25 Μαΐου 2016

Έκτακτο συνέδριο του κόμματος Εθνικιστικής δράσης Πολιτική ανατροπή στην Τουρκία Του Νίκου Στέλγια



Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, μια έκτακτη εξέλιξη έρχεται να αφήσει την σκιά της στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας.Με ομόφωνη απόφαση του, το Εφετείο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για την άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Το Εφετείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τοπικό δικαστήριο της Άγκυρας με ορθό τρόπο πριν από λίγο καιρό ζήτησε από την ηγεσία του ΜΗΡ να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτο συνέδριο.Μετά την απόφαση του Εφετείου, η ηγεσία του ΜΗΡ ανακοινώνει ότι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου ή το αργότερο στις 7 Ιουλίου.


Η νέα εξέλιξη προκαλεί αναταράξεις στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Από τώρα και στο εξής, η Μεράλ Άκσενερ έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει δυναμικά την ηγεσία του ΜΗΡ. Τελευταίες έρευνες και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση που τελικά η κ. Άκσενερ καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει την ηγεσία του κόμματος της ενδέχεται να οδηγήσει το κόμμα της στην αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμη να θέσει υπό αμφισβήτηση την αυτοδυναμία του ΑΚΡ.
Ας σημειωθεί ότι οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στην Κ δείχνουν ότι το κυβερνών ΑΚΡ παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στο ΜΗΡ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