18 Φεβρουαρίου 2015

Αξιοπρέπεια, αλλά πώς; Με ψευτομαγκιές;

Photo: Nikos Libertas / SOOC
Καμιά φορά μου φαίνεται ότι βλέπω μπροστά μου το ίδιο έργο. Αυτό που παιζόταν πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν η χρεοκοπία πλανιόταν πάνω από τα κεφάλια μας και κάποιοι μιλούσαν και τότε για «τσαμπουκά», «αξιοπρέπεια», «πατριωτισμό» και «ανεξαρτησία».Και τότε -πριν η χώρα μπει σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, αλλά και αμέσως μετά- η ρητορεία έδινε και έπαιρνε. Ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν για να τεθεί υπό έλεγχο -για την ακρίβεια κάποιοι από αυτούς- πότε αισθάνονταν «ταπεινωμένοι», πότε ζητούσαν να δώσουμε «ηρωϊκές» απαντήσεις στους ελεγκτές και πότε έκαναν «αντίσταση» καταψηφίζοντας πού και πού κάποιον μνημονιακό νόμο. Καλά, για τους απέναντι δεν υπήρχε θέμα: έβλεπαν παντού «εχθρούς του έθνους», «προδοσίες», και «κρεμάλες». Όλα αυτά είχα προσπαθήσει να τα συνοψίσω τότε σε ένα κείμενο με βασικό πρωταγωνιστή την εθνική μας «μαγκιά» (εδώ).

Ο πρόσφατα ανακαινισμένος ναός του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης θα φιλοξενήσει την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του 1922 θα τελεστεί η γιορτή του Πάσχα στην Σμύρνη

Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του 1922 θα τελεστεί η γιορτή του Πάσχα στην Σμύρνη
Στον ναό του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης θα τελεστούν για πρώτη φορά από το 1922 οι Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και της Αναστάσεως. Ο ναός, ο οποίος αναστηλώθηκε από τον Δήμο Σμύρνης και στον οποίο λειτούργησε στις 6 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα παραχωρηθεί για τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος της πόλης Αζίζ Κοτζάγλου στον κ. Βαρθολομαίο και στον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Επίσης, ο δήμαρχος Εφέσου, Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί, προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει επί του Τάφου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 8 Μαΐου, ημέρα της μνήμης του.
Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης προστέθηκε ακόμη ένα μέλος. Πρόκειται για μία μουσουλμάνα, η οποία βαπτίσθηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Πελαγία. Συγκινημένη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από νεαρή ηλικία έτρεφε αισθήματα αγάπης και σεβασμού για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επιρρίπτουν ευθύνες και στον Ερντογάν Τουρκία: Καταστηματάρχης σκότωσε δημοσιογράφο για μια χιονόμπαλα!


Τουρκία: Καταστηματάρχης σκότωσε δημοσιογράφο για μια χιονόμπαλα!

Μέχρι θανάτου μαχαίρωσε τον δημοσιογράφο της Sabah, Nuh Köklü, Τούρκος καταστηματάρχης σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης -  O 46χρονος δημοσιογράφος έπαιζε χιονοπόλεμο έξω από το κατάστημα του δράστη με φίλους του

Αφορμή ο βιασμός και δολοφονία της 20χρονης Οζγκιετζάν Ασλάν Επανέρχεται στην Τουρκία η δημόσια συζήτηση για επαναφορά της θανατική ποινής

Επανέρχεται στην Τουρκία η δημόσια συζήτηση για επαναφορά της θανατική ποινής
Η ποινή του θανάτου συζητείται για τα καλά στην Τουρκία με αφορμή τη φρικιαστική δολοφονία της νεαρής Οζγκιετζάν Ασλάν (20) πριν από μερικές μέρες στη Μερσίνα. Σήμερα προστέθηκε και ο πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου σε αυτούς που βρίσκουν ότι η επαναφορά της ποινής του θανάτου «πρέπει να συζητηθεί». Πρώτη είχε θέση το θέμα η υπουργός « Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Αϊσενούρ Ισλάμ, λέγοντας πριν από πέντε μέρες ότι «όχι ως υπουργός, αλλά ως γυναίκα πιστεύω ότι η ποινή για ανθρωποκτονίες μπορεί να είναι αυτή του θανάτου». Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ο οποίος είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και να θεσμοθετήσουμε με ευαισθησία την ποινή του θανάτου για δολοφονίες όπου δολοφονείται ταυτόχρονα και η ανθρωπότητα».

