20 Οκτωβρίου 2016

Βαγδάτη: Προσβολή εθνικής κυριαρχίας τυχόν επέμβαση της Αγκυρας Το Ιράκ καταδικάζει την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας

Την υποστήριξη της Ελλάδας και των άλλων φιλικά διακείμενων προς το Ιράκ κρατών ενάντια σε τουρκικές παρεμβάσεις, ζητά σήμερα με ανακοίνωσή της η ιρακινή πρεσβεία. Το Ιράκ καταδικάζει την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή της Μοσούλης, αναφέροντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα «παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους».

«Φωτογραφίζουν» τη Ρωσία: Η ΕΕ κατευθύνεται προς επιπλέον κυρώσεις «κατά υποστηρικτών της Δαμασκού»

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχονται σήμερα σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Μοσούλη: Η Τουρκία επιβραβεύεται, η Ρωσία ελίσσεται

Του Κώστα Ράπτη
"Όταν λέμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει λόγος” διακήρυξε σχετικά με την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdoğan σε ομιλία του την Τρίτη – διανθισμένη με υπενθυμίσεις ότι η χώρα του, που έφθασε να συμπολεμά με τις ΗΠΑ μέχρι το Αφγανιστάν, δεν μπορεί παρά να έχει προτεραιότητα στους αμερικανικούς σχεδιασμούς έναντι του Ιράκ, μη μέλους του ΝΑΤΟ. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος εμφανώς αντιμετωπίζει την κρατική υπόσταση του Ιράκ ως "εκλιπούσα”, όταν λ.χ. υποστηρίζει ότι η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν είναι παρά ο διοικητής ενός στρατού σιιτών πολιτοφυλάκων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν έντονες εθνοθρησκευτικές διαμάχες, αν οι σιίτες μαχητές εισέλθουν στη Μοσούλη.