18 Ιουνίου 2014

Φόβοι εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου

Εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιμακούμενη βία στο Ιράκ στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και κατ’ επέκτασιν στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Με την τιμή του Brent να κυμαίνεται χθες το απόγευμα στα 114,49 δολάρια το βαρέλι έχοντας υπερβεί τα 114 δολάρια από την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ύστερα από εννέα μήνες και το αργό ΗΠΑ στα 106,75 δολάρια το βαρέλι, αναλυτές της αγοράς δεν αποκλείουν περαιτέρω εκτίναξη του Brent κατά 40 ή και 50 δολάρια το βαρέλι αν αποσυρθούν από την αγορά τα 2,6 εκατ. βαρέλια ιρακινού πετρελαίου την ημέρα.


Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί πως ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής θα πλήξει την παραγωγή του και θα αποτρέψει την προσδοκώμενη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Δεδομένου ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι το 2019 το ιρακινό πετρέλαιο θα αντιπροσώπευε το 60% της αύξησης της παραγωγής του διεθνούς καρτέλ, στην έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου η ΙΕΑ εκφράζει επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει η παραγωγή του ΟΠΕΚ να αυξηθεί όντως κατά 2,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο 2013-2019.

Η παραγωγή ιρακινού πετρελαίου έχει ανακάμψει πλήρως τα τελευταία χρόνια φθάνοντας τον Φεβρουάριο στα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα και καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 35 ετών. Η προέλαση, όμως, ακραίων ισλαμικών στοιχείων σε περιοχές της χώρας στις οποίες βρίσκονται διυλιστήρια καθιστά απίθανη την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Βαγδάτη για φέτος, τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Εξίσου απίθανο θεωρεί η ΙΕΑ να επιτευχθεί ο στόχος της Βαγδάτης για παραγωγή 8,5 έως και 9 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέχρι το 2020 και αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα. Εκτιμά, έτσι, πως η παραγωγή ιρακινού πετρελαίου δεν θα υπερβεί τα 4,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2019. Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εξαγωγές ελαφρού αργού Βασόρας από το νότιο μέρος της χώρας αναμένεται να αυξηθούν και ίσως φθάσουν στα 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα. Θα υπερβούν, έτσι, κατά 11% τον μέσο όρο του 2013 και θα πλησιάσουν τα 2,799 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα οποία έφθασαν οι εξαγωγές του τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμπντούλ Καρέεμ αλ Λουαϊμπί, δήλωσε πως στις 11 Ιουνίου φορτώθηκαν 5,43 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη Βασόρα.

Λύση οι νέες τεχνικές εξόρυξης
Η λεγόμενη σχιστολιθική επανάσταση, η εξόρυξη δηλαδή αντισυμβατικών υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά πετρώματα που με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης φαίνεται να αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη, θα επεκταθεί πέραν της Βόρειας Αμερικής πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αυτή είναι η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που τονίζει πως πολλές χώρες θα επιχειρήσουν και ήδη επιχειρούν να μιμηθούν την επιτυχία των ΗΠΑ, μολονότι καμία άλλη χώρα δεν παρουσιάζει αυτό το μοναδικό μείγμα στοιχείων που δημιουργούν τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες πάνω και κάτω από το έδαφος της Αμερικής. Στην έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η ΙΕΑ προβλέπει ειδικότερα πως το 2019 η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου εκτός των ΗΠΑ θα φθάσει ενδεχομένως τις 650.000 βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων οι 390.000 θα είναι από τον Καναδά, οι 100.000 από τη Ρωσία και οι 90.000 από την Αργεντινή. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή των ΗΠΑ, εκτιμά πως μέχρι το 2019 θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους, φθάνοντας τα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
http://www.kathimerini.gr