Η Τουρκία των τζιχαντιστών..

http://www.gazeteciler.com/data/news/1/1332401177-1.jpg
Με μια πρώτη ματιά η Τουρκία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ κι επίδοξος συμπαίκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από την επιφάνεια, όμως, πολλές πόλεις και χωριά της Τουρκίας αποτελούν πρόσφορο έδαφος στρατολόγησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που, μετά και τα τελευταία γεγονότα, σκορπάνε τον τρόμο όχι πλέον μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη. Στη γειτονική χώρα εξαπλώνονται αδιάκοπα οι οπαδοί του χαλιφάτου που προσηλυτίζουν νεαρούς άντρες, γυναίκες, αλλά και παιδιά κυρίως από φτωχογειτονιές, όπως τα υποβαθμισμένα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Οι τρομοκράτες του Ι.Κ. κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσω των διάτρητων τουρκικών συνόρων με τη Συρία, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν παρακολουθεί σιωπηλά. Τα «ανύπαρκτα» σύνορα αποτελούν πια τη «λεωφόρο των τζιχαντιστών». Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «στις 8 Ιανουαρίου πέρασε από την Τουρκία στη Συρία η καταζητούμενη σύζυγος και κατηγορούμενη ως συνεργός του 32χρονου μακελάρη στη Γαλλία Αμεντί Κουλιμπαλί, η Χαγιάτ Μπουμεντιέν».

Η Γερμανία στρίβει προς Ανατολάς...

Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια της Γερμανίας σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα είναι ήδη εν πολλοίς διαμορφωμένα, αφού οι συμμαχίες με τη Δύση έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και τα μέτωπα προς Ανατολάς και ειδικά με τη Ρωσία.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε κι από τη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ τη Δευτέρα, κατά την οποία διαφώνησαν για την προοπτική στρατιωτικής λύσης, αλλά συμφώνησαν στο να παραμείνει αρραγές το δυτικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

Ωστόσο, το «Foreign Affairs»1 στο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου δίνει μια άλλη διάσταση, πιο μακροπρόθεσμη, που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει τεράστιες ανατροπές στον γεωπολιτικό χάρτη της υφηλίου.Σύμφωνα με το εκτενές άρθρο2 στο «Foreign Affairs», η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 ήταν ένα στρατηγικό σοκ για τη Γερμανία. Η ρωσική επιθετικότητα απείλησε σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μια ασφάλεια που η Γερμανία θεωρούσε δεδομένη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Νέα συμβιβαστική πρόταση ΕΕ στο τραπέζι

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις δημιουργεί πρόταση που εστάλη στην Αθήνα χθες βράδυ. Εισηγείται αίτημα για παράταση του «master financial assistance facility of Greece» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Αναφορές σε «γέφυρα» και «ανθρωπιστική κρίση». Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση.
Νέα συμβιβαστική πρόταση ΕΕ στο τραπέζιΧθες Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν και του EWG κατάρτησαν νέα πρόταση βάση της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την παράταση και την μεταβίβασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Σύμφωνα με πηγή κοντά στις εξελίξεις, η νέα αυτή πρόταση θεωρείται συμβιβαστική μεταξύ αυτής της Κομισιόν την οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα (γνωστή και ως κείμενο Μοσκοβισί) για να υποβάλει το αίτημα και της πρότασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (το κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Ελλάδα).
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρει ότι αντικαταστάθηκε η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: παράταση του «master financial assistance facility of Greece».

ΗΠΑ: επιστρατεύουν νέα μέσα κατά ISIS ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201502/198587/images/det_005.jpg
Η κυβέρνηση Ομπάμα ανανεώνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την προπαγανδιστική μηχανή του ISIS, αναγνωρίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη στρατολόγηση μαχητών, την εξεύρεση πόρων και τον επικοινωνιακό πόλεμο από τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να την αναχαιτίσουν.

Ανοιχτή πληγή οι γερμανικές αποζημιώσεις Οικονομικό ζήτημα για τη ναζιστική λαίλαπα έθεσε και η Ρωσία


Ανοιχτή πληγή οι γερμανικές αποζημιώσεις

«Reparationen? Nein και πάλι nein!». Αυτή είναι η κοφτή γερμανική απάντηση σε κάθε αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, στη Ρωσία και σε όποιον άλλον θέσει ζήτημα χρηματικής επανόρθωσης για τις απέραντες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί τα 162 δισ. ευρώ για τα οποία μιλάει η Αθήνα είναι ψίχουλα μπροστά στα 3-4 τρισ. ευρώ στα οποία υπολογίζουν ρώσοι βουλευτές τις αξιώσεις της χώρας για όσα υπέστη στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο». Με πρωτοβουλία ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος, η ρωσική Βουλή αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση, διότι «στην πράξη, η Γερμανία δεν κατέβαλε τίποτε στην ΕΣΣΔ για το κύμα καταστροφής και βαρβαρότητας που μας προκάλεσε». Μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι «αν η Γερμανία πλήρωσε 60 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις για τα 6 εκατομμύρια εβραίους που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ελάτε να υπολογίσουμε πόσα χρωστάει για τα 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς που σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια ήταν άμαχοι πολίτες».

