18 Φεβρουαρίου 2015

Φόβοι πρόκλησης γεωπολιτικού «ατυχήματος»

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή η μη επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της, στην Ε.Ε.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους δείχνουν οι Αμερικανοί.
Η ανησυχία αυτή ήταν έκδηλη σε δημοσιεύματα δύο μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
«Με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη στα νότια και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται», επισημαίνει σε δημοσίευμα-ανάλυση το πρώτο. Στο δημοσίευμα, ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος θέτει το ερώτημα «αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία ενός κενού ασφαλείας, μιας μαύρης τρύπας σε μια κρίσιμη περιοχή», προσθέτοντας ότι «θα επρόκειτο για μια μη αποδεκτή απώλεια για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Το Bloomberg επισημαίνει τον ρόλο που έπαιξαν «οι πολύ πιο φιλικές ανταλλαγές του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διπλωματική προσπάθεια για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Κάτι που, όπως τονίζει, «έδειξε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν να χάσουν πολύ πιο πολλά από τα 195 δισ. ευρώ του σχεδίου διάσωσης». Σημειώνει, τέλος, με νόημα ότι ο κ. Πούτιν, που έχει εδραιώσει την εξουσία του στη Μαύρη Θάλασσα με την προσάρτηση της Κριμαίας, φλερτάρει με την Ελλάδα την ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι σχετικά με το αίτημα του κ. Τσίπρα για παραχωρήσεις ως προς το χρέος της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας οικονομικών ερευνών MSI Global Μ. Ιβάνοβιτς υποστήριξε στην ιστοσελίδα του CNBC ότι «πέραν της λιτότητας που δρα κατά της επιστροφής της ανάπτυξης στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη της Ν. Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έναν στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία». Το άρθρο τονίζει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα κατανοεί πως τα βάσανα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία όπως και τις υπόλοιπες του ευρωπαϊκού Νότου αποτελούν συνέπειες της επιβολής αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ανησυχίες Ομπάμα
Το άρθρο αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, «ο Ομπάμα έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για τις πολιτικές του Βερολίνου καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε κοινωνικοπολιτικές αλλαγές από δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολύτιμη για τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία… Ο Ιβάνοβιτς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ με αριστερή κυβέρνηση και είναι στρατηγικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η γειτονική Τουρκία διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και διευθύνει μαζί με την τελευταία και την Κίνα τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης. Αν ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος η Αθήνα να οδηγηθεί πιο κοντά στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και στις προσπάθειες της Κίνας να συνδεθεί εμπορικά με την Ευρώπη μέσω των ελληνικών λιμανιών, επισημαίνει. Τέλος, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το ευρώ διασφαλίζοντας ότι θα τηρηθεί η ήδη καταγεγραμμένη υπαναχώρηση της Ελλάδας στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο τον αυξανόμενο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη η Ατλαντική Συμμαχία, εκτιμά ότι θα βρεθεί τελική λύση.
http://www.efsyn.gr/arthro/fovoi-proklisis-geopolitikoy-atyhimatos