17 Ιανουαρίου 2016

Επιστολή Παπαδημούλη σε Σουλτς για την ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας» Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστολή Παπαδημούλη σε Σουλτς για την ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας» Tην έντονη αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία της κροάτισσας ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνας Πέτιρ να δημιουργήσει ομάδας φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας» εκφράζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του στον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς.

Τα όργανα του Ερντογάν απειλούν τους καθηγητές που ζητούν ειρήνη με τους Κούρδους


Απειλητικά μηνύματα και κόκκινους σταυρούς βρήκαν στις πόρτες τους οι Τούρκοι καθηγητές που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική Ερντογάν. Φωτογραφία Today's ZamanΑπειλητικά μηνύματα και κόκκινους σταυρούς βρήκαν στις πόρτες τους οι Τούρκοι καθηγητές που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική Ερντογάν. Φωτογραφία Today's Zaman

Εθνικό συμφέρον

http://defencenews.gr/images/ellada-kupros-5701.jpg
Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-Ο μεγάλος Γερμανός πολιτικός, πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, του οποίου η θητεία στην ηγεσία της διχοτομημένης στη δεκαετία του 1970 χώρας επηρέασε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αφενός μεν έφερε σταθερότητα και πολιτική αξιοπιστία στη Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου και αφετέρου επηρέασε με το θαρραλέο άνοιγμα προς ανατολάς τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη που ακολούθησαν αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτός ο μεγάλος Γερμανός και κυρίως Ευρωπαίος πολιτικός στο τελευταίο σύγγραμμά του, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, διδάσκει δύση και ανατολή, κυρίως όμως την Ευρώπη, όχι μόνο πώς κυβερνάται δημοκρατικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά μια χώρα, αλλά κυρίως δίνει μαθήματα αποστολικής ευθύνης και πολιτικού ήθους στους ηγέτες των λαών της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και την ευθύνη του πολιτικού απέναντι στην ιστορία, την κοινωνία και τη χώρα.

Τα παιδία (εμ)παίζει

http://www.enikos.gr/images/resized/485_a5a969aaa36c0865a34002e96eb79433.jpgΟ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος. Η οικονομική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού είναι η πιο ακροδεξιά πολιτική, σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας, από γενέσεως καπιταλισμού (πιο ακροδεξιά οικονομική πολιτική από τη νεοφιλελεύθερη έχουν εφαρμόσει μόνον δικτατορίες).Προς τι λοιπόν οι απορίες για την υποστήριξη των ακροδεξιών της Ν.Δ. προς τον νεοφιλελεύθερο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη; Και προ εσωκομματικών εκλογών και μετά απ’ αυτές τις εκλογές, απλώς κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Επίσης ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός, στο αστικό πολιτικό φάσμα βρίσκεται στους αντίποδες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι και το ένα και το άλλο. Αυτό που έχει διαλέξει να είναι φαίνεται από το είδος εκείνων που τον υποστηρίζουν κι εκείνων που τον προστατεύουν. Και στο μεν εσωτερικό τον υποστηρίζουν (και) οι ακροδεξιοί, από δε το εξωτερικό τον προστατεύουν οι Επικυρίαρχοι. Αυτή η ιδιότυπη πολιτική κάστα από την ώσμωση νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών που χρησιμοποιεί ως πολιτικό προσωπικό η οικονομική δικτατορία.

«Ημουν κι εγώ εκεί…»

«Ημουν κι εγώ εκεί…»
Μια μικρή ιστορία σήμερα (άσχετη ή σχετική με όσα μας συμβαίνουν, εσείς θα το κρίνετε), έτσι για να αλλάξουμε και λίγο κλίμα. Η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στην Πόλη, εκεί που έγινε η πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, εκτείνεται στη θέση που στα βυζαντινά χρόνια απλωνόταν ο Ιππόδρομος. Στα πέριξ του ιερού πτολίεθρου της Νέας Ρώμης, με τα μαγικά που θα εξασφάλιζαν την καλή της τύχη βυθισμένα απ’ τον Φλάβιο Κωνσταντίνο στην Κιστέρνα, ο Ιππόδρομος με τον Ιερόν Παλάτιον και την Αγία Σοφία σχημάτιζαν κάτω απ’ την αρχαία ακρόπολη του Βυζαντίου την καρδιά μιας πόλης που επηρέαζε Δύση, Ανατολή, Βορρά και Νότο για πολλούς αιώνες.

