05 Απριλίου 2014

H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  Ο Ερντογάν αντιμετώπισε κατηγορίες διαφθοράς και ερωτικών σκανδάλων. Συνηθισμένος τρόπος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων από αρχαιοτάτων χρόνων-να θυμηθούμε τις κατηγορίες κατά του Περικλή με την Ασπασία και την παραπομπή του σε δίκη, όπως και της Ασπασίας. Ο Ερντογάν παρ’ όλα αυτά δεν νίκησε απλώς αλλά συνέτριψε την αντιπολίτευση. Θαύμα; Καθόλου.Η Τουρκία είναι αντίπαλος της Ελλάδας και για να την αντιμετωπίσουμε οφείλουμε πρώτα από όλα να την αναγνωρίσουμε ως αυτό που είναι: αντίπαλός μας. Ο δεύτερος όρος για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τη γνωρίσουμε, χωρίς κανένα απολύτως φόβο αλλά και δίχως πάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, παραμερίζοντας προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Και κυρίως χωρίς να υπερτιμούμε τις αδυναμίες της (έχουμε άφθονες και εμείς) αλλά και χωρίς να υποτιμούμε τις αρετές της. Ούτε σε μας λείπουν αρετές κι ας προσπαθούν διάφοροι εθελόδουλοι, πρόθυμοι ραγιάδες, να μας πείσουν ότι η Τουρκία είναι φίλη που δεν περιμένει παρά το φιλικό μας νεύμα για να «τα βρούμε».

Ηρθε η ώρα της αυλαίας για τον Τ.Ερντογάν

Σπύρος ΛίτσαςΗ υπεροψία και η ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας οδήγησαν το φτωχό αγόρι από τη μικροαστική συνοικία Κασίμπασα, όπου ως μαθητής πουλούσε -προς τιμήν του- στους δρόμους της Πόλης λεμονάδες και κουλούρια για να βγάζει τα προς το ζην, στο να πιστέψει ότι μπορεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που θέτει διαχρονικά η πολιτική. Ο εύστροφος, μαχητικός και ικανός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκλωβίστηκε στο φάσμα ενός υπερδιογκωμένου εγώ.
Ετσι συγκρούστηκε ανοιχτά με το Ισραήλ. Προσέβαλε σκαιότητα τον Ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του 2009 στο Νταβός: «Κύριε Πέρες, είστε μεγαλύτερος από εμένα. Ισως αισθάνεστε ένοχος και γι’ αυτό υψώνετε τη φωνή σας. Οταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα των σκοτωμών, το γνωρίζετε πολύ καλά. Θυμάμαι ότι σκοτώσατε τα παιδιά στις παραλίες». Μετά ακολούθησαν ο αποκλεισμός της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ από την ετήσια τουρκική άσκηση «The Anatolian Eagle», ο στολίσκος της Γάζας, οι σχέσεις με τη Χαμάς, η παράδοση 10 Ιρανών στην κυβέρνηση της Τεχεράνης στις αρχές του 2012 με την κατηγορία της συνεργασίας με το Ισραήλ και την Τουρκία σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως αποκάλυψε η έγκριτη «Washington Post», η δήλωση του Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2013 ότι ο σιωνισμός αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, συνώνυμο του φασισμού κ.ά.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» «Φλερτ» των Τουρκοκύπριων με τη Ρωσία

Η Ρωσία επανεξετάζει τις σχέσεις της με τους Τουρκοκυπρίους, λέει ο Τουρκοκύπριος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για το Κυπριακό Κουντρέτ Οζερσάϋ.
«Φλερτ» των Τουρκοκύπριων με τη Ρωσία
Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ από τη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Οζερσάϋ λέει ότι «στη Ρωσία υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν πιο θετικά την ελληνοκυπριακή πλευρά», «ωστόσο, στις διπλωματικές σχέσεις δεν γίνονται υποχωρήσεις για συναισθηματισμούς». «Εξελίσσεται μια σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία που θα καταρρίψει τις προκαταλήψεις, που υπήρχαν», καταλήγει.Ο κ.Οζερσάϋ είπε ακόμη, ότι «η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Από μακριά «μυρίζουν» ανακατατάξεις

Οι επαφές και οι σχέσεις «στοργής και μίσους», όπως αποκαλύφθηκαν (με οπερετικό τρόπο) μεταξύ Μαξίμου και Χρυσής Αυγής, θέτουν στην ουσία θέμα δημοκρατίας στους κόλπους της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι μείζον θέμα, που δεν «παραγράφεται» ούτε «ξεχνιέται».Ομως απαιτείται μια σαφής οριοθέτηση: Πρώτον, να μη γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων η ΧΑ και δεύτερον οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, στο όνομα των πραγματικών κυβερνητικών ευθυνών, να μην «ενσωματωθούν» στο πλαίσιο αντιπαράθεσης που προωθεί η ΧΑ. Εάν αυτά είναι απολύτως σαφή, τότε μπορούμε να ελέγξουμε την κυβέρνηση, για τις «πολιτικές Μπαλτάκου» που κατά καιρούς υιοθέτησε και τις πολιτικές συνέπειες που είχαν, οι οποίες σήμερα υπό το κράτος των αποκαλύψεων γίνονται εξαιρετικά ευκρινείς. Το «πρόβλημα είναι παλιό», όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος. Δυστυχώς αυτό είναι το ζήτημα, που παρότι «παλιό πρόβλημα», δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και ως έπρεπε...

ΟΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΥΛΑΚΕΣ Τα σταγονίδια που «ποτίζουν» τη Χρυσή Αυγή

Στοιχεία για την ανάπτυξη δικτύου της Χρυσής Αυγής μέσα στον μηχανισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αξιολογούνται ως πολύ σοβαρά. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται συνομιλίες ακόμα και του πρωθυπουργού. Η υπόθεση απασχολεί την κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο Δ. Κούζηλος, διευθυντής στην ΕΥΠ.