Ανοιχτό ακόμη το θέμα της παραχώρησης των αερολιμένων Πρόταση Ryanair για νέο διαγωνισμό με κριτήριο την επιβατική κίνηση

Ανοιχτό ακόμη το θέμα της παραχώρησης των αερολιμένων
Τρεις βασικές ενστάσεις για το μοντέλο παραχώρησης των περιφερειακών αερολιμένων καταγράφονται στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος».Η πρώτη είναι ότι με βάση τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και οι δύο ομάδες των συνολικά 14 περιφερειακών αεροδρομίων περνούν στον ίδιο παραχωρησιούχο, την κοινοπραξία Fraport - Slentel. Έτσι, στελέχη του υπουργείου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μονοπωλίου στην αεροπορική υποδομή.Η δεύτερη ένσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η διάρκεια της παραχώρησης, η οποία, βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας, ορίστηκε σε 40+10 χρόνια. Όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη διάρκεια προκαλεί ανησυχία.

«Οχι» από Αζέρους στα αιτήματα Λαφαζάνη για τον αγωγό TAP «Ανοικτοί» μόνο στη πρόταση για μετοχική συμμετοχή της Ελλάδας


«Οχι» από Αζέρους στα αιτήματα Λαφαζάνη για τον αγωγό TAP
Διπλό «όχι» στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου που θα προμηθευόμαστε από τον TAP καθώς και στην επιβολή τελών για τη διέλευσή του επί ελληνικού εδάφους, είναι η απάντηση των Αζέρων της Socar, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας του αγωγού, στα αιτήματα Λαφαζάνη. «Ανοικτοί» εμφανίζονται μόνο στη πρόταση για μετοχική συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στον TAP, καλώντας την ωστόσο «να συμμετάσχει με μια αξιόχρεη εταιρεία», αλλά και να βιαστεί, υπονοώντας ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες.
Στα παραπάνω συνοψίζεται η απάντηση της Socar δια του ισχυρού άνδρα της Ελχάντ Ναζίροφ απέναντι στα τρία ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου που έβαλε στο τραπέζι κατά την προ εβδομάδας επίσκεψή του στο Μπακού, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης.

Καμμένος: Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι «Η δανειακή σύμβαση δεν έχει σχέση με το μνημόνιο»


Καμμένος: Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος«Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος μιλώντας σε στρατιωτικές συντάκτες το μεσημέρι της Τετάρτης.«Η δανειακή σύμβαση, για την οποία θα υποβάλλει αίτημα παράτασης η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με το μνημόνιο» ανέφερε.Σκληρό μήνυμα προς το Βερολίνο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα επιμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις της έστειλε  ο Πάνος Καμμένος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η δανειακή σύμβαση δεν συνδέεται με το Μνημόνιο και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση το έγγραφο Μοσκοβισί. Θα εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Deutsche Welle: Πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα

Deutsche Welle: Πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑδεν αποτελεί μόνο ελπίδα για την Ελλάδα αλλά δινει και μια προοπτική για αλλαγή πορείας στην ΕΕ. Αυτή τη θέση υποστήριξαν κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε εκδήλωση στο Βερολίνο.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή Αριστερά την ελπίδα ότι θα επιδράσει θετικά και για άλλα κόμματα του ίδιου χώρου στην Ευρώπη. Κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικές πρωτοβουλίες καλούνται να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Για αυτό το λόγο θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα επαφές και συνομιλίες, όπως αναφέρεται στην έκκληση «Ελπίδα για ένα δημοκρατικό ξεκίνημα στην Ευρώπη» που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Βερολίνο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση - 5 τραυματίες Βουλευτές έπαιξαν ξύλο με το σφυράκι της έδρας

