15 Οκτωβρίου 2015

Η ΜΙΤ επαναλαμβάνει τα τραγικά λάθη της ISI Του Νίκου Στέλγια

http://im.ft-static.com/content/images/0d975874-6c72-4bb0-b998-2f6be551a323.img

Στην Άγκυρα ο απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης είναι τραγικός. Το απόγευμα της Δευτέρας η Τουρκική Ένωση Γιατρών και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών ανακοίνωνε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 128 νεκροί και πάνω από 64 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων παραμένει τραγική.Ένας από τους υποστηρικτές της διαδήλωσης για την ειρήνη, η οποία βάφτηκε σε αίμα το πρωί του Σαββάτου, ο εκδότης Χακάν Τανίττιραν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στα νοσοκομεία της Άγκυρας. Ο ίδιος μας επισημάνει: «Πολύ φοβάμαι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 200. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, των οποίων η συνολική κατάσταση υγείας είναι αποκαρδιωτική. Οι ιατροί τους κοιμίζουν δίχως ωστόσο να μας δίνουν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα».

Η «Κ» διαθέτει κάποιες πρώτες πληροφορίες, οι οποίες δείχνουν ότι πίσω από την μεγάλη επίθεση στην Άγκυρα κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος. Πριν από λίγες εβδομάδες, στην Μουσούλη, η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους συνεδρίασε και εξέτασε το μέλλον των σχέσεων του με την Τουρκία. Σε αυτή την συνεδρίαση, ο Αλ Μπαγνταντί, ο «χαλίφης» της οργάνωσης διέταξε στους μαχητές του επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.Η εντολή του Μπαγνταντί στάλθηκε με ειδικό διαμεσολαβητή στην Σουρά του Βιλαγιετιού της Τουρκίας, η οποία εδράζει στην συριακή πόλη Ράκκα. Η συγκεκριμένη Σουρά απαρτίζεται από Τούρκους πολίτες, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και το καθήκον της είναι η επίβλεψη όλων των υποθέσεων, οι οποίες αφορούν την τουρκική επαρχία του «Χαλιφάτου», δηλαδή ολόκληρη την Τουρκία.

Η Σουρά εκπαίδευσε 100 μαχητές, τους οποίους προμήθευσε με εκρηκτική ύλη. Στην συνέχεια, αυτοί οι μαχητές μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Ένας από αυτούς του μαχητές πραγματοποίησε την μεγάλη επίθεση στο Σούρουτς. Οι δυο κατευθύνθηκαν στην Άγκυρα και επέλεξαν την πορεία ειρήνης ως στόχο.Το πρωί του Σαββάτου, ένας μαχητής κάλεσε τους Κούρδους να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πλατείας, η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Ο άλλος πυρπόλησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ακολούθησε η δεύτερη έκρηξη, η οποία παρέσυρε στον θάνατο μαζί με τον έναν μαχητή Τούρκους και Κούρδους ακτιβιστές.

Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στην επισήμανση του Τούρκου αναλυτή, Φεχίμ Τάστεκιν, ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Συρία και στο Ιράκ και ξεχωρίζει στην Τουρκία με την κριτική, την οποία ασκεί στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο φίλος Τάστεκιν υπογραμμίζει ένα άκρως σημαντικό σημείο. Κατά την άποψη του, στην περίπτωση της κρίσης της Συρίας, οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) επανέλαβαν τα λάθη, τα οποία έπραξαν οι Μυστικές Υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI). Επέλεξαν να αναμειχθούν στα εσωτερικά μιας γειτονικής χώρας, η οποία αντιμετώπιζε μια μεγάλη κρίση (Αφγανιστάν, στην περίπτωση της Τουρκίας η Συρία). Επέλεξαν να ικανοποιήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης τους αγνοώντας τις επιπτώσεις της ανάμειξης στην κρίση του γείτονα. Επιπλέον, τα διάφορα λάθη στο εσωτερικό του γείτονα (λ.χ. η υποστήριξη τρομοκρατικών στοιχείων) έφεραν το Πακιστάν αντιμέτωπο με προβλήματα: Πρόσφυγες, αναβρασμός στο εσωτερικό, μεταφορά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό. Στην περίπτωση του Πακιστάν, ο συνολικός απολογισμός είναι ιδιαίτερα βαρύς. Η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να απωλέσει τον έλεγχο του Βεζιριστάν.

Πάνω κάτω, η προαναφερόμενες επισημάνσεις ισχύουν και για την περίπτωση της Τουρκίας. Συνοψίζουμε: Την περίοδο 2011-2012, η Άγκυρα αναμείχθηκε στο εσωτερικό της Συρίας με την ελπίδα ότι οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί θα δημιουργούσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μια φιλοτουρκική κυβέρνηση στην Δαμασκό. Ο συγκεκριμένος στόχος όχι μόνο απέτυχε, αλλά ταυτόχρονα απομόνωσε στο διεθνές πεδίο την Άγκυρα. Την ίδια περίοδο, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να αναζητήσει την υποστήριξη και την συνεργασία ομάδων, οι οποίες αποτελούν τα παρακλάδια της Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντιν. Σήμερα, μια μερίδα αυτών των μαχητών στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Στο Πακιστάν η ISI και στην Τουρκία η ΜΙΤ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα λάθη, τα οποία κοστίζουν πολύ ακριβά στους λαούς του Πακιστάν και της Τουρκίας. Οι εν λόγω οργανώσεις διεξήγαγαν τις «μυστικές» και πολλές φορές «βρώμικες» επιχειρήσεις και αλισβερίσια των κυβερνήσεων τους στο Αφγανιστάν και στην Συρία.

Με λίγα λόγια, τα προϊόντα του Ψυχρού Πολέμου, το καμάρι του νατοϊκού μπλοκ, δυο από τις ποιο φημισμένες μυστικές οργανώσεις του «δυτικού μπλοκ» σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να παρασέρνουν τις χώρες και το στρατόπεδο τους σε τραγικές εμπειρίες και υποθέσεις. Το αντίτιμο των τραγικών λαθών δυστυχώς τον πληρώνουν οι λαοί. Στην περίπτωση της Τουρκίας, 128 νεκροί και 64 άνθρωποι που χαροπαλεύουν...
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