16 Ιουλίου 2014

Δύο σενάρια για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τις προεδρικές εκλογές Επιστροφή στο κυβερνητικό κόμμα ή «τιμητική αποστρατεία»;


Δύο σενάρια για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τις προεδρικές εκλογές
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί σε νέο σταυροδρόμι εάν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικήσει (όπως δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις) στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου και αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα της Τουρκίας. Ενα από αυτά είναι η επόμενη μέρα για τον νυν πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, δύο σενάρια τίθενται επί τάπητος για την τύχη του νυν Γκιουλ, ενός από τους παλαιότερους, στενότερους και πολύτιμους συνεργάτες του Ερντογάν. Το πρώτο σενάριο, φέρεται να βασίζεται στην επιστροφή του Γκιουλ στο κυβερνητικό κόμμα. Όσοι το υποστηρίζουν αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο την ομάδα των λεγόμενων «βαρόνων», στελεχών με «βαρύ» όνομα και πολυετή παρουσία στην πολιτική ζωή και τις κυβερνήσεις Ερντογάν.
Την πρόθεση τους να στηρίξουν την επιστροφή Γκιουλ στην ηγεσία (ή τέλος πάντων σε ηγετική θέση-κλειδί) του ΑΚΡ, εκφράζουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Θεωρούν ότι η σύνθεση των επόμενων κυβερνήσεων θα καθορίζεται από κοινού από το «δίδυμο» Ερντογάν - Γκιουλ. Για αυτό δηλώνουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος («ενδεχομένως μεταβατικός», σύμφωνα με διαρροές) πρωθυπουργός, αλλά ο στόχος είναι να προκύψει ένα ισχυρό κόμμα.                                                    
«Έχουμε δημιουργήσει το μηχανισμό, ο οποίος θα φέρει τον Ερντογάν στην προεδρία και παράλληλα υπάρχει το σχέδιο που θα  κατεβάσει τον Γκιουλ στον πολιτικό στίβο», δηλώνουν οι υπερασπιστές του εν λόγω σεναρίου.Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει το κυβερνητικό κόμμα. Ο Ερντογάν θα  συναντηθεί τον Αύγουστο με τον Γκιουλ, προκειμένου να ο πρώτος να πραγματοποιήσει μία σαφή και οριστική αποτίμηση των πραγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκιουλ δεν φέρεται να εναντιώνεται στο ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος. Στην περίπτωση που ο Γκιουλ αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν εγκαίρως.     

«Τιμητική αποστρατεία»
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την «τιμητική αποστρατεία» του 64χρονου Γκιουλ. Όσοι το διακινούν θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα διορίσει έναν μεταβατικό πρωθυπουργό ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει την Τουρκία το συντομότερο σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα με το ήδη υιοθετημένο σύνθημα «Νέα Τουρκία», ευελπιστώντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα συμβάλλει στο ανανέωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.          

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, 71 κυβερνητικοί βουλευτές που διανύουν την τρίτη τους θητεία στη Βουλή, ανάμεσά τους κάποιοι που κατά καιρούς έχουν αντιταχθεί σε ορισμένες απόψεις του Ερντογάν, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την πολιτική. Κι αυτό διότι το AKP έχει αποφασίσει να απαγορεύεται σε οποιονδήποτε βουλευτή η εκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Ετσι, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και θα προκύψει ανανέωση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτής της ανανέωσης ο Γκιουλ, κατά το δεύτερο αυτό σενάριο, καλό θα είναι να αποχωρήσει ώστε να συμβολίσει και την «παράδοση της σκυτάλης» σε μια νεότερη γενιά.

Ο Ερντογάν αναμένεται να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να μη χάσει τον «αέρα» των προεδρικών εκλογών, αλλά και για να αποφευχθούν «δυσάρεστες» για την ηγεσία συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. 
ΒΗΜΑ