10 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΩΤΑ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ Δεν παίζουμε παιγνίδια διχασμού και συγκρούσεων στην Θράκη

«Να φύγουν τα σωστά μηνύματα από την περιοχή στο Εξωτερικό και οι διπλωμάτες έχουν χρέος σ΄αυτή  την κατεύθυνση όπως και η ίδια η μειονότητα» θα πει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Θ. Θεοδώρου  στην Κομοτηνή

«Οι Πομάκοι χάνονται με δική μας ευθύνη εξ αιτίας των λαθών του ελληνικού κράτους «τόνισε ο καθηγητής Νίκος Ξηροτύρης

Ο "μύθος" της "άτρωτης" Τουρκίας στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ! Έκθεση "σοφών" υπό την Ολμπράϊτ!

Μία έκθεση για την Τουρκία, το σήμερα αλλά και το αύριο αυτής της χώρας έχει πάντα ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τις ΗΠΑ και από μία επιτροπή στην οποία επικεφαλής έχει τοποθετηθεί η γνωστή στα Βαλκάνια κι όχι μόνο Μαντλίν Ολμπράϊτ. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν απ΄ αυτή την έκθεση δεν είναι όλα ευχάριστα για την Τουρκία. Αντιθέτως. Η εικόνα της διαρκώς "απογειωμένης"  Τουρκίας έχει αρχίσει να “θαμπώνει” και οι κίνδυνοι ειδικά στον τομέα της οικονομίας είναι υπαρκτοί.

Πέθανε η σπουδαία ρεπόρτερ Αριστέα Μπουγάτσου

Τι σε ενοχλεί περισσότερο σε κάποιες δημοσιογραφικές συμπεριφορές;
Τα βιλαέτια εκάστου, οι προσωπικές ατζέντες. Αν καθένας προτάσσει τις προσωπικές του φιλίες, γνωριμίες, κομματικές πεποιθήσεις, τις σχέσεις του με επιχειρηματίες, με πολιτικούς και όλα τα περνάει μέσα από μια κρισάρα των «φίλων». Το χειρότερο είναι οι προσωπικές δουλείες. Χρειάζεται μια αχρωματοψία. Αλλά στο κεφάλαιο που μπαίνεις έχει σημασία και η δημοσιογραφική χάρτα, αν τηρείται. Πόσο μπορεί να είναι κάποιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος όταν ταυτόχρονα με το βασικό έντυπο που εργάζεται είναι και σε ένα γραφείο Τύπου, επιχειρηματικό ή κυβερνητικό; Αυτό το επιτρέπει ο κώδικας δεοντολογίας. Μπορούμε να είμαστε πεταλουδίτσες.

Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ


Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα μιλάει για το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις ιδιωτικοποιήσεις
Αθανασόπουλος Άγγελος
Την ελπίδα του ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ θα διεξαχθεί χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις» εκφράζει στη συνέντευξη στο «Βήμα» ο Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα λέει χαρακτηριστικά: «Η νεκροψία θα δείξει». Ο κ. Τσικβισβίλι εκτιμά ότι με τον κ. Αντ. Σαμαρά μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων, ωστόσο αφήνει ανοικτό το πότε θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οσον αφορά δε την ΑΟΖ, υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές κινήσεις πρέπει να σέβονται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τα διευρωπαϊκά δίκτυα χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα



Αθανασόπουλος Άγγελος
 Στις μεταφορές, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υποδομές εστιάζουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 
Τεράστια ευκαιρία για να σπάσει η Ελλάδα την «απομόνωσή» της από τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και να αναδειχθεί σε στρατηγικό - γεωπολιτικό κόμβο, καθώς και σε οικονομική πύλη για την είσοδο προϊόντων από τις αγορές της Ασίας προς τη Γηραιά Ηπειρο, αποτελεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων. Οι γνωρίζοντες μιλούν ουσιαστικά για το σπουδαιότερο πρότζεκτ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χρονικό ορίζοντα το 2050, περίοδο κατά την οποία θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ως και 500 δισ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Οι ΗΠΑ, η ΑΟΖ, τα F-15 και ο Τσίπρας Οι κλειστές συναντήσεις στο Brookings και το μέλλον των νατοϊκών βάσεων


Οι ΗΠΑ, η ΑΟΖ, τα F-15 και ο Τσίπρας
Ο πρώην «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς ήταν παρών στη συνάντηση του κ. Τσίπρα στο Brookings με εκπροσώπους επενδυτικών funds