Εντονες ανησυχίες για ύπαρξη «μαύρου δικτύου» στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) εκφράζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Εντονες ανησυχίες για ύπαρξη «μαύρου δικτύου» στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) εκφράζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.Με αφορμή την πληροφορία που χθες το πρωί κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία, περί ύπαρξης κυκλώματος μέσα στην ΕΥΠ που παρακολουθούσε ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η οποία διαψεύστηκε στη συνέχεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη παραδέχονται ότι «το "αβγό του φιδιού" έχει εκκολαφθεί εδώ και καιρό στην ΕΥΠ.Και μπορεί η κατάσταση να μην είναι γενικευμένη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι υπάρχει θύλακας της Χρυσής Αυγής μέσα στην υπηρεσία».
• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ... ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Κρίση ταυτότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Κρίση ταυτότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Του Γιώργου Παυλόπουλου Ολοένα περισσότεροι κατανοούν ότι ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ σήμερα είναι να διασφαλίσει την επιρροή και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη -αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι.Η Lockheed Martin και η αμερικανική κυβέρνηση ασφαλώς δεν αισθάνθηκαν πολύ ευχάριστα όταν ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 που θα αγοράσει η χώρα του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη, η αρχική παραγγελία έχει αναθεωρηθεί και από τα 131 αεροσκάφη έχουν απομείνει 90, όμως η Ρώμη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «κόψει» και άλλα, στην προσπάθειά της να θέσει υπό έλεγχο το χρέος και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Η ΑΚΡΙΒΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Το ρωσικό αέριο, η Ουκρανία και η Ευρώπη

Το ρωσικό αέριο, η Ουκρανία και η Ευρώπη Γράφει ο Κάσσανδρος www.kassandros.gr
Το θέμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μετά την όξυνση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης λόγω Ουκρανίας ξανά βγαίνει στην επιφάνεια. Η Ευρώπη έχει από το 2009 και μετά λάβει σημαντικά μέτρα ανάγκης αναβαθμίζοντας δίκτυα και αποθηκεύσεις, ώστε σε περίπτωση διακοπής της παροχής μέσω Ουκρανίας να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για αρκετό χρονικό διάστημα.Η οικονομία όμως της Ευρώπης δεν μπορεί να λειτουργεί με μέτρα ανάγκης. Χρειάζεται μακροχρόνια εγγυημένες πηγές ενέργειας. Ομως ακριβώς επ' αυτού συμβαίνουν πράγματα τα οποία είναι δύσκολο να ερμηνευθούν ορθολογικά. Η Gazprom και οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς έχουν υπογράψει συμβάσεις για ποσότητες 155bcma (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως) από το 2014 και μετά.

Καχυποψία και παράνοια

Ενα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου 1945-1947 που προηγήθηκε της έναρξης του Ψυχρού Πολέμου ήταν η καχυποψία της Δύσης (ΗΠΑ και Βρετανίας) για κάθε κίνηση της ΕΣΣΔ, και η ταυτόχρονη παράνοια της Μόσχας που έβλεπε συνεχώς μπροστά της το φόβητρο μιας νέας επίθεσης.
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό που παρά την ανοικτή γραμμή Ομπάμα - Πούτιν και Κέρι ?Λαβρόφ, παρά τις αμοιβαίες διαβεβαιώσεις σε επίπεδο κορυφής ότι οι ΗΠΑ δεν προωθούν ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας και τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση απόσπασης πέραν της Κριμαίας άλλων εδαφών από τον έλεγχο του Κιέβου, στο επίπεδο των συγκεκριμένων επί τόπου μέτρων κυριαρχούν η καχυποψία και η παράνοια και μάλιστα όχι για λόγους ουσίας αλλά για συμβολικούς λόγους:

ΣΥΡΙΑ Απόπειρα προβοκάτσιας με τοξικά αέρια από τους «αντικαθεστωτικούς»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Προβοκάτσια με τη χρήση χημικών όπλων προσπάθησαν να στήσουν «αντικαθεστωτικές» ένοπλες δυνάμεις στο προάστιο της Δαμασκού, Τζομπάρ, το οποίο είναι υπό τον έλεγχό τους, δημοσιοποιώντας χτες στο YOUTUBE σχετικό βίντεο με έναν λιπόθυμο νεαρό άνδρα υπό τη φροντίδα γιατρών.Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Αλ Αραμπίγια», οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν το Τζομπάρ έσπευσαν, στη συνέχεια, να επιρρίψουν την ευθύνη για το περιστατικό στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ωστόσο, το συμβάν δε φάνηκε να προκαλεί θανατηφόρα περιστατικά, αφού όσοι προσβλήθηκαν βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», που επικαλείται και το «Αλ Αραμπίγια»).

Ο Σαμαράς ουδέποτε δεσμεύτηκε για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων, τονίζει ο Σ.Κεδίκογλου

Θέμα το οποίο δεν είχε συνέχεια λόγω σαφούς δήλωσης του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, πήγε να προκύψει απόψε στην Αθήνα, από περιεχόμενο δελτίου Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού στο οποίο Τούρκος επιχειρηματίας φέρεται να δηλώνει ότι ο κ. Σαμαράς, με τον οποίο συναντήθηκε του είπε, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ότι τα κεφάλαια που πρέπει να ανοίξουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο με το κεφάλαιο 23 και 24, αλλά επισήμανε και τα κεφάλαια 5,8 και 19 των διαπραγματεύσεων αυτών.