεδίο δοκιμής για οποιονδήποτε. Πάνω απ' όλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να δώσει λύση σε μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση για το καλό ολόκληρης της κοινότητας.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Σ. Λαβρόφ στη Μόσχα

    Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Σ. Λαβρόφ στη Μόσχα    Η ελληνορωσική συνεργασία βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας, επισημαίνει σε ειδική ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της συνάντησης αργότερα σήμερα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
    «Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα.

    Ελλάδα - Ουκρανία: Η διπλή υπαρξιακή κρίση της Γερμανίας Απειλή για στρατιωτική σύγκρουση και για «ξήλωμα» της ευρωζώνης


    Ελλάδα - Ουκρανία: Η διπλή υπαρξιακή κρίση της Γερμανίας

    Η Ανγκελα Μέρκελ πήγε στην Ουάσιγκτον, την Δευτέρα, με δύο κρίσεις στην ατζέντα: Ελλάδα και Ουκρανία. Η πρώτη απειλεί να κλιμακωθεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης, και η άλλη να ξηλώσει το «πουλόβερ» που λέγεται ευρωζώνη.
    Ελλάδα και Ουκρανία δεν συνδέονται στο μυαλό των Αμερικανών, αλλά είναι οι δύο όψεις της υπαρξιακής κρίσης της Γερμανίας. Δείχνουν πόσο δύσκολη και αντικρουόμενη έχει γίνει η πολιτική της στην Ευρώπη, εν έτει 2015.
    Οταν η Μέρκελ μπήκε στην καγκελαρία το 2005, έγινε ηγέτις μιας Γερμανίας, που ήταν σε ειρήνη, σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που ήταν ενωμένη. Η Γερμανία είχε ενσωματωθεί σε μια Ευρώπη όπου θα μπορούσε να είναι πλούσια και ελεύθερη από τα γεωπολιτικά βάρη που την είχαν οδηγήσει σε σκοτεινά μέρη, όπως ο ναζισμός.

    Ρώσος βουλευτής θέτει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έως 4 τρισ. ευρώ Δείγμα ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις των δυο χωρών

    Ρώσος βουλευτής θέτει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έως 4 τρισ. ευρώ
    Θέμα αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τη ναζιστική Γερμανία εγείρουν Ρώσοι βουλευτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Izvestia. Ο βουλευτής Μιχαήλ Ντεγκτριάροφ του εθνικιστικού κόμματος ζήτησε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα. Ο ίδιος έκανε λόγο για 3 έως 4 τρισ. ευρώ.Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δηλώσεις του συγκεκριμένου βουλευτή έρχονται λίγες μέρες μετά το κάλεσμα του προέδρου της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, προς αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να εκδώσει ψήφισμα που να καταδικάζει την «προσάρτηση της Α.Γερμανίας», όταν επανενώθηκε η χώρα, το 1990.Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση», ωστόσο, αντανακλούν την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω της Ουκρανίας.

    «Σου υπόσχομαι πως θα παλέψουμε για να μη γίνουμε ποτέ αυτό που αντιπαλεύαμε ''ψυχές από δημόσιες αμαρτίες μαραγκιασμένες, καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του''»*



    http://3.bp.blogspot.com/-nfj1qCA8HkQ/Ud3l7dCgXnI/AAAAAAAAO3k/lgj--4xf3Js/s1600/965653_4376894759491_196488523_o.jpg
    Είθισται κατά την πορεία της εξέλιξης το νέο να δημιουργείται μέσα από το παλιό μέσα από την ρήξη του με αυτό. Είθισται η μια ιστορική περίοδος να διαδέχεται την άλλη ως επιβάλλει η κοινωνική εξέλιξη χωρίς απαραίτητα και απαρέγκλιτα να μεταβιβάζει την καχεκτικότητα της. Είθισται φορές με μεγάλη ευκολία να κατακευρανώνουμε τους άλλους για λογικές και πρακτικές που και εμείς ακολουθούμε. Είθισται το αφήγημα μας να στηρίζεται και να υποστηρίζεται με επιχειρήματα και να εδράζεται σε μια λογική βάση.  Ουδέν μεμπτόν μέχρι του σημείου τούτου. Από το σημείο αυτό όμως  μέχρι και το σημείο να εξυψώνουμε τον εαυτό μας πάνω από το γίγνεσθαι χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, με ανύπαρκτη ιστορική μνήμη αυτοπροσδιοριζόμενοι ως σωτήρες του πολιτεύματος η απόσταση είναι εφιαλτική. Κατά συνέπεια δόκιμο και φρόνιμο είναι πέραν των γνώσεων και της εξειδίκευσης επι του πολιτικού συστήματος να αποκτήσουμε και  το στρατηγικό βαθος που θα δώσει στην παρουσία μας καθολικότητα.