«No maps. Drilling is good! (Οχι χάρτες. Οι γεωτρήσεις είναι καλές)». Με αυτή τη φράση περιέγραψαν το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στο μέτωπο των υδρογονανθράκων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αμερικανοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον κ. Αλ. Τσίπρα. Οι Αμερικανοί τόνισαν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ερικ Ρούμπιν (που αναμένεται στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες), ότι θα επισημάνουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι μια στρατηγική βαρύγδουπων ανακοινώσεων για ανακηρύξεις και οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, καθώς και παρουσιάσεις χαρτών, δεν θα βοηθήσουν τη χώρα μας να εκμεταλλευθεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους.

Προκλητικά ανεξέλεγκτη η CIA Δολοφονίες εξ αποστάσεως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μυστικές φυλακές σε χώρες της Ασίας

Προκλητικά ανεξέλεγκτη η CIA

Η ακρόαση του νέου διευθυντή της CIA στην επιτροπή της Γερουσίας ήταν θυελλώδης, καθώς εκτός από τις ερωτήσεις των γερουσιαστών είχε να αντιμετωπίσει και τις αποδοκιμασίες από το ακροατήριο
Ευσταθιάδης Στάθης

Σειρά παραβιάσεων αμερικανικών και διεθνών κανόνων Δικαίου, ανεπίτρεπτες μυστικές δραστηριότητες κρατικών υπηρεσιών, κυβερνητικές πιέσεις στα ΜΜΕ να μη δημοσιεύσουν πληροφορίες και στοιχεία που είχαν, αλλά και την έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των μελών του στενού προεδρικού περιβάλλοντος στη λήψη αποφάσεων αποκάλυψαν η επιλογή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Μπρέναν για διευθυντή της CIA και η εμφάνιση και η κατάθεσή του την περασμένη Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Το «λάθος» του ΔΝΤ

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή είχε θέσει ο κ. Σαμαράς στο «Ζάππειο Ι», τον Ιούλιο του 2010.Το θέμα του λάθους του ΔΝΤ ως σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα έχουν τονίσει και οι κυβερνητικοί εταίροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Γερμανία είναι απρόθυμες να χαλαρώσουν την πολιτική λιτότητας προς την Ελλάδα.ροσθήκη λεζάντας
Της  Μιραντας Ξαφα*
Πολλά έχουν γραφεί για τη «λάθος συνταγή» του ΔΝΤ που υποεκτίμησε την επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στο ΑΕΠ (τον «πολλαπλασιαστή»), βυθίζοντας την οικονομία σε δίνη ύφεσης και νέων μέτρων. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ότι τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο είναι ανησυχητικά χαμηλότερα από τον στόχο, ακούγεται το επιχείρημα ότι πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα και να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης. Ποιος όμως ευθύνεται για το μπαράζ νέων φόρων και τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη συρρίκνωσης του κράτους και περιορισμού της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό το Μνημόνιο περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ το ΔΝΤ έχει στείλει 19 αποστολές τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική διοίκηση από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα. Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα στριμωγμένη από τους «ενεργειακούς γίγαντες»

Στη μέγκενη των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σχεδιασμών στη ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται η Αθήνα, σε σχέση τόσο με τη χάραξη του «νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου» όσο και με το υπό διαμόρφωση ενεργειακό σκηνικό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.Η αποδυναμωμένη λόγω Μνημονίων Ελλάδα καλείται να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις, από τη μια πλευρά των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στις εξελίξεις, και, από την άλλη, της Μόσχας, η οποία θέλει να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Αρκεί να μην πέσει η χώρα θύμα στη «μάχη των γιγάντων».

Περσικός έρωτας στον Νείλο...

Η ιστορική επίσκεψη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Κάιρο, η πρώτη Ιρανού ηγέτη από το 1979, σηματοδότησε όχι μόνο τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου - Ιράν, αλλά και ένα «νέο χάρτη» συμμαχιών στη Μ. Ανατολή Ο αέρας της «ανοιξιάτικης επανάστασης» αποσυντόνισε μάλλον την πυξίδα του προσανατολισμού στο πολιτικό τοπίο του τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας τριγώνου Αιγύπτου - Συρίας - Λιβάνου και ανανέωσε επιφανειακά το έδαφος για τη δημιουργία νέων εν δυνάμει συμμαχιών, όπως αυτή μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν.

