18 Ιουνίου 2014

Χάνουν οι Αμερικανοί τον Έλεγχο των Πετρελαίων Γράφει ο Ευθ. Π. Πέτρου

Οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι όσοι θέλουν να είναι κοσμοκράτορες πρέπει να έχουν νοοτροπία πατρικίων και όχι νοοτροπία «ιππέων». Θεωρώντας ότι «ιππείς» που ήσαν οι πλούσιοι οι οποίοι εστερούντο αριστοκρατικής καταγωγής και νοοτροπίας, αποτελούσαν τους «καπιταλιστές» της εποχής, βλέπουμε συμπυκνωμένη σε μία φράση την αιτιολογία του γιατί οι Αμερικανοί αποτυγχάνουν στην διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας. Μάλιστα, για να το κάνουν ακόμη σαφέστερο διευκρίνιζαν ότι «η βουλιμία εμπορίας και εκμεταλλεύσεως είναι ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα της παγκόσμιας ηγεσίας».

«Ποιοί Είμαστε;»


Ως το 2009 μια οιωνεί λογοκρισία εμπόδιζε συστηματικά την όποια συζήτηση για την οικονομική κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές της χώρας. Όποιος ανεδείκνυε τα αδιέξοδα, όποιος υπεδείκνυε τις αναγκαίες τομές επέσυρε την γενική κατακραυγή ως κινδυνολόγος, νεοφιλελεύθερος, εχθρός του λαού. Κάποιοι εξοστρακίστηκαν από τον πολιτικό και πνευματικό βίο· άλλοι αντιμετώπισαν απειλές, ενίοτε και ωμή βία. Έτσι, απροετοίμαστοι πνευματικά, όταν επήλθε η κρίση δεν είχαμε άλλη επιλογή από τις έξωθεν λύσεις, αμετουσίωτες.

David Ignatius: Διάσκεψη για Μέση Ανατολή-Κουρδικό

David Ignatius: Διάσκεψη για Μέση Ανατολή-Κουρδικό

Την σύγκλιση διάσκεψης για ενδεχόμενη επαναχάραξη των συνόρων στη Μέση Ανατολή, όπου θα περιλαμβάνεται και το κουρδικό ζήτημα, προτείνει ο έγκυρος αρθρογράφος David Ignatius σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα WASHINGTON POST με τίτλο «Piecing together the shattering Middle East».«Ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή;» διερωτάται ο αρθρογράφος σημειώνοντας ότι το Ιράκ και η Συρία κατακερματίζονται από διαχωριστικές εθνοτικές και θρησκευτικές γραμμές, ο Λίβανος και η Υεμένη βρίσκονται κοντά στον διαμελισμό, ενώ η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία διατηρούνται ακέραιες, αλλά ως ολοένα πιο αυταρχικά κράτη.

Θράκη, γλώσσα και χημικά απόβλητα απασχολούν τους τέως βουλευτές-ευρωβουλευτές

Από την αφίσα για την Παγκρήτια Συνάντηση κατά των χημικών Τρία ψηφίσματα με διαφορετική θεματική, για τη Θράκη, την προστασία της ελληνικής γλώσσας και τα χημικά απόβλητα από τη Συρία που απειλούν το ελληνικό περιβάλλον, ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της Ενωσης των τέως Βουλευτών - Ευρωβουλευτών, την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.Στο πρώτο ψήφισμα για τη Θράκη τονίζεται ότι αυτή η μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή αντιμετωπίζει πλέον ουσιαστικούς κινδύνους, αφού η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί τον επεκτατικό της χαρακτήρα. Γι' αυτό, η Ενωση καλεί όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν και να κινηθούν χωρίς καθυστέρηση στην εφαρμογή σοβαρών, δημοκρατικών και αποτελεσματικών μέτρων στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου προστασίας της Θράκης.

Φόβοι εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου

Εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιμακούμενη βία στο Ιράκ στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και κατ’ επέκτασιν στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Με την τιμή του Brent να κυμαίνεται χθες το απόγευμα στα 114,49 δολάρια το βαρέλι έχοντας υπερβεί τα 114 δολάρια από την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ύστερα από εννέα μήνες και το αργό ΗΠΑ στα 106,75 δολάρια το βαρέλι, αναλυτές της αγοράς δεν αποκλείουν περαιτέρω εκτίναξη του Brent κατά 40 ή και 50 δολάρια το βαρέλι αν αποσυρθούν από την αγορά τα 2,6 εκατ. βαρέλια ιρακινού πετρελαίου την ημέρα.

