15 Οκτωβρίου 2015

Χωρισμένη στα δύο η Τουρκία ακόμα και στους θριάμβους της

Οι παίχτες της εθνικής Τουρκίας πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στην τελική φάση του Euro 2016
Η επίδειξη δύναμης φανατικών ισλαμιστών, τρεις μόλις μέρες μετά την πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια στην Aγκυρα, επισκίασε την πρόκριση-θρίλερ της εθνικής ομάδας της Τουρκίας στην τελική φάση του EURO 2016.

Ο προχτεσινός τελευταίος εντός έδρας αγώνας της προκριματικής φάσης, με αντίπαλο την Ισλανδία, διεξήχθη στην «Τορκού Αρένα» του Ικονίου, στην ομώνυμη επαρχία της κεντρικής Ανατολίας όπου για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι οι πολιτικές και πολιτιστικές ευαισθησίες της Κωνσταντινούπολης και των πόλεων των παραλίων του Αιγαίου ελάχιστη σχέση έχουν με εκείνες της υπόλοιπης Τουρκίας.
Πριν από την έναρξη του αγώνα, Τούρκοι και Ισλανδοί διεθνείς ποδοσφαιριστές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 97 (μέχρι στιγμής) θυμάτων της σαββατιάτικης βομβιστικής επίθεσης. Από τους 42.000 που βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου όμως, αρκετοί ήταν εκείνοι που αντί της σιωπής επέλεξαν να κραυγάσουν φονταμενταλιστικά συνθήματα όπως «Αθάνατοι οι Μάρτυρες», «Αδιαίρετη Τουρκία» και ο «Θεός είναι Μεγάλος». Συνθήματα που χαρακτήριζαν «μάρτυρες» τους (πιθανότατα) ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας και καταφέρονταν κατά των νεκρών της Αγκυρας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Κούρδων, οι οποίοι κατά την επίσημη προπαγάνδα επιδιώκουν τη διάσπαση της Τουρκίας.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι, μόλις χτες, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχειρώντας να μη δυσαρεστήσει τις διαφορετικές πεποιθήσεις που ασπάζεται το τουρκικό εκλογικό σώμα, μοίρασε εξίσου τις ευθύνες για την τραγωδία της Αγκυρας υποστηρίζοντας ότι ρόλο διαδραμάτισαν τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και το κουρδικό PKK.
Αρκετές ώρες νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της τουρκικής Π.Ο. Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν και τον αρχηγό της εθνικής, Αρντά Τουράν, για να τους συγχαρεί για την πρόκριση στα τελικά του Πρωταθλήματος Ευρώπης και να τους ζητήσει να διαβιβάσουν και στους υπόλοιπους διεθνείς τους επαίνους του.
Η Τουρκία με απευθείας φάουλ του Σελτσούκ Ινάν στο 90' επικράτησε 1-0 της Ισλανδίας και χάρη και στη νίκη του Καζακστάν στη Λετονία, ως καλύτερη τρίτη από τους 9 προκριματικούς ομίλους, πήρε το απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Γαλλία (10 Ιουνίου - 10 Ιουλίου).
«Μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αγκυρα, η χώρα μας χρειαζόταν αυτή την επιτυχία για να αισθανθεί όμορφα, έστω για λίγες ώρες. Είμαστε ευτυχισμένοι που προσφέραμε λίγη χαρά στους συμπατριώτες μας» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φατίχ Τερίμ.
Η Τουρκία ξεκίνησε άσχημα στους αγώνες της προκριματικής φάσης με τρεις ισοπαλίες, μία ήττα και μόνο δύο πρώτες νίκες στις 7 πρώτες αγωνιστικές του 1ου ομίλου. Νίκησε όμως και τα τρία τελευταία παιχνίδια της και... βοηθούσης και της εθνικής του φίλου και ομόδοξου Καζακστάν, πανηγύρισε την πρόκριση.
«Κάναμε πολύ άσχημο ξεκίνημα αλλά δεν χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας. Παλέψαμε και καταφέραμε να μην απογοητεύσουμε τους φιλάθλους μας» καμάρωνε ο αρχηγός της εθνικής (και μέσος της Μπαρτσελόνα) Αρντά Τουράν.
ΑΛ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ+-ΕΘΝΟΣ