Σε ρινγκ μετατράπηκε η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την έναρξη της συνεδρίασης επί αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Νταβούτογλου και το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως θα μεταμορφώσει τη χώρα σε «αστυνομικό κράτος».Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν -οι τέσσερις εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία- όταν ήλθαν στα χέρια με συναδέλφους τους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.Δύο από τους βουλευτές τραυματίσθηκαν στο κεφάλι από χτυπήματα με το σφυρί που χρησιμοποιεί παραδοσιακά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης για να ανοίξει και να κλείσει τις συνεδριάσεις και το οποίο πήραν και χρησιμοποίησαν εναντίον αντιπάλων τους βουλευτές του AKP, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το στοίχημα της αποκλιμάκωσης

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2015/1/31/1422697272561/Cartoon-of-Alexis-Tsipras-009.jpg
Στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη όπως και σε όλες τις διαπραγματεύσεις διπλωματικές και επιχειρηματικές υπάρχει η κλιμάκωση και η αποκλιμάκωση για λόγους ουσίας αλλά και επικοινωνιακής διαχείρισης. Από σήμερα, μετά την υποβολή από την Αθήνα αίτησης παράτασης της δανειακής σύμβασης, μένει να επιβεβαιωθεί από τις αντιδράσεις των εταίρων μας αν το κείμενο Μοσκοβισί και το κείμενο Ντάισελμπλουμ που καταγράφηκαν προχθές να βρίσκονται σε ακραία αντίστιξη θα συνθέσουν ή όχι το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο του συμβιβασμού. Είναι φανερό ότι η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε άτυπα χθες όλη την ημέρα με στόχο τη σύνθεση θέσεων που πρόβαλλαν ως ασύμβατες.

Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική: Απομονωτισμός ή Παρεμβατισμός

http://cdn.frontpagemag.com/wp-content/uploads/2015/02/obama-iran.jpeg
  • Αλεξίου Νίκος- Η πρόσφατη ιστορική απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, για μερική αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής, στην περιοχή και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, επαναφέρει το δίλημμα «απομονωτισμός ή παρεμβατισμός», που ταλανίζει διαχρονικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική και κοινωνία. Στην προκειμένη περίπτωση, οι --πάνω από πέντε δεκαετίες-- πολιτικές απομονωτισμού κατά της Κούβας έχουν από καιρό αποδειχθεί λανθασμένες και καταστροφικές, όχι μόνο για τη Κούβα αλλά και για τις ΗΠΑ. Καθώς το Κογκρέσο αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι υπέρμαχοι του απομονωτισμού θα συγκρουστούν πολύ σκληρά για την μη πλήρη άρση του εμπάργκο.

Διαβάζοντας την Ιστορία

  • http://1389blog.com/pix/2013-Merkel-gets-Hitler-moustache-from-Greece.jpgΜελάς Κώστας- Στις 5 Μαΐου 1921 ο Βρετανός πρωθυπουργός Lloyd George, εν ονόματι των Συμμάχων, επέδωσε τελεσίγραφο στον Γερμανό πρέσβη στο Λονδίνο: οι Σύμμαχοι απαιτούσαν επανορθώσεις συνολικού ύψους 132 δισ. χρυσών μάρκων, τα οποία έπρεπε να καταβληθούν σε δόσεις στην τρέχουσα αξία τους, ενώ η Γερμανία έπρεπε επιπλέον να καταβάλει στο Βέλγιο, στο οποίο είχε επιτεθεί το 1914, 6 δισ. Η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει το πρώτο δισεκατομμύριο μέσα στις επόμενες 25 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 30 Μαΐου. Επιπλέον οι Σύμμαχοι αξίωναν την πληρωμή του ληξιπρόθεσμου ποσού των 12 δισεκατομμυρίων από τα συνολικά 20 δισεκατομμύρια που όφειλε να πληρώσει η Γερμανία την 1η Μαΐου 1921 σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Ομοψυχία με ψυχή βαθειά

Ομοψυχία με ψυχή βαθειάΟ Στάθης στον eniko-Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ οι 300 που πήγαν στις Θερμοπύλες τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, υπακούοντας δηλαδή στους νόμους της πατρίδας τους, που τους απαγόρευαν να γυρίσουν νικημένοι στη Σπάρτη, ούτε είναι οι ΑΝΕΛΛ οι Θεσπιείς. Είναι ένα δημοκρατικό μπουλούκ ασκέρι που κάνει πόλεμο με λιανοντούφεκα, από ντάπια σε ντάπια, στις ξερολιθιές και τα μετερίζια.
Δεν βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σθεναρή τάξη που δίνουν οι αυλοί στο λαμπρό στράτευμα ενός κραταιού κράτους, αλλά τρέχει δώθε κείθε, να προλάβει, να παραλάβει θραύσματα και σπαράγματα μιας χώρας που δεινοπάθησε πολύ. Τράνεψε ο ΣΥΡΙΖΑ απότομα κι έχει τώρα μπροστά του προβλήματα-βουνό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα ενός ξεσηκωμού. Και μες στις τάξεις του τον σωρό, άλλοι είναι έτσι κι άλλοι είναι αλλιώς.

“Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις με ευχές και παρακάλια”


http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/slideshow/kalaitzis17-02-15.jpg?itok=AXpqdnxdΟ Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko-    Παρατήρηση 1η: Ο κ.Σόιμπλε δήλωσε ότι «λυπάται τους Έλληνες». Μας λυπάται διότι ως Έλληνες δεν έχουμε, όπως είπε, την κυβέρνηση που θα μας ταίριαζε… Ο κ.Σόιμπλε είναι το ίδιο πρόσωπο για το οποίο πριν λίγες μέρες ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε (συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Stern») ότι «είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία»…    Παρατήρηση 2η: Ο ελληνικός λαός προφανώς δεν θα πάρει την άδεια του κ.Σόιμπλε αν θα έχει κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ή το Κόμμα Κυνηγών.  Είναι υπόθεση και απόφαση του ελληνικού λαού. Την οποία δεν έχει καμία υποχρέωση να την θέτει υπό την έγκριση «πνευματικών προσωπικοτήτων» τύπου Σόιμπλε. Τη «λύπησή του» επομένως ο κ.Σόιμπλε να την κρατήσει για τον εαυτό του. Όσο για τον ελληνικό λαό, αν έχει μια υποχρέωση, είναι αυτή: Να αναλογιστεί την αναγκαιότητα της απεμπλοκής του από το είδος των «εταιρισμών» και των «συμμαχιών» στις οποίες έχει εμπλακεί η Ελλάδα. Και οι οποίες απαρτίζονται από «συμμάχους», «φίλους» και «πνευματικές φυσιογνωμίες» με ιταμές συμπεριφορές και παρεμβάσεις τύπου Σόιμπλε.

Εκτός εαυτού ο Σόιμπλε επιτίθεται στον Τσίπρα, ρίχνει βολές στον Ομπάμα, απορρίπτει τη δανειακή σύμβαση


Εκτός εαυτού ο Σόιμπλε επιτίθεται στον Τσίπρα, ρίχνει βολές στον Ομπάμα, απορρίπτει τη δανειακή σύμβασηΠροτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση χθες το βράδυ. Τόνισε δε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

Υπονομεύει τον Ερντογάν τώρα ο Νταβούτογλου

Υπονομεύει τον Ερντογάν τώρα ο Νταβούτογλου
Της Αμπερίν Ζαμάν, AL MONITOR
Η παραίτηση του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος προτίθεται να κατέλθει ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τον διεξαγόμενο μυστικό πόλεμο μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Η απόφαση Ερντογάν να διακόψει το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική και να επιστρέψει εσπευσμένα, λόγω της «κρίσης Φιντάν», προκάλεσε όργιο φημών στην Τουρκία. Μήπως μετά από 13 χρόνια στην εξουσία το ΑΚΡ αρχίζει να διασπάται; Μήπως ο πανίσχυρος Ερντογάν χάνει τον έλεγχο;Είναι γεγονός πως ένας αριθμός γραφειοκρατών στην Τουρκία, καταλήγει τελικά στο Κοινοβούλιο. Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος για τον Φιντάν; Ο πρώην, πλέον, αξιωματούχος, ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ερντογάν, μέχρι τη στιγμή της παραίτησής του, το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στην χώρα, μετά τον πρόεδρο. Ο Ερντογάν είχε δώσει στον Φιντάν επιπλέον εξουσίες και ήταν το δεξί χέρι του προέδρου σε θέματα όπως το Κουρδικό ή το ζήτημα της Συρίας, αλλά και στο ζήτημα του Γκιουλέν.

