15 Οκτωβρίου 2015

Η ΜΙΤ επαναλαμβάνει τα τραγικά λάθη της ISI Του Νίκου Στέλγια

http://im.ft-static.com/content/images/0d975874-6c72-4bb0-b998-2f6be551a323.img

Στην Άγκυρα ο απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης είναι τραγικός. Το απόγευμα της Δευτέρας η Τουρκική Ένωση Γιατρών και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών ανακοίνωνε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 128 νεκροί και πάνω από 64 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων παραμένει τραγική.Ένας από τους υποστηρικτές της διαδήλωσης για την ειρήνη, η οποία βάφτηκε σε αίμα το πρωί του Σαββάτου, ο εκδότης Χακάν Τανίττιραν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στα νοσοκομεία της Άγκυρας. Ο ίδιος μας επισημάνει: «Πολύ φοβάμαι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 200. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, των οποίων η συνολική κατάσταση υγείας είναι αποκαρδιωτική. Οι ιατροί τους κοιμίζουν δίχως ωστόσο να μας δίνουν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα».

Πώς το ISIS κάνει πόλεμο με πετροδολάρια

Πώς το ISIS κάνει πόλεμο με πετροδολάρια Oι τζιχαντιστές έχουν στήσει ένα πετρελαϊκό μονοπώλιο που παράγει σταθερά έσοδα και χρηματοδοτεί την πολεμική τους μηχανή. Πώς προσέλκυσαν έμπειρους μηχανικούς και δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δικτύο διανομής. Ακόμα και οι Σύροι αντάρτες αγοράζουν το πετρέλαιό τους.Στα περίχωρα της πετρελαιοπηγής Αλ Ομάρ στην ανατολική Συρία, πολεμικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από σταθμευμένα φορτηγά που σχηματίζουν μια γραμμή μήκους έξι χιλιομέτρων. Ορισμένοι οδηγοί περιμένουν έως και έναν μήνα για να γεμίσουν το όχημα με αργό πετρέλαιο.Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για πετρέλαιο, που έχουν ανοίξει μαγαζιά που πουλούν φαλάφελ και τσάι για τους οδηγούς, οι οποίοι πολλές φορές αφήνουν τα φορτηγά τους αφύλακτα για εβδομάδες, περιμένοντας τη σειρά τους.Αυτή είναι η χώρα του ISIS, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ελέγχει ζώνες του συριακού και ιρακινού εδάφους. Το εμπόριο πετρελαίου έχει ανακηρυχθεί ως στόχος προτεραιότητας από τον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση. Και παρ’ όλα αυτά συνεχίζεται κανονικά, χωρίς εμπόδια.

Η Τουρκία φτιάχνει τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο Στο νομό του Ιγνέαντα στην βορειοδυτική επαρχία του Κιρκλαρελί θα είναι το σημείο


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201510/221500/images/det_nuclearPowerplant.jpgΜετά τα σχέδια της δημιουργίας δυο πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σινώπη, η Άγκυρα δρομολογεί την δημιουργία ενός τρίτου εργοστασίου στο δυτικό κομμάτι της χώρας.Σύμφωνα με την μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας, η Άγκυρα μελετά σχέδια για την δημιουργία του τρίτου πυρηνικού σταθμού. Ο νομός του Ιγνέαντα στην βορειοδυτική επαρχία του Κιρκλαρελί θα είναι το σημείο όπου θα κατασκευαστεί το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλί Ριζά Αλαμπογιούν, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολία.

Η τουρκική οικονομία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του χάους

https://pbs.twimg.com/media/CRLewkGU8AA_eiz.jpgΤου Κώστα Ράπτη-Το μακελειό του Σαββάτου στην Άγκυρα ανέδειξε τον κίνδυνο διολίσθησης της γειτονικής Τουρκίας στο χάος. Υπενθύμισε όμως και την αλληλεπίδραση των πολιτικών εντάσεων με την οικονομική κρίση, σε μία συγκυρία κατά την οποία η χώρα του Tayyip Erdogan βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα τόσο συγκυριακά (όπως αυτά που γεννά σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες η άνοδος του δολαρίου), όσο και διαρθρωτικά – αποτυπωμένα στο παγίως υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Πούτιν επεμβαίνει στη Συρία και για να ανέβει η τιμή του πετρελαίου «Δεν είναι μόνο τα γεωστρατηγικά οφέλη» αναφέρει ο Guardian

Ο Πούτιν επεμβαίνει στη Συρία και για να ανέβει η τιμή του πετρελαίου
«Δεν είναι μόνο τα γεωστρατηγικά οφέλη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεμβαίνει στη Συρία και για να ανέβει η τιμή του πετρελαίου», γράφει στον Guardian ο Αλεξάντερ Τεμέρκο, Ουκρανοβρετανός επιχειρηματίας στον πετρελαϊκό τομέα. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:«Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.Ναι, πρόκειται για το διεθνές κύρος της Ρωσίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και, σε τελική ανάλυση, για την ροή πετροδολαρίων στη Ρωσία που θα ενισχύσουν την δημοτικότητα του Πούτιν στο εσωτερικό.

Οσο περισσότερο εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου βοηθώντας στην οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας.

ΕΝΩ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ Πρωτοφανές «φίμωτρο» και συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό

Πρωτοφανές «φίμωτρο» και συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό
Πλήρη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης αλλά και κοινωνικής δικτύωσης της χώρας επιβάλει στην Τουρκία δικαστική απόφαση που απαγορεύει οποιαδήποτε αναμετάδοση είδησης αναφορικά με την αιματηρή επίθεση της 10ης Οκτωβρίου που σκόρπισε τον θάνατο αλλά και τον τρόμο στην τουρκική πρωτεύουσα.


