11 Απριλίου 2016

Ο κίνδυνος "ολοκληρωτικού πολέμου" στον Καύκασο και ο ρόλος της Τουρκίας


Ο κίνδυνος "ολοκληρωτικού πολέμου" στον Καύκασο και ο ρόλος της ΤουρκίαςΤου Κώστα Ράπτη
Το παρόν της συριακής κρίσης συναντά το παρελθόν των "παγωμένων συγκρούσεων” που άφησε πίσω της η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – και η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εμφανίζεται ως "μετάσταση” της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή.

Όταν τα Panama Papers συνάντησαν το Brexit Του Κώστα Ράπτη

IF"Terrible week". Οι δύο λέξεις που ο βρετανικός Τύπος επέλεξε για να χαρακτηρίσει την από λάθος σε λάθος πορεία του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron μετά την αποκάλυψη των "Εγγράφων του Παναμά”, την περασμένη Κυριακή, μάλλον θα τον ακολουθούν και στο υπόλοιπο της πολιτικής του καριέρας, που ενδέχεται και να αποδειχθεί σύντομο. Δικαίως, ίσως, καθώς ο Βρετανός ηγέτης χειρίσθηκε αδέξια το προσωπικό του ζήτημα και, ακόμη χειρότερα, δεν μπόρεσε να το κρατήσει μακριά από το μεγάλο πολιτικό γήπεδο της αντιπαράθεσης ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών, ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η σημασία του ολλανδικού "Όχι"


Η σημασία του ολλανδικού "Όχι"
Του Κώστα Ράπτη-Το καλοκαίρι του 2015, στην κορύφωση του "ελληνικού θρίλερ” ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker διακήρυξε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες”, εφόσον αυτές αποτελούν εντέλει διακρατικές συμφωνίες μεταξύ 28 χωρών.Τον Ιανουάριο του 2016, πάλι, ενόψει της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος στην Ολλανδία σχετικά με τη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-Ε.Ε. ο ίδιος προειδοποίησε ότι τυχόν επικράτηση του "Όχι” θα οδηγούσε σε μια κρίση "ηπειρωτικών διαστάσεων”.Τον Μάρτιο, όμως, σε ομιλία του στη Χάγη διαβεβαίωσε, προκειμένου να καθησυχάσει τους Ολλανδούς, ότι "οπωσδήποτε η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ τα επόμενα 20-25 χρόνια”.Εντέλει την Πέμπτη, μετά την έκδοση της ετυμηγορίας των Ολλανδών ψηφοφόρων δήλωσε δια του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά ότι είναι "θλιμμένος”, αλλά και ότι "η Κομισιόν παραμένει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ουκρανία”.

Ακόμη πιο κοντά στο Brexit!


http://cbsnews1.cbsistatic.com/hub/i/r/2016/04/10/e8d4188c-517a-4932-9a88-054fa2b374f1/thumbnail/620x350/1d55e7af4ba8f5b447196e649d43cea0/cameron519993438.jpgΟ αστάθμητος παράγων είναι πάντοτε ένα σοβαρό ενδεχόμενο στην πολιτική, που ανατρέπει συσχετισμούς και διαψεύδει βεβαιότητες. Αν η κυβέρνηση Αθνάρ τον Απρίλιο του 2004 δεν είχε σπεύσει να χρεώσει στην ΕΤΑ την τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στη Μαδρίτη τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα θα είχε κερδίσει μια τρίτη συνεχή νίκη και ο Ισπανός πρωθυπουργός θα είχε παραδώσει τη σκυτάλη στον προεπιλεγμένο διάδοχο Ραχόι.