Μόνο τις τελευταίες μέρες συνελήφθησαν τέσσερις άνθρωποι Τουρκία: Σωρεία συλλήψεων για κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν


Τουρκία: Σωρεία συλλήψεων για κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν
To να ασκεί κανείς κριτική στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ριψοκίνδυνη ενέργεια στην Τουρκία, όπου 4 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάστημα λίγων ημερών με τις κατηγορίες της εξύβρισης ή συκοφαντικής δυσφήμησης, μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Αυτό το κύμα συλλήψεων ακολούθησε τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της χώρας όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών που έχει επιβληθεί στα παιδιά στα δημόσια σχολεία.Η πιο χαρακτηριστική υπόθεση αφορά τον Ονούρ Κιλίτς, 25 ετών, που οργάνωσε μία από τις συγκεντρώσεις στη Σμύρνη (δυτικά). Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη επειδή φώναζε το σύνθημα «Ερντογάν, κλέφτη, δολοφόνε» μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.«Δεν προσέβαλα κανέναν, απλά είπα την αλήθεια» υποστήριξε ο ίδιος.

ΠΓΔΜ: Η πολιτική κρίση στη χώρα στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιοχάνες Χαν


ΠΓΔΜ: Η πολιτική κρίση στη χώρα στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιοχάνες Χαν
Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την υπέρβαση της προβληματικής πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, DUI, Aλί Αχμέτι.Πάντως, ο κ.Χαν δεν προέβη σε περαιτέρω αναφορές, σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ.Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε πως η συνάντηση με τον Επίτροπο της Ε.Ε. αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για το ίδιο να τον ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ.Χαν κόμισε κάποια πρόταση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας περιορίστηκε να πει ότι στη συνάντηση έγινε "ανταλλαγή απόψεων".

Νταβούτογλου: Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία για το Κουρδικό

Νταβούτογλου: Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία για το Κουρδικό
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η ειρηνευτική διαδικασία σχετικά με το κουρδικό ζήτημα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και ότι η Άγκυρα αναμένει μια διακήρυξη από τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) ότι έχουν εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα.Οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πακιστάν, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Τα σχόλια αυτά καταγράφονται μετά την απαίτηση του PKK η Άγκυρα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προχωρήσει η διαδικασία. Οι Κούρδοι κατηγορούν το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης ότι υπονομεύει τη διαδικασία, προειδοποιώντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν. www.e-typos.com

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της χώρας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Γερμανία: Μετατροπή της στρατηγικής ασφαλείας με σκοπό τον περιορισμό της Ρωσίας

Γερμανία: Μετατροπή της στρατηγικής ασφαλείας με σκοπό τον περιορισμό της Ρωσίας Η Γερμανία πρόκειται να μεταβάλει άρδην τη στρατηγική ασφαλείας της τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει «την πολιτική και τη στρατιωτική ισχύ της» για να προωθήσει τα συμφέροντά της, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.Η Γερμανία, η οποία 70 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επιδιώκει να υιοθετήσει μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας ενώ ηγήθηκε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξαν θεμελιωδώς την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν ανοίγοντας τη συζήτηση για μια νέα στρατηγική για την ασφάλεια η οποία θα παρουσιαστεί σε μια «λευκή βίβλο» που θα δημοσιευθεί το 2016.

«Πίσω εσείς για να πανηγυρίζουμε εμείς»

Σύνεση, μετριοπάθεια, ρεαλισμός, υποστολή των προεκλογικών δεσμεύσεων για να μην υπάρξει ρήξη με τους δανειστές. Αυτό είναι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που συστήνουν στην κυβέρνηση τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλά μέσα ενημέρωσης.
Το τι εννοούν όταν χρησιμοποιούν τις παραπάνω λέξεις, σηκώνει κουβέντα. Ολοι όμως φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι είναι προτιμότερος ένας οποιοσδήποτε συμβιβασμός από τη σύγκρουση.Είναι ανιδιοτελείς; Θα επιβραβεύσουν την κυβέρνηση αν επιλέξει, κάτω από το κράτος των πιέσεων, μία συμφωνία που θα βάζει στην άκρη πολλές από τις υποσχέσεις της και θα παραπέμπει στο μέλλον άλλες, ακόμη και κείνες που συγκροτούν τον πυρήνα του προγράμματός της και αναφέρονται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Φόβοι πρόκλησης γεωπολιτικού «ατυχήματος»

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή η μη επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της, στην Ε.Ε.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους δείχνουν οι Αμερικανοί.
Η ανησυχία αυτή ήταν έκδηλη σε δημοσιεύματα δύο μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
«Με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη στα νότια και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται», επισημαίνει σε δημοσίευμα-ανάλυση το πρώτο. Στο δημοσίευμα, ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος θέτει το ερώτημα «αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία ενός κενού ασφαλείας, μιας μαύρης τρύπας σε μια κρίσιμη περιοχή», προσθέτοντας ότι «θα επρόκειτο για μια μη αποδεκτή απώλεια για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».