11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ Τα βρήκαν για πυρηνικό σταθμό

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και υπέγραψαν συμφωνία για την οικοδόμηση πυρηνικού εργοστασίου την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει τους δεσμούς του με την Αίγυπτο στην πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο εδώ και μια δεκαετία.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διήμερη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αίγυπτο έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να ενισχύσει τις σχέσεις της με την πιο πολυπληθή αραβική χώρα σε μια στιγμή που οι σχέσεις Καΐρου – Ουάσινγκτον έχουν φθαρεί.

Την Τρίτη, οι δύο Πρόεδροι έκαναν μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους μετά την  υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης από αξιωματούχους για την οικοδόμηση πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Νταμπάα. Θα είναι οι πρώτες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος είχε κάνει κάποια βήματα για την λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας 1980 αλλά το εργοστάσιο είχε κλείσει μετά από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=284824&-V=articles