Τους Ρουφιάνους δεν τους φοβηθήκαμε ποτέ. Κατάλαβες Πρώτο Φλέμα;


«Μπροστά στη ρουφιανιά και τον κιτρινισμό στέκομαι περήφανος και τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια»
Όταν ήμουν μικρός τα χρόνια της ευημερίας στην Ελλάδα θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε για την αριστερά, για το κίνημα, για τις ρίζες μας και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε από που προερχόμαστε. Τότε ήμουν 10 χρονών και ακούγαμε το άξιον εστί και μου έλεγαν ιστορίες.Για την γιαγιά μου, την περήφανη επονήτισσα, βασανισμένη από τους χίτες στο χωριό της, που φθάνει σήμερα τα 90 και με καλημερίζει κάθε πρωί. Για τον προπάππο μου, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω, δικαστή του ΕΑΜ και για τον παππού μου, αντάρτη στον Δημοκρατικό Στρατό που γλύτωσε την εκτέλεση στο τσακ αφού τον συλλάβανε τις μέρες της ήττας. Και μετά ώντας παππάς στην Αμαλιάδα οι φασίστες του λέγαν πως θα τον ξυρίσουν γιατί ήταν τραγόπαππας-κομμουνιστής και έπρεπε να φύγει να πάει αλλού, και δώστους δυσμενείς μεταθὲσεις από τους ιεροκήρυκες της αγάπης. Και θυμάμαι την μάνα μου να μου λέει πως της μάθαινε αντάρτικα στα κρυφά όταν ήταν ακόμη μωρό κι αυτός φορούσε ράσα και πως οι ανταρτες όταν χώρευαν στα βουνά γινότανε σεισμός.

Να φύγει από την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης ζητά ο δήμαρχος Άγκυρας!

Image Η ζωή στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο δύσκολη για όσους τολμούν να εκφράσουν την παραμικρή ένσταση και αντίρρηση στην πολιτική Ερντογάν . Ακόμη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία
Τζον Μπας απειλείτι απο το δήμαρχο της Άγκυρας Μελίχ Γκοκτσέκ!Ο δήμαρχος του ζήτησε να εγκαταλείψει την Τουρκία διότι τόλμησε να ασκήσει κριτική στο καθεστώς Ερντογάν για τις διώξεις εναντίον περισσοτέρων από 1.100 πανεπιστημιακών και διανοουμένων στη χώρα.«Προσπαθείς να αποκτήσεις έναν εχθρό στην Τουρκία. τουλάχιστον μάθε να είσαι ήσυχος. Μη δηλητηριάζεις της αμερικανοτουρκικές σχέσεις…Κύριε Μπας είσαι κακή επιλογή των ΗΠΑ για την Τουρκία. Θα σου συνιστούσα να γυρίσεις στη χώρα σου ώστε να σταλεί νέος πρέσβης εδώ», έγραψε ο δήμαρχος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Παραιτήσεις στον τουρκικό στρατό από στελέχη που δεν θέλουν να εγκληματούν κατά Κούρδων

17.01.2016 | 19:14
Image
Το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν βρίσκει αντιστάσεις και δεν αναφερόμαστε μόνο στα κείμενα των Ακαδημαϊκών που ζητούν σχέδιο ειρήνης με τους Κούρδους. Υπάρχουν παραιτήσεις στο στράτευμα και ας μην ανακοινώνουν τίποτα οι Τούρκοι. 23 στρατιωτικοί από τους οποίους οι 12 είναι υπαξιωματικοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους αρνούμενοι να συμμετάσχουν σ΄ όσα εγκληματικά διαπράττουν οι τουρκικές ΕΔ στην νοτιοανατολική Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ 21 ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΤΖΑΕΛΙ Ο σουλτάνος φυλακίζει τώρα και ακαδημαϊκούς

Φωτόγραφια αρχείου από επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Ντιγιαρμπακίρ κατά του κουρδικού πληθυσμού
Συλλογή από... κεφάλια ακαδημαϊκών που υπέγραψαν δημόσιο κείμενο διαμαρτυρίας εναντίον των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, ξεκίνησε να κάνει ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς χθες 21 λέκτορες του Πανεπιστημίου του Κοτζαέλι μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια ως ύποπτοι για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας».