Ιράκ: Ένταση μεταξύ Κούρδων και Τουρκμένων στο Κιρκούκ


Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Κούρδων και Τουρκμένων στην πόλη Κιρκούκ στο Ιράκ, με τους δεύτερους να προχωρούν σε σύσταση πολιτοφυλακής, η οποία θα δράσει σε περίπτωση που οι Κούρδοι της πόλης αρνηθούν να επιστρέψουν την πόλη υπό τον έλεγχο της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης.  Οι Κούρδοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ στις 12 Ιουνίου και ο εκπρόσωπος της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν τον έλεγχο της πόλης στη Βαγδάτη και ότι οι κάτοικοι που ζουν σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, καθώς θα προστατευθούν.
Ιράκ: Δίχως τέλος οι συγκρούσεις
http://www.naftemporiki.gr/

Οι υποκλοπές Μέρκελ ως κορυφή του παγόβουνου

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟ σάλος για το διεθνές δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών της Γερμανίας είναι δικαιολογημένος ως προς τη νομική διάσταση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Ωστόσο -όσο κι αν ακούγεται κυνικό-, η πολιτική διάσταση της υπόθεσης υπενθυμίζει ότι τα σοβαρά κράτη είναι επιβεβλημένο να έχουν παρόμοιες δυνατότητες.Η κυβέρνηση του Βερολίνου και, προσωπικά, η Α. Μέρκελ με δημόσιες δηλώσεις είχαν εξοργιστεί μετά την αποκάλυψη παγίδευσης των κινητών τηλεφώνων της από την αμερικανική NSA. Επίσης δημόσια ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υπερασπιστεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ευθύνη προάσπισης της εθνικής ασφάλειας και προώθησης των οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε δε ότι, λίγο πολύ, αυτά συμβαίνουν στις διεθνείς σχέσεις και ότι η κυρία Μέρκελ, προσωπικά, δεν ήταν «στόχος» παρακολούθησης.

Γερμανοί τζιχαντιστές στο Ιράκ

Ολοένα περισσότεροι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής ομάδας ISIS στο Ιράκ. Μπορούν να εξελιχθούν οι ακραίοι αυτοί μαχητές σε κίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη;
Ένας από αυτούς είναι ο Βερολινέζος Ντένις Κούσπερτ, ο οποίος ήταν γνωστός παλαιότερα στο χώρο της χιπ χοπ της γερμανικής πρωτεύουσας υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Deso Dogg. Σήμερα μάχεται στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Ο Αμπού Ταλχά αλ Αλμάνι, όπως ονομάζεται πλέον, είναι ίσως το γνωστότερο παράδειγμα Γερμανού που αρχικώς έγινε σαλαφιστής κήρυκας, για να ταχθεί στη συνέχεια έμπρακτα στο πλευρό ακραίων ισλαμιστών στο όνομα του ιερού πολέμου. Ο πρώην ράπερ θεωρείται αρχηγός της μάχιμης μονάδας «Γερμανική Ταξιαρχία του Μιλατού Ιμπραχίμ» η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με το Focus, ήδη στο στόχαστρο της γερμανικής εισαγγελίας.

Προσέγγιση Τεχεράνης – Ουάσινγκτον με φόντο την κρίση στο Ιράκ

http://news.makedonias.gr/wp-content/uploads/2014/06/irak.jpg
Την ώρα που οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, έντονη είναι η ανησυχία της Διεθνούς Κοινότητας για τις εξελίξεις στο Ιράκ.Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν πραγματοποίησαν σύντομες συνομιλίες σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.Εντός του Ιράκ σουνίτες και σιίτες πολιτικοί ηγέτες συναντήθηκαν και υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, με την οποία ζητούν εθνική ενότητα.Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είχε τονίσει ότι η εθνική ενότητα είναι βασική προϋπόθεση για να βοηθήσουν οι ΗΠΑ το Ιράκ.Το euronews συνομίλησε με τον Αράς Αραμές, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που ειδικεύεται στα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Η αρπαγή της Ευρώπης

Από το Κίεβο μέχρι τη Βαγδάτη δύο αιματηρά μέτωπα εμφύλιων συγκρούσεων έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι αποτελούν ταυτόχρονα εργαλεία μέσω των οποίων η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εξαναγκάσει τη Γηραιά Ηπειρο -και κυρίως τη Γερμανία - σε ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.
Σήμερα η υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ είναι στη σκιά της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας του παρελθόντος:
- Τον Νοέμβριο του 1956 Γαλλία και Βρετανία έδωσαν σκληρή μάχη για τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή, για να ηττηθούν από τα φίλια πυρά των ΗΠΑ που τις άφησαν ακάλυπτες στο τελεσίγραφο της ΕΣΣΔ.
- Μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου ο Ντε Γκολ το 1966 και ο Μπίλι Μπραντ τρία χρόνια αργότερα, το 1969, υιοθέτησαν εθνικές στρατηγικές απέναντι στη Μόσχα γυρίζοντας την πλάτη στην Ουάσιγκτον.

