09 Απριλίου 2013

Η Τουρκία απαιτεί και απειλεί με κλιμάκωση. Χάσμα στα ελληνοτουρκικά



Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης*
Η οικονομική κρίση του ευρωπαϊκού Νότου, η ανολοκλήρωτη «Αραβική Ανοιξη» που ακροβατεί μεταξύ ενός ιδιόμορφου φιλελευθερισμού και ενός βαθέος συντηρητισμού, η ασταθής κατάσταση στη Συρία και το ενδεχόμενο «εξαγωγής» της κρίσης στη γειτονιά της (ειδικότερα στον Λίβανο), όπως επίσης και η αγωνία για το τι θα γεννήσει η επόμενη μέρα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο αντίκτυπος πιθανής επίθεσης από πλευράς Ισραήλ, η επιλογή της Τουρκίας να παγιώσει τη θέση της ως η ηγέτιδα δύναμη των απανταχού Μουσουλμάνων, καθώς και τα πρόσφατα ευρήματα υδρογονανθράκων συνθέτουν το νέο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής

Sintez: Θα επενδύσουμε 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και μείωση του κόστους αερίου, είναι οι τρεις δεσμεύσεις του ομίλου Sintez σε περίπτωση που αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό για την πώληση του ομίλου ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζει στο «Κεφάλαιο» ο CEO της ρωσικής εταιρείας Andrey Korolev. Αγωγοί, νέο LNG terminal και υποδομές αερίου θα είναι οι τομείς που θα εστιάσει η Sintez εφόσον αποκτήσει την εταιρεία αερίου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την περιοχή των Βαλκανίων στρατηγική για τη Sintez και δηλώνει ότι στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει κόμβος φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή.
Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο 

Είμαστε οι μοναδικοί εκτός

Η Κύπρος θα προωθήσει τη συμμετοχή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. είχε χθες ο Υπουργός Άμυνας, καταγγέλλοντας εκ νέου τη στάση της Άγκυρας, σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ μας

Λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της, η ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ) θα μπορούσε να συνεισφέρει πάρα πολλά σε αυτό το πρόγραμμα αλλά ιδιαίτερα στο αμυντικό σύστημα της Ε.Ε., δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτιου Φωτίου. Η πρόθεση της Κύπρου να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ. Φωτίου σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Άμυνας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., Patrick de Rousiers, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. Τη συνάντηση απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και το θέμα του φυσικού αέριου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάθημα Νταβούτογλου για το πως θέτουν σωστά τα θέματα…

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας να μην υπήρξε ποτέ «αγαπημένος» μας πολιτικός, ενώ ενίοτε καταφέρνει να μας κάνει να βγάζουμε… καπνούς με τους τρόπους του, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αξίζει κανείς να αναλύσει βαθύτερα την προσέγγισή του, εξάγοντας τα σωστά συμπεράσματα.Οι επίμαχες δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Νταβούτογλου έθεσε τα θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, με τον τρόπο φυσικά που εξυπηρετούν αυτό που θεωρούν ως εθνικό τους συμφέρον.

Β. Κορέα: Χειρισμός κρίσης από τις ΗΠΑ… και τα Ίμια

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
(Διευθυντή Μελετών, Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA)-http://www.defence-point.gr

Το σχόλιο – ανάλυση που ακολουθεί, αφορά τον «χειρισμό κρίσεων», αντικείμενο γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως «crisis management». Βασικός πρωταγωνιστής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ενέργειές τους, σε σχέση τους με τη Βόρεια Κορέα και την κρίση που έχει ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο. Η προσέγγιση που ακολουθούν είναι βγαλμένη μέσα από δεκαετίες εμπειρίας στον εν λόγω τομέα και αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία αφήνει κατά μέρος την όποια διαφορά στρατιωτικής ισχύος ανάμεσα στα δυο μέρη, δηλαδή τον όποιο πειρασμό επίδειξης υπεροψίας και αποκλειστικό γνώμονα έχει να διαβιβάσει στον αντίπαλο το μήνυμα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση (de-escalation) και την αποχή από κάθε προκλητική ενέργεια που θα απειλήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και ενδεχομένως τον κόσμο.

Κανείς δεν μπορεί ν’ ανεβεί στην πλάτη μας, εκτός και αν σκύψουμε!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη.

Είμαστε λαός που αρέσκεται στο δράμα και εναβρύνεται με την τραγωδία. Μοιρολάτρες, μονίμως απαθείς, σταθερά μίζεροι, διαχρονικά εκζητούμε τον οίκτο των άλλων, να μας λυπηθούν οι ξένοι, να μας ελεήσουν, να μας δικαιώσουν. Λαός και κυρίως ηγεσία δεν θέλουμε να καταλάβουμε πως στις διακρατικές σχέσεις η μόνη κινητήρια δύναμη, που ενώνει ή προκαλεί αντιπαραθέσεις, που κτίζει συμμαχίες ή οδηγεί σε πόλεμο, είναι το συμφέρον.

