25 Μαΐου 2016

Ανδριάντας της Χ. Κλίντον στους Αγ. Σαράντα…λόγω ανεξαρτησίας του Κοσόβου

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/1d/1b/e6/1d1be6839ef3e6dc7de9a318833748b9.jpg
Ολόσωμο γλυπτό της Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε να στήσει στην κεντρική πλατεία των Αγίων Σαράντα στην Αλβανία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κ. Κλιντον αξίζει μιας τέτοιας τιμής, καθώς συνεισέφερε τα μέγιστα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πρίστινα φέρει το όνομα του συζύγου της κ. Κλίντον, Μπιλ, και ένα τεράστιο πόστερ του με την τεχνοτροπία γκράφιτι κυριαρχεί σε τοίχο πολυώροφης οικοδομής στο κέντρο της πόλης, για την βοήθεια που προσέφερε ως πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του 1999 στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία. Επιπλέον, μια πλατεία, επίσης στην Πρίστινα, έχει το όνομα της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Η ίδια η πόλη των Αγίων Σαράντα, με το πανίσχυρο ελληνικό στοιχείο, είχε μετονομαστεί στο παρελθόν σε «Ζογκαϊ» από τον βασιλιά Ζώγου, Porto EDDA στην ιταλική κατοχή, ενώ επί κομμουνιστικού καθεστώτος αφαιρέθηκε το «Άγιοι» κι έμεινε το «Σαράντι», όπως λέγεται σήμερα. Π. Μπάρκας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αργυρόκαστρο, Αλβανία

Πηγή:  http://wp.me/p3kVLZ-xNY
MIGNATIOU.COM 

DW: Γιατί κόπασε η κριτική του Βερολίνου στον Μάριο Ντράγκι;


Υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί και κορυφαία στελέχη γερμανικών τραπεζών ανήκουν στους πιο αυστηρούς επικριτές της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο κάτι άλλαξε. Τι έχει συμβεί;
«Δεν πιστεύουν όλοι οι Γερμανοί στον Θεό, πιστεύουν όμως στη Μπούντεσμπανκ», έλεγε πριν από χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Και πράγματι, οι Γερμανοί έδιναν μεγάλη αξία στη ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από την εκάστοτε πολιτική εξουσία και επέμεναν έτσι ώστε και η ΕΚΤ να αποκτήσει παρόμοιο θεμέλιο.

Μετά τη Χιροσίμα και το Ανόι...

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1980559
Μια έμμεση, αλλά σαφής συγνώμη για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 και στη συνέχεια η άρση του τελευταίου υστερόγραφου ενός σκληρού πολέμου, του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Βιετνάμ. Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ιαπωνία και στο Βιετνάμ, με συμβολικές χειρονομίες και πρακτικές αποφάσεις εκκαθάρισης του παρελθόντος, σαφώς διακρίνει τις δύο αυτές χώρες ως τους σημαντικότερους κρίκους της πολιτικής συμμαχιών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με κύριο στόχο την ανάσχεση της επέκτασης και της προβολής ισχύος της Κίνας. Ιστορικά ο ανταγωνισμός της Κίνας με την Ιαπωνία και το Βιετνάμ έχει βάθος αιώνων, με την αποφασιστικότητα του Τόκιο και του Ανόι να επηρεάζουν εκ των πραγμάτων τις ισορροπίες της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας με το Πεκίνο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα της απόφασης του Eurogroup

Τα αναπάντητα ερωτήματα της απόφασης του EurogroupΗ «υπαναχώρηση» του ΔΝΤ από την εμπροσθοβαρή ρύθμιση του χρέους και η δέσμευση της Γερμανίας να καλύψει τις απαιτήσεις ενός «δύσκολου» DSA. Ερώτημα η απαίτηση για πλεονάσματα μετά το 2018. Η συμφωνία επί των μέτρων για το χρέος και η… απουσία αριθμών.Σε μια κρίσιμη στιγμή του σίριαλ των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρισκόταν στο Πακιστάν και κανένας δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί της.Για σχεδόν τέσσερις ώρες χθες το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν για να ενημερωθεί η κ. Λαγκάρντ για το προσχέδιο συμβιβασμού, που θα άνοιγε τον πολιτικό δρόμο για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τουλάχιστον για λίγους ακόμα μήνες.
Η τελική συμφωνία ήρθε γύρω στις 2 το πρωί. Ήταν ένα μπερδεμένο και παρατεταμένο τέλος σε μια μπερδεμένη και παρατεταμένη διαπραγμάτευση, που αποκλιμάκωσε την αναμέτρηση μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, όμως άφησε ανοικτά ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα ως προς το πώς θα πρέπει να μειωθεί το χρέος της χώρας.«Αν μοιάζει σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό κάνουμε», σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κίνημα μέσω twitter για τον διωγμό των κούρδων στην Τουρκία Εθνικιστικές ομάδες συντονίζουν τις κινήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα Του Νίκου Στέλγια


Εθνικιστικές ομάδες συντονίζουν τις κινήσεις τους στο twitter και δίνουν το έναυσμα για ένα «κίνημα» που έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση στον κοινωνικό ιστό της Τουρκίας.Χρησιμοποιώντας το #KürtlerTechirEdilmelidir που προτείνει την εκδίωξη των Κούρδων στο twitter χιλιάδες Τούρκοι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τον όρο tehcir που χρησιμοποιείται στα τουρκικά στην περίπτωση της Αρμένικης Γενοκτονίας.Ο συγκεκριμένος οθωμανικός όρος σημαίνει μετατόπιση και στα σύγχρονα τουρκικά έχει και την έννοια του διωγμού (εθνικού και θρησκευτικού). Η επίσημη πολιτική γραμμή της Άγκυρας χρησιμοποιεί αυτό τον όρο για να αναφερθεί στα δεινά που υπέστησαν οι μουσουλμάνοι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας καθώς και για αυτά που βίωσαν στην σύγχρονη εποχή οι τουρκόφωνοι πληθυσμοί του Καράμπαγ.

Έκτακτο συνέδριο του κόμματος Εθνικιστικής δράσης Πολιτική ανατροπή στην Τουρκία Του Νίκου Στέλγια



Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, μια έκτακτη εξέλιξη έρχεται να αφήσει την σκιά της στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας.Με ομόφωνη απόφαση του, το Εφετείο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για την άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Το Εφετείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τοπικό δικαστήριο της Άγκυρας με ορθό τρόπο πριν από λίγο καιρό ζήτησε από την ηγεσία του ΜΗΡ να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτο συνέδριο.Μετά την απόφαση του Εφετείου, η ηγεσία του ΜΗΡ ανακοινώνει ότι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου ή το αργότερο στις 7 Ιουλίου.