Να πείσουν το Ιράν για αλλαγή στο Ιράκ επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ; Γιατί μετά την αποτυχία ανατροπής του συνεργαζόμενου με την Τεχεράνη Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έστρεψαν τους χρηματοδοτούμενους από τις πετρομοναρχίες του Κόλπου μισθοφόρους «τζιχαντιστές» εναντίον της κυβέρνησης Μαλικί του Ιράκ; Είναι δυνατόν να επιθυμούν την ανατροπή του σιίτη και φιλοϊρανού Μαλικί από τους σουνίτες του Ιράκ, οι οποίοι μισούν θανάσιμα τους Αμερικανούς; Με τρεις φράσεις οι χθεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου περιέγραφαν τους πολιτικούς στόχους της Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ λένε ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν άτυπες συνομιλίες με το Ιράν γύρω από την κρίση στο Ιράκ, αλλά απέκλεισαν στρατιωτική συνεργασία για να απωθήσουν τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη από τους σουνίτες στασιαστές» έγραφε στην αρχή ανάλυσής της η βρετανική εφημερίδα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι ΗΠΑ εγείρουν την προοπτική συζητήσεων με το Ιράν».

Η τουρκική πλευρά απορρίπτει τις συμφωνίες της Λευκωσίας για ΑΟΖ


Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αναφέρουν προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν αποδέχονται τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτηρίζουν, συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» με γειτονικές χώρες για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών και την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Λεβέντ Ελέρ, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και να δημοσιευτεί στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας, επιστολή του «εκπροσώπου» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», Μεχμέτ Ντανά.

Νέες συλλήψεις Τούρκων πολιτών στο Ιράκ Συναγερμός στην Άγκυρα - Οι Τουρκομάνιοι ζητούν την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας


Του Νίκου Στέλγια
Η Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού θέτει υπό κράτηση άλλους 15 πολίτες της Τουρκίας. Οι Τουρκομάνιοι ζητούν την στρατιωτική παρέμβαση της Άγκυρας. Σαρωτικές εξελίξεις στον άξονα Τουρκίας – Ιράκ
Η κρίση στον άξονα Τουρκίας – Ιράκ λαμβάνει νέες διαστάσεις. Πριν από λίγη ώρα, η Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού έθεσε υπό κράτηση άλλους 15 πολίτες της Τουρκίας.Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, στην περιοχή Σαλαχανττίν –Κιρκούκ, η οργάνωση προχώρησε στην «σύλληψη» 60 ατόμων. 15 από αυτούς είναι πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι εργάζονται σε διάφορες οικοδομές.Με τις νέες «συλλήψεις» ο αριθμός των Τούρκων ομήρων στο Ιράκ πλέον ανέρχεται στους 95.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ «Δεν υποχωρούμε, ανασυντασσόμαστε»

Με ισχυρή αντεπίθεση ετοιμάζονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, που ανακοίνωσαν ότι μέσα σε ένα 24ωρο σκότωσαν 279 αντάρτες.
Φωτογραφία που ανέβηκε σε ιστοσελίδα τζιχαντιστών, δείχνει ένοπλο του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» να ποζάρει μπροστά στον ομαδικό τάφο εκτελεσμένων Ιρακινών
Φωτογραφία που ανέβηκε σε ιστοσελίδα τζιχαντιστών, δείχνει ένοπλο του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» να ποζάρει μπροστά στον ομαδικό τάφο εκτελεσμένων Ιρακινών  
Μάλιστα ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διαβεβαιώνει ότι καταφθάνουν εθελοντές για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις. Επτά μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή, στη βορειονατολική επαρχία Ντιγιάλα, χωρίς να είναι γνωστό ποια πλευρά ευθύνεται.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Δεν ξέρουν πού να στοχεύσουν οι Αμερικανοί

Σιίτες εθελοντές έτοιμοι να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ Σιίτες εθελοντές έτοιμοι να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμφίβιο σκάφος USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες εισήλθε στον Περσικό. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει και άλλα πλοία στην περιοχή, σε περίπτωση που αποφασίσουν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των τζιχαντιστών. Στην περιοχή έχουν φτάσει το αεροπλανοφόρο USS George Η.W.Bush, μαζί με το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων. Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά των σουνιτών της ISIS, αλλά έχει αποκλείσει την πιθανότητα να σταλούν στη χώρα Αμερικανοί στρατιώτες.

Κινήσεις και καραμπόλες στην αραβική σκακιέρα του Γ. Κτικαδιανού

Ντόμινο ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή. Διχασμένα και με αντίθετους στόχους τα κράτη του αραβικού κόσμου. Η απροθυμία των αμερικανών για άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Οι επιδιώξεις των τζιχαντιστών. Η τακτική του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Κινήσεις και καραμπόλες στην αραβική σκακιέρα Η μία μετά την άλλη οι εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή παίρνουν φωτιά. Τα σύνορα που χαράχθηκαν μετά τους δύο μεγάλους πολέμους του προηγούμενου αιώνα μπαίνουν πλέον σε αμφισβήτηση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιά θα είναι η μελλοντική εικόνα της περιοχής. Μετά τη Συρία, που ουσιαστικά βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, τώρα στο παζλ μπήκε και το Ιρακ, καθώς η προοπτική επικράτησης των τζιχαντιστών ανταρτών μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή, αφού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διάλυσης του σημερινού Ιρακ με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το status του αραβικού κόσμου.