Τουρκία: Έντονη αντίδραση Ερντογάν για σχόλια αμερικανού πρέσβη

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν σχόλια του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντόνε, για το τουρκικό δικαστικό σύστημα.«Κανείς δεν πρέπει να παρανοεί την υπομονή, την ανεκτικότητα ή τη φιλία μας. Η Τουρκία δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος κανενός. Κανείς δεν μπορεί να τολμά να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας ή να "βάζει τη μύτη του" στο νομοθετικό, το δικαστικό ή το διοικητικό της σύστημα», δήλωσε ο Ερντογάν.
 

Αλβανία: Απαλλάσσονται από τους φόρους οι νέοι εργαζόμενοι

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα
Την απαλλαγή από κάθε φόρο, για τα τρία πρώτα χρόνια, κάθε νέου εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Facebook ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
  Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες! Θα απαλλάξουμε για τρία χρόνια, από τους φόρους, τους νέους εργαζόμενους. Για να δώσουμε νέα, σημαντική ώθηση στην απασχόληση των νέων, η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες την απαλλαγή, τα τρία πρώτα χρόνια, από κάθε φόρο (κοινωνική ασφάλιση, υγεία, φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων) για κάθε νέο που θα προσληφθεί στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας!», έγραψε συγκεκριμένα. 
 

«Η κρίση δεν αγγίζει την άμυνα»

Του Κωστάκη Αντωνιου

Δημήτρης Ηλιάδης: Η ΑΟΖ ανατρέπει γεωστρατηγικά δεδομένα αιώνων
Αμυντική διπλωματία για την Ειρήνη, εφαρμόζει το Υπουργείο Άμυνας. Ανάπτυξη σχέσεων με γειτονικές χώρες και μεγάλες δυνάμεις.

Ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, σε συνέντευξή του στη "Σ", αποκαλύπτει πολλά όσον αφορά το θέμα της άμυνας. Ανατρέχει στις τραγικές ώρες μετά το Μαρί, όταν κλήθηκε να αναλάβει το Υπουργείο, τονίζοντας ότι η Εθνική Φρουρά ήταν τότε ένα ηφαίστειο, μιλά για τον χειρότερο εφιάλτη που έζησε, εκείνον των εκρηκτικών στην Παλώδια, αναφέρεται στις αμυντικές δυνατότητες της Κύπρου και στις ανησυχίες ότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, επισημαίνει τη σημασία της ΑΟΖ και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει στην περιοχή, καθώς και στην ανάπτυξη αμυντικών σχέσεων με μεγάλες δυνάμεις.

«Κορόιδα» και «μάγκες»

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Τα σενάρια της PIMCO και το δεύτερο μνημόνιο - Πώς οι εταίροι πιέζουν τη Μόσχα για συμμετοχή στη δανειοδότηση της Κύπρου και γιατί δεν ισχύει ακόμη η αντίληψη για την απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών
  • ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει ήδη περάσει στην αντιπολίτευση

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυπριακή οικονομία είναι στην παρούσα φάση η βιωσιμότητα του χρέους. Το ζήτημα αυτό είναι συναφές με την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και με τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για να βγούμε από την ύφεση και να διατηρήσουμε την κοινωνία και το κράτος σε συνοχή.

Βαθαίνει το χάσμα φτώχειας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

775555544433332246476478kj0
Παραδοσιακά, η διχοτομία Βορρά-Νότου σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται στη διαίρεση και διάκριση μεταξύ των θεωρούμενων "ανεπτυγμένων πλούσιων χωρών" και των "φτωχότερων αναπτυσσόμενων".
Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και την κοινωνική ανάπτυξη το 2012 έρχεται να επιβεβαιώσει ένα ολοένα και πιο έντονο στερεότυπο σχετικά με την διάκριση Βορρά-Νότου μέσα στην ΕΕ.

Η τελευταία πράξη για άλλα 2 παλληκάρια του 1974

Με βαθιά συγκίνηση, εθνική υπερηφάνεια, αλλά και με 39 χρόνια καθυστέρησης κηδεύτηκαν ακόμη δύο παλληκάρια, θύματα του Τούρκου Αττίλα και της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, του Δημητράκη Θωμά Ιωάννου από το Καλό Χωριό Κλήρου και του 16χρονου τότε Ιάκωβου Πήττα.