Εσωστρέφεια σε Γαλλία-Γερμανία

Υπό διαφορετικές συνθήκες και αιτίες Παρίσι και Βερολίνο έχουν εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας, με ορίζοντα τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη του 2017 και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017. Ετσι η διαφοροποίηση με δυναμική σύγκρουσης που είχε καταγραφεί με αφορμή την κορύφωση της ελληνικής κρίσης τον Ιούλιο, με τον Ολάντ να προτείνει πολιτική ένωση ως επιστέγασμα της Ευρωζώνης και τον Σόιμπλε να προτείνει αφαίρεση από τη Κομισιόν του ελέγχου τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής παγώνει. Το τελευταίο που θα ήθελαν σήμερα πρόεδρος και καγκελάριος θα ήταν μια σύγκρουση Γαλλίας-Γερ-μανίας για το μέλλον της ΕΕ -Ευρωζώνης.

Σταθεροποιητικό Δόγμα Ομπάμα

Στις ΗΠΑ είναι παράδοση η συμπύκνωση και η απλοποίη­ση με κίνδυνο την απλού­στευ­ση στην εξωτερική πολιτι­κή, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο μια σειρά από τοποθετήσεις προέδρων έχουν περάσει στην Ιστορία ως δό­γματα. Πρώτος διδάξας στην τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα ο Μονρόε, ο όποιος κατέστησε σαφές ότι η Ουά­σιγκτον δεν πρόκειται να ανε­χθεί επεμβάσεις ευρωπαϊκών δυνά­μεων στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Δεύτερος ο Ουίλσον που πέτυχε το 1917 την εμπλοκή της χώρας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και επεχείρη­σε το 1919-20 να ρυθμίσει τη διεθνή σταθερότητα μέσω της Κοινωνίας των Εθνών, ένα εγχείρημα που τορπίλισε η Γερουσία, η οποία απέρριψε το 1920 τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, με τις ΗΠΑ να παλιν­δρο­μούν στον απομονωτισμό. Τρίτος ο Τρούμαν που με το ομώνυμο δόγμα για στήριξη Ελλάδας - Τουρκίας απέναντι στον «κομμου­νιστικό κίνδυνο» και στη «σοβιετική απειλή» και με κύριο εργαλείο τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ προς τη Δυτική Ευρώπη κατέστησε τις ΗΠΑ μια μόνιμη και την πιο βαρύνουσα παράμετρο διαμόρφω­σης των ισορροπιών στην Ευρώπη.

Η Ιταλία μπλοκάρει τα λεφτά για την Τουρκία Σε ιστορικό ναδίρ οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών






ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙΣε ιστορικό ναδίρ οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να περνά στην αντεπίθεση μπροστά στις διαρκείς επικρίσεις του Ματέο Ρέντσι για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την οικονομική κρίση έως το προσφυγικό.«Κάνει λάθος να προσβάλει με κάθε ευκαιρία την Κομισιόν και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει» λέει ο Γιούνκερ, ενώ εξίσου ακατανόητη χαρακτηρίζει την ιταλική κίνηση να μπλοκάρει συμφωνία για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Διαμηνύει δε ότι την δημοσιονομική ευελιξία την εισήγαγε ο ίδιος και όχι ο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι επιλέγει να συγκρατεί τον θυμό και τον εκνευρισμό του…

Άρθρο στο Bloomberg: «Ο Πούτιν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία»

ERDOGAN PUTIN
Η στρατηγική του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, όσον αφορά στην Τουρκία, βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου του Ιβάν Κράστεφ, προέδρου του Κέντρου Φιλελευθέρων Στρατηγικών στη Σόφια και ιδρυτικού στελέχους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, στο Bloomberg.

Η ψεύτικη αυτή εικόνα της Τουρκίας

http://assets.philenews.com/data/2016/01/09/skitso-10012016.jpgΘα μπορούσε κάποιος που παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό, τον ρόλο της Τουρκίας, να διερωτηθεί πώς γίνεται από τη μια η Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη «να συμβάλει προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας» και από την άλλη να διατυπώνονται οι γνωστές μαξιμαλιστικές της θέσεις. Η Άγκυρα ενίοτε επιστρατεύει μια ρητορική που είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, για να δείξει πως ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού. Η Άγκυρα δηλώνει πως «είναι ένα βήμα μπροστά» από την ε/κ πλευρά, αυτό όμως στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν είναι προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Επί της ουσίας είναι προς την κατεύθυνση της αποτροπής μιας συμφωνίας που δεν θα έχει στη μεγάλη εικόνα την ίδια την Τουρκία.