Τουρκία-Ισραήλ: To νέο Μεγάλο Παιχνίδι

By Daniel Dombey Ένα νέο Μεγάλο Παιχνίδι εξελίσσεται και παίζεται στον θαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Η διερευνητική ανακωχή της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι μια διαδικασία τόσο εντυπωσιακή, που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο να κεντρίζει τις δύο πλευρές για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Αλλά αν μπορούν να γίνουν τα βήματα που περιέγραψε – αποζημίωση για τους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες το 2010, αποφυγή των εμπρηστικών δηλώσεων, ανταλλαγή πρεσβευτών- τότε μια μεγάλη σειρά από αλλαγές θα δρομολογηθούν, από την Δαμασκό ως τις Βρυξέλλες.

Stratfor: Οι νέες προκλήσεις για τη Γερμανία

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ του αυξανόμενου αντιγερμανικού αισθήματος στην Ευρώπη και των εγχώριων απαιτήσεων για σκληρή στάση έναντι των προβληματικών οικονομιών της ευρωπεριφέρειας. Η ικανότητα της Μέρκελ να βρει αυτή την ισορροπία θα επηρεάσει την επανεκλογή της και θα επηρεάσει την σταθερότητα της γαλλο-γερμανικής συμμαχίας, από την οποία εξαρτάται και η διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Οι εκλογές στη Γερμανία θα διενεργηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου. Ασχέτως από το αν η Μέρκελ θα επανεκλεγεί ή όχι, η μεγαλύτερη δοκιμασία για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι η διατήρηση της σχέσης της με τη Γαλλία. Για να το κάνει αυτό, η Γερμανία πρέπει να είναι πιο ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και τις χώρες της περιφέρειας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μεγαλώσει την πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει η γερμανική ηγεσία για να πείσει τον πληθυσμό αναφορικά με την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης για την ευημερία της χώρας.

Απειλή για τη Μόσχα η αναδίπλωση του Βερολίνου

Δίχως αμφιβολία η συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ το βράδυ της Κυριακής έγινε στη βαριά σκιά του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο. Οχι τόσο για τις απώλειες των Ρώσων καταθετών ολιγαρχών ή μη, όσο για το χωρίς περιστροφές μήνυμα υποβάθμισης της Μόσχας ως προνομιακού εταίρου του Βερολίνου, που εμπεριείχε η άρνηση προηγούμενης διαβούλευσης με τη ρωσική πλευρά.
Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν στήριζε πλήρως και ανεπιφύλακτα τη Μέρκελ στους χειρισμούς της στην Ευρωζώνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στήριξη της απόρριψης των ευρωομολόγων που διατύπωσε πέρσι το Καλοκαίρι στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ REUTERS Η Κύπρος βαδίζει προς την έξοδο από το ευρώ

Η Κύπρος βαδίζει προς την έξοδο από το ευρώ
«H Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Η Λευκωσία έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Μια κατάρρευση των τραπεζών λόγω πανικού των καταθετών απεφεύχθη χάρη στους αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Η ηρεμία στις διεθνείς αγορές, που παρουσίασαν κάποια μικρή νευρικότητα, αποκαταστάθηκε.

Για μια επανάσταση μυαλών και ικανών

Με τον Σάββα Ιακωβίδη.Οι επαναστάσεις αναλαμβάνονται και διεξάγονται από μεγάλους και εμπνευσμένους, τολμηρούς και οραματιστές ηγέτες. Ο μέγας Ναπολέων, σε μιαν αποστροφή του είπε πως, σε έναν λαό που έχει ηττηθεί, χρειάζεται μια επανάσταση. Και δεν εννοούσε ένοπλη, κατ’ ανάγκην, αλλά πνευματική, διανοητική, μια επανάσταση και μια εξανάσταση μυαλών, θέλησης, προσπάθειας, ενέργειας, δράσης, αντίδρασης στο δήθεν μοιραίο και στο τάχα αναπόδραστο. Η Κύπρος ηττάται συνεχώς σε πολλά πεδία επειδή δεν έχει άξια και ικανή, διορατική και σοβαρή ηγεσία. Ποια είναι η αντίδραση των περισσότερων πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και των οδυνηρών επιπτώσεών τους; Πολλοί παραδίνονται στο μοιραίο λέγοντας: «Δεν έχουμε υπόθεση» ή «είμαστε καταδικασμένοι» ή, χειρότερα, «είμαστε χαμένοι».

