18 Ιουνίου 2014

Θράκη, γλώσσα και χημικά απόβλητα απασχολούν τους τέως βουλευτές-ευρωβουλευτές

Από την αφίσα για την Παγκρήτια Συνάντηση κατά των χημικών Τρία ψηφίσματα με διαφορετική θεματική, για τη Θράκη, την προστασία της ελληνικής γλώσσας και τα χημικά απόβλητα από τη Συρία που απειλούν το ελληνικό περιβάλλον, ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της Ενωσης των τέως Βουλευτών - Ευρωβουλευτών, την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.Στο πρώτο ψήφισμα για τη Θράκη τονίζεται ότι αυτή η μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή αντιμετωπίζει πλέον ουσιαστικούς κινδύνους, αφού η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί τον επεκτατικό της χαρακτήρα. Γι' αυτό, η Ενωση καλεί όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν και να κινηθούν χωρίς καθυστέρηση στην εφαρμογή σοβαρών, δημοκρατικών και αποτελεσματικών μέτρων στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου προστασίας της Θράκης.

Αναφορικά με το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και τη συρρίκνωση που έχει δεχτεί, η Ενωση καλεί τους αντιπροσώπους του λαού στη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν αποφασιστικά τις προτάσεις τους για την Αναθεώρηση του συντάγματος και τη συνταγματική προστασία του ενιαίου της ελληνικής γλώσσας.

Για την αντιμετώπιση του θέματος της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Μεσογείου, η Γενική Συνέλευση καλεί την κυβέρνηση, τους πολιτικούς ηγέτες, την επιστημονική κοινότητα, τις εκκλησίες της Ελλάδας και της Κρήτης καθώς και τους διεθνείς Οργανισμούς για συναντίληψη και δράση και ζητάνε την αναβολή των παράλογων και επικίνδυνων ενεργειών που απειλούν ευθέως τη χώρα.

Στο μεταξύ, η ηγεσία αλλά και τα μέλη της Ενωσης μας είπαν πως «η απόφαση της Γ.Σ. είναι να επιδοθούν τα ψηφίσματα επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια το συντομότερο δυνατό και να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε η ουσία των ψηφισμάτων να αποτελέσει την απαρχή μιας άλλης πρακτικής». Ακόμη, επισήμαναν ότι τους ανησυχεί η συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση και οι συνέπειες αυτής, όπως η ανεργία, και καλούν όλους να στρέψουν την προσοχή τους προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε κάθε γειτονιά ν' αποκτήσει το δικό της δίκτυο αλληλεγγύης. Η Ενωση έχει 670 μέλη, εκ των οποίων οι 280 είναι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, που υπηρέτησαν τη χώρα από το 1956 μέχρι και πρόσφατα με υψηλό αίσθημα ευθύνης.