28 Μαΐου 2015

Κακοί εκλογικοί οιωνοί για τους ισλαμιστές του AKP και του Ερντογάν

Κακοί εκλογικοί οιωνοί για τους ισλαμιστές του AKP και του Ερντογάν
 Του Άρη ΑμπατζήΔέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά από το 2002 το κλίμα είναι ανησυχητικό για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη της δύναμής του, η οποία σε συνδυασμό με την αρκετά σημαντική πιθανότητα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10%, έχει φέρει προ των πυλών τον κίνδυνο να χαθεί η αυτοδυναμία.

Τρόμος από μιαν παιδαριώδη τρομοκρατία

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/pn2805glykos.jpg?itok=Gr9SnQin
Η στήλη σήμερα παραθέτει ένα κείμενο της εκλεκτής συναδέλφου κυρίας Ναταλί Χατζηαντωνίου, το οποίο δημοσιεύθηκε στο e-tetradio.gr και έχει ως εξής: «Να το πω δυνατά; Παρακολουθώντας την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τρόμαξα! Τρόμαξα και με το ύφος και τους υπαινιγμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με την εισαγγελική αυταρχικότητα και τον τόνο της Ραχήλ Μακρή. Οχι, δεν τρόμαξα με τις αιτιάσεις π.χ. της Ολγας Κεφαλογιάννηκαι του Χαράλαμπου Αθανασίου. Δεν περίμενα καλύτερο. Πολλώ δε μάλλον με την παρουσία και τις δηλώσεις του Μιχαήλ Αρβανίτη αφού εξέφρασε ούτως ή άλλως με ανατριχιαστική συνέπεια μία τρομαχτική εκδοχή της πολιτικής λειτουργίας. Όμως με μερικούς απ’ όσους εκφράζουν την κυβερνώσα Αριστερά, αυτήν στην οποία πολλοί έχουμε εναποθέσεις τις ελπίδες μας για -αν μη τι άλλο- “αξιοπρέπεια”(αυτή δεν ήταν η λέξη που πολλούς μας κινητοποίησε και που την ειρωνεύονταν λυσσαλέα οι “εκσυγχρονιστές”;), τρόμαξα.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΚΗ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος ΤάρκαςΟι μαρτυρίες επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη δευτεροβάθμια δίκη Τσοχατζόπουλου δεν φώτισαν τις διαδρομές της μίζας ούτε του καταδικασθέντος πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας ούτε άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.Οι Κων. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου κατέθεσαν τον λογικότατο ισχυρισμό ότι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τις μυστικές συναλλαγές του «συντρόφου» τους παγκοσμίως, αλλά πρόσθεσαν (άλλος ευθέως και άλλος εμμέσως) τον πολιτικό παραλογισμό ότι οι εισηγήσεις έρχονταν «έτοιμες» στο ΚΥΣΕΑ και τα μέλη του δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι και πώς αγοραζόταν.Περίεργη αντίληψη. Τα μέλη του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (με αυτονόητο, τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία) δηλώνουν πλήρη αδυναμία διαμόρφωσης προσωπικής αντίληψης, έκφρασης γνώμης και διατύπωσης επιφυλάξεων. Υπέγραφαν ό,τι έβαζαν μπροστά τους!

Βρετανική περιπλοκή

http://www.voxeurop.eu/files/images/topic/brexit-490._1.jpg
Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κάμερον ήταν απλός έως επικίνδυνα απλοϊκός: Υπερφαλαγγίζω τον Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου UKIP, που ήλθε πρώτος στις ευρωεκλογές του 2014, με τη δέσμευση για δημοψήφισμα και μετά τα βρίσκω με τη Μέρκελ και με κάποιες παραχωρήσεις ζητώ από τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ! Ενα σενάριο πολύ καλό για να είναι αληθινό.Χθες ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεσμεύθηκε επίσημα για το δημοψήφισμα την ώρα που από την Ισπανία μέχρι την Πολωνία ανοίγουν συνεχώς μέτωπα για το Βερολίνο, με την όποια παραχώρηση προς το Λονδίνο να συνιστά εκ των πραγμάτων προηγούμενο που να επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις και τις ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες. Ο Κάμερον ζητά ειδική μεταχείριση για τη χώρα του αλλά δεν είναι ο μόνος: Ειδική μεταχείριση ζήτησε και πήρε η Ιταλία του Ρέντσι όταν το δημοσιονομικό της έλλειμμα διαβάσθηκε ως σύννομο με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο χάρη στον συνυπολογισμό ρήτρας ανάπτυξης, ειδική μεταχείριση ζήτησε η παραβατική Γαλλία που πήρε παράταση μέχρι το 2017 για να συρρικνώσει το έλλειμμα στο πλαφόν του 3%.