Ν. Παπαδόπουλος: «Να πάψουμε να ψάχνουμε σχέδιο Β»


Δύσκολες χαρακτήρισε τις μέρες που έρχονται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος από τις Τομές στα Γεγονότα, τονίζοντας ότι η πληροφόρηση προς τους καταθέτες θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Έπρεπε, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και συντονισμός εκ μέρους της ΚΤ για να μην παρατηρείται αυτή η ασυνεννοησία. Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι πρέπει να πάψουμε να ψάχνουμε ένα αόριστο σχέδιο β και να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε.

Η Θάτσερ έφυγε, ο θατσερισμός ζει...

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8tuPsMqQz1AcvP52rWXaKzL5qWd7M704Yoj9L65IbT2GG9Pzr
Δεν είναι τυχαίο ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ που έφυγε χθες από τη ζωή, άφησε τη σφραγίδα της όχι μόνο στην  Βρετανία, αλλά και στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Η ενδεκαετής διακυβέρνησή της άλλαξε ριζικά τις οικονομικές και κοινωνικές αντιλήψεις, συμβάλλοντας στην επικράτηση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος, που κυριάρχησε- και  σε μεγάλο βαθμό επικρατεί ακόμα... - για τρεις και πλέον δεκαετίες. Ο θατσερισμός σε αγαστή σύμπλευση με τα ρηγκανόμικς που επικρατούσαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με εμπνευστή την πολυσυζητημένη σχολή του Σικάγου, άλλαξαν άρδην το οικονομικό τοπίο σε ολόκληρο τον  κόσμο.

Σκάκι για έναν;

Αγαπητέ Αρθρογράφε (http://www.antinews.gr) υπάρχει ο όρος Ηγεμονία τον οποίο και για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή χρησιμοποίησε ο Γκράμσι.Η «ηγεμονία» κατά τον Γκράμσι ορίζεται ως  διεργασία ηθικής και πνευματικής καθοδήγησης και διοίκησης μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η απόσπαση της συναίνεσης των κυριαρχούμενων ή υποτελών τάξεων στη διακυβέρνησή τους από τις εκάστοτε κυρίαρχες τάξεις και είναι τόσο περισσότερο εξασφαλισμένη όσο λιγότερη είναι η χρήση ή η απειλή χρήσης της βίας και του εξαναγκασμού. Απο όλες τις δράσεις λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ στο Εξωτερικό και απο όλες τις πράξεις στο Εσωτερικό προκύπτει πως αδυνατεί να βρεί έκφραση μέσα απο "κινήματα" και παράλληλα αδυνατεί να τα οικειοποιηθεί.

Πειραιώς: Πώς θα σταθεροποιηθεί η οικονομία

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή: οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις έχουν αντιστραφεί από αρνητικές σε θετικές (ίσως πολύ θετικές), αλλά αυτή η βελτίωση θα αρχίσει να αντανακλάται στα μακροοικονομικά δεδομένα με κάποια καθυστέρηση, εκτιμά η Διεύθυνση Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς.Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2012, θα έχει επιπτώσεις (λόγω του αρνητικού carry-over) στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα στο Η1-2013 θα επηρεαστεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, εκτιμά η Πειραιώς.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την ΕΕ να αλλάξει αυτή την αδιέξοδη πολιτική


Ευρωκοινοβούλιο: Ανθελληνικό -και φέτος- ψήφισμα για την ένταξη των Σκοπίων

Προκλητικό, έναντι της χώρας, αναμένεται και φέτος το ετήσιο ψήφισμα της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, μετά τη χθεσινή υιοθέτησή του και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (39 υπέρ, 13 κατά), από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Ακόμη και Σκοπιανός να ήταν ο Βρετανός Εργατικός ευρωβουλευτής, Richard Howit, δεν θα έγραφε τόσο θετικό ψήφισμα για την ΠΓΔΜ. Φτάνει, μάλιστα, σε σημείο να συγχαίρει την Κομισιόν γιατί στην έκθεση χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονικός» και «μακεδονική» να προσδιορίσει το λαό και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας.

Νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις σε Αίγυπτο-Συρία, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας -Ισραήλ, η οικονομική κρίση στην Κύπρο και τα παιχνίδια των ισχυρών για τους υδρογονάνθρακες και τους αγωγούς
Του Τάσου Τσακίρογλου
Ενα νέο σκηνικό έχουν δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο οι αλλαγές των τελευταίων δύο χρόνων, οι οποίες αναδιαμορφώνουν τις συμμαχίες και δημιουργούν καινούργια δεδομένα για Ελλάδα και Κύπρο, προσθέτοντας στην κατάσταση της οικονομικής τους αδυναμίας και την παράμετρο της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.