16 Ιουλίου 2014

Ανακρίνονται δυο στελέχη των Βάσεων για υποκλοπές στο ΓΕΕΦ Συνελήφθησαν μετά την επίσκεψη στο γραφείο υψηλόβαθμου αξιωματικού


Του Απόστολου Τομαρά
Ένα περιστατικό το οποίο πιθανότατα να δημιουργήσει πονοκεφάλους στην κυβέρνηση σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ» η αστυνομία συνέλαβε δυο υψηλόβαθμα στελέχη των Βρετανικών Βάσεων την ώρα που αναχωρούσαν από το ΓΕΕΦ. Ανεπίσημες πηγές από την αστυνομία δεν διέψευσαν το περιστατικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα δυο υψηλόβαθμα στελέχη των Βρετανικών Βάσεων αμέσως μετά την σύλληψή τους έξω από το ΓΕΕΦ μετεφέρθησαν για ανάκριση.  Οι πληροφορίες της «Κ» λένε ότι τα δυο στελέχη των Βρετανικών Βάσεων είναι E/κ και είχαν επισκεφθεί το γραφείο υψηλόβαθμου αξιωματικού της ηγεσίας της ΕΦ. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή των δυο που ανακρίνονται βρέθηκε υλικό με το οποίο μπορεί να γίνουν υποκλοπές.
Το όλο θέμα χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρό και τυγχάνει χειρισμού και σε πολιτικό επίπεδο. http://kathimerini.com.cy

Άνοίγει ξανά Ρωσική βάση στην Κούβα


Image
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert
Πηγη - Rt.com

Η Μόσχα και η Αβάνα έχουν φτάσει σε συμφωνία σχετικά με την επαναλειτουργία της εγκατάστασης SIGINT στην περιοχη της Λούρδης στην Κούβα - η κάποτε μεγαλύτερη, αυτου του είδους, ξένη βάση της Ρωσίας - η οποία έκλεισε το 2001 λόγω οικονομικών προβλημάτων και υπό την πίεση των ΗΠΑ.

"Ποιος ευθύνεται για όσα απαράδεκτα κάνει η Τουρκία στη Θράκη;"


Image
Onalert.grΈνας στρατηγός που έχει φάει τη Θράκη με το “κουτάλι”, ο πρώην Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς μας αποκαλύπτει όλο το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται στη Θράκη από την Τουρκία και με την ελληνική ανοχή. Αποσπάσματα από ένα κείμενο ομιλίας του για τη Θράκη σοκάρουν . Ο στρατηγός Ζιαζιάς, ψύχραιμος άνθρωπος ,εξαίρετος στρατιωτικός με σκέψη και άποψη που απέχει από ακραίους ψευτοπατριωτισμούς, έχοντας υπηρετήσει τα περισσότερα χρόνια σε μάχιμες μονάδες κι όχι σε αστικά κέντρα αναλύει με πολύ απλό αλλά και σκληρό τρόπο όλα όσα γίνονται στην Θράκη.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υπεύθυνη η Ολλανδία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Υπεύθυνη η Ολλανδία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα
Το ολλανδικό Κράτος επέχει αστική ευθύνη για τον θάνατο περισσότερων των 300 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, κατοίκων της Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου που επισημαίνει ότι οι ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν την υποχρέωση να τους προστατεύσουν."Το Κράτος είναι υπεύθυνο για την απώλεια που υπέστησαν οι συγγενείς των ανδρών που μεταφέρθηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας από τα κτίρια του Ντούτσμπατ (Dutchbat) στο Ποτοτσάρι το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 1995", ανακοίνωσε στη Χάγη η δικαστής Λαρίσα Ελβιν.

Μέρκελ: «Βάρος» η διαφορά για το όνομα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/07/Merkel02-18september2013.jpg
«Βάρος» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, τη διαφορά μεταξύ ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το ζήτημα του ονόματος, σε δηλώσεις της κατά τα διάρκεια της ετήσιας συνάντησης ηγετών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι», η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.Η κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ανέφερε πως είναι αισιόδοξη και πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

Κούρδοι-Ιράκ: Έτσι δεν πρόκειται να δουν την ανεξαρτησία…

Για μια ακόμα φορά οι εσωτερικές διαμάχες φαίνεται να υπονομεύουν τις φιλοδοξίες των Κούρδων του Ιράκ για κάτι περισσότερο από το απλό καθεστώς αυτονομίας. Στις 11 Ιουλίου πιστές στον πρόεδρο Μπαρζανί και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του (KDP: Kurdish Democratic Party) δυνάμεις, κατέλαβαν τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ και του Μπαΐ Χασάν, χωρίς την έγκριση του Κούρδου κυβερνήτη του Κικρούκ, Ντζμαντίν Καρίμ, ο οποίος ανήκει στην Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK: Patriotic Union of Kurdistan)…
ΠΗΓΗ: STRATFOR
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Ρόμπερτ Φισκ: Η Μέση Ανατολή και η συλλογική αμνησία των ΜΜΕ Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία, λέει ο έγκριτος αρθρογράφος


Ρόμπερτ Φισκ: Η Μέση Ανατολή και η συλλογική αμνησία των ΜΜΕ
Την άποψη πως η ιστορία, στην περίπτωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διαμάχης, επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία, εκφράζει στον Independent ο έγκριτος αρθρογράφος Ρόμπερτ Φισκ. «Όλως παραδόξως, κανείς δημοσιογράφος στα διεθνή μέσα δεν μας υπενθυμίζει πως όλη αυτή η αιματοχυσία που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα διαρκές κι επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενός γεγονότος που συνέβη ξανά και ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. Ο αριστερός Ισραηλινός ιστορικός Ιλαν Πάπε λέει πως στις 28 Δεκεμβρίου 2006 η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινη δικαιώματα B'Tselem ανακοίνωσε πως μέσα σε εκείνο το έτος δολοφονήθηκαν 660 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 141 μικρά παιδιά. Κι ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 4.000 Παλαιστίνιους κι έχουν τραυματίσει πάνω από 20.000 ακόμη ανθρώπους», σημειώνει ο Φισκ.