Κλιμακώνει την ένταση Επιμένει ο Έντι Ράμα στο θέμα των ερευνών στο Ιόνιο

Επιμένει ο Έντι Ράμα στο θέμα των ερευνών στο Ιόνιο
Αθήνα«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφερόμενος στο θέμα των πετρελαϊκών ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). «Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Ράμα.

Κατοικούνται κυρίως από Ασσύριους Συρία: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν 14 χριστιανικά χωριά που είχαν καταλάβει τζιχαντιστές

Συρία: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν 14 χριστιανικά χωριά που είχαν καταλάβει τζιχαντιστές
Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από 14 χριστιανικά ασσυριακά χωριά τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.«Έπειτα από δεκαήμερες μάχες, οι Κούρδοι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο των 14 χωριών που είχε καταλάβει το Ι.Κ. από τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Στις 23 Φεβρουαρίου το Ι.Κ. εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή Χάντουρ, όπου υπάρχουν 35 ασσυριακά χριστιανικά χωριά και οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τα 14 από αυτά, εκδιώκοντας περίπου 5.000 ανθρώπους. Το Ι.Κ. κρατά ακόμη ομήρους 210 Ασσύριους.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε "τρομοκράτες" δύο στελέχη της Χεζμπολάχ

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε "τρομοκράτες" δύο στελέχη της Χεζμπολάχ
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισαν τρομοκράτες δύο ανώτερα στελέχη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με την κατηγορία της συμμετοχής του στην εξάπλωση «χάους και αστάθειας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Όσο η Χεζμπολάχ επιδιώκει στην εξάπλωση του χάους και της αστάθειας και εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει να ανακηρύσσει ακτιβιστές, τον ηγέτη και τους φορείς της Χεζμπολάχ και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς», ανέφερε μια ανακοίνωση.Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο ένας ονομάζεται Χαλίλ Γιούσεφ Χαρμπ, διοικητής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στην Υεμένη, και ο δεύτερος ονομάζεται Μοχάμεντ Καμπάλαν και είχε καταδικαστεί από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο ερήμην το 2010 για δραστηριότητες στη χώρα.

Δεν μιλάμε για τη Γιουροβίζιον. Για μας μιλάμε Με τον Κώστα Κωνσταντίνου

Η συζήτηση δεν λέει να κοπάσει. Κι όσο κι αν το θέμα αφ’ εαυτού δεν είναι σοβαρό –ε, δεν είναι, τι να κάνουμε;– τα όσα προκύπτουν από αυτό είναι. Και οφείλουν τουλάχιστον να μας προβληματίσουν.Προσωπικά μου θυμίζει εκείνη τη χρονιά που η Κύπρος, δεν θυμάμαι πότε ήταν και δεν έχει σημασία, είχε δώσει βαθμούς στην Τουρκία. Χαμός είχε γίνει. Τα «Δεν Ξεχνώ» είχαν βγει από τα ντουλάπια και κάποιοι, το θλιβερότερο από όσα είχαν καταγραφεί, ζητούσαν μέχρι και να δημοσιοποιηθούν τα τηλέφωνα –είχε γίνει μόνο με τηλεψηφοφορία– όσων την ψήφισαν!Στιγμές απείρου κάλλους και ακόμη περισσότερων ελλειμμάτων και παράνοιας. Θα μου πείτε, θα ασχοληθούμε με τη Γιουροβίζιον τώρα, σοβαρά; Όχι βέβαια. Άλλωστε δεν μιλάμε για τη Γιουροβίζιον εδώ, για άλλα μιλάμε.

Δημοκρατία... αλά Τούρκα

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Μπαρούτι μυρίζει -μεταφορικά και κυριολεκτικά- η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, μέσα από τις οποίες εν ολίγοις θα κριθούν οι ηγεμονικές φιλοδοξίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τα περιθώρια συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα, με «στροφή» από την προεδρευόμενη στην προεδρική δημοκρατία...Ποντάροντας σταθερά στην πόλωση -«εργαλείο» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος AKP- και παραμένοντας πιστός στη ρητορική περί αποδιοπομπαίων τράγων, ο Ερντογάν βρήκε αφορμή για νέα προεκλογική παρέμβαση, αυτή τη φορά από ένα κύριο άρθρο των «New York Times», που γράφτηκε στις 22 Μαΐου, είχε τίτλο «Μαύρα σύννεφα επάνω από την Τουρκία» και τον κατηγορούσε ανοιχτά για εκστρατεία εκφοβισμού και φίμωσης του τουρκικού Τύπου εν όψει της κάλπης. «Ποιος είσαι; Είσαι εφημερίδα και πρέπει να ξέρεις τα όριά σου», ξεσπάθωσε κατά του αμερικανικού εντύπου ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία σε συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Δευτέρας. Κατηγόρησε τους NYT για «παραβίαση των ορίων της ελευθερίας» και για «ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας». Και... με την ευκαιρία έστειλε πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις Μηλίων - Αθηναίων

