http://assets.philenews.com/data/2016/01/09/skitso-10012016.jpgΘα μπορούσε κάποιος που παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό, τον ρόλο της Τουρκίας, να διερωτηθεί πώς γίνεται από τη μια η Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη «να συμβάλει προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας» και από την άλλη να διατυπώνονται οι γνωστές μαξιμαλιστικές της θέσεις. Η Άγκυρα ενίοτε επιστρατεύει μια ρητορική που είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, για να δείξει πως ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού. Η Άγκυρα δηλώνει πως «είναι ένα βήμα μπροστά» από την ε/κ πλευρά, αυτό όμως στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν είναι προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Επί της ουσίας είναι προς την κατεύθυνση της αποτροπής μιας συμφωνίας που δεν θα έχει στη μεγάλη εικόνα την ίδια την Τουρκία.
 
Πέρα, λοιπόν, από τη ρητορική αυτή, που με τον καιρό φθείρει τις προσπάθειες λύσης, υπάρχουν και οι τουρκικές αλήθειες, όπως εκφράζονται κατά καιρούς από αξιωματούχους του καθεστώτος της Άγκυρας. Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, περιέγραψε την κατάσταση όπως η κυβέρνησή του τη βλέπει σε σχέση με την Κύπρο. Είπε πως τα κατεχόμενα είναι μέρος της Τουρκίας αλλά ξεχωριστό «κράτος». Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε: Η αναφορά μας σε «μικρή πατρίδα» στην «ΤΔΒΚ» γίνεται αντιληπτή σαν να αποτελεί δικό μας μέρος. Ναι, αποτελεί μέρος μας αλλά είναι ένα ξεχωριστό «κράτος».
 
Θα μπορούσαν οι δηλώσεις για παράδειγμα του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι είναι εφικτή η λύση εντός του 2016 και τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, στην ίδια σύνοδο, να μπουν στη ζυγαριά και να αποφανθεί κάποιος για την πολιτική της χώρας τους στο Κυπριακό. Ένας τρίτος δεν θα μπορεί να διαμορφώσει συμπέρασμα. Για όσους παρακολουθούν από κοντά το Κυπριακό, εμείς, που μας επηρεάζει η συνεχιζόμενη κατοχή, γνωρίζουμε πως η Τουρκία προωθεί μια διπλή εικόνα. Από τη μια προβάλλει μια εικόνα ψεύτικη, την οποία «αγοράζουν» όσοι σκοπίμως θέλουν να «αγοράσουν» και από την άλλη· προωθούν την επεκτατική τους πολιτική. Όπως την εξέφρασε και ο Τουρκές, που δεν μιλούσε σε πλατεία ενώπιον του λαού αλλά σε πρέσβεις που προωθούν την επίσημη πολιτική της χώρας τους.