Περισσότερες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες δίνει η κυβέρνηση Στην προσπάθειά της να θωρακίσει την εθνική ασφάλεια της χώρας


Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας ASIO στην Καμπέρα
Στην προσπάθειά της να θωρακίσει την εθνική ασφάλεια της χώρας, η συντηρητική κυβέρνηση Άμποτ, σχεδιάζει να προσχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων που θα παράσχουν περισσότερες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες και την ομοσπονδιακή αστυνομία.Μεταξύ άλλων, σχεδιάζει να ζητήσει από τις τηλεφωνικές εταιρίες και τις εταιρείες ιντερνετικών παροχών να διατηρούν όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις, ανταλλαγές μηνυμάτων, email και επαφές μέσω Skype για περισσότερο από δύο χρόνια.
Αν η ομοσπονδιακή Βουλή υπερψηφίσει τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, οι τηλεφωνικές και ιντερνετικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν πάνω από δύο χρόνια κάθε σχετική πληροφορία για το ποιος τηλεφωνεί και σε ποιον, πόσο χρόνο μιλούν στο τηλέφωνο, όλα τα μηνύματα που στέλνονται μέσω κινητών τηλεφώνων, την ηλεκτρονική αλληλογραφία των πελατών τους, καθώς και τις συνομιλίες με εικόνα μέσω Skype.

Τουρκία: Ο πρόεδρος Γκιουλ ενέκρινε το νόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Kούρδους

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε σήμερα έναν νόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους κούρδους αντάρτες, μια εξέλιξη η οποία θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης που διαρκεί περισσότερο από τρεις δεκαετίες, λιγότερο από ένα μήνα πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία.
    Ο νόμος αυτός ενδέχεται να εξασφαλίσει τη νίκη για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει να προσελκύσει την ψήφο της κουρδικής κοινότητας στην προσπάθειά του να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας. Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 30ετής εξέγερση που έχει προκαλέσει το θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Δύο σενάρια για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τις προεδρικές εκλογές Επιστροφή στο κυβερνητικό κόμμα ή «τιμητική αποστρατεία»;


Δύο σενάρια για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τις προεδρικές εκλογές
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί σε νέο σταυροδρόμι εάν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικήσει (όπως δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις) στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου και αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα της Τουρκίας. Ενα από αυτά είναι η επόμενη μέρα για τον νυν πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, δύο σενάρια τίθενται επί τάπητος για την τύχη του νυν Γκιουλ, ενός από τους παλαιότερους, στενότερους και πολύτιμους συνεργάτες του Ερντογάν. Το πρώτο σενάριο, φέρεται να βασίζεται στην επιστροφή του Γκιουλ στο κυβερνητικό κόμμα. Όσοι το υποστηρίζουν αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο την ομάδα των λεγόμενων «βαρόνων», στελεχών με «βαρύ» όνομα και πολυετή παρουσία στην πολιτική ζωή και τις κυβερνήσεις Ερντογάν.

Τουρκοκουρδική «συμμαχία» για τα... πετροδολάρια

Αναβαθμισμένη η κουρδική παρουσία στον πετρελαϊκό τομέα. Διαγκωνίζονται οι ξένες πολυεθνικές για να υπογράψουν συμβόλαια εξόρυξης. Οι επιδιώξεις της κουρδικής κυβέρνησης και η κόντρα με τη Βαγδάτη. Κλειδί η στάση του τουρκικού παράγοντα.
Τουρκοκουρδική «συμμαχία» για τα... πετροδολάριαΤα πετρέλαια στην περιοχή του Κουρδιστάν αποτελούν το μήλον τής έριδος ανάμεσα στην Βαγδάτη και το Ερμπίλ και όλοι προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια η περιοχή θα εξελιχθεί σε ένα χρυσωρυχείο για την αγορά πετρελαίου.Ήδη πολυεθνικές αλλά και μικρότερες πετρελαϊκές εταιρίες έχουν υπογράψει συμβόλαια εξόρυξης και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές ενώ στο παιγνίδι έχει μπεί και η Τουρκία η οποία φιλοδοξεί να γίνει ο κύριος εξαγωγικός βραχίονας του κουρδικού πετρελαίου.Δεκάδες ξένες εταιρείες, όπως η αγγλο-τουρκική εταιρεία Genel Energy, η κινεζική Addax Petroleum, η γαλλική Total, η νορβηγική DNO και η ρωσική Gazprom, έσπευσαν να καθιερώσουν ένα μερίδιο σε αυτό που ο Tony Hayward, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP, περιέγραψε το 2011 ως «ένα από τα τελευταία μεγάλα σύνορα πετρελαίου και φυσικού αερίου».