17 Αυγούστου 2016

"Εξπρές Μεσονυκτίου" 2016

turkey.jpg
Η κατάσταση στις Τουρκικές φυλακές.Η ευκολία απελευθέρωσης εγκληματικών στοιχείων.Οι αυξημένες δικαστικές διώξεις σε βάρος Κούρδων αμάχων-ακτιβιστών.Το πογκρόμ κατά των αντιπάλων Ερντογάν με την κατηγορία συμμετοχής στο "πραξικόπημα" της 15ης Ιούλη και πως διάκεινται φίλα προσκείμενοι στην Κοινότητα Χιζμέτ συνθέτουν το σκηνικό της νεότερης έκδοσης της ταινίας "Εξπρές του Μεσονυκτίου.Η συνέχεια Εδώ 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem διέταξε τουρκικό δικαστήριο

OZGUR GUNDEM
Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει προσωρινά την κυκλοφορία της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem κατηγορώντας την για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η εφημερίδα ενεργεί σαν «φερέφωνο» της κουρδικής εξέγερσης, η οποία αναζωπυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από ηρεμία που είχε διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.Tούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ωστόσο, ζητώντας να μην κατονομασθεί, πως το μέτρο αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Πρωταθλητισμός χωρίς αθλητισμό!

Η Άρση Βαρών για παράδειγμα, ήταν μια βιομηχανία εισαγωγής και ελληνοποίησης κατασκευής πρωταθλητών που απογειώθηκε λόγω της τεχνογνωσίας και του ρίσκου του ντοπαρίσματος.Παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αναλογίστηκα πού χάθηκε εκείνη η περίφημη σχολή της Ελληνικής Άρσης Βαρών την οποία είχαμε ονομάσει “ντριμ τιμ” για τις επιτυχίες της και τη συγκομιδή των ολυμπιακών μεταλλίων που έφερε στη χώρα; Πού πήγε; Τι έγινε εκείνο το δαπανηρό “παλάτι της Άρσης Βαρών” που χτίστηκε για τις ανάγκες του αθλήματος κάπου στη Νίκαια, ώστε από εκεί να βγαίνουν περισσότεροι Έλληνες Ολυμπιονίκες; Η απάντηση έχει πολλές πτυχές.

Εκατοντάδες Γεζίντι μάχονται κατά του ISIS με τον «στρατό των γυναικών του ήλιου»

Μία ισχυρή και ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία αποτελούν σήμερα εκατοντάδες γυναίκες Γεζίντι, όλες πρώην σκλάβες των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, που κατάφεραν να ξεφύγουν και να συστήσουν τον «στρατό των γυναικών του ήλιου», που μάχεται στο πλευρό των Κούρδων Πεσμεργκά.Αύριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που οι τζιχαντιστές έσφαξαν 500 Γεζίντι εισβάλλοντας στο Σενγκάλ και την πόλη Σιντζάρ, από όπου απήγαγαν 300 γυναίκες και έθαψαν ζωντανά δεκάδες ανήλικα αγόρια.Από τις 3 Αυγούστου και για ένα μήνα οι μακελάρηδες του αυτόκλητου Χαλιφάτουεκτέλεσαν συνολικά 5.000 Γεζίντι στο Σιντζάρ ενώ 50.000 κατάφεραν να ξεφύγουν και να κρυφτούν στο ομώνυμο βουνό, χωρίς νερό και τροφή.Άλλοι 5.000 γυναίκες και παιδιά κυρίως πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Διατέθηκαν σους τζιχαντιστές ως λάφυρα και πουλήθηκαν, βιάστηκαν, βασανίστηκαν και εκατοντάδες, που αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, εκτελέστηκαν.

Προβληματισμός για την ασφάλεια του Ερντογάν

Στην τουρκική πρωτεύουσα μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την ασφάλεια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και άλλων πολιτικών. Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) προειδοποιούν για επικείμενη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Τουρκίας.Η προειδοποίηση έρχεται από την ηγεσία της ΜΙΤ και έχει τεθεί επί τάπητος στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, που έλαβε χώρα πριν από λίγες ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.
Η ΜΙΤ προειδοποιεί ότι κύκλοι του Κινήματος Γκιουλέν ετοιμάζονται να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας. Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η λίστα για δολοφονίες του Γκιουλέν ενδέχεται να είναι μεγάλη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι συμπεριλαμβάνει ονόματα και άλλων πολιτικών.

Αντιδράσεις στην Άγκυρα από τον νέο σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου Ο εν αποστρατεία στρατηγός Τανριβέρντι θα συμβουλεύει τον Ερντογάν σε θέματα ασφαλείας Του Νίκου Στέλγια


Τον εν αποστρατεία στρατηγό Αντνάν Τανρίβερντι, διορίζει ως σύμβουλό του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγγίπ Ερντογάν, σε θέματα ασφάλειας και ενόπλων δυνάμεων.Ο διορισμός αυτός προκάλεσε την εντύπωση μέρους της κοινής γνώμης καθώς ο νέος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Άγκυρα.Το τουρκικό προεδρικό δεν δίνει στην δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον νέο διορισμό. Ωστόσο, η «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές εξασφαλίζει την πληροφορία ότι ο στρατηγός Τανρίβερντι έρχεται να διαδραματίσει στην νέα περίοδο σημαντικό ρόλο σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως λ.χ. την αναδιοργάνωση του στρατού, την προσωπική ασφάλεια και φρουρά του Προέδρου Ερντογάν και τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας σε Συρία και Κουρδικό Ζήτημα.