Χωρισμένη στα δύο η Τουρκία ακόμα και στους θριάμβους της

Οι παίχτες της εθνικής Τουρκίας πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στην τελική φάση του Euro 2016
Η επίδειξη δύναμης φανατικών ισλαμιστών, τρεις μόλις μέρες μετά την πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια στην Aγκυρα, επισκίασε την πρόκριση-θρίλερ της εθνικής ομάδας της Τουρκίας στην τελική φάση του EURO 2016.

Μια μικρή ιστορία τρόμου, η Άγκυρα και η γεωπολιτική. Του Νίκου Μούδουρου

moudouristor
Ο M.D ένας φτωχός μεροκαματιάρης από την Αντιγιαμάν, πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, είναι πατέρας δύο δίδυμων αγοριών. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013, τα δύο αγόρια έφυγαν από το σπίτι «για να κάνουν την εγγραφή τους στο Πανεπιστήμιο»...
Κατέληξαν στο Χαλέπι στα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους. Ο M.D διηγείται με χαρακτηριστικό τρόπο τον πόνο του: «Πέρσι τα παιδιά μου ετοιμάζονταν για τις εισαγωγικές εξετάσεις και κάθε βράδυ με τη δικαιολογία ότι θα πάνε κάπου ήσυχα για διάβασμα, έφευγαν από το σπίτι. Όσο περνούσε ο καιρός όμως άλλαζε η συμπεριφορά τους. Άφησαν γένια, μετά έλεγαν στις αδερφές τους ότι θα έπρεπε να φορέσουν μαντήλα.

Η γέννηση του Κουρδιστάν...

Εδώ και τέσσερα χρόνια η Βορειοανατολική Συρία με επιλογή του Ασαντ αποτελεί ένα ντε φάκτο κουρδικό κράτος, μια δεύτερη οντότητα δίπλα στο επίσης ντε φάκτο ανεξάρτητο από το 1991 κουρδικό Βόρειο Ιράκ. Αν στο Αρμπίλ του Βόρειου Ιράκ κυριαρχεί ο Μπαρζανί και η οργάνωσή του, που στη δεκαετία του ’90 διεξήγαγαν κοινές επιχειρήσεις με τον τουρκικό στρατό κατά του ΡΚΚ, στη Βορειοανατολική Συρία κυριαρχεί η αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ ΥΡG, μία οργάνωση που κάθε μέρα αυξάνει τη συνεργασία της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Οι εσωτερικές εξαρτήσεις του κράτους

Οι εσωτερικές εξαρτήσεις του κράτους
Σε μια συζήτηση για το ελληνικό κράτος η πλειονότητα καταφεύγει στη μισή εκείνη αλήθεια ότι το κράτος στη χώρα μας υπόκειται σε εξωτερικές εξαρτήσεις, την οποία αρκετοί αμαθείς ανάγουν επιπόλαια σε ολόκληρη την ιστορία του.Στην εποχή του ημι-προτεκτοράτου που βρισκόμαστε, αυτή η μισή αλήθεια έχει πέραση, αλλά συγκαλύπτει πονηρά τις εσωτερικές εξαρτήσεις του ελληνικού κράτους από ομάδες ισχύος ή και ειδικών συμφερόντων οι οποίες κατακερματίζουν τις λειτουργίες του στρέφοντάς το σε είδος κορπορατίστικου κράτους. Η σχετική θεωρητική συζήτηση είναι παλαιά, αλλά ας περιοριστούμε στα σύγχρονα δικά μας ζητήματα.Kατά τα τελευταία 25 χρόνια η σύμπτωση ίδρυσης των ιδιωτικών τηλεοράσεων, της παρόξυνσης του κομματισμού στο κράτος και του νεοφιλελεύθερου αντικρατισμού, καλλιέργησαν μια ισχυρή κατασυκοφάντηση της ίδιας της έννοιας του κράτους ως γραφειοκρατικού, σπάταλου, με διεφθαρμένα στελέχη, την ίδια στιγμή που ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις μαζί διέφθειραν και εκφαύλιζαν εντατικά τις υπηρεσίες του.

Νατζά, Ναντέζντα, Ελπίδα


«Το διπλό δαχτυλίδι», Αλεξάντρ Ροτσένκο
Νατζά ονομαζόταν η κοπέλα που ο Αντρέ Μπρετόν συνάντησε τυχαία σε έναν δρόμο του Παρισιού το 1926, μια «περιπλανώμενη ψυχή», όπως του είπε η ίδια, και που τις εννέα ημέρες που περιπλανήθηκε και αυτός μαζί της, κατέγραψε στο ομώνυμο έργο του.
Η Νατζά μετά από έναν χρόνο εισήχθη σε ψυχιατρείο μέχρι το τέλος της ζωής της.
Στο βιβλίο του αυτό ο Μπρετόν διακηρύσσει ότι η κοπέλα αυτή θα μπορούσε να έχει αντέξει και να μην ισοπεδωθεί, αν ο κόσμος γύρω της, αντί να τη διαγράψει, της είχε παραχωρήσει λίγη παραπάνω κατανόηση και μια γωνιά για να ησυχάσει, να ξαποστάσει.Χωρίς να παριστάνω την ειδική σε ζητήματα ψυχικής υγείας, βλέπω να αυξάνονται οι «περιπλανώμενες ψυχές» ανάμεσα σε νέους και λιγότερο νέους ανθρώπους, ευάλωτους στην αγωνία και την ψυχική αποσταθεροποίηση.

Η ατζέντα Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και οι πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία

REFUGEES GREECE SEA
H κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα, Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το προσφυγικό, με δικής της ατζέντα η οποία εστιάζει στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.