Προτομή Θουκυδίδη
«Αθηναίοι: Κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξία έχει όπου ίση υπάρχει δύναμη για την επιβολή του, όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους και ο αδύνατος παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του». Θουκυδίδης

Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν οι τουρκικές εκλογές

Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν οι τουρκικές εκλογές
Τα όρια της εξουσίας του ενδέχεται να ανακαλύψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες τουρκικές εκλογές. Η λίρα καταρρέει, η οικονομία είναι στάσιμη και η ηγετική ομάδα πίσω από τον Τούρκο ηγέτη φαίνεται ανεπαρκής.Αυτό που διακυβεύεται στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι το  μέλλον της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα τις κερδίσει.Το ερώτημα όμως είναι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις φορές πρωθυπουργός και τώρα πρόεδρος, θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μέσω της οποίας σκοπεύει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, τοποθετώντας τη βουλή κάτω από την εξουσία μιας εκτελεστικής προεδρίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τ. Ερντογάν, που επεμβαίνει ήδη σε κάθε αντίδραση της δικαστικής εξουσιας και των ΜΜΕ έναντι της αυξανόμενης τάσης για συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπό του, δε θα πάρει αυτή τη φορά αυτό που θέλει.

Ιστορική η μη έκδοση Τούρκου αγωνιστή

Δικαστήριο
Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη χωρίς μάλιστα να ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα.Αγνοώντας το ουσιαστικά αστήρικτο ευρωπαϊκό βούλευμα, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.
Ο Κώστας Παπαδάκης, από την ομάδα των δικηγόρων των Τούρκων προσφύγων -με ανακοίνωσή του η οποία ακολουθεί αμέσως παρακάτω- κάνει λόγο για μία «λαμπρή» απόφαση και αναφέρει την ιστορία αλλά και το παρασκήνιο πριν και μετά τη δικαστική απόφαση: Με μία λαμπρή και ιστορική απόφασή του, την υπ’ αρ. 46/25-5-2015, που σήμερα έγινε τελεσίδικη καθώς δεν προσβλήθηκε με έφεση στον Αρειο Πάγο, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αρνήθηκε την εκτέλεση του υπό στοιχ. 2BJS44/14-7 από 14-4-2015 ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της Γενικής Εισαγγελέως του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητούσε τη σύλληψη και έκδοση στη Γερμανία του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.

Αυθαίρετο το Παλάτι του Ερντογάν


Εκρηκτική χαρακτηρίζεται πλέον η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Τα τουρκικά ΜΜΕ βρίσκονται σε στενή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να έχει κηρύξει πόλεμο τόσο εναντίον τους όσο και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times. Κάποιοι σχολιαστές, δεν διστάζουν να παρομοιάζουν τη σημερινή Τουρκία με τη ναζιστική Γερμανία.«Κερασάκι» στην τούρτα της αντιπαράθεσης αποτελεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου της Τουρκίας (σ.σ.: του αντίστοιχου Συμβουλίου της Επικρατείας), το οποίο ανακάλεσε την άδεια που είχε εκδοθεί για να ανεγερθεί το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, με το σκεπτικό ότι «καταπάτησε προστατευμένη εδαφική περιοχή».

Πώς γιγαντώθηκαν οι τουρκικές τράπεζες

Πώς γιγαντώθηκαν οι τουρκικές τράπεζεςΠώς κατάφεραν οι τουρκικές τράπεζες να αφήσουν πίσω τους τα δύσκολα και να αποτελούν την ατμομηχανή της σημερινής τουρκικής οικονομίας; Ένα στέλεχος της AKbank περιγράφει την ανοδική πορεία των ιδρυμάτων και τη σημερινή τους θέση.
Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να μοιάζει «λαχείο» για την Τουρκία που είναι εισαγωγές ενέργειας, όπως και οι κινήσεις για αναθέρμανση της Ευρωζώνης. Οι τουρκικές τράπεζες έμαθαν να μην εμπιστεύονται την τύχη.Αντί για αυτό, για περισσότερο από μια δεκαετία, η τραπεζική κοινότητα πόνταρε στη σύνεση, την καινοτομία και την σκληρή δουλειά. Ήταν ένα στοίχημα που απέδωσε με το παραπάνω.Το αποτέλεσμα είναι ένας καλά εποπτευόμενος και ισχυρός χρηματοοικονομικός τομέας να γίνει η ατμομηχανή της τουρκικής ανάπτυξης Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο, δεδομένου του τέλματος στο οποίο βρέθηκε η οικονομία της χώρας το 2001, όταν μια ντουζίνα υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σύστημα με το αξιοσημείωτο κόστος του 32% του ΑΕΠ. Από τότε και παρά την κρίση του 2009, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με, κατά μέσο όρο, 5% ετησίως.

Ο “δημοκράτης” Ερντογάν σε δράση: “Δε με στηρίζετε; Τέλος οι δημόσιοι διαγωνισμοί”