Παγωμένη σύγκρουση

Την Τρίτη ο υπουργός Εξω­τερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ, ανακοίνωσε ως επικείμενη μια Συνάντηση Κορυφής Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν και Πορο­σένκο, με αντικείμενο την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Ανα­τολική Ουκρανία. Την Τετάρτη την επικαιρότητα σκίαζαν οι καταγγελίες της Μόσχας για σαμποτάζ Ουκρα­νών πρακτόρων στην Κριμαία και η απάντηση του Κιέβου ότι το Κρεμλίνο αναζητά αφορμή και δικαιολογία για νέα επιθετική δράση.

Έξι επίμονες και ουσιαστικές αλήθειες για τη Μέση Ανατολή: Ένας εμφύλιος χωρίς τέλος…

FILE PHOTO: A handout photo made available by the official Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian government soldiers holding the national flag.  EPA, SANA, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
 Tου Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ* Οι ηγέτες αλλάζουν και η Μέση Ανατολή επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλήθειες που θα καταδιώκουν όποιον εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – όπως καταδίωκαν τον Μπάρακ Ομπάμα και τους προκατόχους του. 1) Αν θέλετε χάπι-εντ, καλύτερα να πάτε σινεμά. Προκαλώ οποιονδήποτε να αναφέρει έστω κι ένα πρόβλημα στην περιοχή που να οδεύει προς λύση. Από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία μέχρι τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, κι από τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους μέχρι την ισραηλο- παλαιστινιακή σύγκρουση, όλα τα προβλήματα είναι πιθανότερο να διευθετηθούν με κάποιον τρόπο παρά να λυθούν. Ακόμη και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, για την οποία υπερηφανεύεται ο Ομπάμα, έχει περιορισμένο εύρος και δεν εγγυάται την καλή συμπεριφορά της ισλαμικής δημοκρατίας στο μέλλον.

Κάποτε η “κακιά” Μόσχα δίωκε Γκιουλέν: Σήμερα εξυμνείται γι’ αυτό από κύκλους Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Φωτογραφία Sputnik.
Η Ρωσία είναι μια από τις πρώτες χώρες που άσκησαν στενό έλεγχο στο κίνημα Γκιουλέν στο έδαφός τους, αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού το κίνημα του Γκιουλέν είχε απλώσει τα πλοκάμια της στη Ρωσία από το 1991, αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, εξαπλούμενο κυρίως στις μουσουλμανικές περιοχές της χώρας, στην Ταταρία, τον Καύκασο και στις δημοκρατίες του Σάκα και του Νταγκεστάν. Ωστόσο άνοιξε μουσουλμανικά σχολεία και στη Μόσχα, την Αγ. Πετρούπολη και το Γεκατερίνμπουργκ. Η οργάνωση του Γκουλέν (FETO) χρηματοδοτείτο από το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και μέσω κατασκευαστικών δραστηριοτήτων.

Σάλος στη Γερμανία με τις αποκαλύψεις για διασυνδέσεις Ερντογάν με ισλαμική τρομοκρατία

Αντιδράσεις των κομμάτων στις αποκαλύψεις για σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με ισλαμιστικές οργανώσεις.  EPA/RAINER JENSEN Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση σχετικά με τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με ριζοσπαστικούς Ισλαμιστές, ζήτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ οι Πράσινοι ανέφεραν ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό χώρα διέλευσης όπλων και λαθραίου πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας.Για «σκάνδαλο» μιλάει η Αριστερά (Die Linke). Εάν έχουν σχεδιαστεί πιθανές βίαιες ενέργειες από μεμονωμένες οργανώσεις ή άτομα στην Τουρκία, πρέπει αυτές οι πληροφορίες να τεθούν υπόψη του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική του SPD Ρολφ Μούτσενιχ στο “rbb-radio”, για να προσθέσει ότι τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες. Από την πλευρά των Πρασίνων, ο αρμόδιος επίσης για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό η χώρα διέλευσης όπλων και πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία και, επομένως, φέρει μερίδιο ευθύνης για την προσφυγική κρίση.

Φετουλλάχ Γκιουλέν: Ο «αιώνιος εχθρός»

IMG_0535
Ιδεολογικές και γεωπολιτικές διαστάσεις της ενδοϊσλαμικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Andy Ar που έγινε τέσσερις μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 64.4% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι πίσω από τα γεγονότα βρίσκεται η κοινότητα Γκιουλέν. Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση του γνωστού ιεροκήρυκα. Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC που έγινε μεταξύ 22 και 24 Ιουλίου 2016, το 96% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η πραξικοπηματική απόπειρα έγινε από την κοινότητα Γκιουλέν, ενώ το ίδιο ποσοστό στηρίζει την πολιτική εκκαθαρίσεων των ακολούθων του Γκιουλέν.