DW: Χωρίς σχολείο πολλά προσφυγόπουλα στην Τουρκία

DW: Χωρίς σχολείο πολλά προσφυγόπουλα στην Τουρκία
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μοιάζουν ανίκανα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ως προς τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Αυτό κατέστη για άλλη μια φορά σαφές και στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία σχετικά με το πώς θα συγκεντρωθούν τα τρία δις ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Την ίδια ώρα το δράμα των σύρων προσφύγων στην Τουρκία συνεχίζεται, με τις κρατικές παροχές για τους πρόσφυγες να είναι μηδαμινές. Θύματα της κατάστασης είναι βεβαίως και τα παιδιά. Από τα περίπου 600.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία μόλις ένα στα τρία πηγαίνει στο σχολείο.

Τουρκία: Χαριστική βολή στην ελευθεροτυπία

https://pbs.twimg.com/media/CY675VxUkAQIjC9.jpg
Η ελευθερία του Τύπου ενδεχομένως να αποτελεί την αθέατη απώλεια της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Με μια λακωνική ανακοίνωση, η κυβέρνηση Ερντογάν έθεσε τις νέες παραμέτρους για τη δημοσιογραφική κάλυψη διευκρινίζοντας ότι η μετάδοση ειδήσεων μπορεί στο εξής να διακόπτεται "εξαιτίας καταστάσεων που απειλούν την εθνική ασφάλεια και διαταράσσουν τη δημόσια ειρήνη".

Ισμέτ Ακούρτ: Επιμένουμε να μαχόμαστε για μια δημοκρατική Τουρκία

Ισμέτ Ακούρτ: Επιμένουμε να μαχόμαστε για μια δημοκρατική Τουρκία Ο Ισμέτ Ακούρτ συγκεντρώνει στο πρόσωπό του δύο ιδιότητες που τον έβαλαν στη «μαύρη λίστα» του καθεστώτος και επί δύο έτη στις τουρκικές φυλακές: Κούρδος δημοσιογράφος και αριστερός. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και οι δικαστικές διώξεις κατά ΜΜΕ συνθέτουν την καθημερινότητα στην οποία καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους οι δημοσιογράφοι. Το κουρδικό ζήτημα είναι θέμα - ταμπού για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μια απλή αναφορά σε αυτό αρκεί για να κατηγορηθεί ένας δημοσιογράφος για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας». Ο Ι. Ακούρτ μιλά στην «Αυγή» της Κυριακής και μας περιγράφει τί σημαίνει «δημοσιογραφείν» στην Τουρκία.

Μεταλλειοκτήτης ο Καζαντζάκης και μεταλλωρύχος ο Ζορμπάς!

NIKOS KAZANTZAKIS
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Λίγο μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, ο Ν. Καζαντζάκης, νέος δικηγόρος τότε, αποκτά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Πραστοβά στην Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης, λίγο μετά την Καρδαμύλη, σημερινός δήμος Δυτικής Μάνης.
Ο Καζαντζάκης προσλαμβάνει τον Γιώργη (τον μετέπειτα Αλέξη και λογοτεχνικό ήρωα του γνωστού βιβλίου του) Ζορμπά ως αρχιεργάτη και εμπειρικό μεταλλειολόγο με σκοπό την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου.Έχουν γραφτεί πολλά για τη σχέση του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά, την προσωπικότητα του Ζορμπά της τέχνης και του Ζορμπά της ζωής, ειδικά μετά την μεγάλη επιτυχία της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη (1964) που μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Κι άλλα τόσα για τις επιλογές του, από τη φιλοσοφία (γιατί η μπερξονική έκφραση της ζωτικής ορμής που ξεχειλίζει στον ήρωα σε σχέση με τη νιτσεϊκή πνευματικότητα) μέχρι την γεωγραφική και τοπωνυμιακή ανάλυση (γιατί η Κρήτη και όχι η Μάνη)...