Δύση - Ρωσία και Τουρκία


http://www.hurriyetdailynews.com/images/Gallery/201201/g_7565.jpg
Οχι στη διεύρυνση προς Ανατολάς αλλά και συνολικά, είναι το μήνυμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία που απέρριψε την εταιρική σχέση Ουκρανίας. Ετσι άδοξα ακυρώνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Βίλνιους του Νοεμβρίου του 2013 που προσέφερε ειδική σχέση στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.Το μήνυμα προς το Κρεμλίνο είναι σαφές: η ΕΕ δεν θέλει και δεν μπορεί πλέον να στηρίξει μια πολιτική επέκτασής της στην πρώην ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα, σε πιο διακριτικούς τόνους, ένα δεύτερο Οχι απαντά στο ερώτημα αν το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει διεύρυνση στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνάμεων στις Βαλτικές, την Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς, για πρώτη φορά μετά την ανάφλεξη στην Ουκρανία, εντός του μήνα αναμένεται να συνέλθει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Είναι ο Ερντογάν ένας “διεστραμμένος πολιτικός”; Τον καταγγέλλει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

http://i2.wp.com/mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC_5441.jpg?resize=777%2C437 Ένα σχόλιο στο οποίο προέβη ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης εναντίον μιας υπουργού, το οποίο κρίθηκε σεξιστικό, τροφοδότησε όλη την εβδομάδα μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και σειρά αντεγκλήσεων στην χώρα, ενώ χθες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να υπερασπιστεί τις γυναίκες. Η διαμάχη ξεκίνησε την Τρίτη, όταν ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταφέρθηκε εναντίον της υπουργού για θέματα Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, Σεμά Ραμαζάνογλου, στην οποία πρόσαψε ότι χειρίστηκε λανθασμένα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε θρησκευτικά σχολεία. «Η υπουργός για θέματα Οικογένειας, δεν έχει μιλήσει, σκύβει μπροστά σε ορισμένους» τόνισε ο ίδιος. Θεωρώντας ότι η δήλωση αυτή έχει σεξουαλικά υπονοούμενα, ο επικεφαλής του τουρκικού Κράτους απάντησε αμέσως. «Ο διεστραμμένος που διέπραξε αυτές (τις σεξουαλικές κακοποιήσεις) βρίσκεται στην φυλακή. Τώρα, τι θα κάνουμε με τους διεστραμμένους πολιτικούς;»

Στο Άγιον Όρος τέλη Μαϊου ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος και ο Πούτιν. Νέο «επεισόδιο» στη σχέση Φαναρίου-Μόσχας

MOUNT ATHOSΣύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ρωσίας αναμένεται να καταφθάσουν στα τέλη Μαϊου στο Άγιο Όρος για τους εορτασμούς των 1.000 χρόνων παρουσίας των ρώσων μοναχών στον Άθω.Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσουν επίσημο προσκύνημα, με αφορμή την ιστορική για τη ρωσική ορθοδοξία χιλιετηρίδα, από το οποίο ωστόσο θα απουσιάσει, όχι τυχαία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης της μοναστικής πολιτείας.Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα αφιχθεί με την ακολουθία του στις 26 Μαΐου και την επομένη θα μεταβεί στο Όρος από την Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν ενώ δεν αποκλείεται να μεταβούν στον Άθω ο Προκόπης Παυλόπουλος ή ο Αλέξης Τσίπρας ή ακόμη και οι δύο.

“Ο Ερντογάν αρρώστησε στην Ουάσινγκτον κι έφυγε εσπευσμένα”! Τι αποκαλύπτουν οι Ολλανδοί


erdogan_obamaΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte  αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας  εγκατέλειψε εσπευσμένα τη Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, για λόγους υγείας.  Ισχυροί πόνοι στην κοιλιακή χώρα ανάγκασαν τον κ. Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Σύνοδο.
Η είδηση δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ολλανδικής Βουλής, όπου καταχωρούνται όλα τα πρακτικά των συνομιλιών του Κοινοβουλίου.

Τα “γιουσουφάκια του Ερντογάν! Πως το καθεστώς του υποθάλπει την παιδοφιλία


erdogan_giousoufakia
 Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Είναι γνωστή η έφεση των Οθωμανών στα γιουσουφάκια. Η ομοφυλοφιλία απαγορεύτηκε επίσημα μετά το Τανζιμάτ (1840) όταν άρχισαν να διεισδύουν οι δυτικές αξίες στην οθωμανική κοινωνία. Φαίνεται, όμως, ότι οι συνήθειες δεν αποβάλλονται εύκολα.